Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
jovankaorleanka je napisao:
Da li brak pocinje seksualnim odnosom ili tek pred maticarem?

Brak je zajednica muskarca, zene i Boga, sto znaci da je funkcija braka stvaranje dobrih ljudi. Dakle, brak pocinje povezivanjem muskarca i zene u duhovnu zajednicu u kojoj je Bog prisutan. Seksualni odnos i maticar sa tim nemaju nista.

Sta znaci ono "Zato će ostaviti čovek oca svog i mater svoju, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo"?

Znaci da ce muskarac i zena postati kao jedan organizam, i kao jedan pelcer za stvaranje nove porodice.

Da li Bog prihvata za brak i ono sto je sklopljeno samo u opstini a ne i u crkvi? Znam neke parove iz crkve koji su vernici a nisu se vencali u crkvi vec samo u opstini (ne znam tacne razloge, mogu samo da pretpostavim).

Bog prihvata kao brak samo one zajednice muskarca i zene gde je cilj stvaranje dobrih ljudi. Druge musko-zenske zajednice trpi i pokusava da ih priblizi pravom koloseku.

Sta ako zena rodi decu u neformalnom braku u kome su oboje supruznika verni jedno drugom i brinu jedno o drugom kao u braku kakav bi trebao biti po zakonu?

Sta to znaci "neformalni brak"? To lici na ono "eto, sreli smo se, rodili smo decu, i sad zivimo, nije nam lose..." Ne postoji "neformalni brak". Postoji nesto sto je ugodno pred Bogom (licno unapredjivanje kroz brak i stvaranje novih dobrih ljudi - dece), i postoji ono sto Bog pokusava da ispravi, koliko je to moguce.

Da li ovaj slucaj moze da nam pomogne da shvatimo Bozji stav prema tome:
Reče Mu žena: Gospode! Daj mi te vode da ne žednim niti da dolazim ovamo na vodu.
Reče joj Isus: Idi zovni muža svog, i dođi ovamo.
Odgovori žena i reče Mu: Nemam muža. Reče joj Isus: Dobro si kazala: Nemam muža;
Jer si pet muževa imala, i sad koga imaš nije ti muž; to si pravo kazala.
(Jovan 4,15-18)

Mi ne znamo da li je Samarjanka u tom trenutku zivela nevencano s nekim, u punini musko-zenske zajednice. Meni u ovom slucaju nije sve kristalno jasno.

Samarjanka se kurvala, a nije bila u bracnoj zajednici. Pitanje je koja se rec koristi u originalu kada se kaze "muz", i da li se tu upotrebljavaju razlicite rec. Na hebrejskom jeziku "muz" znaci "gospodar, vlasnik", u smislu da on brine o zeni, ali i da je odgovoran za njeno ponasanje. Ova zena nije imala muskarca koji je bio odgovoran za nju, niti je brinuo o njoj, nego je ona bila "slobodan igrac" ili kurva.

Miroljub Petrovic
nepoznati je napisao:
Kako vam se sviđa ova pjesma?

http://www.youtub...o7Na-fRIHw

Kad bih zazmurio i kad ne bih gledao taj spot, znao bih da ga peva neka sekularna liberalna hriscanka, jer to vidim iz njenog prenemaganja dok peva. Podseca me na onu clanicu foruma Tijanu - lici na Anu cetiri pistolja (iako je Tijana za nju pojam za zensko). Dakle, ovaj spot moze da udara na osecanja, ako bismo iskljucili razum, ali cela poruka je liberalna - nepristojno obucena devojka se prenemaze uz nezne zvuke i par hebrejskih reci.

Miroljub Petrovic
nenad tosic je napisao:
gospodine petrovicu niste mi odgovorili na ovo pitanje
kada dajete odgovore, cinite li to tako da ste za jedne sigurni 100% u pogledu njihovih ispravnosti, a kod drugih recimo 90%

Ako negde nisam 100% siguran ja to kazem.

citam stranice napisane od pre nekoliko meseci,i na jednom mestu kazete da jedino srpska radikalna stranka ima nesto zdravog tkiva. sta sada kazete, s'obzirom da se nikolic odvojio. kako komentarisete da su se razbili oni koji su bili sinonim za jedinstvo i slogu

Ja sam to vec komentarisao. Iz stranke su se izdvojili slabici i evropljani, i to je dobro za stranku. Moguce je da ce svetske siledzije da pomisle da je Seselj sada politicki mrtav i da njegov uticaj vise ne moze da bude veliki na slobodi, pa da ga oslobode (ili da ga osude na 5-6 godina, koliko je lezao u Hagu, i da ga puste). A onda bi veliko zlo moglo da ih snadje od njega na slobodi, jer situacija nece ici na ruku evropljanima posto ce svet da se raspadne po svim savovima (narocito ekonomski i moralno).

To sto sam rekao da medju radikalima ima najvise zdravog tkiva, ne znaci da ga nema u drugim strankama, gde ima dobrih ljudi koji su u ovom trenutku zavedeni evropejstvom i drugim lazima. Zasto se Tadic ne bi okrenuo biblijskim vrednostima, ili neki drugi demokrata, kad vide da je Djavo odneo salu?

recite mi i za muziku koju ste stavili na sajt, jel to sve jevrejska duhovna muzika

U pitanju je duhovna muzika. Na linku "Adonaj" je duhovna muzika koju pevaju neki hriscani, a ostalo pevaju Jevreji. Postoji i druga duhovna muzika koju sam preporucivao (Belo platno, Teodulija, Izvor, Kulin Ban, itd) ali to vec ima na internetu, a ovo nema.

Miroljub Petrovic
simpatizer je napisao:
Da li je tacno (po Bibliji) da u drugi brak moze uci samo onaj ko je ostao udovac/ica tj. umro mu je bracni drug????

Imas o tome u Bibliji, u prvih 5 knjiga.

nenad tosic
postovanje.
zasto ce bog dopustiti da pravednici stradaju u ratovima,katastrofama i bolestima uoci njegovog drugog dolaska.

sta znace reci hrista: mnogo je stanova u kuci moga oca. kakva ce to razlika biti medju pravednicima u carstvu nebeskom

Miroljub Petrovic
simpatizer je napisao:
[small]Kako se vladati u braku kada muz ne zeli da sluzi Bogu?Ne ide u Crkvu,ne cita Bibliju i zivi svoj zivot.[/small]

O tome cu vise reci u knjizi "Brak i porodica". Sacekaj jos koji dan, a sve imas objasnjeno u Bibliji.

Miroljub Petrovic
simke2 je napisao:
Sta je SV.OGANJ? Jer to neka izmisljotina,prevara?

Nisam to video, ne znam.

Koliko Boze kontradiktornosti u religiji ,tj u ljudima koji je prezentuju,kako mogu da primetim!? (ne vezano za ovo pitanje koje sam postavio ) Izucavajuci malo da se vrlo primetiti. Umori se covek,dodjemi sve da batalim i nikom da ne verujem,uz duzno postovanje gosp. Petrovicu?. da li vi to primecujete,koliko lazi i razlicitih odgovora?
poz

Ne citas Bibliju i zbunjen si, to je ocigledno. Treba da se osposobis da prepoznajes istinu od lazi, a to se postize tako sto krenes da citas Bibliju ispocetka, i zapisujes sve sto ti nije jasno, pa pitas nekoga za koga mislis da zna. Dobro bi bilo da imas mozda par prevoda (Danicic-Karadzic, Bakotic, Saric...) pa da uporedis ako negde ima neka nejasna rec.

Miroljub Petrovic
Uros88 je napisao:
Ovako. Kaže meni drug da vas pitam za knjigu Pismo hrišćanskoj naciji. Pogledao sam na netu nešto i video o čemu se otprilike radi, mada nisam pročitao ni jednu njegovu rečenicu. I evo sad ja vas pitam šta vi mislite o toj knjizi (baš sam originalan).

Nisam to citao.

nikola
Miroljube jednom na forumu ste pomenuli nesto u vezi vaseg braka da nebiste pricali o tome kako nebi ispalo da se hvalite. Cisto me interesuje kolko je moguce danas ispuniti biblijse principe u porodici, napraviti biblijski idealnu porodicu ako se tezi ka njoj

Miroljub Petrovic
nenad tosic je napisao:
postovanje.
zasto ce bog dopustiti da pravednici stradaju u ratovima,katastrofama i bolestima uoci njegovog drugog dolaska.

Ko kaze da ce Bog da dopusti da pravedni stradaju u buducim katastrofama? Pravedni mogu da stradaju od progonstva i da tako budu primer drugima, a da se satanski koncept potpuno kompromituje i da se mnogi drugi spasu. U vreme ratova i katastrofa pravedni ce biti u prirodnom ambijentu i tako sacuvani od tih zala, ukljucujuci i bolesti. Bolesti uglavnom pogadjaju neuredne i neozbiljne ljude.

sta znace reci hrista: mnogo je stanova u kuci moga oca. kakva ce to razlika biti medju pravednicima u carstvu nebeskom

Kakve veze imaju stanovi sa razlikama medju pravednicima? Isus kaze da postoji veliki prostor u svemiru za sve ono koji zele u njemu da zive, a razlike medju pravednima mogu da budu samo u tome da oni koji su vise duhovno izgradjeni mogu vise da sluze drugima.

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Miroljube jednom na forumu ste pomenuli nesto u vezi vaseg braka da nebiste pricali o tome kako nebi ispalo da se hvalite. Cisto me interesuje kolko je moguce danas ispuniti biblijse principe u porodici, napraviti biblijski idealnu porodicu ako se tezi ka njoj

Nisam tako rekao. O braku cu izneti moj stav u knjizi "Brak i porodica" koja uskoro izlazi. Bice ovde postavljena.

nikola
Pogresno sam se izrazio, govorilo se o nalazenju partnera za brak, neko vas je pitao

nikola
Iz poslednje Božićne poslanice patrijarha srpskog Varnave (Rosića) od 25. decembra 1936. godine (7. januara 1937.g.)

Ne postoji nikakva sredina. Ili ćemo biti Srbi, svesni svoje prošlosti i amaneta naših otaca i pradedova, ili otpadnici nacije, internacionaliste, tj. pripadnici nekakve magle, građani belosvetski, rušioci života i svega, bez nacionalnog ponosa, bez vere, bez morala.
Mnogi se i ne raspituju kakvi su to izvori, odakle izvire ta otrovna sugestija, to razorno seme komunističke struje! A ne pitaju zato što se sve komunističke lepe priče zaogrću u nevinu odeću. „Kao što se satana pretvara u nebesnog, svetlog anđela, tako se isto i satanine sluge pretvaraju u tobožnje sluge pravde“ (I Korinć. 11,14-15).
Glavni izvor komunističkih prevara nalazi se u bezbožništvu, u materijalističkom razumevanju samoga čoveka, sveta i života uopšte. Njihova „nauka“ nema računa da pojedinci, da društvo, narodi i čovečanstvo - da svi žive urednim, moralnim i bogougodnim životom. Neće oni to. Njima nije potrebna Istina. Neće oni Boga. Njima je potrebna laž. A u zgodnom su položaju, jer lakoveran svet guta lepe priče. Njima nisu potrebne nikakve veze između zemlje i Neba, između čoveka i vrhovnog Tvorca i Promislitelja. I ako postoji duh, mi svi živimo duhovnim životom; osećamo da postoji duh, ipak ti novi „vođi“ i „usrećitelji“ svima stavljaju branu pred oči i kao fakiri sugeriraju svima i svakome: a, ne, duha nema!… Duhovni život ne postoji. Postoji samo materija. Propoveda se, dakle, jedna najveća laž i ludost, ali pojedinci, naročito omladina ipak tu laž prihvata, miri se s njom i obožava te volšebnike!…

Filip A
Miroljub Petrovic je napisao:

Citam raznu literuturu, komentare, ali najvise volim da vidim sta pise u originalu Biblije, jer je Biblija lako i jednostavno stivo, pisano za jevrejske pastire.

Kazete da je Biblija pisana za jevrejske pastire, a pod Bibliljom podrazumevate i Novi Zavet.
Ako je Isus Hristos mogao da bira trenutak kada ce doci na Zemlju, kako bi uradio nekoliko stvari, izmedju ostalih da nam prakticno pokaze kako izgleda vaskrsenje, i da utemelji ucenje o spasenju koje su sirili njegovi ucenici, kako tvrdite da su te biblijske knjige pisane za jevrejske pastire?
Isus je rekao svojim ucenicima da idu po svetu i da sire ucenje o spasenju.
Znaci Biblija je pisana i za Rimljane i Grke, isto kao i za Jevreje.
Izmenio/la Filip A na 19.12.2008 09:47

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Iz poslednje Božićne poslanice patrijarha srpskog Varnave (Rosića) od 25. decembra 1936. godine (7. januara 1937.g.)

Ne postoji nikakva sredina. Ili ćemo biti Srbi, svesni svoje prošlosti i amaneta naših otaca i pradedova, ili otpadnici nacije, internacionaliste, tj. pripadnici nekakve magle, građani belosvetski, rušioci života i svega, bez nacionalnog ponosa, bez vere, bez morala.
Mnogi se i ne raspituju kakvi su to izvori, odakle izvire ta otrovna sugestija, to razorno seme komunističke struje! A ne pitaju zato što se sve komunističke lepe priče zaogrću u nevinu odeću. „Kao što se satana pretvara u nebesnog, svetlog anđela, tako se isto i satanine sluge pretvaraju u tobožnje sluge pravde“ (I Korinć. 11,14-15).
Glavni izvor komunističkih prevara nalazi se u bezbožništvu, u materijalističkom razumevanju samoga čoveka, sveta i života uopšte. Njihova „nauka“ nema računa da pojedinci, da društvo, narodi i čovečanstvo - da svi žive urednim, moralnim i bogougodnim životom. Neće oni to. Njima nije potrebna Istina. Neće oni Boga. Njima je potrebna laž. A u zgodnom su položaju, jer lakoveran svet guta lepe priče. Njima nisu potrebne nikakve veze između zemlje i Neba, između čoveka i vrhovnog Tvorca i Promislitelja. I ako postoji duh, mi svi živimo duhovnim životom; osećamo da postoji duh, ipak ti novi „vođi“ i „usrećitelji“ svima stavljaju branu pred oči i kao fakiri sugeriraju svima i svakome: a, ne, duha nema!… Duhovni život ne postoji. Postoji samo materija. Propoveda se, dakle, jedna najveća laž i ludost, ali pojedinci, naročito omladina ipak tu laž prihvata, miri se s njom i obožava te volšebnike!…

A nigde da kaze rec kritike za tadasnju bezboznicku vlast ciji je nemoral doveo do pojave komunizma. To me podseca na ovo danas. Ljudi koji vode drzavu uvode najnemoralnije zakone i dopustaju sve najodvratnije vrste nemorala, a crkva i patrijarh cute vec godinama. Podseti cu vas da je kralj Aleksandar bio pripadnik jedog tajnog drustva i da se Srbija pretvarala u pravu okultnu tvorevinu. Kakvo je stanje tada bilo najbolje je opisao Arcibald Rajs u svojoj knjizi "Cujte Srbi".

Miroljub Petrovic
Don Juan je napisao:
Ne znate sta je SVETI OGANJ, bas interesantno pogotovo za nekog ko zna puno, puno stvari - ne lici mi to na Vas?! Imam osjecaj da ipak znate, ali da necete to da komentarisete.

ps. Ja nisam onaj koga ste banovali, sjecate se on je plagirao moj nadimak koji se Vama uzgred budi receno bas i ne dopada.

Naravno da znam, ali mislio sam da ces iz mog odgovora naslutiti o cemu se tu radi. U pitanju je klasicna demonska prevara i okultisticka predstava. Sam ambijent u kojem se predstava odvija lici na otvaranje supermarketa Metro ili Merkator gde se ljudi tuku da udju sto pre i zauzmu mesto. Jedno totalno ludilo i haos. Ja nisam licno bio, ali su mi pricali ljudi koji su bili, kako su prinosili licu "vatru" koju su preuzeli od svestenika, i kako se nisu opekli. U pitanju je klasicno demonsko cudo.

Na zalost, ljudi su teoloski nepismeni ili zaglupljeni, i ne znaju da postoje demoni i da oni sa lakocom prave ovakva cuda. Cudo nije dokaz Bozje prisutnosti. Najvece cudo koje Bog cini je cudo promene karaktera, a ovo cudo, kao i cudo plakanja ikona i slicne demonske budalastine predstavljaju samo dokaz koliko se pravoslavlje odvojilo od svog izvora i zasto nas snalaze strasne nevolje (koje su uvod u mnogo strasnije nevolje i patnje). Molim se Bogu da On podigne pobozne i pametne ljude u nasem narodu i da se crkva ocisti od svih paganskih elemenata, jer je to uslov svih uslova da se narod spasi.

Miroljub Petrovic
Filip A je napisao:
Miroljub Petrovic je napisao:

Citam raznu literuturu, komentare, ali najvise volim da vidim sta pise u originalu Biblije, jer je Biblija lako i jednostavno stivo, pisano za jevrejske pastire.

Kazete da je Biblija pisana za jevrejske pastire, a pod Bibliljom podrazumevate i Novi Zavet.
Ako je Isus Hristos mogao da bira trenutak kada ce doci na Zemlju, kako bi uradio nekoliko stvari, izmedju ostalih da nam prakticno pokaze kako izgleda vaskrsenje, i da utemelji ucenje o spasenju koje su sirili njegovi ucenici, kako tvrdite da su te biblijske knjige pisane za jevrejske pastire?
Isus je rekao svojim ucenicima da idu po svetu i da sire ucenje o spasenju.
Znaci Biblija je pisana i za Rimljane i Grke, isto kao i za Jevreje.

Zao mi je sto treba da crtam. Biblija je pisana najpre za obicne ljude, i to jevrejske pastire, koji su Bozje principe trebali da primene u svom zivotu i da tako budu videlo drugim narodima, pa da se i oni okrenu Bogu. Isusovi ucenici su bili takodje jednostavni i obicni ljudi, koji nisu bili zatrovani sekularnim naukama i drugim besmislicama. Kada su fariseji preuzeli potpunu vlast nad jevrejskim narodom, Bog je upotrebio drugi plan za promovisanje svoje reci, mnogo tezi plan, gde ce Njegovi sledbenici ici po svetu, biti proganjani i ubijani, ali ce se istina o Bogu prosiriti u sve narode. Lakse bi bilo da je postojala teokratska drzava Izrael kojoj niko nista ne bi mogao i koja bi bila videlo svetu.

nikola
Zasto bi Bog dozvolio u Jerusalimu najvecu svetsku prevaru, to sto ste rekli za sveti oganj, i zasto bi dozvolio tu prevaru bas onima koji su najcistije prihvatili Boga i bili gonjeni zbog toga, rizikovali zivote.

Carpediem
http://ljubodrags...a-srpskom/
http://ljubodrags...dpress.com

Sta mislite o Duciju Simonovicu? On se bori protiv sporta, kapitalizma, globalizma....
Bog nije u sili, nego u pravdi!

Carpediem
Miroljube, sta mislite o predbracnim odnosima i mladima danas? To je mozda najvece zlo koje nas je zadesilo. Sveti oci vec vekovima upozoravaju na taj nemoral i sta nas ceka ako se oglusimo o Boga an taj nacin, ali nesto cudno se desava. I pored toga, nase vladike i svestenici dozvoljavaju da se mladi vencavaju u crkvi i bez pokajanja. I trudne devojke vencavaju i momke koji su izmenjali desetine devojaka. To je praksa novijeg vremena. Kako gledate na tu svetu tajnu braka i promiskuitet.

Mozete napisati nekoliko recenica o predbracnim odnosima. Ima dosta dobrih pravoslavnih knjiga o tome, ali vredi da i vi nesto kazete za one koji se okupljaju na ovom forumu.

Bog nije u sili, nego u pravdi!

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.52 sekundi!