Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
Miroljub Petrovic - poruka glasi:

Pesma o Skenderbegu

...

Prijavio je clan UserC6D da je gornju pesmu pravio AI, pa da proverim.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 10.02.2025 07:27

UserC6D

Pesma o Skenderbegu

...

Iz "about" sekcije sa Suno sajta:
"We are a team of musicians and artificial intelligence experts based in Cambridge, MA. We are proud alumni of pioneering tech companies like Meta, TikTok and Kensho, where our founding team worked together before starting Suno."
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 10.02.2025 07:26

Bananaman
Oglasio se Lepomir Bakic, ukratko tvrdi da su ga namestili njegovi ljudi jer je odbio poslusnost i okrenuo se protiv njih tako sto ih je pobedjivao na takmicenjima i to im je smetalo

edit lepomir kolko god da je ovakav ili onakav, vodi se u njemu teska bitka, gde cak i on cesto pravi sebi veliku stetu sa svojim "sportom" i "drugarima"

https://youtu.be/...OyiDzaIVoK
Izmenio/la Bananaman na 10.02.2025 05:58

Miroljub Petrovic
UserC6D - poruka glasi:

Pesma o Skenderbegu

...

Iz "about" sekcije sa Suno sajta:
"We are a team of musicians and artificial intelligence experts based in Cambridge, MA. We are proud alumni of pioneering tech companies like Meta, TikTok and Kensho, where our founding team worked together before starting Suno."

Hvala za info, proverio sam, stvarno AI, pesma je obrisana

Vojvoda777
Miroljube kako je mogu?e da demon može da napravi tako dobru i pou?nu pesmu o Skenderbegu?

Miroljub Petrovic
Vojvoda777 - poruka glasi:

Miroljube kako je mogu?e da demon može da napravi tako dobru i pou?nu pesmu o Skenderbegu?

Sad ti je jasno ko pravi svetske muzicke hitove koji promovisu destrukciju i smrt. Moze demon lako da napravi neku lepu pesmu da te navuce da mu dodjes u zagrljaj.

UserC6D

Vojvoda777 - poruka glasi:

Sad ti je jasno ko pravi svetske muzicke hitove koji promovisu destrukciju i smrt. Moze demon lako da napravi neku lepu pesmu da te navuce da mu dodjes u zagrljaj.

Najpoznatiji producent koji direktno od demona dobija instrukcije sta i kako da pravi muziku sa skrivenim porukama koje se cuju kad se pusti unazad, i raznim drugim demonskim elementima je sigurno Karl Martin Sandberg, poznatiji kao Max Martin. Sam je priznao to, tako da ko hoce neka provjerava.

daca24
pozdrav
a kakve veze ima da li je pesma napravljena od strane AI ili ne, kada je pesma dobra i promovise moralne stvari?
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 10.02.2025 17:24

Miroljub Petrovic
daca24 - poruka glasi:

pozdrav
a kakve veze ima da li je pesma napravljena od strane AI ili ne, kada je pesma dobra i promovise moralne stvari?

To je kao da pitas: Kakve veze ima sto je covek mesio hleb sa govnjivim rukama, kad je hleb ukusan? Sve sto demon pravi je otrovno i treba izbegavati.

Miroljub Petrovic
Posto vidim da su skoro sve aplikacije za mobilni telefon pokrenuti sa AI, a pretpostavljam da ovde na forumu ima ljudi koji se bolje razumeju u softver od mene, moje pitanje glasi (za one koji se bolje razumeju u te stvari): Da li moze da se napravi alternativa AI programima, i da li mozda vec postoji? Na primer, Google Maps i Google Translator su pokrenuti sa AI. Da li postoje mape i prevodioci koji nisu pokrenuti sa AI. Pretpostavljam da Viber i WhatsApp u osnovnoj verziji nemaju veze sa AI, kao i da osnovna verzija Androida nije pokrenuta sa AI.

daca24

Posto vidim da su skoro sve aplikacije za mobilni telefon pokrenuti sa AI, a pretpostavljam da ovde na forumu ima ljudi koji se bolje razumeju u softver od mene, moje pitanje glasi (za one koji se bolje razumeju u te stvari): Da li moze da se napravi alternativa AI programima, i da li mozda vec postoji? Na primer, Google Maps i Google Translator su pokrenuti sa AI. Da li postoje mape i prevodioci koji nisu pokrenuti sa AI. Pretpostavljam da Viber i WhatsApp u osnovnoj verziji nemaju veze sa AI, kao i da osnovna verzija Androida nije pokrenuta sa AI.

u sve aplikacije se sad implementira AI
cak i u najnovijim verzijama Androida je postavljen
nije moguce to napraviti, jer bez ai moze da se radi samo mehanicki, ne moze to sto npr google translate radi itd
Viber i whatsapp nemaju ai u jezgru njihovom, ali se prave svakakvi dodaci, svakako njima nije ni potreban ai, kad su to samo aplikacije za komunikaciju
a za ove naprednije stvari kao za translate i to, ili npr alexa ili siri ne moze drugacije

Miroljub Petrovic
daca24 - poruka glasi:

u sve aplikacije se sad implementira AI
cak i u najnovijim verzijama Androida je postavljen
nije moguce to napraviti, jer bez ai moze da se radi samo mehanicki, ne moze to sto npr google translate radi itd
Viber i whatsapp nemaju ai u jezgru njihovom, ali se prave svakakvi dodaci, svakako njima nije ni potreban ai, kad su to samo aplikacije za komunikaciju
a za ove naprednije stvari kao za translate i to, ili npr alexa ili siri ne moze drugacije

Zar ne moze mapa, koja je povezana sa satelitskim podacima, da pravi navigaciju bez AI? Sto se tice prevodioca, mogu da se koriste knjige recnici pa da se preko pretrazivaca traze nepoznate reci. Vidim da programi za izradu slika nude AI opcije na telefonu, ali osnovna verzija ne koristi AI.

Vojvoda777
Izgleda da ?e svi pametni uskoro morati da se odreknu pola stvari sa telefona. Sada bas sve ima veze sa AI i teško je na?i bilo koju uslugu preko interneta koja nema demona koji je pokre?e.

Lefi159

Naravno da mogu i dalje da se pronadju alternative, prva i dobra stanica po mom mišljenju je takozvani "DeGoogle", trend koji je vec dugo prisutan u svijetu u kojem se Google i njihovi servisi/aplikacije zbog njihove politike iskoriscavanja i prodaje podataka mijenjaju sa razlicitim drugim servisima, uglavnom su to "Open Source" aplikacije koje imaju javno otvoren kod i ne prikupljaju podatke od korisnika, samim tim je i jako niska šansa da se AI koristi, pogotovo ako je u pitanju besplatna aplikacija/servis. Iskren da budem, ja nisam nešto dublje istraživao tu temu jer do skoro ni Google nije forsirao AI ali definitivno ?u se morat pozabaviti sa time i sa pronalaskom alternativa.

Da li vi mislite da bi bilo pametno da se organizujemo i napravimo neku alternativu svemu što bi nam bilo potrebno, najve?i problem u tom slu?aju, po meni, bi bio što ve?ina operativnih sistema polako kre?e sa ubacivanjem AI-a i pitanje je koliko dugo ?e dozvoljavati da se AI može isklju?iti u opcijama.

Miroljub Petrovic
Lefi159 - poruka glasi:

Naravno da mogu i dalje da se pronadju alternative, prva i dobra stanica po mom mišljenju je takozvani "DeGoogle", trend koji je vec dugo prisutan u svijetu u kojem se Google i njihovi servisi/aplikacije zbog njihove politike iskoriscavanja i prodaje podataka mijenjaju sa razlicitim drugim servisima, uglavnom su to "Open Source" aplikacije koje imaju javno otvoren kod i ne prikupljaju podatke od korisnika, samim tim je i jako niska šansa da se AI koristi, pogotovo ako je u pitanju besplatna aplikacija/servis. Iskren da budem, ja nisam nešto dublje istraživao tu temu jer do skoro ni Google nije forsirao AI ali definitivno ?u se morat pozabaviti sa time i sa pronalaskom alternativa.

Da li vi mislite da bi bilo pametno da se organizujemo i napravimo neku alternativu svemu što bi nam bilo potrebno, najve?i problem u tom slu?aju, po meni, bi bio što ve?ina operativnih sistema polako kre?e sa ubacivanjem AI-a i pitanje je koliko dugo ?e dozvoljavati da se AI može isklju?iti u opcijama.

Koliko mi je poznato, ja sam jedini covek na svetu koji iznosi tvrdnju da je AI ustvari delovanje demona. Mislim da svaki razuman covek lako moze da primeti demonsko delovanje u AI programima. Postoji velika potreba da se organizujemo i napravimo alternativu svemu, kao sto imamo alternativu zivotu u gradu - to je zivot u prirodi, kao sto imamo alternativu drogiranoj GMO hrani - organsku hranu, tako bi bilo jako potrebno da informacioni sistem, koji se uveliko koristi da unisti coveka, upotrebimo na nacin koji ce biti u funkciji dobrih stvari i spasenja coveka. Postoje ljudi na ovom forumu koji bolje od mene poznaju kako funkcionisu informacione tehnologije, pa da se napravi neki sajt sa informacijama i linkovima za programe koji nisu AI.

Koliko sam mogao da razumem, operativni sistemi ne mogu, u svojoj osnovi da budu AI, ali imaju AI opcije koje covek moze, a i ne mora da koristi. Telefonski pozivi, SMS poruke, Viber, WhatsApp, osnovne opcije programa za editovanje slika i videa nisu AI generisani, sto je i logicno, ali nude AI opcije, kao sto demon nudi "zabranjeno voce".

Mozda mogu da se koriste postojeci operativni sistemi, ali da se napravi baza programa i aplikacija koje ne pokrece AI. Na primer, program za navigaciju koji bi bio alternativa AI programu Google Maps, pa mozda neki program za prevodjenje ili da koristimo postojece recnike u pdf, i tome slicno. Dakle, da se ponude alternativne opcije za koriscenje pamatnih telefona i kompjutera.

Pozivam one koji mogu da doprinesu u tom smeru da daju svoja misljenja i sugestije.

Milutin N
Za navigaciju ima fina aplikacija OsmAnd. Samo bolje je da se skine sa F-Droid, a ne sa google play. Sto se tice android sistema generalno, postoji opcija da se instalira open source android operativni siste. koji nema aplikacije koje ubaci proizvodjac, tj. neko drugi je napravio sam. Ogranicenja kod toga su sto nema univerzalni OS za sve telefone jer svaki proizvodjac ima svoje drajvere, nije moguce za svaki telefon da se to uradi jer ne daju drajvere svi proizvodjaci,. Moze da se desi da ne radi kompletno ili uopste neka funkcija na telefonu, najcesce kamera ima losiji kvalitet, sve ostalo (mikrofon, telefoniranje itd) redje ima probleme. Takodje telefon mora prvo da se otkljuca pa se sa tim gubi i garancija. Da li telefon moze uopste da se otkljuca zavisi od proizvodjaca i za koje je trziste telefon. Postoji i opcija da se zadrzi originalni OS ali da se telefon root-uje I pobrisu aplikacije koje inace ne bi mogle. Za petljanje oko androida je pouzdan izvor informacija XDA forum https://xdaforums...

Da dodam da ako se nesto pogresi kad se otkljucava telefon moze da se pokvari nesto i da telefon postane beskoristan manje vise. Mada to retko moze da se desi jedino ako je neko bas smotan za to.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 11.02.2025 11:53

Jovan Panic
Sto se tice operativnog sistema Linux je najbolji i sto se tice sigurnosti ja ga koristim vec duze vreme i sve funkcionise super pogotovo ako koristite stabilne distribucije. Naravno nemate ove sve popularne aplikacije koje su samo za Windows ali imate Open Source aplikacije koje resavaju posao super. Pritom Linux je besplatan nemate aktivaciju kao kod Windowsa, a koliko vidim sad Windows dolazi sa AI sto kod Linuxa nije slucaj. Generalno Linux zajednica se zalaze za neku slobodu.

Miroljub Petrovic
Jovan Panic - poruka glasi:

Sto se tice operativnog sistema Linux je najbolji i sto se tice sigurnosti ja ga koristim vec duze vreme i sve funkcionise super pogotovo ako koristite stabilne distribucije. Naravno nemate ove sve popularne aplikacije koje su samo za Windows ali imate Open Source aplikacije koje resavaju posao super. Pritom Linux je besplatan nemate aktivaciju kao kod Windowsa, a koliko vidim sad Windows dolazi sa AI sto kod Linuxa nije slucaj. Generalno Linux zajednica se zalaze za neku slobodu.

Objasni malo detaljnije koje su prednosti, a koje mane Linux-a. Sta moze, a sta ne moze da se koristi.

crane
https://youtu.be/...B1jzgaxVV0

Jovan Panic

Jovan Panic - poruka glasi:

Objasni malo detaljnije koje su prednosti, a koje mane Linux-a. Sta moze, a sta ne moze da se koristi.

Prednost je sto je besplatan iza njega ne stoji neka firma nego zajednica. On je Open Source OS sto zanaci da malte ne svako od nas moze da ima svoju verziju Linux-a i samim time nema ogranicenja sa izgledom i funkcijama.
Sto kod Windows-a nije tako vi ne mozete da vidite sta je ispod haube.
Sto se tice virusa skoro da ih i nema tj ne prave se je Linux retko ko koristi u sopstvene svrhe(mislim da je oko 5%) uglavnom se Linux koristi na serverima. A i tesko je zakaciti virus jer sve se skida sa proverenih izvora i sve je Open Source
Lepo radi i na starijim racunarima.
Sto se tice video igrica nije bas najbolji sto je i prednost.
Glavna mana je sto nije bas popularan pa se i ne pravi puno aplikacija za njega a neke aplikacije mogu samo na Window-su da se pokrenu ali za sve ima Open Source alternativa takodje na njemu moze da pokrene virtuelna masina sa Windows-om i da se koristi sve sto ima i na Windows-u.
Drajveri za nvidia graficku umeju da imaju problem.
Moze da se desi neki bag pa ti moras da trazis resenje npr ja sam pre koristio Arch Linux pa nakon updata-a sam imao problema sa zamrzavanjem ekrana pa sam to resio, pa se onda pojavio drugi problem, pa sam onda presao na Linux Mint i on radi vrhunski. Generalno je stabilan i na Windowsu moze tako nesto da se desi.
Mozda je man sto nije bas jednostavan za koriscenje neki distribucije su komplikovane mora da se kuca preko terminala ali recimo Linux Mint je dosta jednostavan za koriscenje

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.94 sekundi!