Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
Boki je napisao:
Hteo bih podeliti sa vama neke misli koje me tiste. Nedavno sam pogledao emisiju sa dvd-ja CPS-a "Tajna Materije". U emisiji sam video sliku mozga prikacenog na kompjuter i shvatio da emisija zeli da kaze da mi na neki nacin kao kvazirealna bica zivimo u kvazirealnom svetu. A da je Bog jedino realno bice. I stvara ovaj svet nepresatno radi nas ljudi, tako da se nama cini da ovaj svet postoji. Osecam se vrlo zbunjeno, ne znam kako ovo da razumem. Ono sto sam zakljucio da emisija zeli da kaze, to je da Bog neprestano stvara svet. Ali na koji nacin?

1.Da li Bog stvara svet(neprestano) a zatim ga nasa cula tumace onako kako je Bog uredio(u stvaranju)?
2.Ili, Bog i stvara svet(neprestano) i stvara nacin (neprestano) na koji nasa cula spoznaju svet?
3.Ili svet uopste ne postoji, vec Bog samo stvara realnost u nasem umu, i realnost ne postoji nigde sem u nasem umu( ili srcu), Bog generise sve dogadjaje, sve sto vidimo, cujemo i osetimo, direktno u nasem umu?

Ako je ovo poslednje, onda je covekova situacija potpuno neverovatna!? i bez Biblije, kao otkrivenja, neresiva. To znaci da ljudi bez Boga doslovno ne postoje, i da nista ne postoji. Kao da svet postoji samo u Bozijem srcu...

gubim nit sa realnoscu Smile

Pomoc molim! Nadam se je jasno sta zelim da pitam, nije mi namera nikoga da zbunim, vec se radi o tri razlicita slucajeva koji se sustinski vrlo razlikuju, pogotovu ovaj poslednji. Dakle, koje od tri recenice su najpribliznije istini? Mozda sam potpuno promasio poentu emisije, i sve pogresno razumeo?
Hvala na odgovoru.

Pogresno si razumeo emisiju. U njoj se govori o tome da materija od koje smo nacinjeni nema moc da vidi, cuje, oseti itd. Sve to ukazuje na jednu nematerijalnu komponentu koju mi posedujemo, koja se zove "duh zivotni", i zahvaljujuci kojoj smo mi zivi i mozemo da osecamo, vidimo itd. Sa druge strane, evolucionisti uce da je zivot samo "visoko organizovana materija".

U Bibliji Bog jasno kaze: "Bez mene ne mozete ciniti nista." Dakle, nas zivot zavisi od Tvorca, ne samo zato jer On namesta okolnosti i cuva nas od demona i drugih losih situacija u koje bi mogli da dodjemo da se On ne mesa, nego nas odrzava u zivotu "duhom zivotnim" koji nam je dao. Kada analiziramo celu situaciju mozemo da vidimo da je Tvorac izuzetno pazljiv prema nama, da zbog nas trpi najstrasnije uvrdde, ponizenja, posmatra najodvratnije stvari, ali Njegova ljubav prema coveku i Njegova zelja da ga spasi su tako velike da je On spreman da sve to podnese. Sa druge strane, Sotona stalno pokusava da optuzi Boga da On zloupotrebljava svoje moci da bi se "igrao" sa covekom i da Bog navodno uziva u ljudskim patnjama. Zato je Sotona i dobio to ime koje nosi, koje znaci "lazov, prevarant, unistitelj,..."

Johanan
Miroljub Petrovic je napisao:
KORISTIM PRILIKU DA OBAVESTIM SVE POSETIOCE FORUMA DA CE CPS ORGANIZOVATI KURS SAVREMENOG I BIBLIJSKOG HEBREJSKOG JEZIKA U BEOGRADU SA POCETKOM OD 1. SEPTEMBRA 2008. GODINE. ZA VISE INFORMACIJA O KURSU POSETITI DONJI LINK:

http://www.cps.or...rejski.htm

[color=red]Da li će se snimati ta predavanja???[/color]
Ja bih jako rado dolazio ali ce me faks spreciti u tome... Sad

Laki
Gdine Miroljube, u kom veku je ziveo Avram?

Da li su stari Grci imali svoje predanje o Sestodnenom Bozjem Stvaranju?

I koliko ce da kosta smestaj tokom kursa hebrejskog za one koji zive van Beograda?

nikola
Osim sto je dusevan bol mehanizam, dali postoji realno objasnjenje kakva je to priroda duha, sta nas boli kada patimo

Sveti Jova Krostatski kaze:
Patnje su veliki ucitelj coveku jer nam pokazuju nase slabosti, strasti i potrebu za pokajanjem; patnje ociscuju dusu, kao da je otreznjuju od pijanstva, nizvode u nju blagodat, umeksavaju srce, podsticu na odricanje od greha, ucvrscuju u veri, nadi i vrlini.

Miroljub Petrovic
bokiva je napisao:
Da li je normalno da u nekim crkvama zene budu svestenici kao na zapadu,posto apostol Pavle kaze: Da je zeni ruzno da govori u crkvi
1 Koric.14:34,35

Nije normalno, ali kada muskarci postanu nesposobni onda nekada zene moraju da preuzimaju njihovu ulogu.

Miroljub Petrovic
iv41879 je napisao:
KORISTIM PRILIKU DA OBAVESTIM SVE POSETIOCE FORUMA DA CE CPS ORGANIZOVATI KURS SAVREMENOG I BIBLIJSKOG HEBREJSKOG JEZIKA U BEOGRADU SA POCETKOM OD 1. SEPTEMBRA 2008. GODINE. ZA VISE INFORMACIJA O KURSU POSETITI DONJI LINK:

[color=red]Da li će se snimati ta predavanja???[/color]
Ja bih jako rado dolazio ali ce me faks spreciti u tome... Sad

Videcemo da angazujemo nekog da to snima, ali to nije to.

Miroljub Petrovic
Laki je napisao:
Gdine Miroljube, u kom veku je ziveo Avram?

Ziveo je oko 2000 godina pre Hrista.

Da li su stari Grci imali svoje predanje o Sestodnenom Bozjem Stvaranju?

Naravno.

I koliko ce da kosta smestaj tokom kursa hebrejskog za one koji zive van Beograda?

Soba u Beogradu moze da se iznajmi u svako doba za 100 evra mesecno, a moze da se nadje i za manje. Ako tri studenta iznajme stan, onda moze stanarina po osobi da bude dota manja.

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Osim sto je dusevan bol mehanizam, dali postoji realno objasnjenje kakva je to priroda duha, sta nas boli kada patimo

Sveti Jova Krostatski kaze:
Patnje su veliki ucitelj coveku jer nam pokazuju nase slabosti, strasti i potrebu za pokajanjem; patnje ociscuju dusu, kao da je otreznjuju od pijanstva, nizvode u nju blagodat, umeksavaju srce, podsticu na odricanje od greha, ucvrscuju u veri, nadi i vrlini.

Ne znamo prirodu duha, osim da je to nesto sto dolazi od Tvorca.

stvsrbije
iv41879 je napisao:

Miroljube, ima li dosta zainteresovanih za studije hebrejskog jezika?
Zeljko Stanojevic

www.stvsrbije.webs.com
Miroljub Petrovic
stvsrbije je napisao:
Miroljube, ima li dosta zainteresovanih za studije hebrejskog jezika?

Ima dosta zainteresovanih, ali videcemo koliko ce se ljudi prijaviti. Mnogi mi se javljaju i kazu da "imaju obaveze" pa ne mogu da dodju da uce. To me podseca na ono kad je Isus pozivao ljude da podju sa njima, a oni su se izvlacili jer "moraju da operu kosu", "moraju da preparkiraju auto", "moraju da okrece podrum" itd. Znas i sam da su ljudima vaznije druge stvari od Boga. Javicu ti uskoro preko privatne poruke koliko se ljudi prijavilo, jer je tek sinoc postavljena reklama.

nebojsaCA
U poslednjim vremenima, Bog ce naci nacina kako da spase istinski verujuce ljude, tj. ljude koji su na njegovoj strani. Moje pitanje je vezano za spasavanje ljudi u prethodnom periodu istorije: zasto Bog nije spasao od masovnih ubistava, pozara, zemljotresa, holokausta, i raznih drugih posasti, neke od ljudi koji su bili na njegovoj strani, jer, mala je verovatnoca da su svi bili zreli za mac?
Acim

Miroljub Petrovic
nebojsaCA je napisao:
U poslednjim vremenima, Bog ce naci nacina kako da spase istinski verujuce ljude, tj. ljude koji su na njegovoj strani. Moje pitanje je vezano za spasavanje ljudi u prethodnom periodu istorije: zasto Bog nije spasao od masovnih ubistava, pozara, zemljotresa, holokausta, i raznih drugih posasti, neke od ljudi koji su bili na njegovoj strani, jer, mala je verovatnoca da su svi bili zreli za mac?

Bog spasava oni koji zele da se spasu. Ljude uglavnom ne interesuje spasenje, svi hoce u gradove, da zive nemoralno, nikoga ne interresuje porodica i priroda, zdravlje i moral. Ljudi su stradali tokom istorije na razlicite nacine jer su se odvajali od Boga. U Bibliji pise jedan mudar covek: "Bijah mlad i ostareh, i ne vidoh pravednika ostavljenog, ni dece njegove da prose hleba" (Psalam 37,25). Na drugom mestu se kaze: "A onima koji ljube Boga sve ide na dobro."

MilosC
U kojoj meri su čajevi zdravi? I koji su najzdraviji?

Miroljub Petrovic
MilosC je napisao:
U kojoj meri su čajevi zdravi? I koji su najzdraviji?

Cajevi mogu da pomognu kod nekih oboljenja. Postoje razliciti cajevi za razlicite tegobe, ali glavna stvar je zdrav nacin zivota.

MilosC
Da li je univerzalni jezik Esperanto jedan od alata za ujedinjenje svih naroda (u pobuni)? Našao sam na Wikipediji citat kreatora ovog jezika, gde kaže da "će međuplemenska različitost i mržnja potpuno nestati kada celo čovečanstvo bude govorilo jednim jezikom i imalo jednu religiju".
Izmenio/la MilosC na 10.08.2008 23:38

stivstivo
Kod mene u selu zivi jedan covek koji je bio oficir i ziveo je u beogradu, kada se penzionisao dosao je u selo i sagradio kucu pored brata.

On je inace komunista i nikako nece da prizna da bog postoji stalno prica kako je to priroda sama i td.

Ali ako se raspitate u selu ko je najdobrodusniji covek, ko je pomogao izgradnju crkve najvise"iako nikad ne ide u nju", ko besplatno odrzava groblje i puteve i pomaze starima u selu i bilo kome je pomoc potrebna, ko se protivi svakom poroku.

Odgovorice vam da je to on.

Sa druge strane njegov brat ide u crkvu i moli se bogu, ali nije bas vredan nece da radi, voli i da ukrade, voli da pije i da brzo potrosi pare, stalno se sudi itd.

E sad vi meni recite ko je od ove dvojice u prednosti pred bogom, dali ovaj sto nikako ne priznaje boga a trudi se da bude moralan ili onaj sto priznaje boga ali nije bas sjajan kao svoj brat.

Miroljub Petrovic
MilosC je napisao:
Da li je univerzalni jezik Esperanto jedan od alata za ujedinjenje svih naroda (u pobuni)? Našao sam na Wikipediji citat kreatora ovog jezika, gde kaže da "će međuplemenska različitost i mržnja potpuno nestati kada celo čovečanstvo bude govorilo jednim jezikom i imalo jednu religiju".

Tako je, eksperanto treba za to da posluzi, iako je engleski jezik preuzeo ulogu eksperanta. Seti se Vavilonske kule i sta se tamo desilo sa jezicima.

Miroljub Petrovic
stivstivo je napisao:
Kod mene u selu zivi jedan covek koji je bio oficir i ziveo je u beogradu, kada se penzionisao dosao je u selo i sagradio kucu pored brata.

On je inace komunista i nikako nece da prizna da bog postoji stalno prica kako je to priroda sama i td.

Ali ako se raspitate u selu ko je najdobrodusniji covek, ko je pomogao izgradnju crkve najvise"iako nikad ne ide u nju", ko besplatno odrzava groblje i puteve i pomaze starima u selu i bilo kome je pomoc potrebna, ko se protivi svakom poroku.

Odgovorice vam da je to on.

Sa druge strane njegov brat ide u crkvu i moli se bogu, ali nije bas vredan nece da radi, voli i da ukrade, voli da pije i da brzo potrosi pare, stalno se sudi itd.

E sad vi meni recite ko je od ove dvojice u prednosti pred bogom, dali ovaj sto nikako ne priznaje boga a trudi se da bude moralan ili onaj sto priznaje boga ali nije bas sjajan kao svoj brat.

Nema tu velike filozofije. Ovaj moralni covek je zgrozen time sta rade oni koji se izjasnjavaju kao "hriscani", pa deklarativno ne priznaje takvog "hriscanskog" boga. Ali kad se jednog dana bude sreo sa pravim Bogom, videcemo kako ce reagovati. To sto on radi zove se "prakticna teologija", a ono sto radi njegov brat i ostali slicni njemu "hriscani" je najveci otpad i sablazan, i najbolji metod kako Sotona tera ljude od Boga.

Niksicanin
Miroljube, sta je predstavljeno na ovoj tvojoj crno bijeloj slici? Bog ili Mojsije? posto se ja i moj prijatelj raspravljamo.
Smile

Niksicanin
Ako je Bog stvorio svijet, ko je stvorio Sotonu?
Smile

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.35 sekundi!