pocetak foruma
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 12:23
|
Super Administrator Odgovori: 22607 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Dino je napisao: Slažem se. Ali mislio sam na onu izjavu: "Ja ću im pokazati koliko je trpjeti za ime moje." Nekada u zivotu ima situacija kada covek treba nesto i da pretrpi, a nekada i da zrtvuje svoj zivot zbog uzvisenih stvari, kao sto su to cinili Isus, proroci i apostoli. |
|
|
luca |
Odgovorio 23.03.2008 12:42
|
Član Odgovori: 8 Pristupio/la: 19.03.2008 21:39 Lokacija: Nepoznata |
Miroljub Petrovic je napisao: [quote][b] Budizam je ateisticka religija, koja moze da bude vrlo opasna. Islam je monoteisticka religija koja je vrlo ozbiljna, ali ima boljku kao i druge monoteisticke religije sto ljudi ne citaju Svete Spise, nego su samo deklarativno religiozni. Sve sto je van monoteizma (judaizam, hriscanstvo, islam) je vrlo opasno. Ali, Bog svakom coveku daje sansu da razume istinu, svaki covek ima savest, i ako zivi po savesti moci ce da sazna istinu o zivom Bogu i da se spase. Hmmm. Velike se razlike uocavaju izmedju Islama i Hriscanstva, narocito kad pomno citate Svete spise. Bog sami ce znati zasto je to tako dato. Ali, ipak, bar u mom slucaju, lakse zivim (kao Hriscanka) uz Muslimane ili Jevreje, nego uz ateiste, na primjer. Nevjerovatna je ateisticka agresija i nametljivost u svim poljima njihovog djelovanja. A, predstavljaju se svijetu kao maksimalno tolerantni i stalno prikazuju Hriscane/Muslimane/ Jevreje kao nekog ko se namece, a ustvari su to upravo ateisti. |
|
|
Konstantin |
Odgovorio 23.03.2008 12:44
|
Član Odgovori: 81 Pristupio/la: 16.02.2008 20:38 Lokacija: Nepoznata |
Prvo da pozelim svoj nasoj braci koji se drze gregorijanskog kalendara SRECAN USKRS! A drugo pitanje za profesora Miroljuba: Sta mislite o Krsnim slavama? Koja je vasa?....da znamo pa da vam cestitamo |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 13:08
|
Super Administrator Odgovori: 22607 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
luca je napisao: Hmmm. Velike se razlike uocavaju izmedju Islama i Hriscanstva, narocito kad pomno citate Svete spise. Bog sami ce znati zasto je to tako dato. Problem nastupa zato sto velika vecina hriscana i muslimana ne cita Tanah ili Stari zavet, iako se i Kuran i Novi zavet pozivaju na Mojsije i proroke. Oni zato i ne razumeju Kuran i Novi zavet. Ali, ipak, bar u mom slucaju, lakse zivim (kao Hriscanka) uz Muslimane ili Jevreje, nego uz ateiste, na primjer. Nevjerovatna je ateisticka agresija i nametljivost u svim poljima njihovog djelovanja. A, predstavljaju se svijetu kao maksimalno tolerantni i stalno prikazuju Hriscane/Muslimane/ Jevreje kao nekog ko se namece, a ustvari su to upravo ateisti. Slazem se. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 13:15
|
Konstantin je napisao: Prvo da pozelim svoj nasoj braci koji se drze gregorijanskog kalendara SRECAN USKRS! Gregorijanski kalendar nema veze sa Biblijom, sto ne znaci da oni koji se drze tog kalendara, a zive po svojoj savesti, nisu nasa braca - naravno da jesu. A drugo pitanje za profesora Miroljuba: Sta mislite o Krsnim slavama? Koja je vasa?....da znamo pa da vam cestitamo Krsne slave nemaju direktne veze sa Biblijom, ali imaju indirektne, jer se tada ljudi okupljaju i druze, a cesto i pricaju o Bogu i moralu. Evo da vam ispricam jednu anegdotu za moje pretke koji su slavili svetog Nikolu. Kad je 1945. godine uspostavljena komunisticka vlast, onda su u Crnoj Gori trazili da i ljudi iz mog plemena, Kuca, prihvate neki komunisticki praznik, a Kuci nisu hteli. I posle silnih pritisaka, oni su "pristali" - prihvatili su da slave Dan oslobodjenja Titograda - 19. decembar (kada je sveti Nikola). |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 13:22
|
operacija je napisao: 1. Kako znamo da je neki sadasnji tekst Starog zaveta identican izvornom tekstu, jer i jedna rec, kako objasnjavate, ili jedno slovo, dovodi do razlicitog tumacenja, pa onda nastanu sto sekti u hriscanstvu. U pitanju su periferna teoloska pitanja. Sadasnji prevod Biblije je odlican za sve ono sto je vazno za coveka. A koga interesuje da ulazi u detalje moze da nauci hebrejski jezik pa da istrazuje. 2. Isto pitanje je i za Novi zavet. Ne postoji sacuvani originalni tekstovi, pa ni prepisi originala, a ni prepisi tih prepisa, pa ni prepisi takvih prepisa. To ne da nije istina, nego je najveca neistina sto postoji. Postoji preko 5300 kopija Novog zaveta koji jasno i nedvosmisleno pokazuju da tekst Novog zaveta koji imamo je autentican. Knjige Novog zaveta su i dopisivane i skracivane i molitva Oce nas je data u dve verzije, od kojih je jedna duza za jedan stih, a opet jedna rec moze da dovede do toga da se i mi na vasem forumu, a i ceo svet ozbiljno posvadja oko tumacenja "sta je pisac hteo da kaze". To takodje nije tacno. Poruka svih Jevandjelja je ista, a to sto su razliciti autori tu istu poruku napisali na razlicite nacite, to samo pokazuje da Novi zavet nije falsifikovan. U jednom Jevandjelju imamo opis kako je ovaj dosao prvi na Isusov grob, a u drugom Jevandjelju da je onaj dosao prvi na grob, ali sva Jevandjelja iznose istu poruku da je Isus ustao iz groba, i to je vazno, a to ko je prvi dosao do groba ne osporava, vec afirmise autenticnost novozavetnog izvestaja. |
|
|
djordjije |
Odgovorio 23.03.2008 13:57
|
Član Odgovori: 8 Pristupio/la: 07.03.2008 00:58 Lokacija: Nepoznata |
Imam jednu nedoumicu koju bih volio da mi razrijesite. Zasto narodi koji su bili odsijeceni od civilizacija koje su se nalazile na prostoru danasnjeg bliskog istoka i evrope, kao sto su civilizacije Asteka, Maja, Indijanaca, pa i neki narodi Azije... Nisu imali vjeru koja je bila slicna Bibliskom vjerovanju, vec su imali religije obozavanja zivotinja, sunca... Zasto se bog i andjeli i njima nisu javili i ostavili im neka upustva kako bi se razvijali u pravilnom smjeru. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 14:28
|
operacija je napisao: Ako znamo da su Jevandjela nastala u prvom veku, kada se prvi put pojavila najstarija kopija Novog zaveta od tih 5300 kopija koje navodite? Prve sacuvane kopije datiraju sa samog pocetka drugog veka. O tome imate detaljnije u najboljoj apologetskoj knjizi na tu temu, narocito u trecem poglavlju knjige, koju mozete da skinete na linku: http://www.cps.or...zlocin.pdf |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 14:32
|
operacija je napisao: Miroljub je napisao: Zapovest u originalu kaze "Ne pocini zlocin ubistva", sto znaci da je dozvoljeno u samoodbrani ubiti napadaca. Kada je vojska pod kontrolom okupatora, onda treba bezati od nje.] Ali Isus tako ne kaze. On kaze u Jevanjelju po Mateju, u poglavlju 5.: “Čuli ste da se kaže 'Ne ubij' , ali ja vam kažem, 'Ko se makar i naljuti na svoga brata i sestru, za osudu je’.” Ono što Isus kaže u svom tumačenju Zakona, izgleda isto toliko merodavno, kao i sam Zakon. Isus nije tako rekao, lose si citirao Njegove reci. Isus kaze: "Ko se naljuti na brata svoga NIZASTA, bice kriv sudu." Znaci Isus nije rekao Culi ste da se kaze ne pocini zlocin ubistva. Isus je upravo to rekao i citirao svoje reci koje je izgovorio Mojsiju pod planinom Sinaj, ali se to ne vidi u nasem prevodu (u engleskom prevodu se to vidi). |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 14:38
|
operacija je napisao: Nema sumnje da je slučajne pisarske greške pogoršavalo to što su svi grčki rukopisi pisani u scriptuo continua - bez znakova interpunkcije, pa čak i bez razmaka između reči. To znači da su reči koje izgledaju slično često bile brkane. Ovo si ocigledno prepisao iz neke ateisticke knjige, ali to nema veze sa istinom. Ako se uporedi mnostvo kopija Novog zaveta koje postoje, jasno se vidi da medju njima nema odstupanja ni gresaka, tako da ta primedba otpada. Ponekad “greška” koju je neki pisar nastojao da ispravi nije bila činjenična, već greška u tumačenju. Dobro poznat primer nalazimo u Jevanđelju po Mateju (24:36), gde Isus predviđa kraj ere i kaže “da što se tiče tog dana i sata, niko ne zna - ni anđeli na nebu, pa čak ni Sin, već jedino Otac”. Pisari su smatrali da je taj pasus težak: Sin Božji, sam Isus, ne zna kada će kraj doći? Kako to može biti? Zar on nije sveznajući? Da bi rešili taj problem, neki pisari su naprosto izmenili tekst izostavivši reči “pa čak ni Sin”. Sad, anđeli mogu da budu neznalice, ali Sin Božji - ne. Nemojte da me zasmejavate. Te kritike su pisali neki nepismeni liberalni teolozi koji su presli u ateizam. Isus je na zemlji bio samo covek i odrekao se svih svojih bozanskih atributa, dakle imao je iste potencijale koje mi danas imamo, i zato je rekao da On ne zna sat i dan svog dolaska, kao sto to ne zna nijedan covek. Nemojte da se trujete ateistickom literaturom, to vam je moj savet. |
|
|
Petar |
Odgovorio 23.03.2008 14:39
|
Član Odgovori: 267 Pristupio/la: 24.02.2008 16:36 Lokacija: Nepoznata |
Daje li nam Biblija pravo da se ljutimo na roditelje kada grese? Da ih opominjemo, mozda cak i grdimo? Znam da pise na jednom mestu "Ne trpi greha na bliznjem svom, nego ga izgrdi" (tako nesto, nisam verovatno doslovno citirao) |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 14:41
|
djordjije je napisao: Imam jednu nedoumicu koju bih volio da mi razrijesite. Zasto narodi koji su bili odsijeceni od civilizacija koje su se nalazile na prostoru danasnjeg bliskog istoka i evrope, kao sto su civilizacije Asteka, Maja, Indijanaca, pa i neki narodi Azije... Nisu imali vjeru koja je bila slicna Bibliskom vjerovanju, vec su imali religije obozavanja zivotinja, sunca... Zasto se bog i andjeli i njima nisu javili i ostavili im neka upustva kako bi se razvijali u pravilnom smjeru. Ko kaze da im se Bog nije javljao? Itekako im se javljao. Ti narodi su potekli od Noja i znali su jako dobro o Stvaranju, Potopu i moralnim principima, sto vidimo iz njihovih legendi, ali su se predali idolopoklonstvu. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 14:43
|
Petar je napisao: Daje li nam Biblija pravo da se ljutimo na roditelje kada grese? Da ih opominjemo, mozda cak i grdimo? Znam da pise na jednom mestu "Ne trpi greha na bliznjem svom, nego ga izgrdi" (tako nesto, nisam verovatno doslovno citirao) Ne mozemo da grdimo roditelje, narocito ako zivimo u njihovoj kuci. Mozemo svojim zivotom da im skrenemo paznju na ono sto je dobro i da pokusamo blagim recima da to isto ucinimo. Ako su roditelji otvoreni satanisti, onda treba da se odvojimo od njih da nas ne bi povredili, ali treba da se molimo Bogu za njih i da se trudimo da im pomognemo. |
|
|
nikola |
Odgovorio 23.03.2008 14:46
|
Član Odgovori: 743 Pristupio/la: 26.01.2008 19:31 Lokacija: Bor |
jer mozete postaviti ako imate Deset Svetih Zapovesti prevedenih sa Hebrejskog dali su Knjiga Života i Sveto Pismo ista knjiga |
|
|
nikola |
Odgovorio 23.03.2008 16:28
|
Član Odgovori: 743 Pristupio/la: 26.01.2008 19:31 Lokacija: Bor |
Miroljub Petrovic je napisao: Ako uvelicate pahulju, na primer, videcete da ona i na makro, i na mikro nivou ima istu strukturu.Vrlo je moguce da je iz Bozje perspektive vreme u obliku spirale i da postoji slicna tipologija. koja bi ovde bila sličnost, računajući različito vreme nas danas i vreme Mojsijevo: DRUGA MOJSIJEVA 2 I kad Mojsije beče velik, izađe braći svojoj, i gledaše nevolju njihovu. I vide gde nekakav Egipćanin bije čoveka Jevrejina između braće njegove. I obazrevši se i tamo i amo, kad vide nema nikoga, ubi Egipćanina, i zakopa ga u pesak. OTKRIVENJE 13/14 Ako ko ima uho neka čuje. Ko u ropstvo odvodi, u ropstvo će otić; ko mačem ubija, treba i on mačem da bude ubiven. Ovde je trpljenje i vjera svetih. I dim mučenja njihovog uzdizaće se u vjekove vjekova; neće imati dan i noć oni koji se klanjaju zveri i liku njezinom, i ko god prima žig imena njezina. Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovijesti Božje i vjeru Isusovu. podvučeno se uklapa sa večnošću, besmrtnost muka Izmenio/la nikola na 23.03.2008 16:31 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 17:23
|
nikola je napisao: jer mozete postaviti ako imate Deset Svetih Zapovesti prevedenih sa Hebrejskog Prevod koji postoji je korektan. Mozda teba istaci da u trecoj zapovesti se kaze "Ne pronosi Bozje ime uzalud", sto ne znaci samo da nije dozvoljeno da se Bozje ime koristi na nedolican nacin u vicevima i slicno, vec i da nije dozvoljeno da se neko naziva religioznim, a da zivi nemoralno i sablaznjava ljude (i odvlaci od Boga). Takodje, zapovest "Postuj oca i majku" znaci i da sinovi treba da brinu o roditeljima kad ovi ostare, sto znaci da treba da im obezbede "odelo, hranu i zajednicu". Dakle, nije dovoljno samo davati novac roditeljima, vec uciniti da uzivaju zadovoljstvo zajednickog zivota sa decom i unucima (ako je to moguce). Zapovest "Ne ubij" znaci "Ne pocini zlocin ubistva", ali znaci i da treba da cuvamo svoje i tudje zdravlje (oni koji, na primer, puse, krse ovu zapovest jer unistavaju svoje zdravlje i zdravlje svojih bliznjih). dali su Knjiga Života i Sveto Pismo ista knjiga Knjiga Zivota koja se spominje u Bibliji je ocigledno neka nebeska knjiga u kojoj su zapisana imena svih onih koji su stali na Bozju stranu. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 23.03.2008 17:27 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 17:29
|
operacija je napisao: Izvinjavam se sto opterecujem forum ponovo pitanjem 6. Bozije zapovesti date Mojsiju, koja u nasem prevodu glasi: Ne ubij. Kratko i jasno - ne ubij. Peta glava Jevandjelja po Mateju, stih 21. Culi ste kako je kazano starima: ne ubij, jer ko ubije, bice kriv sudu. Miroslave, pozivate se na engleski prevod, evo sta tamo kaze "You have heard that it was said to the people long ago, 'Do not murder, and anyone who murders will be subject to judgment. Ne znam na koji engleski prevod mislite, ali ja sam nasao nekoliko i citirao sam stih. Ovaj prevod je dobar, ali ako hocemo tacno da znamo sta Isus govori, treba da znamo sta pise u zapovestima. A tamo pise na hebrejskom: "Ne pocini zlocin ubistva." |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 23.03.2008 17:38
|
nikola je napisao: koja bi ovde bila sličnost, računajući različito vreme nas danas i vreme Mojsijevo: DRUGA MOJSIJEVA 2 I kad Mojsije beče velik, izađe braći svojoj, i gledaše nevolju njihovu. I vide gde nekakav Egipćanin bije čoveka Jevrejina između braće njegove. I obazrevši se i tamo i amo, kad vide nema nikoga, ubi Egipćanina, i zakopa ga u pesak. OTKRIVENJE 13/14 Ako ko ima uho neka čuje. Ko u ropstvo odvodi, u ropstvo će otić; ko mačem ubija, treba i on mačem da bude ubiven. Ovde je trpljenje i vjera svetih. I dim mučenja njihovog uzdizaće se u vjekove vjekova; neće imati dan i noć oni koji se klanjaju zveri i liku njezinom, i ko god prima žig imena njezina. Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovijesti Božje i vjeru Isusovu. podvučeno se uklapa sa večnošću, besmrtnost muka U Bibliji pise: "Lud veruje svasta, a pametan pazi na korake svoje." Vi mozete da uzimate stihove van konteksta i da se pozivate na one lose delove prevoda da optuzujete Boga da ce On kroz celu vecnost da rostilja gresnike, ali to nema veze sa Biblijom. Na drugom mestu u Bibliji isti (los) prevodilac prevodi i kaze: "Kao sto Sodom i Gomor, i okolni njihovi gradovi, koji su se prokurvali kao i oni, i hodili za drugim mesom, postavise se za ugled i muce se u vecnom ognju." (Judina poslanica 1,7) Pitanje za vas: Da li se Sodom i Gomor i danas "muce u vecnom ognju" kao sto kaze ovaj prevod? U pitanju je los prevod, kao i u slucaju teksta koji ste naveli. Grcki pridev "vecan" ukazuje na dejstvo procesa, tako da bi korektan prevod bio "bice unisteni zauvek". |
|
|
electronpn |
Odgovorio 23.03.2008 19:18
|
Član Odgovori: 160 Pristupio/la: 16.02.2008 13:45 Lokacija: Paracin |
"Nauka i problem smrti - Otisci stvaranja" Link koji je vezan za ovo predavanje http://www.halos.... ne sumljivo kratko, jasno i logicno objasnjava ono sto svi treba da znamo. Ne mogu da nadjem debate i duele Dzentrija sa nekim autoritetima gde ih je pocepao na ovu temu. 1. Ako znate, dajte mi link. P.S. Uzivam da posmatram kako istina pobedjuje. Od otupelih mozgova sam dobio sajtove na ovu temu ali kako ih nije mrzelo da smisljaju odgovor koji osim filozofiranja, komplikovanja (lupetanje) i pozivanje na reference ne nudi ama bas nista sto bi meni ulilo sumnju. Hvala unaped !!! Izmenio/la electronpn na 23.03.2008 19:21 |
|
|
Mungos |
Odgovorio 23.03.2008 19:54
|
Član Odgovori: 67 Pristupio/la: 13.03.2008 13:18 Lokacija: Nepoznata |
Radimetrjsko datiranje, C14..., evolucionisti tvrde da im je to najjace oruzje Moze li se u kratkim crtama objasniti i pokazati zasto ove metode nisu validne, koliko sam ja shvatio i one se baziraju na pretpostavkama |
|
Predji na forum: |