Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
izvorc je napisao:
...što li me obriše, brate miroljube?

Dobro je dok ti brisem postove, ako nastavis sa komentarima onda cu da te izbrisem sa foruma.

Miroljub Petrovic
dva voda vojske je napisao:
Sjediš li ti vazdan ispred kompjutera i brišeš što ljudi pišu?

Ne sedim po vazdan ispred kompjutera, nego smo ugradili jedan program koji automatski brise postove u kojima su napisane gluposti.

Obilic
Miroljub Petrovic je napisao:
Obilic je napisao:
Da li je tacno da je Amfilohije podrzao sluzenje liturgije po "novom?" I ako jeste, sta to znaci?

Prvi put to cujem.

Pisala je politika od pre neki dan da je podrzao Hrizostoma. To su novine ciji je glavni moto: "Srbija mora umreti," tako da verovatno lazu ali sam hteo samo da proverim sa vama da li znate nesto o tome.

Kolko je biblijski hebrejski razlicit od savremenog hebrejskog jezika? Jel tu ima dosta razlika?
Izmenio/la Obilic na 16.08.2008 16:46

Boki
Kako ovo da razumemo:"Jer niko ne stavlja novu zakrpu na staru haljinu;jer ce zakrpa nova odrati haljine i bice jos veca rupa", "Niti se sipa vino novo u mehove stare, jerprodru mehovi a vino se prolije i mehovi propadnu."

Sta Isus misli kad kaze zakrpa? Da li mozda misli na novu haljinu kao novi karakter. Moze li se coveku promeniti karakter, a da to ne bude "krpljenje"?

Da li neznabosci jos vise "propadnu" kada krenu da "krpe" svoj karakter?
Izmenio/la Boki na 16.08.2008 17:08

Miroljub Petrovic
Obilic je napisao:
Kolko je biblijski hebrejski razlicit od savremenog hebrejskog jezika? Jel tu ima dosta razlika?

Postoje razlike i one su uglavnom u gramatici, gde se odredjena vremena drugacije kazu, a ima i po koja stara rec.

Miroljub Petrovic
Boki je napisao:
Kako ovo da razumemo:"Jer niko ne stavlja novu zakrpu na staru haljinu;jer ce zakrpa nova odrati haljine i bice jos veca rupa", "Niti se sipa vino novo u mehove stare, jerprodru mehovi a vino se prolije i mehovi propadnu."

Sta Isus misli kad kaze zakrpa? Da li mozda misli na novu haljinu kao novi karakter. Moze li se coveku promeniti karakter, a da to ne bude "krpljenje"?

Isus je dosao da potpuno ispravi sistem vrednosti koji su fariseji iskrivili. On nema nameru da unosi neke promene u farisejsko ucenje, vec da stvori nesto potpuno novo u odnosu na ono sto su oni radili i ucili narod. Dakle, On se ne nadovezuje na nesto sto postoji, vec pravi nesto odvojeno, drugacije od onog sto postoji, a to je upravo ono sto je On 1500 godina ranije dao preko Mojsija i proroka.

eric burdon
Gledajuci neka vasa predvanja vezano za poslednje dogadjaje,ali takodje i citajuci Bibliju stice se utisak da neposredno pred Drugi Hristov dolazak nece na zemlji "ostati kamen na kamenu",da ce se sve ispremetati.Kao sto Hrist kaze"ustace narod na narod i carstvo na carstvo,bice gladi i pomori...itd".S druge strane ,medjutim, kaze se da ce biti kao u vrijeme Nojevo kada su se zenili,jeli,pili "i ne osjetise dokle ne dodje potop i odnese sve".Dakle,kako pomiriti,s jedne strane globalno unistenje i "vrijeme zalosno,kakvo nije bilo od postanja svijeta",glad,ratove,prirodne katastrofe, a s druge strane blagostanje:"jelo,pice i zenidbu"?
Da li to znaci da ce svjetski "mirotvorci" uspjeti ostvariti neki lazni mir koji ce dodatno uljuljkati,uspavati ljude pred Drugi Dolazak Hrista?
Izmenio/la eric burdon na 16.08.2008 21:04

MilanSM
Miroljube, da li smatrate da je nemoguce da neki zanrovi muzike budu korisni za coveka?

Konkretno, da li je nemoguce da postoji neka rock pesma koja bi prijala dusi?

I drugo pitanje vezano za muziku: da li biste mogli da mi preporucite neku muziku, pesmu, kompoziciju, zanr?

Jakov
Da li mozete da mi prokomenterisete stih iz I Mojsijeve, 6 glava, 6 stih : "Pokaja se Gospod sto je stvorio coveka na zemlji i bi mu zao u srcu".
Kod nas ljudi pokajanje podrazumeva priznanje greske. Da li je to slucaj u ovom stihu? Takodje u knjizi proroka Jone pise da kad su se Ninevljani pokajali: "raskaja se Bog od zla koje je obrekao i ne ucini". Da li je moguce da Bog promeni neke odluke koje recimo pisu u Otkrivenju da ce se dogoditi?

Markovic
Zanima me jedna stvar: Zasto se toliko protivite subotaarima? Jesu oni kao neka sekta? Par puta ste pomenuli u postovima nesto protiv adventista.

Boki
Boki je napisao:

Isus je dosao da potpuno ispravi sistem vrednosti koji su fariseji iskrivili. On nema nameru da unosi neke promene u farisejsko ucenje, vec da stvori nesto potpuno novo u odnosu na ono sto su oni radili i ucili narod. Dakle, On se ne nadovezuje na nesto sto postoji, vec pravi nesto odvojeno, drugacije od onog sto postoji, a to je upravo ono sto je On 1500 godina ranije dao preko Mojsija i proroka.

Da li covek moze sam da menja svoj karakter koji je kao stara iskrzana trula haljina? I kako prakticno moze da dodje do promene karaktera, a da to ne bude "krpljenje". Da li do takve promene karaktera, do promene "stare haljine" u novu haljinu moze da dodje samo uz Boziju intervenciju? Buduci da bi nova zakrpa poderala staru jos vise, i da je potrebno da se karakter iz korena promeni i potpuno odbaci stara licnost?

Hvala na odgovoru

Miroljub Petrovic
eric burdon je napisao:
Gledajuci neka vasa predvanja vezano za poslednje dogadjaje,ali takodje i citajuci Bibliju stice se utisak da neposredno pred Drugi Hristov dolazak nece na zemlji "ostati kamen na kamenu",da ce se sve ispremetati.Kao sto Hrist kaze"ustace narod na narod i carstvo na carstvo,bice gladi i pomori...itd".S druge strane ,medjutim, kaze se da ce biti kao u vrijeme Nojevo kada su se zenili,jeli,pili "i ne osjetise dokle ne dodje potop i odnese sve".Dakle,kako pomiriti,s jedne strane globalno unistenje i "vrijeme zalosno,kakvo nije bilo od postanja svijeta",glad,ratove,prirodne katastrofe, a s druge strane blagostanje:"jelo,pice i zenidbu"?
Da li to znaci da ce svjetski "mirotvorci" uspjeti ostvariti neki lazni mir koji ce dodatno uljuljkati,uspavati ljude pred Drugi Dolazak Hrista?

Ako citate biblijski tekst videcete da nece odjednom doci do najstrasnijih dogadjaja. Zar ove klimatske promene koje danas osecamo nisu elementarna nepogoda i poziv ljudima da nesto promene (jer stanje je iz godine u godinu sve teze). Ili kolaps ekonomije, ili porast svake vrste nemorala i kriminala, ili najstrasniji oblici satanizma koji se legalno uvode u drustva.

Ljudi ne reaguju na zlo koje se desava i nastavljaju da zive beskorisno i destruktivno. Oni koji su ozbiljni prepoznaju znake nadolazecih strahota i nesto preduzimaju - sele se u prirodu, osposobljavaju za zivot van grada i pripremaju svoj zivot za ono sto ce da usledi.

Kad pocnu da udaraju katastrofe, ljudi u gradovima ce biti u jako teskoj situaciji, i desice se ono sto se desavalo u Nju Orleansku kada je uragan Katrin izazvao pustosenje - pljacke, ubistva, silovanja itd. Pred nama su i veliki i strasni ratovi oko preostalih resursa energenata, vode i dr. To se ne desava odjednom. Rat u Sarajevu nije bio odjednom, nego je polako poceo, a svi koji su bili pametni napustili su Sarajevo na vreme, a oni drugi su preziveli strasne stvari - silovanja, ubistva, bombardovanje itd.

Dogadjaji koji su pred nama su mnogo strasniji i opet, desice se postepeno. Oni se vec desavaju, ali ljudi nista ne preduzimaju (osim retkih pojedinaca).

Miroljub Petrovic
MilanSM je napisao:
Miroljube, da li smatrate da je nemoguce da neki zanrovi muzike budu korisni za coveka?

Konkretno, da li je nemoguce da postoji neka rock pesma koja bi prijala dusi?

I drugo pitanje vezano za muziku: da li biste mogli da mi preporucite neku muziku, pesmu, kompoziciju, zanr?

Ako koristimo mozak, onda lako mozemo da saznamo i zakljucimo da su ritmovi rocka u stvari ritmovi koji su koristila paganska plemena u Africi za prizivanje svojih bogova (demona). (Znamo da rock muzika potice iz Afrike.) Ritam i tekstovi rock muzike su jedna vrsta mantre u kojoj covek sebe dovodi u stanje transa i samohipnoze, posle cega je spreman za razne destruktivne aktivnosti. Obozavanje demona putem takve vrste muzike je uvek (i u istoriji, a i danas) bilo praceno seksualnim orgijama. Pogledajte, o cemu pevaju savremen rock melodije - o "ljubavi", odnosno zaljubljenosti (opsednutosti). To nije ljubav prema bratu ili suprugi, sinu ili cerci, nego ljubav prema pobuni, perverziji i destrukciji coveka, jer to je se desava sa onima koji se upustaju u takv vrstu ljubavi.

Ljudi danas muziku koriste da bi se drogirali. Postoji duhovna, klasicna muzika (ali ne sva) koja moze kod coveka da podstakne mir i osecanja ljubavi prema Bogu i bliznjima. Takva je Bahova muzika. Planiramo da na sajtu postavimo duhovnu muziku, a ja sam ovde vec postavljao neke linkove za muziku. Evo jednog:
http://www.cps.org.yu/Adonaj.rar

Takodje, od grupa koje nisu mnogo poznate preporucujem grupu "Shira Utfila":
http://www.shirau...

kao i grupe "Belo platno", "Teodulija" i slicno.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 17.08.2008 09:05

Miroljub Petrovic
Jakov je napisao:
Da li mozete da mi prokomenterisete stih iz I Mojsijeve, 6 glava, 6 stih : "Pokaja se Gospod sto je stvorio coveka na zemlji i bi mu zao u srcu".
Kod nas ljudi pokajanje podrazumeva priznanje greske. Da li je to slucaj u ovom stihu? Takodje u knjizi proroka Jone pise da kad su se Ninevljani pokajali: "raskaja se Bog od zla koje je obrekao i ne ucini". Da li je moguce da Bog promeni neke odluke koje recimo pisu u Otkrivenju da ce se dogoditi?

U pitanju je termin koji se najbolje razume jedino u originalu. Ako imate biblijski konkordans, pogledajte gde se ta rec u originalu sve koristi u Bibliji, pa pogledajte nas prevod, i videcete pravi kontekst.

Miroljub Petrovic
Markovic je napisao:
Zanima me jedna stvar: Zasto se toliko protivite subotaarima? Jesu oni kao neka sekta? Par puta ste pomenuli u postovima nesto protiv adventista.

Odakle vam to da se ja "narocito protivm subotarima"? Ja se podjednako protivim svemu sto nije dobro. Neki od subotara su bili agresivni na ovom forumu, pa sam morao malo ostrije da reagujem. Ja obicno kazem da postoje "subotari" i "adventisti". Subotari su oni dosadni ljudi koji maltretiraju druge ljude sa svojim nerazumevanjem Biblije, a adventisti su posteni i moralni ljudi koji zive po svojoj savesti. Danas ima malo adventista (to su uglavnom neke babe i dede), a mnogo subotara. Slicna je situacija i sa baptistima, metodistima i drugim protestantima. Ja imam poznanike i prijatelje medju nekim protestantima, i to su pozitivni ljudi koji ne sablaznjavaju druge i pozitivno deluju u drustvu. Nisam neki veliki prijatelj sa njima, ali u ovoj poplavi nemorala postujem njihovo drzanje.

Miroljub Petrovic
Boki je napisao:
Da li covek moze sam da menja svoj karakter koji je kao stara iskrzana trula haljina? I kako prakticno moze da dodje do promene karaktera, a da to ne bude "krpljenje". Da li do takve promene karaktera, do promene "stare haljine" u novu haljinu moze da dodje samo uz Boziju intervenciju? Buduci da bi nova zakrpa poderala staru jos vise, i da je potrebno da se karakter iz korena promeni i potpuno odbaci stara licnost?

Promena karaktera je Bozje delo koje se obavlja uz covekovu saradnju. Dakle, covek izrazi zelju da se menja, moli se Bogu za to, i daje sve do sebe u tom smeru, i onda Bog moze da radi svoj posao na njemu.

Pera
Da li treba jesti semenke od lubenice ili ne?

Stari zavet je poplocan naucnim cinjenicam, ali Novi zavet ima nekoliko sitnih gresaka. Kako je ovo moguce? Koje su to greske? Zar nebi trebalo da je cela Biblija savrsena da nema ni jednu gresku?

MilanSM
Ako koristimo mozak, onda lako mozemo da saznamo i zakljucimo da su ritmovi rocka u stvari ritmovi koji su koristila paganska plemena u Africi za prizivanje svojih bogova (demona). (Znamo da rock muzika potice iz Afrike.) Ritam i tekstovi rock muzike su jedna vrsta mantre u kojoj covek sebe dovodi u stanje transa i samohipnoze, posle cega je spreman za razne destruktivne aktivnosti. Obozavanje demona putem takve vrste muzike je uvek (i u istoriji, a i danas) bilo praceno seksualnim orgijama. Pogledajte, o cemu pevaju savremen rock melodije - o "ljubavi", odnosno zaljubljenosti (opsednutosti). To nije ljubav prema bratu ili suprugi, sinu ili cerci, nego ljubav prema pobuni, perverziji i destrukciji coveka, jer to je se desava sa onima koji se upustaju u takv vrstu ljubavi.

Ova pesma (http://www.youtub...HE2bVkM90s) govori, ukratko, ovako:
Ne kriviti istinu,
...
imati srce skruseno,
...
nauci mene otadzbino moja.

Da cenim toplotu
tvoga ognja
nauci mene
otadzbino moja

Pravdu drzat
lazima se ne sluziti
daljnjima ne suditi
bliznjima pomagati
s tisinom istrpeti
ishode dana
nauci mene
otadzbino moja.

Spot je takav kakav je. Meni se najvise dopada izgled i drzanje devojcice, inace cerke pevaca. Ono sto mi se ne dopada je crvena i crna boja.
Mozete li da date komentar na pesmu i spot?

Pevac grupe je pre koncerta u Jerusalimu (93 ili 94 god) bio pagan. U Jerusalimu mu se dogodilo nesto i on se okrenuo Bogu. Iako je zadrzao stil rokera, tekstovi i muzika su drugaciji. Licno mislim da je to dobar nacin da se pristupi zalutaloj masi. I apostol Pavle je morao da odabere pravi pristup kada je dolazio Grcima. Videvsi njihove paganske hramove, rekao im je: "Vidim da ste pobozni..." I tako je zadobio njihovu paznju. Da li bi i preko popularne muzike moglo nesto da se ucini povodom poziva na pokajanje?

Zahvaljujem se na preporuci za muziku.
Za "Belo platno" i "Teoduliju" sam vec znao, a za ove jevresjke grupe nisam.
Hvala jos jednom!
Izmenio/la MilanSM na 17.08.2008 11:18

Miroljub Petrovic
MilanSM je napisao:
Ova pesma (http://www.youtub...HE2bVkM90s) govori, ukratko, ovako:
Ne kriviti istinu,
...
imati srce skruseno,
...
nauci mene otadzbino moja.

Da cenim toplotu
tvoga ognja
nauci mene
otadzbino moja

Pravdu drzat
lazima se ne sluziti
daljnjima ne suditi
bliznjima pomagati
s tisinom istrpeti
ishode dana
nauci mene
otadzbino moja.

Spot je takav kakav je. Meni se najvise dopada izgled i drzanje devojcice, inace cerke pevaca. Ono sto mi se ne dopada je crvena i crna boja.
Mozete li da date komentar na pesmu i spot?

Pevac grupe je pre koncerta u Jerusalimu (93 ili 94 god) bio pagan. U Jerusalimu mu se dogodilo nesto i on se okrenuo Bogu. Iako je zadrzao stil rokera, tekstovi i muzika su drugaciji. Licno mislim da je to dobar nacin da se pristupi zalutaloj masi. I apostol Pavle je morao da odabere pravi pristup kada je dolazio Grcima. Videvsi njihove paganske hramove, rekao im je: "Vidim da ste pobozni..." I tako je zadobio njihovu paznju. Da li bi i preko popularne muzike moglo nesto da se ucini povodom poziva na pokajanje?

Ova pesma me podseca na neke nacional-socijaliste, koji se "bore" za otadzbinu, mrze homoseksualce, i slicno, a zastupaju lazni koncept "arijevske rase" i zagovaraju sovinizam. Spot je ultra destruktivan, sa demonskim rok ritmom, devojcicom koja lici na neku pobunjenu osobu koja se bori za "svoja prava". U pozadini kosati muskarci sa elektricnim gitara i crveno-crnim nijansama. Nekome ko stalno slusa hevi metal i poziv na smrt, ova pesma moze da bude kao nesto "lepo", ili "manje lose".

Miroljub Petrovic
Perazdera je napisao:
Da li treba jesti semenke od lubenice ili ne?

Ako su vam ukusne ili ako mozete da ih spremite da budu ukusne, onda mozete da ih jedete.

Stari zavet je poplocan naucnim cinjenicam, ali Novi zavet ima nekoliko sitnih gresaka. Kako je ovo moguce? Koje su to greske? Zar nebi trebalo da je cela Biblija savrsena da nema ni jednu gresku

U pitanju su beznacajne greske u prevodu sa hebrejskog na grcki. Uskoro izlazi iz stampe prevod Jevandjelja po Mateju direktno sa hebrejskog pa cete videti moc originalnog teksta.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.33 sekundi!