pocetak foruma
|
|
Drazen |
Odgovorio 07.12.2008 22:13
|
Član Odgovori: 29 Pristupio/la: 11.06.2008 21:30 Lokacija: Nepoznata |
Ovo sa hebrejskim kursom je stvarno super, pogledao sam vec prvi video, hvala ti mnogo na trudu Miroljube, ovo predstavlja stvarno lagano uvodjenje u ucenje hebrejskog jezika, cak si nam i knjigu koja se koristi na video-lekcijama stavio na raspolaganje. Jos jednom, hvala puno. PS: posto ce zainteresovanost biti vjerovatno velika, bilo bi interesantno pratiti koliko ce ljudi kliknuti na postavljeni link i koliko ce njih skinuti lekcije, nadam se da je administrator mislio i na to. Pozdrav! Izmenio/la Drazen na 07.12.2008 22:17 |
|
|
Natfes |
Odgovorio 07.12.2008 22:18
|
Član Odgovori: 48 Pristupio/la: 10.11.2008 22:57 Lokacija: Nepoznata |
Svaka čast. I ja sam počeo sa gledanjem lekcija i odmah sam uzeo svesku u ruke i za sada mi je jako zanimljivo. Kod mene je zvuk malo slabiji pa koristim slušalice. Možda neko ima problema sa tim. Može li se se Biblija na hebrejskom kupiti u Beogradu ili mora preko interneta? (pretpostavljam da ima barem na jednom mestu, ako je tako: gde tačno može da se nađe i po kojoj ceni ukoliko znate?) |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.12.2008 22:56
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Don Juan je napisao: Sta mislite o kisjelom kupusu i tursiji, da li je to zdrava hrana i koliko? Kad nema nista drugo, moze i to da se jede. To su namirnice koje su prosle odredjeni proces prerade i cesto se za njihovo konzervisanje koriste odredjene supstance koje nije lose izbegavati (sirce i slicno). |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.12.2008 23:00
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Natfes je napisao: Svaka čast. I ja sam počeo sa gledanjem lekcija i odmah sam uzeo svesku u ruke i za sada mi je jako zanimljivo. Kod mene je zvuk malo slabiji pa koristim slušalice. Možda neko ima problema sa tim. Može li se se Biblija na hebrejskom kupiti u Beogradu ili mora preko interneta? (pretpostavljam da ima barem na jednom mestu, ako je tako: gde tačno može da se nađe i po kojoj ceni ukoliko znate?) Treba proveriti po vecim pravoslavnim knjizarama, mozda one imaju. Jedan prijatelj mi je rekao da je kupio kod nekih protestanata, ali je cena bila 50 evra. Videcu da nesto organizujem pa da neki izdavac stampa Bibliju na hebrejskom kod nas, ali za sada nema potrebe jer za pocetak moze da se ostampa Biblija u Word-u (imas tekst cele Biblije na hebrejskom na linku). Izmenio/la Miroljub Petrovic na 07.12.2008 23:01 |
|
|
Natfes |
Odgovorio 07.12.2008 23:21
|
To cu i da učinim. Naravno, ako budem našao u knjižarama - napisaći ovde gde ima i kolika je cena. Sad sam završio sa prvim predavanjem. Koristio sam svesku i knjigu uz predavanje i moram da kažem da jeste zanimljivo ali nije ni lako mnogo. Ja sam imao veoma malo predznanje, gotovo nikakvo. Dobro je što može da se zaustavi snimak i da se pređe određeni deo ako treba i nekoliko puta ali da sam bio tamo verujem da bi se teško snašao. U prvih par minuta kada je počeo rad sa knjigom me je zbunjivala razlika između pisanih i štampanih slova. Profa je dosta vremena na tabli pokazivao pisana a onda odjednom je prešao na knjigu i štampana. Ali ipak lepo i jasno predaje. Moram da napomenem, da ne bih obeshrabrio nekoga, da je pre svega zanimljivo, naročito onima koji zaista žele da nauče. Pozdrav |
|
|
nikola |
Odgovorio 07.12.2008 23:42
|
Član Odgovori: 743 Pristupio/la: 26.01.2008 19:31 Lokacija: Bor |
Na ovoj adresi http://keepvid.com/ se moze skinuti video u malo boljem kvalitetu, kada se prebaci adresa videa za skidanje, ide se na download pa na link download - Medium Quality, zvuk je dobar |
|
|
Johanan |
Odgovorio 07.12.2008 23:50
|
Član Odgovori: 61 Pristupio/la: 20.02.2008 11:18 Lokacija: Zagreb |
Miroljub Petrovic je napisao: Postavili smo na sajtu prva predavanja Kursa hebrejskog jezika. Na donjem linku mogu se skinuti prve lekcije i poceti sa ucenjem, a uskoro ce ceo kurs biti postavljen. Dakle, link za Kurs hebrejskog jezika je: http://www.cps.or...rejski.htm Sigurno ce biti koristan sljedeci program: Bible Works 6 ... i dvije gramatike koje su meni osobno korisne: Weingreen & Gesenius Veliko hvala Miroljubu na trudu! |
|
|
da li znate |
Odgovorio 08.12.2008 07:43
|
Član Odgovori: 4 Pristupio/la: 11.10.2008 20:55 Lokacija: Nepoznata |
Miroljub Petrovic je napisao: da li znate je napisao: da li se proroci i danas javljaju ili su oni bili samo u starom zavetu, sta Sveto pismo o tome kaze? U Bibliji se prorocima nazivaju ljudi preko kojih Bog govori. To ne moraju da budu ljudi koji obavezno pisu neko novo Bozje otkrivenje, vec oni koji poducavaju ljude i koji znaju Bozju nauku, pa na osnovu svog znanja mogu da proricu (predvidjaju) sta ce se desiti (ako se bude radilo kako Bog zapoveda bice dobro ljudima, a ako ne, bice stradanje). U poslednja vremena Bog ce preko odredjenih ljudi ukazati narodima i covecanstvu pravu istinu o svetu u kome zivimo. Jevandjelje po Mateju kaze da su proroci proricali do Jovana Krstitelja. Kako to razumeti? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.12.2008 07:51
|
da li znate je napisao: Jevandjelje po Mateju kaze da su proroci proricali do Jovana Krstitelja. Kako to razumeti? Ja sam o tome vise puta govorio. To je los prevod. U originalu pise da su "proroci proricali o Jovanu", a ne "do Jovana". Imate o tome objasnjeno u knjizi na donjem linku: http://www.cps.or...shua02.zip |
|
|
veseli |
Odgovorio 08.12.2008 13:26
|
Član Odgovori: 9 Pristupio/la: 21.01.2008 13:55 Lokacija: Nepoznata |
Miroljube interesuje me koliko je surutka zdrava za ishranu (budući da je mlečni proizvod) i ako jeste za šta je dobra??
I Belong To Jesus!
|
|
|
da li znate |
Odgovorio 08.12.2008 14:34
|
Član Odgovori: 4 Pristupio/la: 11.10.2008 20:55 Lokacija: Nepoznata |
Miroljub Petrovic je napisao: da li znate je napisao: Jevandjelje po Mateju kaze da su proroci proricali do Jovana Krstitelja. Kako to razumeti? Ja sam o tome vise puta govorio. To je los prevod. U originalu pise da su "proroci proricali o Jovanu", a ne "do Jovana". Imate o tome objasnjeno u knjizi na donjem linku: http://www.cps.or...shua02.zip A ko je Jovan da bi o njemu proricali, zar nisu oni proricali o Hristu Bogu. Cak niko nije proricao ni o Mojsiju koji je neuporedivo manje vazan od Hrista. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.12.2008 14:57
|
Milojko je napisao: Kako se moze jesti svez paradajz celu zimu. Kad oberem sav paradajz, onaj zeleni sto ostane vecina ljudi ga koriste za tursiju ili ga pobacaju. Ja taj zeleni paradjz oberem i stavim u plitke gajbice i drzim ih u prostoriji gde je temperatura iznad nule. Zeleni paradajz polako zri i svaki dan ''uberem'' one koji su pocrveneli tj sazreli. Ako ima po koji truo odmah ga otklanjam. Tako moja porodica ima paradajiza celu zimu skoro do proleca. Zeleni paradjiz se moze kupiti i na pijaci. Hvala na odlicnom savetu. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.12.2008 14:58
|
veseli je napisao: Miroljube interesuje me koliko je surutka zdrava za ishranu (budući da je mlečni proizvod) i ako jeste za šta je dobra?? Dobra je ako nema nista drugo da se jede. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.12.2008 14:59
|
da li znate je napisao: Miroljub Petrovic je napisao: da li znate je napisao: Jevandjelje po Mateju kaze da su proroci proricali do Jovana Krstitelja. Kako to razumeti? Ja sam o tome vise puta govorio. To je los prevod. U originalu pise da su "proroci proricali o Jovanu", a ne "do Jovana". Imate o tome objasnjeno u knjizi na donjem linku: http://www.cps.or...shua02.zip A ko je Jovan da bi o njemu proricali, zar nisu oni proricali o Hristu Bogu. Cak niko nije proricao ni o Mojsiju koji je neuporedivo manje vazan od Hrista. Jovan je onaj koji priprema put za dolazak Mesije i o njemu govore proroci. |
|
|
nikola vujosevic |
Odgovorio 08.12.2008 17:13
|
Član Odgovori: 45 Pristupio/la: 20.04.2008 22:22 Lokacija: Nepoznata |
Kurs hebrejskog jezika je odličan.
Izmenio/la nikola vujosevic na 08.12.2008 17:13 |
|
|
Synex |
Odgovorio 08.12.2008 17:48
|
Član Odgovori: 60 Pristupio/la: 23.03.2008 15:03 Lokacija: Nepoznata |
Kakvo je vase vidjenje o monaskim pricama o isceljenju molitvom u pravoslavnim manastirima? ja lično vjerujem u to,jer sam to cuo od poboznih i ozbiljnih ljudi (monaha) Vjerujem u ...
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.12.2008 19:48
|
Synex je napisao: Kakvo je vase vidjenje o monaskim pricama o isceljenju molitvom u pravoslavnim manastirima? ja lično vjerujem u to,jer sam to cuo od poboznih i ozbiljnih ljudi (monaha) Pa nema tu nista cudnog. Ljudi dodju u prirodni ambijent kod monaha, pojedu nesto zdravo, cuju nesto zdravo, pomole se, i mora da im bude bolje. Problem je sto sa takvim zdravim nacinom zivota ne nastavljaju kad odu iz manastira. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.12.2008 19:52
|
Malopre mi se javio clan "putnik" putem privatne poruke i izneo jedno veoma interesantno razmisljanje vezano za hebrejski jezik. Logicno je da ce svi ljudi jednog dana, kada Bog napravi red na Zemlji, govoriti ponovo istim jezikom. Koji bi to jezik mogao da bude? Nema sumnje da bi to trebao da bude isti onaj jezik kojim su govorili ljudi pre pobune kod Vavilonske kule, jezik kojim su govorili Adam i Eva, odnosno jezik kojim je Bog govorio ljudima od samog pocetka, a to je hebrejski jezik. Za vise informacija o vaznosti hebrejskog jezika pogledati tekst sa donjeg linka: http://www.cps.or...ejskiv.htm |
|
|
Natfes |
Odgovorio 08.12.2008 20:14
|
To profesore može da se shvati onda i ovako. Oni koji budu kraj Boga ce govoriti hebrejskim jezikom - po logici stvari. Dakle, ukoliko tada budem bio kraj Gospoda ja cu ga znati (jezik) sto dalje dovodi do toga da ga u tom slucaju sada uzalud ucim. Ionako cu ga jednom znati i bez ucenja. Meni je ovo besmisleno pa dolazim do zakljucka da to mozda i nece biti hebrejski. Jer zasto su ga neki onda ucili za zivota ako ce ga mozda jednom bez muke znati. Pa da. Logicno je i ovako. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.12.2008 20:40
|
Natfes je napisao: To profesore može da se shvati onda i ovako. Oni koji budu kraj Boga ce govoriti hebrejskim jezikom - po logici stvari. Dakle, ukoliko tada budem bio kraj Gospoda ja cu ga znati (jezik) sto dalje dovodi do toga da ga u tom slucaju sada uzalud ucim. Ionako cu ga jednom znati i bez ucenja. Meni je ovo besmisleno pa dolazim do zakljucka da to mozda i nece biti hebrejski. Jer zasto su ga neki onda ucili za zivota ako ce ga mozda jednom bez muke znati. Pa da. Logicno je i ovako. Razmisljanje ti je skroz pogresno. Danas bi trebao da se uci hebrejski jezik da bi se danas bolje razumela Bozja poruka i da bi se sto vise uzivalo u lepotama Bozjeg stvaranja i u Njegovoj mudrosti (sto ne znaci da oni koji ne znaju hebrejski nece biti spaseni). Dalje, ko kaze da ce spaseni jednog dana znati taj jezik bez ucenja? Jel mislis da ce spaseni jednog dana svi znati isti jezik bez ucenja, kao sto se neki ptici izlezu sa znanjem letenja? Nisam siguran da ce to tako da bude. U Bibliji pise da ce najblizi Bogu biti jedna posebna grupa ljudi opisanih kao "144.000". Iz njihovog opisa se jasno vidi da oni odlicno znaju hebrejski jezik. Logicno je da ce mnogi spaseni tokom vremena unapredjivati svoju duhovnost na Obnovljenoj zemlji i uciti o Bozjem stvaranju, a ne da ce svi biti vaskrsnuti sa potpunim znanjem o svim stvarima. |
|
Predji na forum: |