Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
nikola
Kome je pisana Pesma nad pesmama, meni zvuci kao monolog zaljubljenih

Miroljub Petrovic
RAMBO je napisao:
MIROLJUBE JESILI GLEDAO RAMBO 4.
BOLJE BI BILO DA SU TAJ FILM NAZVALI : USPON SATANIZMA 4.

Ne gledam smece. A ti, sto nisi prekinuo gledanje cim si video da je satanizam? Nemoj da mi se javis za par meseci i da me pitas: "Miroljube, jesi li gledao Rambo 5? Trebali su da ga nazovu Uspon satanizma 5." Slanjaj se od zla covece. Duhovna droga je gora od fizicke.

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Knjiga proroka Jone 2.5
I rekoh: odbačen sam ispred očiju Tvojih, ali ću gledati svetu crkvu Tvoju.

Sta znaci crkva u Starom zavetu

U originalu pise "gledacu tvoju svetinju", a ne "crkvu". Ono sto se zvalo "svetinja" u vreme drevnog Izraela bio je Hram u Jerusalimu, jer je u tom Hramu Bog prebivao na jedan poseban nacin. Zato se i zvala svetinja, jer je tu bio prisutan Onaj koji je svet, a to je Bog. Dakle, postojao je Hram i postojale su skupstine ili sinagoge. U Hramu se odvijala posebna sluzba, koju je Bog propisao, i koja je narod podsecala na Bozji plan spasenja, a u skupstinama (sinagogama) su se okupljali muskarci, i to staresine, muzevi, domacini i njihovi sinovi, dakle ljudi koji su bili slobodni i od ugleda, da razgovaraju o tekucim problemima i da ih resavaju, da citaju Bibliju i da se zajednicki mole. Naravno da su mogli da prisustvuju i ostali muskarci, ali su bili mirni i nisu se javljali za rec. Slican tretman su imale i zene i deca, sto je i logicno jer su svi bili svesni ratnog stanja u kojem se nalaze, i da jedino jaka zajednica sa Bogom i postovanje Njegovih zakona moze da bude izvor slobode, mira i blagostanja.

Ono sto ljudi danas podrazumevaju pod terminom "crkva" nema skoro nikakve veze sa nekadasnjim Hramom i skupstinama (sinagogama). Isus i apostoli su takodje govorili i ucilli ljude po skupstinama, i otvarali nove skupstine medju neznaboscima koji su se obracali Bogu.

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Kome je pisana Pesma nad pesmama, meni zvuci kao monolog zaljubljenih

Nema tu "zaljubljenih". Biti zaljubljen znaci biti opsednut demonima. Ovde je u pitanju je opis ljubavi muza i zene, koji u stvari predstavlja sliku ljubavi Boga i Njegovog naroda. Takvu vrstu ljubavi mogu zaista da dozive jedino osobe koje su duhovno izgradjene i cija se ljubavna veza zasniva na zajednckoj zelji da se jos vise priblize Bogu, a najvisi oblik priblizavanja Bogu je kroz stvaranje novih dobrih ljudi (dece ili prijatelja). Bog je zato i uspostavio jedan poseban oblik zadovoljstva koji mogu istinski da dozive samo oni koji zele da se na takav nacin jos vise priblize Bogu (da imaju decu). Oni koji zloupotrebljavaju taj oblik odnosa, i ulaze u njega bez Bozjeg prisustva, unistavaju svoje duhovno bice i pretvaraju se u duhovne ruine.

Odnos Boga i Njegovog naroda je takodje u funkciji stvaranja dobrih ljudi. Bog je u Bibliji opisan kao muz, a njegov narod kao nevesta. Rezultat skladnog odnosa ovih supruznika takodje rezultuje stvaranjem dobrih ljudi, gde ne samo da Bozji narod postaje sve brojniji i jaci, nego i drugi narodi dobijaju pozitivan primer i mnogi od njih postaju deo Bozjeg naroda.

Miroljub Petrovic
Veliko mi je zadovoljstvo na ovde postavim jednu sjajnu knjigu, zbog koje sam odlozio neke druge projekte i poslove. U pitanju je knjiga koja se zove "Ispovest palog andjela" i predstavlja jednu od najboljih knjiga koju sam procitao. Mislim da bi ovu knjigu svako trebao da procita i da bi ona trebala da bude jedan od obaveznih udzbenika u nastavi veronauke. Knjiga ovih dana ide u stampu, a na donjem linku se moze skinuti kompletna knjiga i pogledati izgled prednje korice knjige:

Knjiga "Ispovest palog andjela":
http://www.cps.or...povest.zip

Prednja korica knjige:
http://www.cps.or...povest.jpg

Natfes
Zar se pisac zaista zove Penta Gram ili je u pitanju knjizevno ime? Pretpostavljam da jeste. Nisam u knjizi nasao informacije o piscu.

nikola
U knjizi Mihejevoj
3 glava se pominje da ce na sud odgovarati poglavice i knezovi za narod (koji govore mir)
4 glava iz Siona ce izaci Zakon i Rec Gospodnja iz Jerusalima i sudice mnogim narodima na daleko, nece se vise dizati narod na narod i svi ce narodi hoditi svaki u ime Gospoda svojega (dali se to odnosi na sadasnje vere)
5 glava obracanje Izraela i ciscenje; Hoce li ovim redosledom da se desavaju dogadjaji, ako se ovako desi zasto vec u 6 glavi ce Gospod pustositi svoj narod zbog nezahvalnosti (ti ces sejati ali neces zeti)
7 glava malo je poboznih...nesta poboznih sa zemlje
Izmenio/la nikola na 02.01.2009 00:38

anton
Može li Bog da se (oCooljavi i lošim ljudima,a pod po njih povoljnim okolnostima i tako ih obrati na dobro?Kao što je to bio slučaj sa apostolom Pavlom.

Jeli Šaul na početku svojeg carovanja bio moralan čovjek koji je malo pomalo otpadao od Boga,ili nije nikada ni bio potpuno na Božjoj strani?

Ako bludnice prekinu sa činjenjem grijeha,imaju li šanse da se spase? U Bibliji vidim da je Bog spašavao i njih i pridavao im pažnju u želji da ih spasi(Rahaba,pa bludnica koju je Isus spasio od kamenovanja i Samarijanka na zdencu).

Miroljub Petrovic
Natfes je napisao:
Zar se pisac zaista zove Penta Gram ili je u pitanju knjizevno ime? Pretpostavljam da jeste. Nisam u knjizi nasao informacije o piscu.

U pitanju je pseudonim.

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
U knjizi Mihejevoj
3 glava se pominje da ce na sud odgovarati poglavice i knezovi za narod (koji govore mir)
4 glava iz Siona ce izaci Zakon i Rec Gospodnja iz Jerusalima i sudice mnogim narodima na daleko, nece se vise dizati narod na narod i svi ce narodi hoditi svaki u ime Gospoda svojega (dali se to odnosi na sadasnje vere)
5 glava obracanje Izraela i ciscenje; Hoce li ovim redosledom da se desavaju dogadjaji, ako se ovako desi zasto vec u 6 glavi ce Gospod pustositi svoj narod zbog nezahvalnosti (ti ces sejati ali neces zeti)
7 glava malo je poboznih...nesta poboznih sa zemlje

To je deo jedne sire slike o kojoj sam vec govorio.

Miroljub Petrovic
anton je napisao:
Može li Bog da se (oCooljavi i lošim ljudima,a pod po njih povoljnim okolnostima i tako ih obrati na dobro?Kao što je to bio slučaj sa apostolom Pavlom.

Naravno da moze.

Jeli Šaul na početku svojeg carovanja bio moralan čovjek koji je malo pomalo otpadao od Boga,ili nije nikada ni bio potpuno na Božjoj strani?

Bio je moralan u pocetku pa je polako otpao.

Ako bludnice prekinu sa činjenjem grijeha,imaju li šanse da se spase? U Bibliji vidim da je Bog spašavao i njih i pridavao im pažnju u želji da ih spasi(Rahaba,pa bludnica koju je Isus spasio od kamenovanja i Samarijanka na zdencu).

Tako je, Bog ce da spasi svakog ko se pokaje, jer ne postoji steta koju covek moze da izazove, a koju Bog ne moze da ispravi.

milos_va
Miroljub Petrovic je napisao:
simke2 je napisao:
Kada i u kojim okolnostima se Bog javlja coveku,i da li se doslovno javlja i prica,ili je to nesto posredno,kroz namestanje situacija.

Bog se ljudima javlja preko savesti, preko Biblije i druge dobre literature, preko poboznih ljudi, preko prirode, a i u konkretnim zivotnim situacijama kada namesta povoljne okolnosti (a bezboznicima nepovoljne okolnosti). U izuzetnim situacijima, kada ne postoji drugi nacin, Bog se coveku javlja preko sna ili u viziji.

Zar nije san opsednutost demonima ili bar pokušaj demona da zavladaju čovekom? I ako neko sanja da šeta u prirodi po nekoj planini, nema ništa loše?

Uros88
Ovo je sve jako komfuzno. Neko je nekada lupio da je Isus rodjen 25. decembra i zato se tada slavi bozic (dobro, kod nas malo kasnije). Ova nova godina, sto svi slave, i dalje ne znam sta predstavlja. Da li je Isus zaista vaskrsao na uskrs, ili je i to neko lupio?

Srb
1. Mojsijeva, glava 6
1. A kada se ljudi pocese mnoziti na zemlji, i kceri im se narodise.
2. Videci sinovi Bozji kceri covecije kako su lepe uzimase ih za zene koje htese.
3. A Gospod rece: nece se duh moj do veka preti s ljudima, jer su telo; neka im jos sto dvadeset godina.
4. A bese tada divova na zemlji; a i posle, kad se sinovi Bozji sastajahu sa kcerima covecijim, pa im one radjahu sinove; to behu silni ljudi, od starine na glasu.

Knjiga o Jovu, glava 1.:
6. A jedan dan dodjose sinovi Bozji da stanu pred Gospodom, a medju njih dodje i Sotona.

Ko su "sinovi Bozji" o kojima se govori u ova dva dela? Vidimo da su se zenili sa zenama (kcerima covecijim) pa su im radjale divove, a isto vidimo da su isli pred Gospoda, tako da ne verujem da se radi o obicnim ljudima. Jesu u pitanju neka natprirodna bica ili kako tumacite ovo?

simke2
Kako to da prepoznam Boga i to sto mi on namesta i javlja se. Ja ne znam to. Jer uvek mogu da umislim(istripujem) da je ovo ili ono. Ili ti Demon. Pre cu poverovati da je Demon,koji nesto iskusava ,vamo tamo nudi nesto dobro,a u pozadini se krije loso...
I sto se tice snova isto.
Ja ne sanjam tako cesto, al i znam i da imam i ruzne i lepe snove-al retko,al na primer sam sanjao pre neki dan kako iz mene izlazi neka svetlost, i odmah neki golub tu uzdize se. A neko stoji pored mene(mislim da je zenska osoba,neka rodjaka..) i chudi se i odusevljava.jer vidi to isto kako izlazi iz mene.I tad sam se probudio onako neki polu san,i nije mi bilo bas sve jedno,malo sam se uplasio,al sam brzo zaspao i zaboravio sve... Mislim nisam se nesto sad primio zato sto mislim da nije nista,a i ne znam sta da mislim kad ne znam nista ni o snovima ni o javljanju Demona... Pre mislim da je neki demon i da me tripuje kako sam ja sad nesto prosvetljen jer sam procitao malo duhovne litarature i ovde kod tebe sam stalno..pa sam tako u zadnje vreme opterecen time svime...
Boze pomozi..

zrix
Miroljube koji savet imas za nas momke,koliko porodica tj kad se ozenis moze da promeni zivot?

Cuvena Familija
MlikeM je napisao:
Miroljube, koji kalendar možemo smatrati najtačnijim i koja je ovo zapravo godina?

Ne znamo tacno u godinu (bar ja neznam), koja je ovo godina od stvaranja sveta. Tu sme negde oko 6000. godine. Ima nekoliko grupa ljudi koji paze na tacan kalendar, a jedna od takvih grupa su oni sa donjeg linka gde mozete da se prijavite pa da vas obavestavaju kada pocinje svaki mesec:
http://www.karait...

Vezano za ovo sto ste rekli,moje licno razmisaljenje je,ako je bog stvarao zemlju 6 dana i onda se 7 dan odmarao,moze li biti da ce ovaj svijet trajati 6.000 godina,nakon toga ce doci carstvo bozije za koje znamo da ce trajati 1000 godina,tacnije,da to bude taj 7 dan kao u stvaranju?
Dokle vise da trpimo sve ovo...da li da ostanemo normalni po nasim nacelima ili da i dalje budemo ludi po njihovim nacelima....

http://web-design.2go.rs/index.html
Nektarije
Prepodobni Marko Podviznik,gospodine Miroljube,kaze:"Razuman covek ispoveda se Bogu ne nabrajajuci svoje padove i grehe,vec trpeci stradanja koja ce iz njih proisteci." Sta je time mislio?
U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga, i Rec bese Bog.

Laki
simke2 je napisao:
Kakav je lik po vama Dositej Obradovic,ako ste ga razmatrali? Ako je bio mason,onda mora da je bio los,ili mozda ne? U skoli smo ga ucili kao prosvetitelja.?

Nisam ga mnogo proucavao. Cim nekoga mnogo reklamiraju, onda je to problematicno.

U vezi Dositeja, ja sam cuo da ga masoni prisvajaju. Takodje prisvajaju i Vuka Karadzica, Njegosa, Simu Milutinovica-Sarajliju itd. Da li je ovo tacno?

I zanima me, kako da razlikujem ko je zaista mason, a koga masoni
lazno prisvajaju?

Citam biografiju Milosa Obrenovica koju je napisao Mihailo Gavrilovic. Milos je kazao da je ubistvom Karadjordja spasio narod od novog stradanja i krvoprolica i da ce Svevisnji Bog presuditi da li je ispravno postupio. Jel moze Vas komentar na prvi deo Miloseve izjave?

MlikeM
Veliko mi je zadovoljstvo na ovde postavim jednu sjajnu knjigu, zbog koje sam odlozio neke druge projekte i poslove. U pitanju je knjiga koja se zove "Ispovest palog andjela" i predstavlja jednu od najboljih knjiga koju sam procitao. Mislim da bi ovu knjigu svako trebao da procita i da bi ona trebala da bude jedan od obaveznih udzbenika u nastavi veronauke. Knjiga ovih dana ide u stampu, a na donjem linku se moze skinuti kompletna knjiga i pogledati izgled prednje korice knjige:

Knjiga "Ispovest palog andjela":
http://www.cps.or...povest.zip

Prednja korica knjige:
http://www.cps.or...povest.jpg

Kako neko da uvrsti ovu knjigu kao obavezan udžbenik za vjeronauku ako ne znamo čak ni ime pisca? Postoji li možda neki razlog što naslov originala nije pomenut? I da li je ova knjiga cenzurisana?

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.52 sekundi!