pocetak foruma
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 15:33
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
filosof26 je napisao: Profesore, da li ste culi za pojam "Ur"? Sta on oznacava? U jednom tekstu naisao sam na recenicu "Biblija kaže da je majka Kralja Solomona je bila iz Ur-a." Da li je to tacno? Postoji Ur u Vavilonu, a verovatno postoje i drugi gradovi sa tim imenom. To nije vazno. |
|
|
bokiva |
Odgovorio 06.10.2008 18:23
|
Član Odgovori: 212 Pristupio/la: 25.09.2008 22:44 Lokacija: Nepoznata |
Da li ce antihrist biti osoba ili institucija?
"Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce".
|
|
|
dreamer_30 |
Odgovorio 06.10.2008 18:28
|
Član Odgovori: 25 Pristupio/la: 24.06.2008 19:44 Lokacija: Nepoznata |
Procitao sam u nekoj beletristici da je Sara,Avramova zena bila iz Ur-a i da su se tamo njih dvoje upoznali.Interesuje me prof.da li je to tacno sa biblijskog stanovista? Inace boravio sam na tim prostorima,dva mjeseca sam bio u jednom gradu u Siriji gdje je prema legendi Avram razapeo svoj sator.Ja mislim da je to istina s obzirom da je grad star 4500 godina.U tom mjestu zive izuzetno moralni ljudi,stekao sam bas puno prijatelja tamo. |
|
|
admin |
Odgovorio 06.10.2008 19:39
|
Super Administrator Odgovori: 20 Pristupio/la: 30.07.2007 16:54 Lokacija: Nedodjija |
IVAN POSLEDNJI je napisao: Gledao sam dosta vasih predavanja i zaista vam mogu reci da su jako zanimljiva i da se u 99% slazem sa vama,ali ne mogu a da se otmem jednom utisku....i zato bih hteo,bez namere da vam solim pamet,da vam postavim neka pitanja ili da napisem par reci... 1.znanje!nauka!...moze da bude blagoslov a moze da bude i prokletstvo.Vi zaista mnogo znate,znate cinjenice,ali da li je to vasa prednost...ne bih rekao...jer onaj ko mnogo zna odgovarace vise od onoga ko malo zna!za svaki greh ce odgovarati vise od onoga koji malo zna ili ne zna nista,a covek cini grehe svakoga dana,namerno ili nenamerno...cak su i najvece askete i podviznici sebe smatrali gresnicima i to najgorim...sve ovo pisem zato sto primecujem da cesto spominjete grehe drugih ljudi a mislim da covek nikad ne moze biti dovoljno cist da bi govorio o tudjem grehu(vidis slamku u tudjem oku a ne vidis balvan u svojem) 2.Ne znam zasto toliko stavljate akcenat na Jevreje kao narod koji je izabran od strane Svevisnjeg...mislim da sustina nije u Jevrejima...preko njih je samo prenesena poruka svima nama kao pojedincima kako treba da se ponasamo...drznucu se da kazem da je Gospodu bitan pojedinac,licnost sa imenom i prezimenom,a ne narod. 3.Da li mislite da covek u savremenom,urbanom svetu moze da ostane cist i da se odbrani od demona i moralne dekadencije svakodnevnog zivota,ili je jedini spas da se odrekne svega i ode u manastir,u neku usamljenu keliju da vodi borbu za svoju prljavu dusu? Izvinjavam se ako sam bio opsiran ili dosadan,sve najbolje! Pošalji privatnu poruku Izmenio/la admin na 06.10.2008 19:41 |
|
|
anton |
Odgovorio 06.10.2008 19:44
|
Član Odgovori: 230 Pristupio/la: 31.08.2008 22:35 Lokacija: Nepoznata |
Dali znate zašto su Gedeonovi borci pred boj sa Medijancima razdvojeni u dvije grupe,a za borbu je izabrano 300 ljudi i to oni koji su "laptali vodu jezikom",a oni koji su klekli i pili vodu odstranjeni su? |
|
|
dirigent |
Odgovorio 06.10.2008 20:32
|
Član Odgovori: 12 Pristupio/la: 06.10.2008 20:28 Lokacija: Nepoznata |
Poštovani gospodine Petroviću, Čitao sam Vaš forum i koliko sam razumeo Vi zagovarate zdrav život u prirodnom ambijentu koliko je to moguće. Takođe ste pominjali i manastire i monaški život. Dakle da li je manstir najbiolje mesto za fizičku i duhovnu rehabilitaciju? I drugo pitanje, da li ste Vi lično nekad boravili ili makar proveli kraće vreme u nekom manastiru? |
|
|
filosof26 |
Odgovorio 06.10.2008 20:41
|
Član Odgovori: 43 Pristupio/la: 01.07.2008 17:17 Lokacija: Nepoznata |
Profesore, kakvo misljenje imate o horoskopu? Pretpostavljam da je negativno pa me zanima kako komentarisete dio iz Knjige o Jovu u kome se kaze: "Zavezuješ li ti veze Plejadama ili drešiš Orionu uža? Činiš ti da znakovi zodijaka na vreme se pojave, i vodiš li Kola Velika sa zvezdama njihovim?" Sto god tkas, vezuj konce za nebo...
|
|
|
Stefan Djuric |
Odgovorio 06.10.2008 21:05
|
Član Odgovori: 36 Pristupio/la: 26.09.2008 11:00 Lokacija: Nepoznata |
Da li ima istine u aferi oko Rozvela i Oblasti 51?Pominju se i tela vanzemaljaca na kojima je izvrsena obdukcija. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 22:59
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
bokiva je napisao: Da li ce antihrist biti osoba ili institucija? Bice osoba koja ce predvoditi globalnu sotonsku instituciju. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 23:00
|
dreamer_30 je napisao: Procitao sam u nekoj beletristici da je Sara,Avramova zena bila iz Ur-a i da su se tamo njih dvoje upoznali.Interesuje me prof.da li je to tacno sa biblijskog stanovista? Inace boravio sam na tim prostorima,dva mjeseca sam bio u jednom gradu u Siriji gdje je prema legendi Avram razapeo svoj sator.Ja mislim da je to istina s obzirom da je grad star 4500 godina.U tom mjestu zive izuzetno moralni ljudi,stekao sam bas puno prijatelja tamo. Na osnovu Biblije upoznali su se verovatno u Uru, ali to uopste nije vazno. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 23:04
|
admin je napisao: IVAN POSLEDNJI je napisao: Gledao sam dosta vasih predavanja i zaista vam mogu reci da su jako zanimljiva i da se u 99% slazem sa vama,ali ne mogu a da se otmem jednom utisku....i zato bih hteo,bez namere da vam solim pamet,da vam postavim neka pitanja ili da napisem par reci... 1.znanje!nauka!...moze da bude blagoslov a moze da bude i prokletstvo.Vi zaista mnogo znate,znate cinjenice,ali da li je to vasa prednost...ne bih rekao...jer onaj ko mnogo zna odgovarace vise od onoga ko malo zna!za svaki greh ce odgovarati vise od onoga koji malo zna ili ne zna nista,a covek cini grehe svakoga dana,namerno ili nenamerno...cak su i najvece askete i podviznici sebe smatrali gresnicima i to najgorim...sve ovo pisem zato sto primecujem da cesto spominjete grehe drugih ljudi a mislim da covek nikad ne moze biti dovoljno cist da bi govorio o tudjem grehu(vidis slamku u tudjem oku a ne vidis balvan u svojem) Slazem se, ali oni koji vise znaju o Bogu mogu bolje da uzivaju u zivotu i u zajednici sa Bogom, mogu mnogo kvalitetnije da zive. 2.Ne znam zasto toliko stavljate akcenat na Jevreje kao narod koji je izabran od strane Svevisnjeg...mislim da sustina nije u Jevrejima...preko njih je samo prenesena poruka svima nama kao pojedincima kako treba da se ponasamo...drznucu se da kazem da je Gospodu bitan pojedinac,licnost sa imenom i prezimenom,a ne narod. Tako je. Ja samo kazem da su oni najmanje losi i da ce, na osnovu Biblije, Bog preko njih da zavrsi posao na zemlji, i da je Izrael najbezbednije mesto za religioznog coveka. 3.Da li mislite da covek u savremenom,urbanom svetu moze da ostane cist i da se odbrani od demona i moralne dekadencije svakodnevnog zivota,ili je jedini spas da se odrekne svega i ode u manastir,u neku usamljenu keliju da vodi borbu za svoju prljavu dusu? Isus je pokazao da covek moze da ostane cist, ako se nauci da zivi kako treba i ako se sklanja od greha. Izvinjavam se ako sam bio opsiran ili dosadan,sve najbolje! Nisi nista opsiran ni dosadan. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 23:05
|
anton je napisao: Dali znate zašto su Gedeonovi borci pred boj sa Medijancima razdvojeni u dvije grupe,a za borbu je izabrano 300 ljudi i to oni koji su "laptali vodu jezikom",a oni koji su klekli i pili vodu odstranjeni su? Bog je hteo da pokaze Gedeonu da je On taj koji pobedjuje, a ne ljudi. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 23:07
|
dirigent je napisao: Poštovani gospodine Petroviću, Čitao sam Vaš forum i koliko sam razumeo Vi zagovarate zdrav život u prirodnom ambijentu koliko je to moguće. Takođe ste pominjali i manastire i monaški život. Dakle da li je manstir najbiolje mesto za fizičku i duhovnu rehabilitaciju? I drugo pitanje, da li ste Vi lično nekad boravili ili makar proveli kraće vreme u nekom manastiru? Manastir je tip mesta u kojme bi cvek trebao da zivi. Dakle, tamo se razmislja o Bogu, zivi u prirodi, jede prvostepena hrana, rade fizicki poslovi u prirodi, nema televizije. U najkracem, covek se na takav nacin najbolje duhovno i fizicki izgradjuje. Proveo sam u nekim manastirima par dana. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 23:08
|
filosof26 je napisao: Profesore, kakvo misljenje imate o horoskopu? Pretpostavljam da je negativno pa me zanima kako komentarisete dio iz Knjige o Jovu u kome se kaze: "Zavezuješ li ti veze Plejadama ili drešiš Orionu uža? Činiš ti da znakovi zodijaka na vreme se pojave, i vodiš li Kola Velika sa zvezdama njihovim?" Nisam gledao sta tacno pise u originalu na tom mestu, ali to nema veze sa astrologijom. Ako se u Bibliji spominje sunce, to nema veze sa astrologijom, iako je sunce jedna od glavnih planeta u horoskopu. Naravno da je astrologija teski okultizam i satanizam. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.10.2008 23:09
|
Stefan Djuric je napisao: Da li ima istine u aferi oko Rozvela i Oblasti 51?Pominju se i tela vanzemaljaca na kojima je izvrsena obdukcija. Ma kakva "tela vanzemaljaca"? To su lovacke price. Zamajavaju naivan narod. |
|
|
dirigent |
Odgovorio 06.10.2008 23:40
|
Miroljub Petrovic je napisao: dirigent je napisao: Poštovani gospodine Petroviću, Čitao sam Vaš forum i koliko sam razumeo Vi zagovarate zdrav život u prirodnom ambijentu koliko je to moguće. Takođe ste pominjali i manastire i monaški život. Dakle da li je manstir najbiolje mesto za fizičku i duhovnu rehabilitaciju? I drugo pitanje, da li ste Vi lično nekad boravili ili makar proveli kraće vreme u nekom manastiru? Manastir je tip mesta u kojme bi cvek trebao da zivi. Dakle, tamo se razmislja o Bogu, zivi u prirodi, jede prvostepena hrana, rade fizicki poslovi u prirodi, nema televizije. U najkracem, covek se na takav nacin najbolje duhovno i fizicki izgradjuje. Proveo sam u nekim manastirima par dana. Hvala Vam gospodine Petroviću. Obzirom na informacije koje su dostupne i činjenično stanje, želio bih Vam postaviti neka potpitanja vezana za manastirski život. 1. Kako je poznato da su manastiri vekovima bili neka vrsta skloništa za religioznu prostituciju i homoseksualizam, dakle ukoliko neko nije sklon perverzijama, šta mora učiniti da bi bio bezbedan u tom okruženju? Da li je dovoljan neprobojni šifrirani pancir za dupe ili su potrebne dodatne mere bezbednosti kao recimo gvozdena maska za glavu i slično? 2. Kakvo je bilo Vaše iskustvo tokom tih kraćih boravaka? Naravno za sve čitaoce vašeg foruma, ograđujem se da sve ovo što sam naveo ima bilo kakve veze sa biblijskim Bogom, da neki zlonamerni pojedinac ne bi poistovetio tu religiju sa ovom koja se promoviše u svetu. Hvala Vam unapred na ljubaznosti i odgovorima. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.10.2008 00:02
|
dirigent je napisao: Hvala Vam gospodine Petroviću. Obzirom na informacije koje su dostupne i činjenično stanje, želio bih Vam postaviti neka potpitanja vezana za manastirski život. 1. Kako je poznato da su manastiri vekovima bili neka vrsta skloništa za religioznu prostituciju i homoseksualizam, dakle ukoliko neko nije sklon perverzijama, šta mora učiniti da bi bio bezbedan u tom okruženju? Da li je dovoljan neprobojni šifrirani pancir za dupe ili su potrebne dodatne mere bezbednosti kao recimo gvozdena maska za glavu i slično? Mogu da zakljucim da si vrlo zlonameran i vulgaran, a moguce je i da si polupismen. Cinjenica je da su postojali retki slucajevi nemorala u manastirima (mislim na pravoslavne), ali to nema veze sa onim sto ja govorim. Manastiri su oduvek bili najveci izvori duhovnosti i morala, kao i centri pismenosti i poboznosti. Kada sam govorio o manastiru, govorio sam o tipu ili modelu kako bi ljudi trebali da zive. Ja vise preferiram da se covek ozeni, ako postoji dobra devojka, ili da se nikada ne zeni, ako nema dobrih devojaka. Bolje je biti sam nego lose ozenjen (ili udata). Dakle, ja govorim o modelu, i nemojte da skrecete sa pitanja i da zloupotrebljavate mogucnost da pitate (iako cu da razmislim da li cu ubuduce da odgovaram na vasa "pitanja"). 2. Kakvo je bilo Vaše iskustvo tokom tih kraćih boravaka? Upoznao sam sjajne i pobozne ljude. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 07.10.2008 00:02 |
|
|
dirigent |
Odgovorio 07.10.2008 00:37
|
Hvala Vam na strpljenju. Mogu da zakljucim da si vrlo zlonameran i vulgaran, a moguce je i da si polupismen. Ipak se nadam da je dovoljno razgovetno da Vi i Vaši čitaoci mogu shvatiti. Oprostite mi na mojem neznanju. Cinjenica je da su postojali retki slucajevi nemorala u manastirima (mislim na pravoslavne), Mislite li na obelodanjene slučajeve ili uopšte? Analogno ovome, koliko je slučajeva porodičnog nasilja (među pravoslavnim življem) poznato široj javnosti? Kada sam govorio o manastiru, govorio sam o tipu ili modelu kako bi ljudi trebali da zive. Gde Bog u Svetom Pismu daje manastir kao model kvalitetnog života? Koje je poreklo manastira i ko je došao na ideju da ih gradi? I jedno veoma važno pitanje na koje Vas molim da odgovorite: Na koji način se čovek spasava? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.10.2008 01:09
|
dirigent je napisao: Cinjenica je da su postojali retki slucajevi nemorala u manastirima (mislim na pravoslavne), Mislite li na obelodanjene slučajeve ili uopšte? Nema sta da mislim, to se zna da ih je bilo vise nego malo. Da ih je bilo puno, pravoslavlje kod nas bi bilo kao rimo-katolicizam (papizam) u svetu. Uporedi moralnu propast sledbenika pape i sa stanjem kod nas i imaces odgovor na svoje pitanje. I kod nas je stanje sve gore, ali smo jos daleko od papizma. Analogno ovome, koliko je slučajeva porodičnog nasilja (među pravoslavnim življem) poznato široj javnosti? Termin "porodicno nasilje" su uveli liberali i feministi, odnosno njihovi ucitelji ateisti koji ih guraju u prve redove da ruse porodicu. O kakvom "porodicnom nasilju" govorite? Jel tu mislite na izjednacavanje muza i zene? Porodicno nasilje sprovode ateisti koji uvode zakone po kojima muz nema nikakvu odgovornost u porodici, a zena se huska da bude muskarac i da se suprostavlja muzu, dok se deca podsticu da budu sto nemoralnija i da im niko nista ne moze. I onda je samo pitanje trenutka kada ce nesto da eksplodira u takvim savremenim "porodicama". Kada bi se uveli zakoni koje je Bog propisao, znao bi se red i niko ne bi bio zlostavljan (sibanje neposlusnih nije zlostavljanje). Kada sam govorio o manastiru, govorio sam o tipu ili modelu kako bi ljudi trebali da zive. Gde Bog u Svetom Pismu daje manastir kao model kvalitetnog života? Jel treba u Bibliji da stoji poglavlje "Manastiri" da bi ti bio zadovoljan? U Bibliji se ljudi pozivaju da se sklone od greha i da zive u prirodi. Manastir je jedan model kako treba ziveti u prirodi. Pogledaj kako su ziveli proroci u starom Izrailju. Ziveli su van gradova u prirodi, tamo su radili i bili izolovani od greha, ali su delovali u centrima nemorala. Koje je poreklo manastira i ko je došao na ideju da ih gradi? U vreme velikog nemorala u narodu, postojali su ljudi u raznim delovima sveta koji su odlazili u prirodu i sklanjali se od nemorala. Takav covek je bio Avram koji je izabrao da bude pastir i nomad, dakle da nema stalno mesto prebivalista, samo da bi se sklonio od greha i nemoralnih gradova. Dakle, skupe se pobozni muslakrci i odu da zive u prirodu. Cesto puta nemaju zene jer nema poboznih devojaka koje interesuje priroda i poboznost, i oni zive u bratstvu negde u prirodi, ali su prisutni u javnom zivotu na razne nacine. Avram je kopao bunare u zemlji koja je vapila za vodom i bunarima davao imena koja ukazuju na Boga, a neznabosci su zatrpavali te bunare jer su im smetala imena bunara. Dakle, birali su da budu bez vode, samo da oteraju Boga od sebe. Tako se i danas mnogi bore protiv zivota u prirodi i ismejavaju one koji zive u prirodi i pronalaze im mane da su homoseksualci, narkomani itd. Takvi ljudi su zlonamerni i duhovno bolesni. I jedno veoma važno pitanje na koje Vas molim da odgovorite: Na koji način se čovek spasava? Tako sto prihvati spasenje koje mu Bog nudi. Spasenje se prihvata zivotom po Bozjim zapovestima. E sad ocekujem da ces da krenes sa nekim neozbiljnim teoloskim pitanjima, tipa: "Da li ce se spasiti neko ko ne izgovara Bozje ime JHVH u molitvi?" ili slicno. Vidim da ti je namera da promovises svoju teologiju, a ne da postavljas pitanja. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.10.2008 08:53
|
Hteo bih ovde da izreklamiram saradnika naseg centra Dr Mladena Mandica, koji je jedan od najboljih stomatologa na nasim prostorima i koji ima privatnu ordinaciju u centru Beograda. Dakle, ako neko ima bilo kakav problem sa zubima, moze bezbolno da resi problem kod Mladena. Pregled je besplatan, a ostale usluge se naravno naplacuju. Naravno, ja bih voleo da se on bavi samo preventivom, ali posto mnogi imaju problema sa zubima bolje je da odu kod njega, koji je nas saradnik, nego na neko drugo mesto. Njegov telefon za zakazivanje je 064/110-8327. Najbolje je da su nam svi zubi zdravi i da ih odrzavamo pravilnom ishranom i higijenom. Cesto se desava da covek ne vodi brigu o zubima, pa onda neke zube mora da vadi. I kad ih izvadi, na njihovo mesto cesto puta ne stavi vestacki zub, pa postoji ruba u vilici na tom mestu, a onda se zubi pomeraju da popune tu rupu, i tako se deformise vilica. Bilo bi dobro, za one koji su u finansijskoj mogucnosti, da one stare crne plombe zamene, i da popune rupe u vilici tamo gde nemaju zube. Naravno, najvaznije je da cuvamo zube (kao i druge organe). |
|
Predji na forum: |