Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
iv41879 je napisao:
Slipo je napisao:
Da li znate da negdje postoji slika, shema ili islustracija što je Jahve objavio Mojsiju, kako bi to bar otrpilike trebalo izgledati? Hvala na prethodnom odgovoru.

http://www3.telus...efault.htm (The 3D Bible Project)

Ta slika heruvima nije dobra. Oni su tu prikazani kao mitoloska bica, a heruvimi su u Bibliji opisani da izgledaju kao ljudi koji imaju mnogo vece sposobnosti (imaju krila, itd).

Johanan
Miroljub Petrovic je napisao:
iv41879 je napisao:
Slipo je napisao:
Da li znate da negdje postoji slika, shema ili islustracija što je Jahve objavio Mojsiju, kako bi to bar otrpilike trebalo izgledati? Hvala na prethodnom odgovoru.

http://www3.telus...efault.htm (The 3D Bible Project)

Ta slika heruvima nije dobra. Oni su tu prikazani kao mitoloska bica, a heruvimi su u Bibliji opisani da izgledaju kao ljudi koji imaju mnogo vece sposobnosti (imaju krila, itd).

Da, imate pravo... ovako bi nekako to moralo izgledati - http://www.temple...ses_12.php. Ali jako mi se svidja ono 3D modeliranje, posebice Salomonov hram...

dirigent
Hvala Vam na odgovorima gospodine Petroviću, iako sa žaljenjem moram da primetim da su prilično kratki a Vi verovatno nemate vemena za duže obrazlaganje. Ako nekad nađete dovoljno vremena bio bih Vam zahvalan da se vratite prethodnim pitanjima.
Sada bih Vas pitao zašto u pravoslavlju i katolicizmu toliko insistiraju na Marijinom trajnom devičanstvu i da li Marija ima ulogu koja joj se pripisuje u posredništvu pred Bogom za spasenje ljudi?

anton
Miroljube,molim vas da mi nešto razjasnite,pošto nisam siguran jesu li moje postavke točne.Više ste puta govorili kako su do Potopa ljudi jeli isključivo biljnu hranu. Međutim pitam se zašto je Abel bio pastir i uzgajao ovce,ako one nisu bile za hranu(možda samo za vunu ili eventualno mlijeko)? A drugo što me navodi na mišljenje da se možda jelo meso je to što Bog govori Noi da u Arku ukrca toliko parova čistih i toliko parova nečistih životinja,pa me i to navodi na pomisao da su neki ljudi tada već jeli životinje. (meso)

Miroljub Petrovic
Smajo je napisao:
Ma daaj Miroljube, pa nezamislivo je i nemoguće je da se čovjek hrve sa ''Bogom'', ili da se prorok hrve sa prorokom a proroci su bili najodabraniji ljudi,bili su ''braća'' propovijedali su iste stvari..a sad odjednom Isus je predvodnik anđela, pa vama zaista nije jasno pored očigledni dokazan ko je Isa a.s.-Isus? Po vama sad je bog,sad nije,sad predvodnik anđela,sad ovo sad ono ?
.

Ti si me pitao, a ja ti rekao sta mislim. To su neka teoloska pitanja oko kojih mozemo da razgovaramo, ali nije nesto oko cega treba da se svadjamo ili raspravljamo. Ja smatram da Bog moze da poprimi ljudsko oblicje, ako to ima svrhu. Slazem se da je Isus u stvari Isa prorok iz Kurana, ali pravi identitet Isusa je opisan u Bibliji. To su sad neki teoloski detalji koji nisu mnogo vazni u nasoj diskusiji.

Miroljub Petrovic
dirigent je napisao:
Hvala Vam na odgovorima gospodine Petroviću, iako sa žaljenjem moram da primetim da su prilično kratki a Vi verovatno nemate vemena za duže obrazlaganje. Ako nekad nađete dovoljno vremena bio bih Vam zahvalan da se vratite prethodnim pitanjima.

O tome bi moglo mnogo da se prica, ali sustina je ono sto sam rekao.

Sada bih Vas pitao zašto u pravoslavlju i katolicizmu toliko insistiraju na Marijinom trajnom devičanstvu i da li Marija ima ulogu koja joj se pripisuje u posredništvu pred Bogom za spasenje ljudi?

Postoje pravoslavci i katolici koji na tome ne insistiraju, i vecina su takvi, narocito u pravoslavlju. Samo fanatici u pravoslavlju insistiraju na Marijinom devicanstvu, a vecina ne insistira na tom pitanje vec se bavi prakticnim teoloskim pitanjima. Ljudi koji izgube kompas u teologiji insistiraju na nebitnim ili netacnim stvarima, kao sto su Bozje ime, Marijino devicanstvo, itd, itd.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 08.10.2008 15:41

Miroljub Petrovic
anton je napisao:
Miroljube,molim vas da mi nešto razjasnite,pošto nisam siguran jesu li moje postavke točne.Više ste puta govorili kako su do Potopa ljudi jeli isključivo biljnu hranu. Međutim pitam se zašto je Abel bio pastir i uzgajao ovce,ako one nisu bile za hranu(možda samo za vunu ili eventualno mlijeko)? A drugo što me navodi na mišljenje da se možda jelo meso je to što Bog govori Noi da u Arku ukrca toliko parova čistih i toliko parova nečistih životinja,pa me i to navodi na pomisao da su neki ljudi tada već jeli životinje. (meso)

Naravno da su ljudi i pre Potopa jeli meso, ali oni koji su brinuli o svom zdravlju jeli su prvostepenu hranu (biljke). Avelj je verovatno cuvao zivotinje iz drugih razloga, a ne zbog jela (vuna, vuca, zrtvovanje...). Noje je znao za podelu na ciste i neciste zivotinje jer su se samo ciste zivotinje prinosile na zrtvu.

panj
Miroljube,

Interesuje me da li ce moci na predstojecem sajmu knjiga da se pazari knjiga Treci Hram kako ste i najavili jednom prilikom ovde na forumu?

Miroljub Petrovic
panj je napisao:
Miroljube,

Interesuje me da li ce moci na predstojecem sajmu knjiga da se pazari knjiga Treci Hram kako ste i najavili jednom prilikom ovde na forumu?

Na zalost, nece moci jer mi izdavac knjige jos nije dostavio lektorisani tekst prevoda. To ce izaci negde posle sajma, javicu. Zao mi je.

Mladen M
Od kakvih to virusa gripa i bakterija ljudi oboljevaju svake godine kad zahladni vrijeme, zasto se ti virusi mijenaju?

Miroljub Petrovic
Mladen M je napisao:
Od kakvih to virusa gripa i bakterija ljudi oboljevaju svake godine kad zahladni vrijeme, zasto se ti virusi mijenaju?

Oboljevaju od raznih virusa i bakterija jer zive u prljavim sredinama i imaju slab imuni sistem od nezdrave ishrane, losih navika itd.

Ti organizmi se menjaju jer ljudi stvaraju hemijska sredstva protiv njih.

Mladen M
Mladen M je napisao:

Oboljevaju od raznih virusa i bakterija jer zive u prljavim sredinama i imaju slab imuni sistem od nezdrave ishrane, losih navika itd.

Mnogi te promjene nazivaju primjerom evolucije, moze li se zapravo tako reci? posto znamo da virusi i nisu ziva bica...

Mozemo li reci da bi i ljudsko znanje trebalo ostati zapisano nekako u genima ako uzmemo evoluciju kao mogucu? a ne svako dijete mora se od rodjenja 'ponovo' uciti osnovnim stvarima, poput brojeva i slova
Izmenio/la Mladen M na 08.10.2008 22:57

dirigent
Ljudi koji izgube kompas u teologiji insistiraju na nebitnim ili netacnim stvarima, kao sto su Bozje ime, Marijino devicanstvo, itd, itd.

Razumem. Međutim, koliko je to važno u pogledu Božjeg plana spasenja? Šta zapravo znači verovanje u posredovanje Device Marije i određenih ličnosti koje su proglašene svetiteljima? Da li Božji plan spasenja dopušta takvu koncepciju?
I drugo što me oduvek zanimalo je kako su sveštenici došli na ideju da se oblače na način kako je to danas praksa? Ima li tu neke simbolike? Biću slobodan da iznesem svoje zapažanje da mi to sve deluje najblaže rečeno neprikladno za prezentovanje Boga na Zemlji.
Hvala Vam na strpljenju i odgvorima.

tovel
U nasoj zemlji medijski je nametnuta lazna dilema evropska Srbija ili Srbija koja je nazadna,netolerantna u svakom pogledu jednom recju "mracna Srbija".
Ono sto je 'zanimljivo' jeste to da se sve vise i putem legislative izmedju ostalog i putem medija u drustvu promovisu prava odredjenih grupacija,zajednica sa raznoraznim politickim,verskim te seksualnim opredeljenjima.Takodje ono sto je jos interesantnije jeste to da mnoge od strane zapada finansirane NVO propagiraju nekakvu borbu protivu toboznjeg fasizma i nacizma kod Srba dok se delovanje patriotskih NVO naziva fasizmom,nacizmom iste se oznacavaju kao ekstremna desnica iako je poznato da smo najvise postradali od ove dve ideologije posle Jevreja.
Inace interesantno je da sve zasta se patriotske NVO optuzuju odnosno i za ono sto zastupaju zapravo jesu neke elementarne vrednosti (koje inace zastupaju i to vrlo otvoreno i borbeno) recimo Jevrejskog naroda.
Jaka porodica,patriotska vlast u zemlji,borba protiv "seksualnog liberalizma" itd o cemu je na forumu vec bilo reci.
Bilo je reci o tome koliko Jevreji drze do svoje istorije,nacije,obicaja,vere.
Recimo i to da npr takodje izbegavaju da zene svoje devojke za strance i momke za strankinje dakle drze do svoje nacije tome se uce u porodici kroz odrastanje.
Ukoliko bi ovo pomenuli nekoj zapadnjackoj NVO ili negde na nekom skupu u recimo Beogradu usledila bi uobicajena etikecija u stilu on je rasista,desnicar,netolerantan itd?
Mozete li reci nesto o tom svojevrsnom paradoksu?
Je li stanje u nasoj prestonici u tom kontekstu pa da ne kazemo najgore ali sigurno vrlo lose?

Miroljub Petrovic
Mladen M je napisao:
Mladen M je napisao:

Mnogi te promjene nazivaju primjerom evolucije, moze li se zapravo tako reci? posto znamo da virusi i nisu ziva bica...

Ne moze se tako reci jer to nema veze sa evolucijom. Evolucija ne postoji nigde u svemiru. Predlazem vam da procitate tekst o mutacijama na nasem sajtu da biste razumeli kako mikroorganizmi mutiraju, da ovde ne razglabam pricu jer sam o tome nekoliko puta pisao. Link je:
http://www.cps.or.../cks5.html

Mozemo li reci da bi i ljudsko znanje trebalo ostati zapisano nekako u genima ako uzmemo evoluciju kao mogucu? a ne svako dijete mora se od rodjenja 'ponovo' uciti osnovnim stvarima, poput brojeva i slova

Evolucija nija moguca i ne mozemo da uzimamo takvu pretpostavku. Covek je tako stvoren da je u izgradnji njegovog karaktera potrebno da ulozi napor i nauci neke stvari.

Miroljub Petrovic
dirigent je napisao:
Ljudi koji izgube kompas u teologiji insistiraju na nebitnim ili netacnim stvarima, kao sto su Bozje ime, Marijino devicanstvo, itd, itd.

Razumem. Međutim, koliko je to važno u pogledu Božjeg plana spasenja? Šta zapravo znači verovanje u posredovanje Device Marije i određenih ličnosti koje su proglašene svetiteljima? Da li Božji plan spasenja dopušta takvu koncepciju?
I drugo što me oduvek zanimalo je kako su sveštenici došli na ideju da se oblače na način kako je to danas praksa? Ima li tu neke simbolike? Biću slobodan da iznesem svoje zapažanje da mi to sve deluje najblaže rečeno neprikladno za prezentovanje Boga na Zemlji.
Hvala Vam na strpljenju i odgvorima.

Vidim da se bavite perifernim pitanjima i trazite mane drugim ljudima. I jos dajete komentare. Treba da se bavite pozitivnim i centralnim pitanjima.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 08.10.2008 23:31

Miroljub Petrovic
tovel je napisao:
U nasoj zemlji medijski je nametnuta lazna dilema evropska Srbija ili Srbija koja je nazadna,netolerantna u svakom pogledu jednom recju "mracna Srbija".
Ono sto je 'zanimljivo' jeste to da se sve vise i putem legislative izmedju ostalog i putem medija u drustvu promovisu prava odredjenih grupacija,zajednica sa raznoraznim politickim,verskim te seksualnim opredeljenjima.Takodje ono sto je jos interesantnije jeste to da mnoge od strane zapada finansirane NVO propagiraju nekakvu borbu protivu toboznjeg fasizma i nacizma kod Srba dok se delovanje patriotskih NVO naziva fasizmom,nacizmom iste se oznacavaju kao ekstremna desnica iako je poznato da smo najvise postradali od ove dve ideologije posle Jevreja.
Inace interesantno je da sve zasta se patriotske NVO optuzuju odnosno i za ono sto zastupaju zapravo jesu neke elementarne vrednosti (koje inace zastupaju i to vrlo otvoreno i borbeno) recimo Jevrejskog naroda.
Jaka porodica,patriotska vlast u zemlji,borba protiv "seksualnog liberalizma" itd o cemu je na forumu vec bilo reci.
Bilo je reci o tome koliko Jevreji drze do svoje istorije,nacije,obicaja,vere.
Recimo i to da npr takodje izbegavaju da zene svoje devojke za strance i momke za strankinje dakle drze do svoje nacije tome se uce u porodici kroz odrastanje.
Ukoliko bi ovo pomenuli nekoj zapadnjackoj NVO ili negde na nekom skupu u recimo Beogradu usledila bi uobicajena etikecija u stilu on je rasista,desnicar,netolerantan itd?
Mozete li reci nesto o tom svojevrsnom paradoksu?
Je li stanje u nasoj prestonici u tom kontekstu pa da ne kazemo najgore ali sigurno vrlo lose?

Mislim da je stanje kod nas najbolje, jer se kod nas jos neko buni i protestvuje, za razliku od drugih evropskih drzava. Naravno da se kod nas podsticu najgori oblici satanizma, vracarstva, pogledajte samo decje programe na svim televizijama, to je uzas. Ali Bog ima plan. Dobro je sto se sve to desava da se neki ljudi trgnu i probude iz zimskog sna. Svetska ekonomija se raspada i to je slika svega drugog sto je vezano za ovaj svet. Svetska nauka, kultura, religija i sve drugo jesu slika njihove ekonomije. Posledica pucanja svetske ekonomije je posledica njihovog duhovnog pucanja i posrnuca. Narod kod nas ima najvece potencijale (u odnosu na druge evropske narode) da vidi tu pogubnu sliku, jer mi jos nismo toliko duhovno razvaljeni kao drugi evropski narodi. Zato je ovde moguce da Bog ucini neke ozbiljnije promene.

mastermind_x
Pozdrav brate Miroljube!

"Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi."

ovdje citiram jednu od Božijih zapovijedi iz židovskog dekaloga...

nije mi nikako jasno zašto je se kršćani ne drže...katolici i evangelisti su je izbacili, pravoslavci nisu, ali se nitko ne pridržava...

crkve su prepune nekakvih ikona i kipova...svaki dan idem u crkvu i to mi se nikako ne sviđa...još mi se više to ogadilo kad je naš župni svećenik odlučio da molimo deveticu Sv. Leopoldu B. Mandiću pred njegovim kipom...katastrofa...naravno da to nisam radio da neizazovem Božiji ljubomor...

ima još podosta stvari što crkva čini, a da mi se ne sviđa, al zasad me zanima vaše mišljenje o ovom?!

Miroljub Petrovic
mastermind_x je napisao:
Pozdrav brate Miroljube!

"Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi."

ovdje citiram jednu od Božijih zapovijedi iz židovskog dekaloga...

nije mi nikako jasno zašto je se kršćani ne drže...katolici i evangelisti su je izbacili, pravoslavci nisu, ali se nitko ne pridržava...

crkve su prepune nekakvih ikona i kipova...svaki dan idem u crkvu i to mi se nikako ne sviđa...još mi se više to ogadilo kad je naš župni svećenik odlučio da molimo deveticu Sv. Leopoldu B. Mandiću pred njegovim kipom...katastrofa...naravno da to nisam radio da neizazovem Božiji ljubomor...

ima još podosta stvari što crkva čini, a da mi se ne sviđa, al zasad me zanima vaše mišljenje o ovom?!

Ako ti se to ne svidja onda nemoj da ides u crkvu. Ali trebao bi da prestanes da se bavis drugim ljudima i da pocnes da se bavis sobom, da radis nesto konstruktivno i pobozno, a ne da budes "manolog" ("strucnjak" za pronalazenje mana drugima).

dirigent
Vidim da se bavite perifernim pitanjima i trazite mane drugim ljudima. I jos dajete komentare. Treba da se bavite pozitivnim i centralnim pitanjima.

Dobro gospodine Petroviću, moj mali komentar se može potpuno zanemariti. Zašto mislite da je to "traženje mana"? Ukoliko se neko na Zemlji izjašnjava kao neka vrsta Božjeg predstavnika, valjda je normalno da znamo više o tome i da li se neko može prihvatiti kao takav ili ne. Naravno da treba da se bavimo pozitivnim ali živimo na Zemlji gde se može videti jako malo pozitivnog, što znači da moramo naučiti da pravimo razliku. U tom smislu je išlo i moje pitanje pa Vas molim budite ljubazni i pomozite mi malo u tome. Eto postavio sam Vam i neka kako Vi kažete centralna pitanja pa ste bili vrlo kratki sa odgovorima.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.56 sekundi!