Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
miki
Da li biste mi dali neki savet kako da ocu objasnim da prestane da ide kod vracara? Sve sam pokusao, a on je toliko zaglupljen da je to strasno. Uvek nalazi neke iracionalne razloge, naravno ja od kad sam presao na biljnu ishranu i od kad mu pomalo pricam o Bogu postao sam sektas... ali duga je to prica. Dakle, cim cuje za novu vracaru kako je "pomogla" njegovom prijatelju on obavezno ide kod nje. I onda krecu fore sa vodom, solju i nekim glupostima da je to STRASNO! Jednom levo dvaput desno ciribu ciriba... Naravno Vi ste po njemu verovatno sektas(pored svih naucnih cinjenica koje naravno ignorise...). Ali ove su Vam situacije poznate...
Projekti koji realizuje CPS su svi OK, ali ako moze neki komentar oko projekta bibliskih imena. Jedan je od najskupljih, ali ja nevidim neku ogromnu korist od njega.

Natfes
miki je napisao:
Projekti koji realizuje CPS su svi OK, ali ako moze neki komentar oko projekta bibliskih imena. Jedan je od najskupljih, ali ja nevidim neku ogromnu korist od njega.

Ovo me je podsetilo na nesto sto sam hteo da pitam ali sam zaboravio. Naravno, radi se o biblijskim imenima. Evo sta mi je cudno.

Kada je Adam dao ime Evi on joj je dao to ime sa razlogom ali kako objasniti imena koja imaju licnosti koje se kasnije pojavljuju u Svetom Pismu? Mislim na imena koja znace odredjenu osobinu a ta osobina opisuje tu licnost koja nosi to ime.
To se u knjizevnosti zove karakterizacija putem imena. Razumljiva je u delima Laze Kostica ali u Svetom Pismu?! Ne znam mnogo primera ali ako treba mogao bih da navedem neke odredjene.

lovepower
Ne zelim da negiram postojanje Boga,jer veruje u Njega. Al mi se cesto neka pitanja namecu kao i ljudi iz okoline sa kojima pricam...
Npr to oko sudbine ,ja verujem da ne postoji sudbina,al ponekad i posumnjam iskreno.
Kako se neke situacije desavaju u zivotu ili su slucajne,ili su takve izazvane.
Moju sestru je udario auto kad je imala 15 god, dok je isla trotoarom ,vracajuci se iz skole,kao i svaki dan...Srecom nije se puno povredila,al sigurno ima posledice i dozivela je odredjeni sok. Zasto? cime izazvano?
Kao i to kad deca stradaju i nevini...A ima mnogo slicnih primera u zivotu koje su teske za shvatiti nama ljudima,zasto to Bog dopusta???
Kako to ne iskontrolise kad je On savrsen i svemocan.

Da ne pricam za gladne nevine, za Afrikance..?
To me zlo najvise nervira ,sto tako funkcionise...
Voleo bih to bolje da razumem i da se pomirm sa tim,al to je ocigledno nesto sto je u nekoj svrsi visoj...
Komentar?
kako da spoznam i prepoznam.
Kako da umolim?,,.....kako da volim?
..

Miroljub Petrovic
dreamer_30 je napisao:
Miroljube prije neko vece na Tv-u je bila interaktivna emisija u koju su se ukljucivali strucnjaci za Bliski Istok sa raznih strana.Iznenadilo me sto su svi oni zastupali jednu tezu o kojoj sam i citao u danasnjoj Politici da je Izrael ucestvovao u stvaranju Hamasa kako bi oslabio PLO i Jasera arafata,a s druge strane okupio na jednom mjestu sve palestinske ekstremiste.

To nema veze sa našom diskusijom. Na kraju će ispasti da Vlada Izraela plaća Hamas da bombarduje Izrael.

Miroljub Petrovic
daliboring je napisao:
Pozdrav!

Dali su vam poznati arheoloski nalazi ove vrste, i dali mozete da prokomentarisete ovo?

http://www.themed...hp?t=40909

U pitanju su falsifikati. Ako vas interesuju najnoviji nalazi iz kreacionizma mozete da pratite sajtove:
http://www.icr.org
http://www.answer...enesis.org

Synex
Profesore kako tumačiti ovo (KNJIGA PROPOVEDNIKOVA 3.18-22) Pozdrav
Vjerujem u ...

Miroljub Petrovic
anton je napisao:
Jesu li Baalovi svećenici koje je prorok Ilija pobio bili pripadnici židovskog naroda?

Da.

Miroljub Petrovic
zanzak je napisao:
E Miroljube svaka vam cast za ovo sto ste rekli u vezi rata u BiH.Ali morate priznati da dosta ljudi u Srbiji ne dijeli vas stav.To su valjda oni "evropejci"?

To su isprani mozgovi koji ce sutra, gledajuci televiziju, skociti da ubiju i svoje roditelje i svoju decu.

Miroljub Petrovic
miki je napisao:
Da li biste mi dali neki savet kako da ocu objasnim da prestane da ide kod vracara? Sve sam pokusao, a on je toliko zaglupljen da je to strasno. Uvek nalazi neke iracionalne razloge, naravno ja od kad sam presao na biljnu ishranu i od kad mu pomalo pricam o Bogu postao sam sektas... ali duga je to prica. Dakle, cim cuje za novu vracaru kako je "pomogla" njegovom prijatelju on obavezno ide kod nje. I onda krecu fore sa vodom, solju i nekim glupostima da je to STRASNO! Jednom levo dvaput desno ciribu ciriba... Naravno Vi ste po njemu verovatno sektas(pored svih naucnih cinjenica koje naravno ignorise...). Ali ove su Vam situacije poznate...

Mozes jedino da se molis za njega i da moralno zivis. Sta god da mu kazes, on ce da doceka "na noz". Kad ga uskoro zadesi nevolja, nece imati kome da se obrati, nego tebi. A to sto rade vracare, nije ciribu-ciriba, to su prava cuda koja izvode demoni, i zato je tvoj otac fasciniran, ali on na zalost ne zna sta je pozadina tih cuda.

To je posle prevoda Biblije, najvredniji projekat. Iz razumevanja imena koja se spominju u Bibliji moze mnogo da se nauci o tome kako je Bog delovao u istoriji, kao i kako ce delovati.

Miroljub Petrovic
Natfes je napisao:
miki je napisao:

Ovo me je podsetilo na nesto sto sam hteo da pitam ali sam zaboravio. Naravno, radi se o biblijskim imenima. Evo sta mi je cudno.

Kada je Adam dao ime Evi on joj je dao to ime sa razlogom ali kako objasniti imena koja imaju licnosti koje se kasnije pojavljuju u Svetom Pismu? Mislim na imena koja znace odredjenu osobinu a ta osobina opisuje tu licnost koja nosi to ime.
To se u knjizevnosti zove karakterizacija putem imena. Razumljiva je u delima Laze Kostica ali u Svetom Pismu?! Ne znam mnogo primera ali ako treba mogao bih da navedem neke odredjene.

Upravo je razumevanje znacenja tih imena kljuc za bolje razumevanje karaktera tih ljudi, kao i nacina kako je Bog delovao preko njih.

Natfes
Ali ti ljudi su dobili ime po rodjenju a karakter se njihov izgradjivao vremenom. Hocu da kazem da je jedno ime Eva koje je ona dobila iz dobro poznatih razloga ali kako moze jedna istorijska licnost da ima ime koje je objasnjava? Tacnije ime koje objasnjava njen karakter. To je moguce da se desi ali su u Svetom Pismu takva imena brojna. Ne razumem to.

Miroljub Petrovic
lovepower je napisao:
Ne zelim da negiram postojanje Boga,jer veruje u Njega. Al mi se cesto neka pitanja namecu kao i ljudi iz okoline sa kojima pricam...
Npr to oko sudbine ,ja verujem da ne postoji sudbina,al ponekad i posumnjam iskreno.
Kako se neke situacije desavaju u zivotu ili su slucajne,ili su takve izazvane.
Moju sestru je udario auto kad je imala 15 god, dok je isla trotoarom ,vracajuci se iz skole,kao i svaki dan...Srecom nije se puno povredila,al sigurno ima posledice i dozivela je odredjeni sok. Zasto? cime izazvano?

Pitanja koja postavljas su pametna, i njih postavlja svako ko misli svojom glavom. Na hebrejskom jeziku se za vaznog čoveka kaže "HaŠuV" (istakao sam slova HŠV jer ona čine koren te reči). Kada se za nekoga kaže da misli svojom glavom, onda se kaže "HoŠeV". Kao sto mozes da vidis, reci "misli" i "vazan" imaju isti koren i istog su porekla. To jasno ukazuje da je pred Bogom vazan i dragocen onaj ko misli svojom glavom.

Sto se tice tvoje sestre, imam jedno pitanje za tebe: Da li bi tvoju sestru udario auto da je zivela u prirodi? Secam se jednog coveka iz Amerike koji je slusao moje predavanje, a posle me je pitao slicno pitanje: Zasto je Bog dozvolio da njegovu cerku prebiju siledzije kada se vracala iz srednje skole? Dakle, i za njega i za tebe je odgovor isti. Sto siledzije ne prebiju neku jevrejsku devojcicu? Pa to ces tesko da cujes jer jevrejske skole imaju obezbedjenje i ta deca nigde ne idu bez pratnje roditelja. Onima koji zive po gradovima i medju neznaboscima, svasta moze da se desi.

Kao i to kad deca stradaju i nevini...A ima mnogo slicnih primera u zivotu koje su teske za shvatiti nama ljudima,zasto to Bog dopusta??? Kako to ne iskontrolise kad je On savrsen i svemocan.

Stradanje te dece je jedini mehanizam da se neki ljudi uozbilje i spasu. Bog ce tu decu jednog dana ponovo da stvori za vecni zivot, ali sta ce biti od onih koji ne brinu o deci i zbog cijeg nemara ta deca stradaju? Bogu je mnogo teze da gleda svu tu patnju, nego roditeljima te dece ili bilo kome drugom. Ali On sve to trpi i dopusta zbog spasenja tih neozbiljnih roditelja i ljudi u njihovom okruzenju.

Da ne pricam za gladne nevine, za Afrikance..?
To me zlo najvise nervira ,sto tako funkcionise...
Voleo bih to bolje da razumem i da se pomirm sa tim,al to je ocigledno nesto sto je u nekoj svrsi visoj...
Komentar?

Budi siguran da za svakog Afrikanca ima nade i sanse. Ovim tempom ce i narodi u bivsoj Jugoslaviji biti uskoro kao Afrikanci, jer dopustaju da im najgori kriminalci uvode zakone i da ih osiromasuju, truju i unistavaju. Nisu Afrikanci dospeli tu gde jesu "slucajnim procesima evolucije", vec dugogodisnjim pogresnim izbroima, ali to je duga prica iz istorije.

Miroljub Petrovic
huljic je napisao:
Miroljub Petrovic je napisao:
huljic je napisao:
Mikice
jesili gledao DIGITALNI ANDJEO
i sta mislis o tom dokumentarcu.
i ako si gledao
otkud jevreji drze sve sto se moze drzati

Hej huljice, samo ti gledaj dokumentarce u kojima se pljuju Jevreji, pa ces biti mnogo pametan. Nemoj da bi citao Bibliju. Kao sto vidis, Jevreji sve drze, ukljucjuci i medije, samo ne znam kako to svi svetski mediji pljuju po njima kad ih oni drze. Samo nastavi da gledas i citas zaglupljujucu literaturu pa ce usi poceti da ti se izduzuju.
PA DOBRO MIKICE SAMO SAM TE PITAO NEMOJ ME UBITI

Malo sam bio ostriji jer nacin tvog postavljanja pitanja je vrlo provokativan. "Mikice" i slicno. Dakle, budi malo pristojniji u ophodjenju, a pitaj sve sto te interesuje.

Miroljub Petrovic
Synex je napisao:
Profesore kako tumačiti ovo (KNJIGA PROPOVEDNIKOVA 3.18-22) Pozdrav

Zeli da kaze da se ljudi ponasaju kao zivotinje i da ce tako i da prodju.

Miroljub Petrovic
Natfes je napisao:
Ali ti ljudi su dobili ime po rodjenju a karakter se njihov izgradjivao vremenom. Hocu da kazem da je jedno ime Eva koje je ona dobila iz dobro poznatih razloga ali kako moze jedna istorijska licnost da ima ime koje je objasnjava? Tacnije ime koje objasnjava njen karakter. To je moguce da se desi ali su u Svetom Pismu takva imena brojna. Ne razumem to.

Nemaju svi imena kao Eva, ali imaju imena koja nesto znace. "Danilo" znaci "Bog je moj sudija". To ime je lepo i ukazuje na karakter koji su roditelji zeleli da njihov sin ima. ne mora svako ime da ima znacenje na isti nacin. Neko ime moze da bude samo lepo i da pokazuje ljubav prema Bogu. A neko drugo ime da ukazuje na nesto drugo.

ALEX
2 Mojsijeva, 12, 1-13
U devetom stihu se kaze da se janje (ili jare) jede peceno na vatri a ne kuvano ili prijesno, i da se jede sa glavom nogama i drobom... A sto sa drobom? I kako to sad izgleda? Da li ste vi ikad ispekli janje tako? Jel ono islo na razanj ili nekako drugacije? Ne razumijem taj dio sa drobom...

Ako moze malo detaljnije pojasnjenje vezano za citavu Pashu? Dal se spaljuju kosti koje ostanu ili samo meso ako ostane? Sta se sve jede? Dal se guli koza ili ne? Volio bi vise znati o tome... Citao sam u Bibliji al nikad nisam vidio tako nesto! A posto ste vi dobri sa Beogradskim Rabinom, a i drzite sve praznike, nadam se da imate iskustva...

Ako nije problem, malo detaljnije da opisete citav praznik?

cicy

Pitanja koja postavljas su pametna, i njih postavlja svako ko misli svojom glavom. Na hebrejskom jeziku se za vaznog čoveka kaže "HaŠuV" (istakao sam slova HŠV jer ona čine koren te reči). Kada se za nekoga kaže da misli svojom glavom, onda se kaže "HoŠeV". Kao sto mozes da vidis, reci "misli" i "vazan" imaju isti koren i istog su porekla. To jasno ukazuje da je pred Bogom vazan i dragocen onaj ko misli svojom glavom.

A zašto ti onda brišeš moje postove i postove drugih ljudi koji te pitaju pitanja na koja ti neznaš odgovoriti ili neželiš????

Uros88

Stradanje te dece je jedini mehanizam da se neki ljudi uozbilje i spasu. Bog ce tu decu jednog dana ponovo da stvori za vecni zivot, ali sta ce biti od onih koji ne brinu o deci i zbog cijeg nemara ta deca stradaju? Bogu je mnogo teze da gleda svu tu patnju, nego roditeljima te dece ili bilo kome drugom. Ali On sve to trpi i dopusta zbog spasenja tih neozbiljnih roditelja i ljudi u njihovom okruzenju.

Kako to? Koliko ja znam, ako neko izgubi nekoga ko mu je jako blizak, samo ce da se pita zasto bi bog tako nesto dozvolio. I moralnim ljudima se desavaju takve stvari (da izgube nekoga). Zasto u bibliji jednostavno ne postoji konkretan odgovor na to pitanje?

Sto se tice tvoje sestre, imam jedno pitanje za tebe: Da li bi tvoju sestru udario auto da je zivela u prirodi? Secam se jednog coveka iz Amerike koji je slusao moje predavanje, a posle me je pitao slicno pitanje: Zasto je Bog dozvolio da njegovu cerku prebiju siledzije kada se vracala iz srednje skole? Dakle, i za njega i za tebe je odgovor isti. Sto siledzije ne prebiju neku jevrejsku devojcicu? Pa to ces tesko da cujes jer jevrejske skole imaju obezbedjenje i ta deca nigde ne idu bez pratnje roditelja. Onima koji zive po gradovima i medju neznaboscima, svasta moze da se desi.

To je logicno. Ali pazite sada: dete se rodi u gradu. Njegovi roditelji su dobri ljudi, ali jednostavno ne znaju neke stvari. To dete polako odrasta, gleda svakakve tete i cike na televiziji, polako mu se ispira mozak i sutra kad odraste nema uopste osecaj za to sta je normalno a sta ne. To jadno dete nikada nije imalo sansi da mu neko objasni da ne slusa te ljude sa tv-a. Nece svako moci sam da shvati da to ne treba tako iako to ceo moderan svet radi.
Malo sam izfilozofirao, al neka.

Miroljub Petrovic
ALEX je napisao:
2 Mojsijeva, 12, 1-13
U devetom stihu se kaze da se janje (ili jare) jede peceno na vatri a ne kuvano ili prijesno, i da se jede sa glavom nogama i drobom... A sto sa drobom? I kako to sad izgleda? Da li ste vi ikad ispekli janje tako? Jel ono islo na razanj ili nekako drugacije? Ne razumijem taj dio sa drobom...

Ako moze malo detaljnije pojasnjenje vezano za citavu Pashu? Dal se spaljuju kosti koje ostanu ili samo meso ako ostane? Sta se sve jede? Dal se guli koza ili ne? Volio bi vise znati o tome... Citao sam u Bibliji al nikad nisam vidio tako nesto! A posto ste vi dobri sa Beogradskim Rabinom, a i drzite sve praznike, nadam se da imate iskustva...

Ako nije problem, malo detaljnije da opisete citav praznik?

Nisam proucavao detalje. Znam da se celo jagnje pece i da mu se ne lome kosti, a ostalo ne znam. Kada celo jagnje ide na vatru onda ne mora da se stavlja u slanu vodu i posle ispira (kada se obicno kolje stoka, onda se to meso, ako nece odmah da se jede, sece na komade od 1-2 kg, stavlja se da odstoji natopljeno solju ili se stavlja u slanu vodu da bi se tako iz mesa izvukla krv, oko 45 minuta, a onda se ispira tri puta u cistoj vodi, pa se tek onda stavlja u kese i u zamrzivac; mozes da napravis eksperiment, tako sto ces meso koje se kupuje u radnji da ostavis pola sata u serpi sa vodom (ili jos bolje slanom vodom), pa kad posle pola sata budes video kako izgleda ta voda, smucice ti se, jer ce iz mesa izaci mnogo toga; ako se meso odmah jede, onda je dovoljno da se zaklana zivotinja pece na vatri, jer se tako iz mesa otklanja sve ono sto ne bi trebalo da se jede (podrazumeva se da je zivotinja zdrava i da nije hranjena otrovima i sl)).

Miroljub Petrovic
cicy je napisao:

A zašto ti onda brišeš moje postove i postove drugih ljudi koji te pitaju pitanja na koja ti neznaš odgovoriti ili neželiš????

Brisem komentare, kao i pitanja na koja sam vec vise puta odogovorio, ili koja nisu vezana sa temom. Ako neciji post izbrise, pa mu nije jasno zasto je obrisan, moze da me pita na privatnoj poruci.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.53 sekundi!