pocetak foruma
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 04.10.2008 21:41
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
ilija je napisao: Profesore, interesuje me da li se u Beogradu moze naci Biblija na hebrejskom? Recimo u nekoj knjizari? Mislim da moze mozda da se nadje u nekoj protestanskoj knjizari. Mozda ima Soterija (baptisti) ili Preporod (adventisti), a mozes lako da nabavis preko interneta. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 04.10.2008 21:42 |
|
|
Cuvena Familija |
Odgovorio 04.10.2008 22:03
|
Član Odgovori: 72 Pristupio/la: 21.07.2008 08:51 Lokacija: BG |
Danas sam slucajno razgovarao sa jednim mladjenim svestenikom,koji je zavrsio teologiju u Moskvi,te smo pricali i o Jovanonom otkrivenju i buducim vremenima. Moja pretpostavka je da su ta vremena veoma blizu,dok je on spomenuo Svetog Iliju i tekst vezan za njega.Rekao je ,da je Sveti Ilija ziv uzenesen ka bogu i da ce on da se bori protiv antihrista,te da cemo tada znati da je blizu kraj sadanjih vrmena.Malo sam potrazio po internetu i nasao ovo: Tajanstveni je Ilijin završetak u Drugoj knjizi Kraljeva opisan ovako: "Evo što se dogodilo kad je Jahve uznio Iliju na nebo u vihoru. Ilija i Elizej pošli iz Gilgala. I reče Ilija Elizeju: 'Ostani ovdje, jer me Jahve šalje do Betela.' Elizej odgovori: 'Života mi Jahvina i tvoga: ja te neću ostaviti!' I siđoše do Betela. A proročki sinovi koji su boravili u Betelu, iziđoše Elizeju u susret i rekoše mu: 'Znaš li da će danas Jahve uzeti tvoga gospodara iznad tvoje glave?' On reče: 'I ja to znam; tiho!' Ilija mu reče: 'Elizeju! Ostani ipak ovdje, jer me Jahve šalje do Jerihona.' Ali on odgovori: 'Života mi Jahvina i tvoga: ja te neću ostaviti!' I uđoše u Jerihon. Proročki sinovi, koji su živjeli u Jerihonu, priđoše Elizeju i rekoše mu: 'Znaš li da će danas Jahve uzeti tvoga gospodara iznad tvoje glave?' On reče: 'I ja to znam; tiho!' Ilija mu reče: 'Ostani ipak ovdje, jer me Jahve šalje do Jordana.' Ali on odgovori: 'Života mi Jahvina i tvoga: ja te neću ostaviti!' I tako pođoše obojica. I pedeset proročkih sinova pođe i zaustavi se podalje, dok su se njih dvojica zadržala na obali Jordana. Tada Ilija uze svoj ogrtač, smota ga i udari njime po vodi, a voda se razdijeli na suhu. A kad prijeđoše, Ilija će Elizeju: 'Traži što da ti još učinim prije nego što budem uznesen ispred tebe?' A Elizej odgovori: 'Neka mi u dio padne obilje tvoga duha!' Ilija odgovori: 'Mnogo tražiš: ako me budeš vidio, kad budem uznesen ispred tebe, bit će ti tako; ako pak ne budeš vidio, neće biti.' I dok su tako išli i razgovarali se, gle: ognjena kola i ognjeni konji stadoše među njih, i Ilija u vihoru uziđe na nebo. Elizej je gledao i vikao: 'Oče moj, oče moj! Kola Izraelova i konjanici njegovi!' I više ga nije vidio. Uze tada svoje haljine i razdera ih nadvoje. I podiže Ilijin plašt, koji bijaše pao s njega, te se vrati i zaustavi se na obali Jordana. Uze onda Ilijin plašt i udari po vodi govoreći: 'Gdje je Jahve, Bog Ilijin?' I kad udari po vodi, ona se razdijeli na dvije strane, i Elizej prijeđe" (2 Kr 2,1-14). Iz toga opisa staro je židovsko vjerovanje izvuklo zaključak da će se Ilija još jedanput pojaviti na zemlji prije "velikoga Jahvina dana". Neki sveti Oci i crkveni pisci misle pak da će to biti prije drugog dolaska Mesije, tj. prije sudnjeg dana. Sta vi profesore mislite o tome? I jos jednom,da li mi mozete ponoci da nadjem vase tumacenje Jovanovog otkrivenja,koje sam gledao na tv? Izmenio/la Cuvena Familija na 04.10.2008 22:03 Dokle vise da trpimo sve ovo...da li da ostanemo normalni po nasim nacelima ili da i dalje budemo ludi po njihovim nacelima....
|
|
|
tovel |
Odgovorio 04.10.2008 22:42
|
Član Odgovori: 178 Pristupio/la: 11.12.2007 23:30 Lokacija: Nepoznata |
Tokom ratnih '90-ih osobito tokom NATO agresije vodila se ujedno i zestoka medijska kampanja protiv srpskog naroda.Ono sto je zapanjujuce jeste to da su u toj medijskoj kampanji veliki udeo imale i bogate i istaknute jevrejske organizacije iz SAD. Kako okarakterisati taj fenomen da se oni koji su uz Srbe tesko postradali i podneli "paljenu zrtvu" tokom II Svetskog Rata se danas stavljaju na stranu neprijatelja Srba od kojih su neki bili upravo i njihovi dzelati tokom istorije. Istina ne moze se generalizovati,medjutim,poznato je iz istorije a postoje i neki istorijski dokazi da su Srbi dosta pomagali Jevreje.Recimo jedan istorijski izvestaj tvrdi da je manastir Studenica skrivao i time spasao jednu jevrejsku porodicu tokom II Svetskog Rata.Takodje vrlo je zanimljivo da se u jednoj knjizi bivseg agenta izrealske kontra-obavestajne sluzbe tvrdi da su Jevreji jos pre stvaranja moderne drzave Izreal nabavljali oruzje od Srba jer im Britanci (koji su tada kontrolisali Bliski istok) i evropljani nisu hteli da prodaju naoruzanje. Dakle kako taj fenomen objasniti naime kako to da su Jevreji zaboravili dobrocinstvo Srba. O svemu ovome u svojim knjigama podrobno pise prof dr Smilja Avramov. |
|
|
Gogi |
Odgovorio 04.10.2008 23:00
|
Član Odgovori: 25 Pristupio/la: 05.05.2008 21:39 Lokacija: Nepoznata |
Pozdrav Miroljube ! Ja mislim da je ovaj takozvani "Ekonomski" krah u Americi,samo priprema pozornice,za njima znane ciljeve,kao i rusenje kula blizankinja. Zanima me imas li ti viziju koji su to ciljevi u kratkorocnom periodu,za dugorocni cilj je jasno vladavina svijetom ? Pozdrav ! Gogi
|
|
|
Johanan |
Odgovorio 04.10.2008 23:02
|
Član Odgovori: 61 Pristupio/la: 20.02.2008 11:18 Lokacija: Zagreb |
Miroljube, jeste li mozda citali ista od Sören Kierkegaard - krscanskog filozofa? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 04.10.2008 23:17
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Cuvena Familija je napisao: Danas sam slucajno razgovarao sa jednim mladjenim svestenikom,koji je zavrsio teologiju u Moskvi,te smo pricali i o Jovanonom otkrivenju i buducim vremenima. Moja pretpostavka je da su ta vremena veoma blizu,dok je on spomenuo Svetog Iliju i tekst vezan za njega.Rekao je ,da je Sveti Ilija ziv uzenesen ka bogu i da ce on da se bori protiv antihrista,te da cemo tada znati da je blizu kraj sadanjih vrmena... Sta vi profesore mislite o tome? I jos jednom,da li mi mozete ponoci da nadjem vase tumacenje Jovanovog otkrivenja,koje sam gledao na tv? Ja sam izneo svoje misljenje Otkrivenja u predavanjima "Prolecni praznici", "Dani straha", "Posto nad postovima", "Kuca od Palme" i "Istorija netolerancije". To sve mozete da pogledate u serijalu "Nauka i problem smrti" u sekciji "Download" na ovom sajtu. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 04.10.2008 23:25
|
tovel je napisao: Tokom ratnih '90-ih osobito tokom NATO agresije vodila se ujedno i zestoka medijska kampanja protiv srpskog naroda.Ono sto je zapanjujuce jeste to da su u toj medijskoj kampanji veliki udeo imale i bogate i istaknute jevrejske organizacije iz SAD. Kako okarakterisati taj fenomen da se oni koji su uz Srbe tesko postradali i podneli "paljenu zrtvu" tokom II Svetskog Rata se danas stavljaju na stranu neprijatelja Srba od kojih su neki bili upravo i njihovi dzelati tokom istorije. Istina ne moze se generalizovati,medjutim,poznato je iz istorije a postoje i neki istorijski dokazi da su Srbi dosta pomagali Jevreje.Recimo jedan istorijski izvestaj tvrdi da je manastir Studenica skrivao i time spasao jednu jevrejsku porodicu tokom II Svetskog Rata.Takodje vrlo je zanimljivo da se u jednoj knjizi bivseg agenta izrealske kontra-obavestajne sluzbe tvrdi da su Jevreji jos pre stvaranja moderne drzave Izreal nabavljali oruzje od Srba jer im Britanci (koji su tada kontrolisali Bliski istok) i evropljani nisu hteli da prodaju naoruzanje. Dakle kako taj fenomen objasniti naime kako to da su Jevreji zaboravili dobrocinstvo Srba. O svemu ovome u svojim knjigama podrobno pise prof dr Smilja Avramov. Treba praviti razliku izmedju "jevrejskog naroda" i "jevrejskih mafijasa". Na slican nacin treba praviti razliku izmedju srpskog naroda i srpskih mafijasa. Mafijese je uvek interesovala vlast i novac, i a narod su tretirali kao stoku. Na zalost, jevrejski narod je dopustio da mu mafijasi kroje sudbinu, pa je tako dozvolio da se greh siri u narodu, a i Isus je na slican nacin bio ubijen jer je bio u sukobu sa jevrejskim mafijasima, dok ga je narod voleo. Naravno da je narod odgovoran sto je ogrezao u grehu i dopusta da kriminalci kroje njihovu sudbinu. U slicnoj situaciji smo i mi sada. Ako pogledate istoriju, videcete da su neki tzv. "jevrejski bankari" finansirali Hitlera, a ovaj je ubijao jevrejski narod. Danas ti kriminalci organizuju gej parade u Jerusalimu i slicno. Mi treba da imamo dobre odnose sa svim dobrim ljudima iz svih naroda, a ne da generalizujemo. Ti mafijasi nisu Jevreji, jer "Jevrejin" znaci "covek", a kriminalci spadaju u kategoriju "zveri" prema Bibliji. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 04.10.2008 23:26
|
Gogi je napisao: Pozdrav Miroljube ! Ja mislim da je ovaj takozvani "Ekonomski" krah u Americi,samo priprema pozornice,za njima znane ciljeve,kao i rusenje kula blizankinja. Zanima me imas li ti viziju koji su to ciljevi u kratkorocnom periodu,za dugorocni cilj je jasno vladavina svijetom ? Pozdrav ! I kratkorocni i dugorocni ciljevi su isti. Narod je potpuno zavistan od vlastodrzaca, tako da ce ovi izazvati krizu, a onda uvesti rigorozne zakone gde ce se obracunati sa svima koji nece da se poklone njihovog "bogu". |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 04.10.2008 23:27
|
iv41879 je napisao: Miroljube, jeste li mozda citali ista od Sören Kierkegaard - krscanskog filozofa? Malo sam citao. Ima nekih dobrih stvari, ali nisam mnogo citao pa ne mogu da procenjujem. |
|
|
Johanan |
Odgovorio 05.10.2008 09:25
|
Mozete li procitati ovaj tekst pa da ga komentirate - http://www.hic.hr...rana02.htm Zanima me da li ovo i u kolikoj mjeri tocno za vegetarijance (problemi sa B12, Fe ...)? |
|
|
bokiva |
Odgovorio 05.10.2008 12:30
|
Član Odgovori: 212 Pristupio/la: 25.09.2008 22:44 Lokacija: Nepoznata |
Da li postoji Biblijski kod?
"Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce".
|
|
|
anton |
Odgovorio 05.10.2008 13:04
|
Član Odgovori: 230 Pristupio/la: 31.08.2008 22:35 Lokacija: Nepoznata |
Kada su nastale prve sinagoge? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 05.10.2008 13:34
|
iv41879 je napisao: Mozete li procitati ovaj tekst pa da ga komentirate - http://www.hic.hr...rana02.htm Zanima me da li ovo i u kolikoj mjeri tocno za vegetarijance (problemi sa B12, Fe ...)? Ako si citao literaturu sa naseg sajta onda lako mozes da znas koliko je to tacno. Procitaj tekst iz knjige "Zdrava ishrana": http://www.zakoni...hrana.html Tu imas objasnjeno u vezi svih hranljivih sastojaka gde ih ima, i videces da sve postoji u biljkama, a sto je potrebno coveku. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 05.10.2008 13:36
|
Smajo je napisao: Miroljub Petrovic je napisao: Smajo je napisao: Kako tumačite da se Jakov ''hrvao" sa Bogom? To pitanje je povezano sa Trojstvom. U Bibliji vidimo da Bog spominje "andjela Gospodnjeg" kao nekoga koga On cesto puta salje i koga treba slusati. Kasnije vidimo da taj "andjeo Gospodnji" sebe naziva Bogom i ponavlja Bozje reci kao da ih je on rekao. Dalje kroz Bibliju vidimo da je taj "Andjeo Gospodnji" ustvari predvodnik andjela ili arhi-andjel Mihajlo (na hebrejskom "Mikael", sto znaci "ko je kao Bog"). Ako pogledamo biblijski tekst jasno vidimo da je u pitanju Isus Hristos. Dakle, Jakov se rvao sa Isusom Hristom - Bogom. Ovo sa anđelom apsolutno nije logično,Bog šalje anđela a poslije anđeo sebe naziva Bogom..O kome je Jakovu ovdje riječ, o Jakovu proroku ili nekom drugom? U pitanju je Jakov prorok. Termin "andjeo" znaci "onaj koji salje poruku", a za Isusa se kaze da je "predvodnik andjela". Izmenio/la Miroljub Petrovic na 05.10.2008 13:36 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 05.10.2008 13:40
|
Operacija je napisao: Miroljub Petrovic je napisao: Treba praviti razliku izmedju "jevrejskog naroda" i "jevrejskih mafijasa". To je isti mentalitet. Ako bi iz svetske istorije i sadasnjosti izbrisali nekoliko jevrejskih porodica, kao na primer Rotsilde, Rokfelere, Morganove, ovaj svet bi bio mnooogo bolji. Bas me briga da li je jevrejin "narod" ili mafijas. Jevreji nam to rade. Ja mogu da ti kazem da si duhovno bolestan i da treba da se lecis. Jel nama zlo rade Srbi (Tadic, Dinkic, Canak...)? Ako su oni Srbi onda sam ja Marsovac. Oni su Srbi kao sto su i Rokfeler, Rotsild i ostali Jevreji. Prevrsio si svaku meru zbog svoje bolesti (koja se zove "ljubav prema grehu"), kao i zulufar, i trajno te brisem sa foruma. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 05.10.2008 13:40 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 05.10.2008 13:41
|
bokiva je napisao: Da li postoji Biblijski kod? Ne postoji. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 05.10.2008 13:43
|
anton je napisao: Kada su nastale prve sinagoge? Napravili ih jevrejski muskarci, preko oko 3500 godina, da im budu mesta okupljanja, ucenja, molitve i donosenja vaznih odluka. Sinagoga na nasem jeziku znaci "skupstina". Izmenio/la Miroljub Petrovic na 05.10.2008 13:43 |
|
|
Johanan |
Odgovorio 05.10.2008 14:10
|
Miroljub Petrovic je napisao: iv41879 je napisao: Mozete li procitati ovaj tekst pa da ga komentirate - http://www.hic.hr...rana02.htm Zanima me da li ovo i u kolikoj mjeri tocno za vegetarijance (problemi sa B12, Fe ...)? Ako si citao literaturu sa naseg sajta onda lako mozes da znas koliko je to tacno. Procitaj tekst iz knjige "Zdrava ishrana": http://www.zakoni...hrana.html Tu imas objasnjeno u vezi svih hranljivih sastojaka gde ih ima, i videces da sve postoji u biljkama, a sto je potrebno coveku. Ok, to cu jos malo da istrazim... zanima me sada - cesto spominjete pijacu kao mjesto gdje se kupuje biljna hrana - koliko je to sigurno po pitanju spricanja pesticidima? Znam da je kod nas (u dalmaciji) to spricanje dosta zastupljeno kod seljaka. Naravno da to nije ni priblizno kao u Americi i onim aferama sa Monstantom, ali ipak znam da se dosta vodi rasprava oko toga. Ja osobno ne idem previse na pijacu nego obicno mi posalju moji ili nekada odem kod zarucnice i njene obitelji na domacinstvo. Nase jabuke se prskaju po 10-ak puta sto jest bolje u odnosu na Italiju gdje se to radi po 50-ak puta godisnje (otac mi se bavi poljoprivredom pa sam od njega dobio taj podatak, ne znam jesu li brojevi skroz tocni ali odnos je takav). |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 05.10.2008 15:44
|
iv41879 je napisao: cesto spominjete pijacu kao mjesto gdje se kupuje biljna hrana - koliko je to sigurno po pitanju spricanja pesticidima? Znam da je kod nas (u dalmaciji) to spricanje dosta zastupljeno kod seljaka. Naravno da to nije ni priblizno kao u Americi i onim aferama sa Monstantom, ali ipak znam da se dosta vodi rasprava oko toga. Ja osobno ne idem previse na pijacu nego obicno mi posalju moji ili nekada odem kod zarucnice i njene obitelji na domacinstvo. Nase jabuke se prskaju po 10-ak puta sto jest bolje u odnosu na Italiju gdje se to radi po 50-ak puta godisnje (otac mi se bavi poljoprivredom pa sam od njega dobio taj podatak, ne znam jesu li brojevi skroz tocni ali odnos je takav). To sa pijace je najmanje lose. Najbolje je kad bi imao svoju bastu pa da proizvodis ekolosku i organsku hranu. Ali opet, biljna hrana sa pijace je mnogo zdravija od namirnica zivotinjskog porekla. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 05.10.2008 15:44 |
|
|
Pera |
Odgovorio 05.10.2008 17:21
|
Član Odgovori: 33 Pristupio/la: 21.03.2008 23:20 Lokacija: Nepoznata |
Miroljub Petrovic je napisao: iv41879 je napisao: cesto spominjete pijacu kao mjesto gdje se kupuje biljna hrana - koliko je to sigurno po pitanju spricanja pesticidima? Znam da je kod nas (u dalmaciji) to spricanje dosta zastupljeno kod seljaka. Naravno da to nije ni priblizno kao u Americi i onim aferama sa Monstantom, ali ipak znam da se dosta vodi rasprava oko toga. Ja osobno ne idem previse na pijacu nego obicno mi posalju moji ili nekada odem kod zarucnice i njene obitelji na domacinstvo. Nase jabuke se prskaju po 10-ak puta sto jest bolje u odnosu na Italiju gdje se to radi po 50-ak puta godisnje (otac mi se bavi poljoprivredom pa sam od njega dobio taj podatak, ne znam jesu li brojevi skroz tocni ali odnos je takav). To sa pijace je najmanje lose. Najbolje je kad bi imao svoju bastu pa da proizvodis ekolosku i organsku hranu. Ali opet, biljna hrana sa pijace je mnogo zdravija od namirnica zivotinjskog porekla. Ispravite me ako gresim. Biljna hrana iako je prskana je mnogo zdravija i hranljivija od hrane zivotinjskog porekla. A sto se tice hrane sa pijace ja znam da je ona sva prskana nekom hemijom, stim sto je neka prskana zbog korova i insekata dok su neke prskane hemijom za brzi i veci rast i sazrevanje. Svima nikako nebi preporucio da kupuju voce i povrce od Ubljana jer oni mnogo koriste hemije za brze sazrevanje u proizvodnji pod plastenicima! Svi Ubljani imaju posebnu proizvodnju za svoju kucu a posebnu za pijac... Da li je prava ekoloska i organska hrana ona u cijoj proizvodnji se ne koristi nikakvo djubrivo za zemlju i nikakva hemija? Da li postoje neki ekoloski i organski proizvodjaci hrane u Srbiji gde bi mogli kupiti zdravu i raznovrsnu biljnu hranu i biti sigurni da je ona 100% organska? Da li bi mi preporucili, meni kao studentu iz provincije, neki restoran ili nesto slicno u sirem centru Beograda, gde bi povremeno mogao zdravo da se hranim ili nabavljam spremljene namernice? Da li je knjiga "Kuvar zdrave hrane- Emilija Dozic" sasvim dovoljana kako bismo zdravo pripremali hranu i raznovrsno se hranili? Zanima me Vase misljenje o sredstvima za licnu higijenu. Dakle sta mislite o sapunima, pastama za zube, samponima, kupkama za tusiranje... Da li biste preporucili neke proizvodjace, posto cujem da u mnogim ovim sredstvima ima puno stetnih sastojaka. Ja licno koristim Niveu. Izmenio/la Pera na 05.10.2008 17:23 |
|
Predji na forum: |