Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Carpediem
Da budemo konstruktivni. Vi ste rekli:

Naravno da znam, ali mislio sam da ces iz mog odgovora naslutiti o cemu se tu radi. U pitanju je klasicna demonska prevara i okultisticka predstava. Sam ambijent u kojem se predstava odvija lici na otvaranje supermarketa Metro ili Merkator gde se ljudi tuku da udju sto pre i zauzmu mesto. Jedno totalno ludilo i haos. Ja nisam licno bio, ali su mi pricali ljudi koji su bili, kako su prinosili licu "vatru" koju su preuzeli od svestenika, i kako se nisu opekli. U pitanju je klasicno demonsko cudo.

Na zalost, ljudi su teoloski nepismeni ili zaglupljeni, i ne znaju da postoje demoni i da oni sa lakocom prave ovakva cuda. Cudo nije dokaz Bozje prisutnosti. Najvece cudo koje Bog cini je cudo promene karaktera, a ovo cudo, kao i cudo plakanja ikona i slicne demonske budalastine predstavljaju samo dokaz koliko se pravoslavlje odvojilo od svog izvora i zasto nas snalaze strasne nevolje (koje su uvod u mnogo strasnije nevolje i patnje). Molim se Bogu da On podigne pobozne i pametne ljude u nasem narodu i da se crkva ocisti od svih paganskih elemenata, jer je to uslov svih uslova da se narod spasi.

Kako objasnjavate to da se ovo cudo silaska Svetog Ognja na Vaskrs desava SAMO prilikom ucesca pravoslavnog svestenika (jerusalimskog patrijarha)? Zasto samo pravoslavci ovo mogu? Ovo nije neko obicno cudo iz Medjugordja ili neka slicn aprevara. I drugi svestenici su kroz istoriju pokusavali nesto slicno ali nikome jos nije uspelo.

Jevrejske vlasti, plicija proveravaju do gole koze patrijarha pre nego sto udje u grobnicu i daju potvrdu da je sve u redu. Jevreji su garancija ovog cuda vec vekovima. Rimokatolici su pokusali da se nametnu i da prizovu Sveti Oganj, ali Bog nije dozvolio. I to je znak potvrde nase pravoslavne vere. Mozda jedini vidljivi znak na globalnom nivou.
Bog nije u sili, nego u pravdi!

Carpediem
http://www.youtub...dQFuPewk3M

Ovo je zanimljivo poslusati, a u vezi teme o kojoj smo govorili.

nenad tosic
postovanje.
mozete li reci kojih se to bozanskih atributa hristos odrekao.
rekli ste negde da Hristos nije svojim ucenicima rekao za dan i cas njegovog drugog dolaska, zato sto sam to nije znao, tj.zato sto je bio covek.
navescu vam tumacenje svetog teofilakta ohridskog u vezi ovoga. citiram njegovo objasnjenje.
Gospod zeli da preduhitri pitanje ucenika o danu i casu kraja sveta,te zato kaze da o tome ne znaju ni andjeli ni sam Sin Bozji. naime da je rekao: znam, ali necu da vam otkrijem, razalostio bih ih. zato postupa na mudar nacin, i zadrzava ih da ga ne zapitkivaju i ne opterecuju ovim pitanjem odgovarajuci: ni andjeli ni ja sam ne znamo taj dan i cas. sasvim je jasno da sam Gospod zna taj dan i cas, jer je on sam stvorio vekove. a zar je moguce da mu nije poznato ono sto je sam stvorio? zaista je dobro sto je Bog sakrio od nas posledji dan-kako svih nas,tako i svakog coveka pojedinacno, da bi ne znajuci vreme svoje koncine, neprestano ziveli u podvigu, ocekujuci je u strahu,kako nas ne bi zatekla nespremne. kraj citata

sta znace reci hrista: mnogo je stanova u kuci moga oca.

Isus kaze da postoji veliki prostor u svemiru za sve ono koji zele u njemu da zive, a razlike medju pravednima mogu da budu samo u tome da oni koji su vise duhovno izgradjeni mogu vise da sluze drugima.

Nesto mi se cini da ste ovo protumacili najbukvalnije sto je moglo,al dobro.
Na koji nacin se moze sluziti u carstvu nebeskom, tamo gde je svakom potaman?
Koliko sam ja citao razlika ce biti najkrace receno u blazenstvu
hvala

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Zasto bi Bog dozvolio u Jerusalimu najvecu svetsku prevaru, to sto ste rekli za sveti oganj, i zasto bi dozvolio tu prevaru bas onima koji su najcistije prihvatili Boga i bili gonjeni zbog toga, rizikovali zivote.

Zasto Bog ne bi dozvolio prevaru kad ljudi traze zlo i prevaru. Ko je najcistije prihvatio Boga? Ko je gonjen zbog cistote vere? Ljudi odlaze u Jerusalim da idolopoklonisu raznim "svetim mestima". Sveto mesto je tamo gde je Bog prisutan, a Bog je prisutan tamo gde ljudi moralno zive i rade na stvaranju dobrih ljudi. Jerusalim je danas grad idolopolonstva i sekularizma, gej parada i religioznog biznisa. Nije kao Las Vegas, ali je daleko od onoga sta bi trebao da bude. Ljudima koji tamo idu se podvaljuju svakakve prevare zbog para, kao sto je "Crkva Svetog groba" u Starom gradu i slicno. Isus nije sahranjen u gradu, kao sto se ni drugi ljudi nisu u gradu sahranjivali.

Ako shvatite biblijski sistem vrednosti, razumecete da to sa "svetim ognjem" ne moze imati nikakve veze sa Bogom.

Miroljub Petrovic
Carpediem je napisao:
http://ljubodrags...a-srpskom/
http://ljubodrags...dpress.com

Sta mislite o Duciju Simonovicu? On se bori protiv sporta, kapitalizma, globalizma....

Govorio sam o njemu u prethodnim postovima.

Miroljub Petrovic
Carpediem je napisao:
Miroljube, sta mislite o predbracnim odnosima i mladima danas? To je mozda najvece zlo koje nas je zadesilo. Sveti oci vec vekovima upozoravaju na taj nemoral i sta nas ceka ako se oglusimo o Boga an taj nacin, ali nesto cudno se desava. I pored toga, nase vladike i svestenici dozvoljavaju da se mladi vencavaju u crkvi i bez pokajanja. I trudne devojke vencavaju i momke koji su izmenjali desetine devojaka. To je praksa novijeg vremena. Kako gledate na tu svetu tajnu braka i promiskuitet.

Mozete napisati nekoliko recenica o predbracnim odnosima. Ima dosta dobrih pravoslavnih knjiga o tome, ali vredi da i vi nesto kazete za one koji se okupljaju na ovom forumu.

Ocigledno da nisi citao moje prethodne postove. Ja sam o tome detaljno govorio.

Miroljub Petrovic
Carpediem je napisao:
Kako objasnjavate to da se ovo cudo silaska Svetog Ognja na Vaskrs desava SAMO prilikom ucesca pravoslavnog svestenika (jerusalimskog patrijarha)? Zasto samo pravoslavci ovo mogu? Ovo nije neko obicno cudo iz Medjugordja ili neka slicn aprevara. I drugi svestenici su kroz istoriju pokusavali nesto slicno ali nikome jos nije uspelo.

Jevrejske vlasti, plicija proveravaju do gole koze patrijarha pre nego sto udje u grobnicu i daju potvrdu da je sve u redu. Jevreji su garancija ovog cuda vec vekovima. Rimokatolici su pokusali da se nametnu i da prizovu Sveti Oganj, ali Bog nije dozvolio. I to je znak potvrde nase pravoslavne vere. Mozda jedini vidljivi znak na globalnom nivou.

Vidi, cuda slicne vrste se desavaju sirom sveta. Pogledaj u Indiji kako hodaju preko uzarenog ugljevlja pa se ne izgore, ili cuda koja cine jogi letaci sa svojim letenjem, pa oni koji pogledom pomeraju predmete, pa brojna druga cuda kojih su pune novine i magazini. Kakve veze imaju ta cuda sa promenom karaktera? To su cuda kojima se fascinira naivan i teoloski nepismen narod. Nigde tu nema pokajanja, morala, preuzimanja odgovornosti za vaspitanje dece, itd, itd. To su klasicne demonske stvari koje imate na svakom cosku.

Miroljub Petrovic
nenad tosic je napisao:
postovanje.
mozete li reci kojih se to bozanskih atributa hristos odrekao.
rekli ste negde da Hristos nije svojim ucenicima rekao za dan i cas njegovog drugog dolaska, zato sto sam to nije znao, tj.zato sto je bio covek.
navescu vam tumacenje svetog teofilakta ohridskog u vezi ovoga. citiram njegovo objasnjenje.
Gospod zeli da preduhitri pitanje ucenika o danu i casu kraja sveta,te zato kaze da o tome ne znaju ni andjeli ni sam Sin Bozji. naime da je rekao: znam, ali necu da vam otkrijem, razalostio bih ih. zato postupa na mudar nacin, i zadrzava ih da ga ne zapitkivaju i ne opterecuju ovim pitanjem odgovarajuci: ni andjeli ni ja sam ne znamo taj dan i cas. sasvim je jasno da sam Gospod zna taj dan i cas, jer je on sam stvorio vekove. a zar je moguce da mu nije poznato ono sto je sam stvorio? zaista je dobro sto je Bog sakrio od nas posledji dan-kako svih nas,tako i svakog coveka pojedinacno, da bi ne znajuci vreme svoje koncine, neprestano ziveli u podvigu, ocekujuci je u strahu,kako nas ne bi zatekla nespremne. kraj citata

Hocete da kazete da je Isus lagao za "dobro" svojih ucenika? Nemojte da se salimo.

sta znace reci hrista: mnogo je stanova u kuci moga oca.

Isus kaze da postoji veliki prostor u svemiru za sve ono koji zele u njemu da zive, a razlike medju pravednima mogu da budu samo u tome da oni koji su vise duhovno izgradjeni mogu vise da sluze drugima.

Nesto mi se cini da ste ovo protumacili najbukvalnije sto je moglo,al dobro.
Na koji nacin se moze sluziti u carstvu nebeskom, tamo gde je svakom potaman?
Koliko sam ja citao razlika ce biti najkrace receno u blazenstvu
hvala

Sta znaci to da je "zvakome potaman"? Carstvo nebesko nije hedonizam. Sluziti nekome znaci preuzeti brigu o necijem zivotu, na slican nacin kao sto Bog to cini sa nama. Mi bi trebali da sluzimo svojoj deci i svojim starijim rodjacima (najpre roditeljima). Stvaranje dobrih ljudi je dosadna stvar savremenom coveku i on to ne moze da razume. Zato i nema prijatelje i nesrecan je.

Nektarije
Pomaze Bog gospodine Miroljube! Evo i ja sam se pridruzio da nesto naucim.Interesuje me Vase misljenje o slavljenju rodjendana, licno smatram da to rade samo idolopoklonici al kako se postaviti kad svi oko nas slave pa zovu pa za decu prave citave terevnke...Smile
U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga, i Rec bese Bog.

Carpediem
Miroljub Petrovic je napisao:

Ja ne znam kako je vama, ali meni je tesko da pratim. Citam redovno, ali ponekad i propustim.
Tesko je snaci se u preko 300 strana. A bice i vise.
Bilo bi dobro kad bi neko to razvrstao po temama. Ionako hronoloski redosled nije vise bitan.

Sigurno neko zna kako tehnicki da izvede razvrstavanje vasih postova po temama. To bi bio pun pogodak.

Miroljub Petrovic
Nektarije je napisao:
Pomaze Bog gospodine Miroljube! Evo i ja sam se pridruzio da nesto naucim.Interesuje me Vase misljenje o slavljenju rodjendana, licno smatram da to rade samo idolopoklonici al kako se postaviti kad svi oko nas slave pa zovu pa za decu prave citave terevnke...Smile

Ne treba preterivati. Mislim da rodjendane mozemo da iskoristimo za nesto pozitivno. Znam poboznog coveka koji svojoj deci organizuje rodjendane, ali u pozivnici drugoj deci naglasi da je zabranjeno donositi poklone na rodjendan. Onda njegovo dete koje slavi rodjendan pokloni svakom gostu po nesto, jer dete proslavlja rodjendan, na trpezi bude zdrava i ukusna hrana i pice, a pesme i program nisu destruktivni nego prijatni, tako da se rodjendan iskoristi za nesto pozitivno.

Ako se covek organizuje da zivi u drustvu poboznih ljudi onda nece dolaziti u situaciju da ga zovu na bahanalije i zderanja. Rodjendan moze da se iskoristi za lepo druzenje.

simke2
Don Juan je napisao:
Ne znate sta je SVETI OGANJ, bas interesantno pogotovo za nekog ko zna puno, puno stvari - ne lici mi to na Vas?! Imam osjecaj da ipak znate, ali da necete to da komentarisete.

ps. Ja nisam onaj koga ste banovali, sjecate se on je plagirao moj nadimak koji se Vama uzgred budi receno bas i ne dopada.

Naravno da znam, ali mislio sam da ces iz mog odgovora naslutiti o cemu se tu radi. U pitanju je klasicna demonska prevara i okultisticka predstava. Sam ambijent u kojem se predstava odvija lici na otvaranje supermarketa Metro ili Merkator gde se ljudi tuku da udju sto pre i zauzmu mesto. Jedno totalno ludilo i haos. Ja nisam licno bio, ali su mi pricali ljudi koji su bili, kako su prinosili licu "vatru" koju su preuzeli od svestenika, i kako se nisu opekli. U pitanju je klasicno demonsko cudo.

Na zalost, ljudi su teoloski nepismeni ili zaglupljeni, i ne znaju da postoje demoni i da oni sa lakocom prave ovakva cuda. Cudo nije dokaz Bozje prisutnosti. Najvece cudo koje Bog cini je cudo promene karaktera, a ovo cudo, kao i cudo plakanja ikona i slicne demonske budalastine predstavljaju samo dokaz koliko se pravoslavlje odvojilo od svog izvora i zasto nas snalaze strasne nevolje (koje su uvod u mnogo strasnije nevolje i patnje). Molim se Bogu da On podigne pobozne i pametne ljude u nasem narodu i da se crkva ocisti od svih paganskih elemenata, jer je to uslov svih uslova da se narod spasi.

Pa trebali ste Petrovicu, i meni da odgovorite sta mislite o toj pojavi,a ne da mi date odgovor ''ne znam ,nisam video''. Sto ste me pustili da verujem ,da mozda ima smisla tako nesto??.
Budite iskreni i nema problema. Svi mi volimo,da cujemo i saznamo vise i najvaznije da znamo istinu. I zato dopustite da sagledamo i sami procenim,iako neko sa foruma daje neku drugaciju informaciju.

Najgore je sto postoje teolozi,i svestenici sa ogromnim razilazenjem u nekim bitnim ptanjima,ili manje bitnim. A mi laici-narod- od takvih trebamo ,odnosno ocekujemo da saznamo,naucimo.
I covek se izgubi u svemu tome.
Ja cu da citam Bibliju(svakako da treba),ali ocigledno da ne mogu da se slozim sa vecinom ljudi,strucnih i ne strucnih..
Sto se tice tog sv.ognja, meni to iskreno isto zvuci malo ne tako ozbiljno i kao da je od Boga. Izgleda kao cirkus,na jednomklipu sto sam gledao.
Ali ne kapiram kako to onda Bog dozvoljava i to u crkvi, nekako mi deluje,ne zastitnicki...
Kako da da znamo koje su cuda od Boga,a koja od demona...OK. citacemo Bibliju,ali i ovi silni obrazovani i verni ,i crkveni ljudi citaju,pa se primaju,i ne znaju da razlikuju? Nekako ih ja dozivljavam kao strucnjake u svom domenu,teologija ,i sta znam. I to vrlo sablaznjava.
Odgovorite na ovo,ako ne ovde onda na pm.
Pozz
Boze pomozi..

Miroljub Petrovic
Carpediem je napisao:

Ja ne znam kako je vama, ali meni je tesko da pratim. Citam redovno, ali ponekad i propustim.
Tesko je snaci se u preko 300 strana. A bice i vise.
Bilo bi dobro kad bi neko to razvrstao po temama. Ionako hronoloski redosled nije vise bitan.

Sigurno neko zna kako tehnicki da izvede razvrstavanje vasih postova po temama. To bi bio pun pogodak.

Imas gore opciju "Trazi" pa otkucaj "Duci" ili "Simonovic" i klikni na komentar, pa ce ti pretrazivac izbaciti. Nema 300 strana, ako citas samo moje odgovore.

Miroljub Petrovic
simke2 je napisao:
Don Juan je napisao:
Ne znate sta je SVETI OGANJ, bas interesantno pogotovo za nekog ko zna puno, puno stvari - ne lici mi to na Vas?! Imam osjecaj da ipak znate, ali da necete to da komentarisete.

ps. Ja nisam onaj koga ste banovali, sjecate se on je plagirao moj nadimak koji se Vama uzgred budi receno bas i ne dopada.

Naravno da znam, ali mislio sam da ces iz mog odgovora naslutiti o cemu se tu radi. U pitanju je klasicna demonska prevara i okultisticka predstava. ...

Pa trebali ste Petrovicu, i meni da odgovorite sta mislite o toj pojavi,a ne da mi date odgovor ''ne znam ,nisam video''. Sto ste me pustili da verujem ,da mozda ima smisla tako nesto??.

Mislim da si iz svega sto sam do tada govorio mogao sam da zakljucis o cemu se radi. Ali, ako to nije bilo dovoljno, mogao si kao i Don Huan da budes jos konkretniji pa bih ti odgovorio.

Budite iskreni i nema problema. Svi mi volimo,da cujemo i saznamo vise i najvaznije da znamo istinu. I zato dopustite da sagledamo i sami procenim,iako neko sa foruma daje neku drugaciju informaciju.
Najgore je sto postoje teolozi,i svestenici sa ogromnim razilazenjem u nekim bitnim ptanjima,ili manje bitnim. A mi laici-narod- od takvih trebamo ,odnosno ocekujemo da saznamo,naucimo.
I covek se izgubi u svemu tome.

Mislim da sam do sada bio iskren. Na slican nacin nisam odgovorio i kad su me pitali za "cuda" u manastiru Ostrog, pa evo da i na to ovde direktno odgovorim (ako neko nije razumeo sta sam mislio kada sam rekao da to "nisam proucavao"). Dakle, kao i u Jerusalimu, u pitanju je velika bruka i sramota koja se radi u srcu pravoslavlja - najstrasniji oblik idolopoklonstva i sirenja fizicke i duhovne zaraze. Za razliku od tzv. "svetog ognja", na Ostrogu sam bio i video sta se radi. Ljudi stoje u velikom redu i ulaze u malu pecinu gde stoji izlozen les Vasilija Ostroskog, i onda ljube taj les (koji je umoran u neko platno ili cilim). Strasno, stvarno strasno. Pored kovcega sa lesom sedi neki debeli kabadahija od monaha i "zavodi red". Ja sam usao na kratko u pecinu i izasao.

Citao sam izvestaje o "iscelenjima" na Ostrogu. U pitanju su klasicna "iscelenja" koja su vezana za psihosomatske poremecaje, kao sto su nocno mokrenje, glavobolje, sizofrenija, kosmari i slicno, dakle bolesti koje izazivaju demoni zbog covekovog odvajanja od Boga. I onda, kada covek dodje na mesto gde se obozavaju mrtvi ljudi, i kada ucestvuje u idolopoklonstvu, demon se trenutno povuce od bolesnika, ovaj oseti da mu je bolje ili da mu je mnogo bolje, i onda svi kazu kako ga je "Vasilije Ostroski izlecio". Naravno da takvim ljudima ne moze da bude bolje, vec demon njihovo trenutno poboljsanje iskoristi da bi promovisao paganski ritual obozavanja mrtvih. Kasnije tim bolesnicima bude mnogo gore, ili demon njima manipulise na nacin da ljude privuce na takav oblik "poboznosti" koji predstavlja strasnu hulu na Boga. Pored fizicke zaraze (ljubljenja lesa), na sceni je mnogo strasnija - duhovna zaraza, gde se ljudi navlace na jedan strasan oblik idolopoklonstva i kao na tacni serviraju Sotoni i demonima. Treba da se molimo da Bog spasi te ljude koji tamo idu i da dodje dan da se znameniti Vasilije Ostroski sahrani na dostojan nacin, a da se pagani najure iz manastira Ostrog i da Ostrog bude hram znanja o Bogu, a ne mesto najstrasnijeg idolopoklonstva.

Ja cu da citam Bibliju(svakako da treba),ali ocigledno da ne mogu da se slozim sa vecinom ljudi,strucnih i ne strucnih..

Ti treba da se slozis sa Bogom, a Bog jasno kaze: "Udjite na uska vrata, jer su uska vrata i uzak put koji vode u zivot i malo je onih koji ga nalaze, a siroka su vrata i sirok put koji vode u propast i mnogo je onih koji njime idu."

Sto se tice tog sv.ognja, meni to iskreno isto zvuci malo ne tako ozbiljno i kao da je od Boga. Izgleda kao cirkus,na jednomklipu sto sam gledao. Ali ne kapiram kako to onda Bog dozvoljava i to u crkvi, nekako mi deluje,ne zastitnicki...

Bog se brine o ljudima i obavestava ih da je nesto zlo, ali ljudi hoce zlo i onda Bogu jedino preostaje da dopusti nevolju na ljude i da se tako ljudi prizivaju pameti.

Kako da da znamo koje su cuda od Boga,a koja od demona...OK. citacemo Bibliju,

Evo ti na donjem linku jedan sjajan tekst o cudima, gde se na to pitanje daje lep odgovor:

http://www.cps.or...

ali i ovi silni obrazovani i verni ,i crkveni ljudi citaju,pa se primaju,i ne znaju da razlikuju? Nekako ih ja dozivljavam kao strucnjake u svom domenu,teologija ,i sta znam. I to vrlo sablaznjava.
Odgovorite na ovo,ako ne ovde onda na pm.

Savremeni teolozi jako malo citaju Bibliju. Niko od njih ne zna hebrejski jezik i ne cita Bibliju na originalu. Pored toga, njihova glavna literatura je ne-biblijska literatura puna raznih interpretacija u kojima ima neistina i zabluda. Dovoljno je da u toj literaturi bude 10% lazi da bi se covek polako vremenom odvojio od Boga. Mi danas imamo malo stricnjaka za teologiju, bas kao i u Isusovo vreme. Danasnji "strucnjaci" za teologiju su kao nekadasnji fariseji - ljudi zeljni vlasti i moci, privilegija i ljudskog klanjanja, koji nece prezati da sve urade da bi zadrzali sebicne privilegije.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 19.12.2008 22:09

Carpediem
Mislim da sam do sada bio iskren. Na slican nacin nisam odgovorio i kad su me pitali za "cuda" u manastiru Ostrog, pa evo da i na to ovde direktno odgovorim (ako neko nije razumeo sta sam mislio kada sam rekao da to "nisam proucavao"Wink. Dakle, kao i u Jerusalimu, u pitanju je velika bruka i sramota koja se radi u srcu pravoslavlja - najstrasniji oblik idolopoklonstva i sirenja fizicke i duhovne zaraze. Za razliku od tzv. "svetog ognja", na Ostrogu sam bio i video sta se radi. Ljudi stoje u velikom redu i ulaze u malu pecinu gde stoji izlozen les Vasilija Ostroskog, i onda ljube taj les (koji je umoran u neko platno ili cilim). Strasno, stvarno strasno. Pored kovcega sa lesom sedi neki debeli kabadahija od monaha i "zavodi red". Ja sam usao na kratko u pecinu i izasao.

Citao sam izvestaje o "iscelenjima" na Ostrogu. U pitanju su klasicna "iscelenja" koja su vezana za psihosomatske poremecaje, kao sto su nocno mokrenje, glavobolje, sizofrenija, kosmari i slicno, dakle bolesti koje izazivaju demoni zbog covekovog odvajanja od Boga. I onda, kada covek dodje na mesto gde se obozavaju mrtvi ljudi, i kada ucestvuje u idolopoklonstvu, demon se trenutno povuce od bolesnika, ovaj oseti da mu je bolje ili da mu je mnogo bolje, i onda svi kazu kako ga je "Vasilije Ostroski izlecio". Naravno da takvim ljudima ne moze da bude bolje, vec demon njihovo trenutno poboljsanje iskoristi da bi promovisao paganski ritual obozavanja mrtvih. Kasnije tim bolesnicima bude mnogo gore, ili demon njima manipulise na nacin da ljude privuce na takav oblik "poboznosti" koji predstavlja strasnu hulu na Boga. Pored fizicke zaraze (ljubljenja lesa), na sceni je mnogo strasnija - duhovna zaraza, gde se ljudi navlace na jedan strasan oblik idolopoklonstva i kao na tacni serviraju Sotoni i demonima. Treba da se molimo da Bog spasi te ljude koji tamo idu i da dodje dan da se znameniti Vasilije Ostroski sahrani na dostojan nacin, a da se pagani najure iz manastira Ostrog i da Ostrog bude hram znanja o Bogu, a ne mesto najstrasnijeg idolopoklonstva.

Cudo Svetog Vasilija sastoji se u tome da ga "obozavaju" kako kazete, ili bolje reci da ga postuju cak i najgori komunisti i bezboznici. Njihov karakter se pod silom dejstva Svetog Vasilija iz korena menja i postaju kao male mace.

Jos jedna zanimljiva stvar je sto Sveti Vasilije leci ne samo psihosomatske poremecaje, vec i najgore bolesti poput raka, virusnih obolenja pa cak dize iz mrtvih. O svim ovim cudima najbolje moze da posvedoci otac Joilo koji je 10 godina svojim ocima gledao ova cuda.

Naravno, i tamo cete pod Ostrogom naci gomile prodavnica i komercijalizacija je ogavna, ali to ne radi Crkva i ne moze protiv tog naroda da se bori kad i sama nema sigurnost u kvazidrzavi.

Ovo je prica o Svetom Vasiliju Ostroskom iz prve ruke od vrlo moralnog coveka koji se strogo podvizava u prirodi na planini Kljucu na preko 2000mnv. Sam je tamo gore napravio manastir. To je taj debeli kabadahija sto je 10 godina dezurao i cuvao kovceg.
http://www.youtub...vTEJvnZ520
http://www.youtub...RbH9BL2DzU
http://www.youtub...6zhMONGjAQ

Ja mislim da ako naidjemo na neke zloupotrebe, ne smemo se odreci Bozijih cuda. To bi bilo kao da odbijamo ruku koja nas hrani. Uzmemo hranu a ne poljubimo i ruku koja nam je tu hranu dala.

Sasvim je razumljivo je da vi ovako dozivljavate pitanje svetitelja i cuda jer u vasem konceptu nema mesta za zivot posle smrti. To cete mozda kasnije promeniti u konceptu ako nadjete dovoljno dokaza. Pravoslavci veruju da covecija dusa posle smrti odmah nastavlja bitisanje u vecnosti, ili odmah "pred licem Bozijim" ili "daleko od lica Bozijeg". Za pravoslavne vernike su svetitelji zivi i nisu lesevi nego zivi ljudi. Niko lud ne bi ljubio les! Ljube se zivi ljudi i na taj nacin se pokazuje sopstvena zelja da se covek promeni i bude svet kao sto je Bog svet. Niko ne moze garantovati da ce bas to svaki covek pozeleti prilikom posete Ostroga. Ljudi obicno dodju kad zagusti i dodju da mole za zdravlje bez ikakve zelje da se promene duhovno. A onda ih tamo doceka neki kabadahija i trazi od njih da se odreknu svojih poroka i zlih dela pa ce ozdraviti. Tek u takvim slucajevima dolazi do izlecenja i iskrene zahvalnosti Bogui i njegovom ugodniku Svetom Vasiliju. A oni koji nisu spremni da se menjaju, oni odlaze ili nezadovoljni ili s nadom da ce sledeci put "biti bolje srece". U svakom slucaju Ostrog, kao i sva druga mesta molitve sirom sveta, je mesto gde se menja karakter i gde se zaista ozdravlja i telesno i duhovno.

Teolozi ne znaju hebrejski ne zato sto ne zele, vec zato sto nema potrebe da svi znaju hebrejski, kad znaju starogrcki i latinski. Hebrejski je pretrpeo veliku stetu tokom istorije i vrlo je nepouzdan jer je neproucen, ali i dalje je ostao lep jezik i treba da se obnovi i sacuva. Sveto Pismo je do Srba doslo na divnim jezicima, na grckom i crkvenoslovenskom. Ne mozemo tvrditi da Grci u to vreme nisu razumeli Rec Boziju kad su se apostoli sami postarali da ziva Rec Bozija dodje i do Atine i do Rima i drugih velikih gradova. Oni su imali dar Duha Svetoga i mogli su da govore raznim jezicima i da prenesu dobru vest o pobedi nad grehom i nad smrcu. Pre bilo kog Svetog Pisma (Novog Zaveta) postojala je ziva rec ili kako mi to zovemo Apostolsko Predanje. Dobro je znati i hebrejski jer tako smo blizi mnogim apostolima kojima je to bio maternji. Ako kao i oni budemo znali vise jezika, i hebrejski i grcki i latinski... onda smo na konju.

Leonardo
Zdravo Miroljube, poceo sam da citam Njutnovu knjigu gde se razmatraju Danilova prorocanstava i Jovanovo Otkrovenje. Otprilike da sam jednu trecinu vec procitao, i cini se da je u pitanju velika knjiga. Prevod mi se cini korektnim, no ti si naveo da je "prevod sirov" - U čemu je konkretno problem sa prevodom, i zašto ta knjiga nije objavljena i puštena u štampu?
Izmenio/la Leonardo na 20.12.2008 01:25

nikola
nikola je napisao:
Zasto bi Bog dozvolio u Jerusalimu najvecu svetsku prevaru, to sto ste rekli za sveti oganj, i zasto bi dozvolio tu prevaru bas onima koji su najcistije prihvatili Boga i bili gonjeni zbog toga, rizikovali zivote.

Zasto Bog ne bi dozvolio prevaru kad ljudi traze zlo i prevaru. Ko je najcistije prihvatio Boga? Ko je gonjen zbog cistote vere? Ljudi odlaze u Jerusalim da idolopoklonisu raznim "svetim mestima". Sveto mesto je tamo gde je Bog prisutan, a Bog je prisutan tamo gde ljudi moralno zive i rade na stvaranju dobrih ljudi. Jerusalim je danas grad idolopolonstva i sekularizma, gej parada i religioznog biznisa. Nije kao Las Vegas, ali je daleko od onoga sta bi trebao da bude. Ljudima koji tamo idu se podvaljuju svakakve prevare zbog para, kao sto je "Crkva Svetog groba" u Starom gradu i slicno. Isus nije sahranjen u gradu, kao sto se ni drugi ljudi nisu u gradu sahranjivali.

Ako shvatite biblijski sistem vrednosti, razumecete da to sa "svetim ognjem" ne moze imati nikakve veze sa Bogom.

Sta tacno hocete da kazete, da su danas ljudi koji idu da vide Jerusalim ovce za sisanje, ne idu da vide mesto morala nego mrtve stvari, jer to. Ne razumem Biblijski sistem vrednosti u slucaju Svetog Ognja i jeza mi da kazem da je demonska prevara na mestu na kojem je Bog dao otkup za coveka, pa zar bi Bog lako dozvolio da "oni koji ne videse a poverovase" da u ruke Sotoni, ne videse Gospoda Isusa Hrista a poverovase, sta ce onda biti sa Jevrejima koji videse njegova dela i prozvase ga lopovom do danas ili Muslimanima koji su imali svedocanstvo i primise Islam u kome Hrist nije Bog nego smrtan covek. Znam za podatak 1101 godine da su Jerusalimom vladali Krstasi Latini i da se nije pojavio Sveti Oganj. Po cemu su pre toga idolopoklionisali pravoslavci, ne znam od kada se pojavljuje Sveti Oganj. Zasto vam zvuci da je to cudo ne-Bozje, zar nije logicno da je Bog time hteo da posalje vidljiv dokaz katolicima da su na pogresnom putu, zasto niste doneli ovakav zakljucak.

Po cemu znate da je sadsasnji centar Jerusalima bio i tada u centru pa sigurno nije groblje, danasnji Ras u Srbiji je daleko od Raske, Sinaj sadasnji daleko od Sinaja Biblijskog. Nista nije skriveno sto se nece otkriti i tajno sto se nece doznati, zato ovako ostro secete kada su mnogi podaci istorijski nesigurni, Hrist je obecao razna cuda i veca od onih koje je cinio, sveti oci su bili tolko strogi prema sebi, da kada bi iz neznanja rekli nekom ko je mrtav da ustane misleci da je bolestan izlivala se Hristova blagodat i vaskrsavalea ljude, tada su ti starci bezali daleko u pustinju od ljudi plaseci se Boga, bila je velika blagodet na njima da su se i oni plasili, sta mislite o tim cudima
Izmenio/la nikola na 20.12.2008 04:49

simke2
Zahvaljujem Miroljubu na iskrenom odgovoru.
Ovo o cemu je rec i o cemu pise i clan Carpediem je vrlo diskutabilno.
Hajmo ko ljudi logicno i razumno da razmotrimo.
Ja sam kao i vecina slusao o tim chudima,al nisam video i doziveo,niti sam ih tada razmatrao,i mogao da ih osporim,jednostavno sam ih prihvatio kao od Boga,kao da se dogadjaju
jer nisam se zanimao i nism izucavao-(citao Bibliju.)
Medjutim kad covek malo krene u pricu,kad razmislja,vidi da nije bas sve kako se kaze,i jednostavno kao razumno bice prilazi kriticki i svesno.. .
Biblija postoji,kao rec Bozija. Ljudi i sveci da kazem su je prihvatali i prihvatamo je i mi danas i priznajemo je. U Njoj pise da postoji Ideopoklonstvo kao obozavanje neceg mrtvog ili stvorenog sto se zabranjuje i moze biti stetno,sjedne strane a s druge nudi nam se obozavanje Boga i Istinita ,Ljubav prava .
U Bibliji nam se pruzaju i druge bitne informacije o zivotu ,coveku,i svemu sto treba da znamo za lepo i uspesno funkcionisanje coveka ,ljudi kao dece Bozije.
E sad mi mozemo da se pozivamo na nase pravoslavlje koliko god hocemo i da se tesimo,.velicamo slavom,ali moramo da se zapitamo ima li to veze sa Bogom i zakonom Bozijim,to sto radimo i ispovedamo. Ili cemo se pak mozda pitati jeli to tacno uopste u Bibliji sto pise i posumnjati u verodostojnost njenu,zbog losih prevoda i ''zamrlih jezika''... Stvari trebaju da budu vrlo jednostavne,ja verujem.
E sada pitanje je kome verovati po tim nekim manje ili vise bitnim pitanjima. Nasim velikim i slavnim poboznim precima,koji su ulagali mnogo u veru (naravno nisu bili idealni),verovatno su i po nekim manje vaznim pitanjima bili u zabludi,ili se oslonuti na lako razumljivo/ili ne rzumljivo/ Sveto pismo.
Mada mi iskreno tesko prihvatiti da su ti tako veliki i umni pobozni ljudi bili gresili ili lose razumeli po pitanju idolopoklonstva i smatrali da treba i da dusa zivi posle smrti...(no ne znam to).
Ovo sto pise Miroljub ima smisla,vrlo. I zato danas srecem ljude koji veruju u sv Nikolu,ili nekog drugog sveca ,a ne veruju u Boga. Doslovno sam imao jedan slucaj takav.Sad
Tako i u crkvi govore na sve strane da trebamo da se molimo za mrtve...Ili je tacno to sto vele,promovisu ili je tesko bogohuljenje. A ja mislim da tesko koji crkveni covek drugacije misli i zna i uci ljude? ako gresim ispravite me. Ako bogohule,onda su oni glavni odgovorni za posrnuce i gubljenje vere u narodu,onda oni mnogooo veliku stetu prave,sto bi bilo STRAsHno.
Stvarno cu morati ovo mnogo vise da izucim.
I kako npr,objasniti da kazem cudo ne truleznog mrtvog tela,negog sveca.
Ni to nisam video,al se mnogo prica i verujem da je tako. Ali kako i zbog cega ne znam.
Ne moguce je da demon toliko manipulise,a da bog nista ne preduzima u zastiti svog bogouglednika koji mu je posvetio zivot i ziveo kako je ziveo,al je bio iskren i verovao u Njega u Boga Isusa Hrista?
Voleo bih vrlo da o ovome svemu se posteno prodiskutuje,bez subjektivnog stava i da budemo iskreni.
Da ovo bude jasnije i meni i drugima ,a vrlo je bitno.
Miroljube,nadam se da razumes ,suocavanja i ne razumevanje mnogih.
A mozda bi trebalo preispitati se iznova temeljno.

I voleo bih da mi neko objasni to delovanje,tih cuda,i zivih dusa i da kaze gde pise u Bibliji.

Boze pomozi..

nikola
Evo sad vidim da je grob Isusa Hrista podignut za verme vladavine Cara Konstantina Velikog, logicno je da je za hriscane grob Hristovog Vaskrsenja centralno mesto i centralno pitanje Hriscanstva, svaki hriscanin bi se tamo prvi naselio zasto da bude cudno sto je grob u centru grada, rekli ste da je Vaskrsenje najargurmentovanji dogadjaj u istoriji, u tim argumentima sigurno stoji opisano mesto groba koje moze danas lako da se proveri, znate nesto o tome

video
http://www.esnips...Oganj-1998
Izmenio/la nikola na 20.12.2008 04:51

Miroljub Petrovic
Carpediem je napisao:
Cudo Svetog Vasilija sastoji se u tome da ga "obozavaju" kako kazete, ili bolje reci da ga postuju cak i najgori komunisti i bezboznici. Njihov karakter se pod silom dejstva Svetog Vasilija iz korena menja i postaju kao male mace.

Ova vasa tvrdnja proizilazi iz vase teologije. Ja kazem da samo pod Bozjim uticajem ljudi mogu da menjaju karakter, a vi kazete da se karakter nekih bezboznih ljudi promenio pod dejstvom coveka koji nije ziv. Podseticu vas na rigorozna upozorenja koja Bog daje u Bibliji (5. Mojsijeva 18,11) za one koji se obracaju mrtvima, jer tako padaju kao lak plen demona.

Jos jedna zanimljiva stvar je sto Sveti Vasilije leci ne samo psihosomatske poremecaje, vec i najgore bolesti poput raka, virusnih obolenja pa cak dize iz mrtvih. O svim ovim cudima najbolje moze da posvedoci otac Joilo koji je 10 godina svojim ocima gledao ova cuda.

Sigurno da demon moze da utice i na takve bolesti, ali samo privremeno, da bi ljude odvojio od Boga. A to za dizanje mrtvih, to mozete samo da verujete, ali takvi primeri ne postoje. Mogu da postoje samo primeri laznog vaskrsenja kao sto radi Sai Baba, da demon dovede coveka, koji je u stanju greha, u stanje takozvane "klinicke smrti" i da svi pomisle da je covek umro, a onda se demon povuce (u prisustvu Sai Babe) i coveku bude bolje, i onda svi kazu "Vaskrsao ga je".

Naravno, i tamo cete pod Ostrogom naci gomile prodavnica i komercijalizacija je ogavna, ali to ne radi Crkva i ne moze protiv tog naroda da se bori kad i sama nema sigurnost u kvazidrzavi.

Nemojte da se salite. To je crkveno zemljiste i crkva iznajmljuje parcele i daje dozvole za lokale. Uopste ne bi bio problem da tamo postoje prodavnice gde bi ljudi kupovali Biblije, biblijske komentare, knjige o zdravlju, prirodi itd (iako ima i takvih knjiga, kao sto su one o zdravlju koje izdaje manastir Rukumija), ali vecina lokala prodaje predmete kojima se ustvari prizivaju demoni (oglice, narukvice itd sa krsticima i slikama mrtvih poboznih ljudi).

Ovo je prica o Svetom Vasiliju Ostroskom iz prve ruke od vrlo moralnog coveka koji se strogo podvizava u prirodi na planini Kljucu na preko 2000mnv. Sam je tamo gore napravio manastir. To je taj debeli kabadahija sto je 10 godina dezurao i cuvao kovceg.

Nije to taj kabadahija. Lepo je sto zivi u prirodi, ali bolje da je napravio neku privatnu skolu u selu pa da uci decu poboznosti, ali ni ovo nije lose. Verujem da je covek iskren i dobronameran, ali podseticu vas da je "put u pakao poplocan dobrim namerama". Bog kaze: "Izgibe moj narod jer je bez znanja", a onda Bog kaze o kom znanju se radi: "Neka se mudi ne hvali svojom mudroscu, ni jaki svojom snagom, ni bogati svojim bogatstvom, nego ko se hvali neka se hvali time sto Mene poznaje, veli Gospod." Ljudi ne poznaju Bozju nauku jer su se okrenuli ljudski pricama i sujeverju, i posledice su tesko propadanje naroda.

Ja mislim da ako naidjemo na neke zloupotrebe, ne smemo se odreci Bozijih cuda. To bi bilo kao da odbijamo ruku koja nas hrani. Uzmemo hranu a ne poljubimo i ruku koja nam je tu hranu dala.

Ja govorim o potpuno drugoj stvari, o onome sto je sustinsko u tome, a ne u zloupotrebama tima sitnih prodavaca koji prodaju macku u dzaku.

Sasvim je razumljivo je da vi ovako dozivljavate pitanje svetitelja i cuda jer u vasem konceptu nema mesta za zivot posle smrti. To cete mozda kasnije promeniti u konceptu ako nadjete dovoljno dokaza. Pravoslavci veruju da covecija dusa posle smrti odmah nastavlja bitisanje u vecnosti, ili odmah "pred licem Bozijim" ili "daleko od lica Bozijeg".

To nije pravoslavno ucenje. Ako necete da verujete Bibliji, citajte svetootacku literaturu i videcete brojne primere znamenitih ljudi koji su pravilno tumacili Bozju nauku o stanju mrtvih. O tome je detaljno pisao i kod nas Aleksandar Srnic.

Za pravoslavne vernike su svetitelji zivi i nisu lesevi nego zivi ljudi. Niko lud ne bi ljubio les! Ljube se zivi ljudi i na taj nacin se pokazuje sopstvena zelja da se covek promeni i bude svet kao sto je Bog svet.

Cekaj covece, sta je ono sto lezi u kovcegu u pecini manastira Ostrog? Jel to ziv covek ili les? Nemoj da pravis nekoga ludim.

Niko ne moze garantovati da ce bas to svaki covek pozeleti prilikom posete Ostroga. Ljudi obicno dodju kad zagusti i dodju da mole za zdravlje bez ikakve zelje da se promene duhovno. A onda ih tamo doceka neki kabadahija i trazi od njih da se odreknu svojih poroka i zlih dela pa ce ozdraviti.

Nisam video da se ljudi tamo pozivaju na pokajanje, vec na idolopoklonstvo. Naravno da monasi govore i o pokajanju, ali to nije centralna poruka takvih mesta, nego obozavanje mrtvog coveka i mrtvih predmeta, uzimanje novca, a usput se spomene pokajanje, i to samo ako neko pita. Kada bi se na takvim mestima od ljudi trazilo da se okrenu Bogu, da se ne kurvaju, da se zdravo hrane i da zdravo zive, ne bi skoro niko dolazio. Ljudi dolaze tamo zbog "natprirodnih cuda", jer su culi da se tamo nesto desava.

U svakom slucaju Ostrog, kao i sva druga mesta molitve sirom sveta, je mesto gde se menja karakter i gde se zaista ozdravlja i telesno i duhovno.

Kamo srece kad bi tako bilo. Pogledaj u sta se pretvorila junacka Crna Gora. Postala je bruka i sramota po svim moralnim pitanjima, a tamo je crkva oduvek bila najjaca. U stara vremena su crkvene vodje bile vladari, ucitelji i oni koji su se za sve pitali, i tada je drzava bila najjaca, i tada nije bilo takvih mesta "hodocasca", jer je Bog svuda bio prisutan. Danas se, na zalost, crkva nista ne pita, vec skuplja pare na idolopoklonstvu. Kada bi se umesto skupih i velikih crkava sa skupom i mrtvom ikonografijom pravile privatne religijske skole za spas dece od satanizma, druge bi nam ptice pevale.

Teolozi ne znaju hebrejski ne zato sto ne zele, vec zato sto nema potrebe da svi znaju hebrejski, kad znaju starogrcki i latinski.

Sta ce im starogrcki i latinski? Da citaju grcki prevod Biblije (Septuagintu i Jevandjelja)? Hebrejski jezik je laksi za ucenje i od latinskog i od starogrckog. Na tom primeru mozete da vidite koliko je Djavo zamutio vodu u teologiji - ljudi su uveli da se uce jezici pagana (latinski i grcki) koji skoro nemaju nikakve veze sa Biblijom (jedino su novozavetne poslanice pisane na grckom).

Hebrejski je pretrpeo veliku stetu tokom istorije i vrlo je nepouzdan jer je neproucen, ali i dalje je ostao lep jezik i treba da se obnovi i sacuva.

Nemojte da pricate besmislice i da se brukate. Kakvu je stetu pretrpeo hebrejski jezik tokom istorije? Kumranski spisi su neoboriv dokaz da nijedno slovo originalne Biblije nije promenjeno. Nemojte da hulite na ono sto je najsvetije, a to je Bozja Rec. Bog kaze u poslednjim stihovima Biblije za svoju Rec: "Ako neko nesto doda recima prorostva knjige ove, dodace Bog na njega sva zla napisana u knjizi ovoj, a ako neko oduzme nesto od prorostva knjige ove, Bog ce oduzeti njegov deo iz knjige zivota, i od grada svetog, i od onoga sto je napisano u knjizi ovoj."

Sveto Pismo je do Srba doslo na divnim jezicima, na grckom i crkvenoslovenskom. Ne mozemo tvrditi da Grci u to vreme nisu razumeli Rec Boziju kad su se apostoli sami postarali da ziva Rec Bozija dodje i do Atine i do Rima i drugih velikih gradova. Oni su imali dar Duha Svetoga i mogli su da govore raznim jezicima i da prenesu dobru vest o pobedi nad grehom i nad smrcu. Pre bilo kog Svetog Pisma (Novog Zaveta) postojala je ziva rec ili kako mi to zovemo Apostolsko Predanje.

E pa, onda dobro, neka vama Sveto Pismo bude Novi zavet, pa da vidimo dokle cete da stignete. Bez razumevanja Tanaha (Starog zaveta) nije moguce razumeti poruku Novog zaveta. To je kao bi hteli da resavate diferencijalne jednacine, a ne znate tablicu mnozenja. Zato i ne treba da cudi da ima toliko tumacenja Novog zaveta i toliko hriscanskih sekti, i da hriscanstvo propada.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.58 sekundi!