Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Laki
Gdine Miroljube, ko je to ucio hriscane da je Gospod Isus ukinuo Toru?

eric burdon
Pojasnite mi,molim vas,ovo profesore.U Bibliji na mnoga mjesta stoji misao da ne sudimo drugima i o drugima jer je to iskljucivo Bozje pravo,da ne navodim sada stihove.S druge strane,opet,na mnogo mjesta kaze da opomenemo svog bliznjeg,da mu kazemo da grijesi u necemu(ako grijesi),cak i da smo duzni da kazemo svom bliznjem jer,parafraziram "ako pogine bezboznik a ti ga ranije nisi opomenuo on ce poginuti za svoje bezakonje ali ce Bog njegovu krv traziti iz tvoje ruke",mislim da je tekst u Knjizi Proroka Jezekilja.E sad ako ja hocu da "opomenem" svog bliznjeg,da mu "kazem" da je nesto sto radi zlo,ja stavljam sebe u ulogu sudije jer sam prije ovog "savjetovanja"(opominjanja) morao u mislima prosuditi i suditi o svom bliznjem da bih donio bilo kakav zakljucak.Kako pomiriti ovo dvoje,ili da skratim gdje je granica izmedju bratskog savjetovanja(opominjanja) i osudjivanja?
Drugo,slazem se u potpunosti sa vama kada su u pitanju koristi obrezivanja i za muskarca i za zenu(narocito zbog raka grlica materice),ali ako su i muz i zena ili npr.samo muz promiskuitetni, nesto nisam siguran koliko ce obrezanje biti od koristi.Tj.obrezivanje moze da bude samo dodatni stit za zdravlje pod pretpostavkom da supruznici nisu kurvari,jel to poruka price o obrezivanju?

Miroljub Petrovic
Laki je napisao:
Gdine Miroljube, ko je to ucio hriscane da je Gospod Isus ukinuo Toru?

Otac lazi.

Miroljub Petrovic
eric burdon je napisao:
Pojasnite mi,molim vas,ovo profesore.U Bibliji na mnoga mjesta stoji misao da ne sudimo drugima i o drugima jer je to iskljucivo Bozje pravo,da ne navodim sada stihove.S druge strane,opet,na mnogo mjesta kaze da opomenemo svog bliznjeg,da mu kazemo da grijesi u necemu(ako grijesi),cak i da smo duzni da kazemo svom bliznjem jer,parafraziram "ako pogine bezboznik a ti ga ranije nisi opomenuo on ce poginuti za svoje bezakonje ali ce Bog njegovu krv traziti iz tvoje ruke",mislim da je tekst u Knjizi Proroka Jezekilja.E sad ako ja hocu da "opomenem" svog bliznjeg,da mu "kazem" da je nesto sto radi zlo,ja stavljam sebe u ulogu sudije jer sam prije ovog "savjetovanja"(opominjanja) morao u mislima prosuditi i suditi o svom bliznjem da bih donio bilo kakav zakljucak.Kako pomiriti ovo dvoje,ili da skratim gdje je granica izmedju bratskog savjetovanja(opominjanja) i osudjivanja?

Biblijske tekstove treba da gledate u kontekstu. U stara vremena, kada je postojala teokratska drzava Izrael, postojale su sudije koje su primenjivale Bozji zakon. Tako su postojali desetnici, stotnici, tisucnici... dakle ljudi koji su predstavljali one koji su resavali sporove medju ljudima. U takvoj situaciji, svakome ko je normalan, bilo je u interesu da se greh sankcionise, jer ce se inace greh rasiriti kao epidemija, a drzava i narod ce izgubiti Bozju zastitu i pasti pod okupaciju. Dakle, u to vreme je bilo normalno da se neko opomene ako cini greh, a onda i da se sankcionise od strane sudije koji iznosi presudu, a sav narod izvrsava presudu (onaj ko je krsio zakone bio je novcano kaznjen, bicevan, odveden u zatvor ili likvidiran).

Posto je narod prihvatio greh, usledila je okupacija, i ta okupacija postoji na celoj planeti, medju svim narodima. Isus je dosao u okupirani Izrael gde je harao greh, ne samo medju neznaboscima (Rimljanima), nego i medju Jevrejima (koji su svojim zivotom poceli veoma da lice na Rimljane). U takvoj strasnoj situaciji Isus poziva ljude na pokajanje, da bi mogao da oslobodi narod ropstva (postoji mnostvo primera iz istorije, narocito opisanih u Tanahu (Starom zavetu) gde vidimo kako je Bog oslobadjao narod okupacije i ropstva kad se narod pokaje i okrene Bogu).

U tom stanju, za vreme rimske okupacije, zakon je sprovodio okupator, a niko od Jevreja nije mogao da uzima zakon u svoje ruke (kao sto su to mogli dok su bili slobodni, kada su sudije presudjivale, a narod izvrsavao presudu). I tada Isus kaze ljudima: "Ne sudite, da vam se ne sudi." Isus dolazi medju gresnike i kaze im da oni kao gresnici i pobunjenici ne mogu nikome da sude, nego da pozivaju na pokajanje, upravo ono sto je i Isus radio.

Posto smo svi mi pod okupacijom, najvise sto mozemo jeste da moralno zivimo i tako pozivamo ljude na pokajanje. Visi nivo pozivanja na pokajanje jeste ako nas neko nesto pita pa da mu odgovorimo, ili putem medija i interneta da emitujemo program koji bi ljude informisao o realnosti sveta u kojem zivimo i pozvao ih na pokajanje. Ako neko sa kim zivis zivi nemoralno (a ti nisi otac i glava porodice), mozes jedino da se sklanjas i da pokusas na lep nacin da mu skrenes paznju na to sto radi. Ako je stanje kriticno ili neizdrzivo, onda gledaj da se sklanjas iz kuce, jer ako nesto preduzmes moze da ti dodje policija na vrata.

Drugo,slazem se u potpunosti sa vama kada su u pitanju koristi obrezivanja i za muskarca i za zenu(narocito zbog raka grlica materice),ali ako su i muz i zena ili npr.samo muz promiskuitetni, nesto nisam siguran koliko ce obrezanje biti od koristi.Tj.obrezivanje moze da bude samo dodatni stit za zdravlje pod pretpostavkom da supruznici nisu kurvari,jel to poruka price o obrezivanju?

Tako je, ali i kurvari koji su obezani imaju manje sanse da obole u odnosu na neobrezane kurvare (kao i "partnerke" sa kojima se kurvaju).
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 23.08.2008 22:14

Mladen M
Profesore sto mozete da kazete u vezi 'carskog reza' i zasto je nekim zenama tako tesko da se porode? Je li moguce da je i to povezano sa nezdravim zivljenjem trudnice, recimo prejedanje pa i dijete naraste vise nego treba...Slusao sam price starih da su neke zene u proslosti muku mucile da se porode, porodjaj je trajao i po nedelju dana.

Vlada Djordjevic
Da li mozda imate u planu izradu sajta poput onog www.hebrew4christ... ali na nasem jeziku? Ili mozda neki online kurs sa ovog sajta ili nesto slicno? Ovo pitam zato sto bi verovatno mnogi clanovi foruma zeleli da nauce bar osnove hebrejskog, a nisu u mogucnosti da dodju u Beograd na ceo jesenji kurs.
Vlada Djordjevic

NESA
Profesore,kakav je vas stav o vradzbinama,kao neka baba nabaci nekome nesto i tome se dogodi nesto,npr.razvedese,polomi nesto,ili primer koji se stvarno dogodio izgori deo kuce ,sve unisteno samo serpa sarme netaknuta!Ja u vradzbine ne verujem ali kad cujete ovo,zamislite se.Posto je verovatno surovanje sa demonima,kako i da li moze da deluje na nekog stvarno pogotovo ako veruje taj u Boga.I da li ste gledali filmove ,,Nocna straza'' i ,,Dnevna straza'' i sta mislite o njima?
nesa

Miroljub Petrovic
Mladen M je napisao:
Profesore sto mozete da kazete u vezi 'carskog reza' i zasto je nekim zenama tako tesko da se porode? Je li moguce da je i to povezano sa nezdravim zivljenjem trudnice, recimo prejedanje pa i dijete naraste vise nego treba...Slusao sam price starih da su neke zene u proslosti muku mucile da se porode, porodjaj je trajao i po nedelju dana.

Sigurno da porodjaj nije nesto prijatno. Otac mi je govorio da "oci iskacu" zeni kad se poradja. Sigurno je da su danas zene mnogo bolesnije nego u proslosti i glavni razlog problema sa porodjajem je neadekvatan nacin zivota zene, ukljucujuci i porodjaj dosta kasnije nego sto bi to trebalo da bude.

Miroljub Petrovic
Vlada Djordjevic je napisao:
Da li mozda imate u planu izradu sajta poput onog www.hebrew4christ... ali na nasem jeziku? Ili mozda neki online kurs sa ovog sajta ili nesto slicno? Ovo pitam zato sto bi verovatno mnogi clanovi foruma zeleli da nauce bar osnove hebrejskog, a nisu u mogucnosti da dodju u Beograd na ceo jesenji kurs.

Imamo i to u planu, ali ne mozemo odmah sve da stignemo. Potrebe su velike, a mi imamo ogranicen broj ljudi i nedovoljna sredstva da sve pokreneo odjednom.

Miroljub Petrovic
NESA je napisao:
Profesore,kakav je vas stav o vradzbinama,kao neka baba nabaci nekome nesto i tome se dogodi nesto,npr.razvedese,polomi nesto,ili primer koji se stvarno dogodio izgori deo kuce ,sve unisteno samo serpa sarme netaknuta!Ja u vradzbine ne verujem ali kad cujete ovo,zamislite se.Posto je verovatno surovanje sa demonima,kako i da li moze da deluje na nekog stvarno pogotovo ako veruje taj u Boga.I da li ste gledali filmove ,,Nocna straza'' i ,,Dnevna straza'' i sta mislite o njima?

Ne gledam filmove (osim ako je neki normalan, a takvi filmovi su retki), tako da nisam gledao te filmove. Sto se vradzbina tice, demoni mogu da deluju na one koji nemoralno zive. Verovati u Boga nije dovoljno da bi covek bio zasticen od demona. I demoni veruju da Bog postoji. Zasticeno smo od demona ako zivimo prema zapovestima koje je Bog dao preko Mojsija, a Isus svojim zivotom pokazao kako se zivi po tim povestima. To ukljucuje i molitvu, koja je najmocnije oruzje u borbi protiv demona (molitva moze da ima slabo dejstvo ako ne zivimo po Bozjim zapovestima).

milos_va
Pošto sam skinuo predavanja iz oblasti darvinizam i nauka i problem smrti, da li se nešto od ovih tema pojavljuje i u trećim predavanjima tajne skrivene u stenama?

Drugo pitanje: kako objašnjavate ovo: desi mi se neki put da u nekim situacijama ( sedim sa društvom) i u tačno određenom trenutku neko nešto kaže i tog istog momenta ja se setim da sam tu scenu sanjao bilo pre dva dana ili pre nekoliko meseci. Problem je što je nemoguće setiti se da si to sanjao dok se ne desi taj trenutak. U razgovoru sa još nekima rekli su mi da se i njima desi neki put. to sam čuo da se zove DEJA VU. sinoć se vozimo kolima i tačno vidim kako čovek stoji na ulici u istoj pozi koju sam sanjao pre 4 dana. mnoooogo mi čudno
Izmenio/la milos_va na 23.08.2008 23:07

Miroljub Petrovic
milos_va je napisao:
Pošto sam skinuo predavanja iz oblasti darvinizam i nauka i problem smrti, da li se nešto od ovih tema pojavljuje i u trećim predavanjima tajne skrivene u stenama?

Ne pojavljuje se.

Drugo pitanje: kako objašnjavate ovo: desi mi se neki put da u nekim situacijama ( sedim sa društvom) i u tačno određenom trenutku neko nešto kaže i tog istog momenta ja se setim da sam tu scenu sanjao bilo pre dva dana ili pre nekoliko meseci. Problem je što je nemoguće setiti se da si to sanjao dok se ne desi taj trenutak. U razgovoru sa još nekima rekli su mi da se i njima desi neki put. to sam čuo da se zove DEJA VU. sinoć se vozimo kolima i tačno vidim kako čovek stoji na ulici u istoj pozi koju sam sanjao pre 4 dana. mnoooogo mi čudno.

Moguce da mnogo gledas televiziju i filmove, pa ti demoni ubacuju u glavu neke scene za koje mislis da su ti poznate.

nikola
U emisiji o abortusu sa odeljka za skidanje sam saznao da su porod Lotovih cerki prvi krenuli sa ubijanjem dece u utrubama. Ta informacija mi olaksava razumevanje Starog Zaveta, posto kad citam mislim da su svi dogadjaji povezani sa promislom Tvorca, i deluje opako da cerke lezu sa ocem. Mnogo lakse bi bilo poznavati istoriju kako bi se Biblija citala u kontekstu, dali postoji neka knjizica u kojoj su objasnjeni dogadjji kao primer ovaj sto govori o prvim koljacima

milos_va
scene su mi isuviše poznate jer je to bilo ispred moje kuće a komšija je bio taj čovek na ulici. Znači i kada sam bio mali, prvi raz osnovne i tada su me opsedali demoni? Nije ovo skorije prirode pa da mogu da pripišem TV i filmovima, izlascima u grad( nikad duže od ponoći) i ne spavanju noćima na poslu. U srednjoj školi sam bio u domu učenika bez TV i filmova i opet su mi se dešavale te iste pojave.

ALEX
Otkrivenje 14, 4

Na sta se ovde misli? Da li to znaci da su oni koji nemaju zena moralniji i nesto bolji od onih koji imaju? Ovo mi je malo nejasno... Moze komentar?

Nemanja Glisic
Jednom prilikom ste rekli na ovom forumu da su neki ljudi vladiki Nikolaju zamerali sto je pusio duvan (na strani 7 ovog foruma). Ovaj link to opovrgava:

http://www.youtub...re=related

Miroljub Petrovic
Nemanja Glisic je napisao:
Jednom prilikom ste rekli na ovom forumu da su neki ljudi vladiki Nikolaju zamerali sto je pusio duvan (na strani 7 ovog foruma). Ovaj link to opovrgava:

http://www.youtub...re=related

Drago mi je ako je tako.

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
U emisiji o abortusu sa odeljka za skidanje sam saznao da su porod Lotovih cerki prvi krenuli sa ubijanjem dece u utrubama. Ta informacija mi olaksava razumevanje Starog Zaveta, posto kad citam mislim da su svi dogadjaji povezani sa promislom Tvorca, i deluje opako da cerke lezu sa ocem. Mnogo lakse bi bilo poznavati istoriju kako bi se Biblija citala u kontekstu, dali postoji neka knjizica u kojoj su objasnjeni dogadjji kao primer ovaj sto govori o prvim koljacima

Postoje biblijski komentari koje mozete da nadjete na internetu. Ja sam radio jedan na nasem jeyiku i mogu da vam ga posaljem na e-mail. Ako vas interesuje javite mi se na privatnu poruku ili e-mail:

Miroljub Petrovic
milos_va je napisao:
scene su mi isuviše poznate jer je to bilo ispred moje kuće a komšija je bio taj čovek na ulici. Znači i kada sam bio mali, prvi raz osnovne i tada su me opsedali demoni? Nije ovo skorije prirode pa da mogu da pripišem TV i filmovima, izlascima u grad( nikad duže od ponoći) i ne spavanju noćima na poslu. U srednjoj školi sam bio u domu učenika bez TV i filmova i opet su mi se dešavale te iste pojave.

Ja sam rekao "mozda", kada sam govorio o opsedanju demonima, jer znam da se ljudi svacim bave. U retkim situacijama postoje ljudi koji su iskreni i moralni, i kojima Bog preko sna otkriva neke stvari cesce nego drugima. Kada bi negde popricali detaljnije o svemu, mogao bi konkretnije da kazem sta mislim.

Miroljub Petrovic
ALEX je napisao:
Otkrivenje 14, 4

Na sta se ovde misli? Da li to znaci da su oni koji nemaju zena moralniji i nesto bolji od onih koji imaju? Ovo mi je malo nejasno... Moze komentar?

Tekst jasno kaze da postoje ljudi koji se nisu "opoganili" sa zenama. Oni koji su u braku i koji postuju Bozje zapovesti nisu se opoganili sa svojim zenama. Biti "opoganjen" znaci biti kurvar, preljubocinac i slicno. Danas cete tesko da nadjete takve.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.34 sekundi!