Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
anton
Čitajući Novi zavjet,upada mi u oči da su Petar,Ivan i Jakov bili malo privigeliraniji naspram ostalih učenika. Tako prilikom Preobraženja Isusovog sa njime su upravo njih trojica. Ivan se prikazuje kao učenik kojeg je Isus posebno volio(Majko evo ti sina).Isto je i u Djelima apostolskim,gdje se Jakov prikazuje kao vođa crkve u Jeruzalemu,a Ivan i Petar ozdravljuju invalida pred Hramom.Petar dalje uz Pavla(koji je kasnije postao Isusovim sljedbenikom)igra najvažniju ulogu u širenju Istine. Jesam li,znači,u pravu kada mislim da su se navedena trojica,da tako kažem,malo više isticala spram ostalih učenika? Ili se drugi možda i nisu htjeli toliko isticati radi Isusovih riječi(I koji hoće da bude veći među vama,da vam služi). Iz svega ovoga isključujem naravno Judu Iškariotskog.

nikola
Otac Justin o Evropi

http://www.ihtus....kolaju.wma

ALEX
1 Korincanima, 11, 13-15

Sami među sobom sudite je li lepo da se žena gologlava moli Bogu? Ili ne uči li vas i sama priroda da je mužu sramota ako gaji dugačku kosu; A ženi je slava ako gaji dugačku kosu? Jer joj je kosa dana mesto pokrivala.

Pavle ovde kaze da muskarci netreba da imaju dugu kosu, i da je to sramota! Da li to kaze, da li je to stvarno tako?

Stvarno me zanima posto ja imam dugu kosu! Znam da ste i vi spominjali da je i sam Hristos imao malo duzu kosu, znam da je Samson imao jako jako dugu kosu! A Pavle se i sam osisao na celavo kad se zavjetovao Bogu, i od tada se nije uopste sisao (to je bio znak nazirejstva, kao kod Samsona)...

Da li sam u pravu sto se tice Pavla i njegovog sisanja i da li muskarac moze da ima dugu kosu?
Jel cu ja morati da se sisam? Sad
Izmenio/la ALEX na 21.10.2008 19:52

BoY
o Partibrejkersima
ne zelim da otvaram raspravu ipak nije tema foruma i i nije tako bitno... ali
PB nisu od juce i nije u pitanju jedna pjesma.kada covjek nije upoznat u potpunosti sa radom grupe, a pred sobom ima samo sliku sa omota normalno da ne kapira ironiju kojom se u stvari osudjuje gramzivost i pohlepa.ona odvratna slika nije tu radi promocije istih

Miroljub Petrovic
Slobodan Dumendzija je napisao:
Miroljube hoce li prevod jevandjelja po Mateju biti dostupan da se nabavi u stampanom obliku ili da se skine svejedno.

Bice i u stampanom obliku i u elektronskoj formi. Javicu kad bude bilo uradjeno. Ocekujem za oko mesec dana.

Miroljub Petrovic
mastermind_x je napisao:
kakvo je vaše mišljenje o autentičnosti tekstova novog zavjeta? djelomično ste mi i dali svoj odgovor u predhodnom postu, ali me zanima mišljenje i o svim tekstovima!

Novi zavet je autentican, ali ne 100% kao Stari zavet, jer je veliki deo Novog zaveta preveden sa hebrejskog. Dakle, autentican je mozda 95%, a teoloski je autentican 100% jer oni koji poznaju Stari zavet tacno mogu da prepoznaju gde su greske u prevodu u Novom zavetu.

Miroljub Petrovic
mastermind_x je napisao:
19 I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen."

Ova podebljana rečenica se u sva četiri evanđelja spominje samo na ovom mjestu i meni se osobno ne uklapa najbolje u kontekst (nekako kao da je ubačena)...na temelju nje je crkva izgradila dogmu o pretvaranju kruha i vina u Isusovo tijelo i pričest! ne želim ovdje osporiti ovu crkvenu dogmu, ali nastojim ispravno shvatiti Isusove riječi na posljednjoj večeri.

Lose si shvatio. Ta recenica se itekako uklapa i to je najvaznija recenica u tom tekstu jer potvrdjuje da su Praznik Pashe i obredi koji su se vrsili na taj praznik ustvari ukazivali na Isusa. Isus ovde kaze da taj praznik nije ukinut nego da treba i dalje da ga obelezavamo kao uspomenu na Njegovo stradanje. Vidimo kasnije da su Isusovi ucenici lomili hled i pili vino i drugim danima, s vremena na vreme, a ne samo na Pashu.

apostol Ivan u svojem evanđelju stavlja u prvi plan pranje nogu, a ovaj obred ni ne spominje...

Kakvo bre pranje nogu? Pranje nogu nije obed, vec jedan simbolicki cin kojim je Isus ucenicima hteo da prenese odredjenu poruku, a neki hriscani su od toga napravili obred, a zanemarili Pashu. Postoje obredi za Pashu, a ne postoji obred pranja nogu.

Miroljub Petrovic
panj je napisao:
Da li moze neko da postavi link za sajt koji opisuje stetnost vakcina. nailazio sam na taj link par puta na ovom forumu a sada nisam u mogucnosti da trazim po forumu.
Hvala

Imas gore pretrazivac. Samo ukucas u "Trazi" sta ti treba, na primer "vakcine" i on bi ti izbacio. Evo ti link za knjigu:

http://www.cps.or...akcine.zip

Izasao je i jos bolji video koji se prodaje uz knjigu o vakcinama. Moze da se nabavi na sajmu knjiga ili posle sajma da se naruci, a uskoro ce biti postavljen i na Google Video.

Miroljub Petrovic
Stefan Djuric je napisao:
Zasto je Gospod u Starom zavetu,tacnije pre Mojsija,i u njegovo vreme bio dosta stroziji nego u kasnija vremena?Zar Isus nije propovedao ljubav,a u pojedinim delovima Biblije mozemo naci da se Bog razgnevio,on koji je bezgranicna ljubav.
Jos rece Gospod Mojsiju:"Pogledah narod ovaj,i i eto je narod tvrda vrata.I sad pusti me,da se raspali gnev moj na njih i da ih istrebim,ali od tebe cu uciniti narod veliki."
2 Mojsijeva,32,9-10

Nije Bog uopste bio stroziji. Mojsije za Njega kaze da je "milostiv, zalostiv, spor na gnev, obilan milosrdjem..." Isti taj Bog dolazi pre 2000 godina da posavetuje narod i da ga pozove na pokajanje. Kada ljudi odbiju Bozju milost i pozive, onda sledi propast koju Bog dopusta.

Taj Isus je isti onaj Bog koji Mojsiju daje zakone i razdvaja Crveno more, i taj isti Isus je opisan u Otkrivenju sa macem u ruci da napravi red na zemlji. Nego niste pazljivo citali.

Miroljub Petrovic
Uros88 je napisao:
Bog je stvorio čoveka i dao mu slobodnu volju da bi video istinsko dobro, a ovo je po drugi put da dolazi do opšteg rasula na zemlji, što je On naravno, znao da će da se desi. Mnogo je nevinih ljudi koji pate. I previše. Danas, kao i pre potopa vlada ne moral, zlo i ne pravda. Naravno, oduvek je bilo dobrih i moralnih ljudi i biće ih. Ali, da li je vredelo? Bog vidi svo zlo na ovom svetu i teško mu je. U to ne sumnjam. Da li Njegov trud tek treba da se isplati?

To pitas jer ocigledno ne znas sta znaci imati iskrenog prijatelja. Sva stradanja i sve zrtve koje Bog podnosi vredna su samo zbog jednog pravog prijatelja. A ovde ce biti, kako Biblija kaze, "veliko mnosto" spasenih (citaj Otkrivenje 7. poglavlje od 9. stiha nadalje). Kad bi imao svoje dete i video kakva je to dobrota, i koliko to dete zudi da ti nesto pomogne, da ti ugodi, da te obraduje, shvatio bi da ne postoji cena zrtvovanja za takve stvari, to bi podstaklo svakog normalnog coveka da sve ucini da ima tako nesto.

Na zalost, ljudi su se toliko odvojili od Boga i toliko su im cula i karakter otupeli zbog upraznjavanja greha, da su postali ravnodusni i nezainteresovani za nebeske vrednosti. Isus kaze: "A sto ce se bezakonje umnoziti, ohladnjece ljubav mnogih."

Miroljub Petrovic
Stefan Djuric je napisao:
Sta mislite o ovome?
http://www.youtub...re=related

Ima smisla, ali se mnogo zasniva na evolucionistickoj nauci. Govorio sam o tome u predavanju "Dani straha" (imate to predavanje na ovom sajtu u "Downloads", "Nauka i problem smrti").
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 22.10.2008 07:30

Miroljub Petrovic
zrix je napisao:
Otkrovenje 18
2 I povika jakim glasom govoreći: Pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakom duhu nečistom, i tamnica svih ptica nečistih i mrskih; jer otrovnim vinom kurvarstva svog napoji sve narode;

Da li se ovde radi o SAD jer od njih poticu savremeni izvori modernog nemorala,kroz muziku film,nacin zivota itd...?

u Bibliji se za Vavilon kaze da je "bludnica", dakle zena, a zena predstavlja simbol crkve. Dakle, Vavilon je crkva koja okuplja sve druge crkve i religije (ili "mati bludnicama", kako pise u Bibliji).

Miroljub Petrovic
anton je napisao:
Čitajući Novi zavjet,upada mi u oči da su Petar,Ivan i Jakov bili malo privigeliraniji naspram ostalih učenika....

Dobro si zakljucio. Mozda im je Isus pruzao vise paznje jer su bili duhovno slabiji, kao sto se najvise paznje poklanja maloj deci? Mozda.

Miroljub Petrovic
ALEX je napisao:
1 Korincanima, 11, 13-15

Sami među sobom sudite je li lepo da se žena gologlava moli Bogu? Ili ne uči li vas i sama priroda da je mužu sramota ako gaji dugačku kosu; A ženi je slava ako gaji dugačku kosu? Jer joj je kosa dana mesto pokrivala.

Pavle ovde kaze da muskarci netreba da imaju dugu kosu, i da je to sramota! Da li to kaze, da li je to stvarno tako?

Stvarno me zanima posto ja imam dugu kosu! Znam da ste i vi spominjali da je i sam Hristos imao malo duzu kosu, znam da je Samson imao jako jako dugu kosu! A Pavle se i sam osisao na celavo kad se zavjetovao Bogu, i od tada se nije uopste sisao (to je bio znak nazirejstva, kao kod Samsona)...

Da li sam u pravu sto se tice Pavla i njegovog sisanja i da li muskarac moze da ima dugu kosu?
Jel cu ja morati da se sisam?

U tekstu se kaze "duga kosa kao zene". Zene koje drze do lepote imaju kosu dugu preko ramena, i o takvoj "dugoj kosi" se govori. (Naravno, zene takvu dugu kosu vezuju ili pokrivaju i ne pokazuju svakome.) Kad muskarac ima kosu dugu do dodnjeg dela vrata to nije ta "duga kosa". To je nesto lepo i pristojno (ako se kosa odrzava.)

Miroljub Petrovic
BoY je napisao:
o Partibrejkersima
ne zelim da otvaram raspravu ipak nije tema foruma i i nije tako bitno... ali
PB nisu od juce i nije u pitanju jedna pjesma.kada covjek nije upoznat u potpunosti sa radom grupe, a pred sobom ima samo sliku sa omota normalno da ne kapira ironiju kojom se u stvari osudjuje gramzivost i pohlepa.ona odvratna slika nije tu radi promocije istih

Lupas kao Maksim po diviziji. Nemoj vise o tome, molim te.

Stefan Djuric
Sta mislite o alhemiji?Da li ona spada u okultne nauke?

mastermind_x
Miroljub Petrovic je napisao:
mastermind_x je napisao:
19 I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen."

Ova podebljana rečenica se u sva četiri evanđelja spominje samo na ovom mjestu i meni se osobno ne uklapa najbolje u kontekst (nekako kao da je ubačena)...na temelju nje je crkva izgradila dogmu o pretvaranju kruha i vina u Isusovo tijelo i pričest! ne želim ovdje osporiti ovu crkvenu dogmu, ali nastojim ispravno shvatiti Isusove riječi na posljednjoj večeri.

Lose si shvatio. Ta recenica se itekako uklapa i to je najvaznija recenica u tom tekstu jer potvrdjuje da su Praznik Pashe i obredi koji su se vrsili na taj praznik ustvari ukazivali na Isusa. Isus ovde kaze da taj praznik nije ukinut nego da treba i dalje da ga obelezavamo kao uspomenu na Njegovo stradanje. Vidimo kasnije da su Isusovi ucenici lomili hled i pili vino i drugim danima, s vremena na vreme, a ne samo na Pashu.

apostol Ivan u svojem evanđelju stavlja u prvi plan pranje nogu, a ovaj obred ni ne spominje...

Kakvo bre pranje nogu? Pranje nogu nije obed, vec jedan simbolicki cin kojim je Isus ucenicima hteo da prenese odredjenu poruku, a neki hriscani su od toga napravili obred, a zanemarili Pashu. Postoje obredi za Pashu, a ne postoji obred pranja nogu.

vidim da me niste opće shvatili! ni što se tiče posljednje večere ni što se tiče pranja nogu, ali nema veze! postavit cu onda drugačije pitanje!

dali mislite da se kruh i vino na misi pretvaraju u tjelo Kristovo i da pričešćivanjem unosimo živoga Krista u sebe? ako se niste previše bavili ovom tematikom bolje odgovorite sa da ili ne?!

dreamer_30
Za Isava brata Jakovljevog se kaze da je Edom.Sta je Edom?
I da li se zna gdje je pecina na njivi Makpelskoj prema Mamriji?

Johanan
Evo vidim da će na IIOM-u uvesti i praktični dio za studente u suradnji sa najboljim institucijama za originalnu medicinu.

[center]1. Herbal Identification and Formulations
2. Home Remedies in Hydrotherapy
3. Vegetarian and Raw Food Preparation
4. Massage Therapy Techniques
5. Organic Gardening Techniques[/center]

zrix
Kako su se biljke ponovo pojavile na zemlji posle potopa ako je sve zivo bilo zatrpano u velikim sedimentima za vreme potopa?

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.51 sekundi!