Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Djuka
Pozdrav imam par pitanja

1. Da li mozete da mi objasnite, nije mi jasno ako su sveci obični ljudi,kao i mi, koji posle smrti "spavaju" i cekaju drugi Hristov dolazak kao i mi, zasto se ljudi njima mole za isceljenja i za spas duše kad oni ne mogu da ih "cuju" tj. uslisaju molitve? Zar ne treba se moliti samo Gospodu Bogu?

2.Da li je cilj pravoslavlja i judaizma isti? Koja je razlika izmedju pravoslavlja i judaizma? I ko je u pravu?

3. Zasto se covek krsti, koja je smisao krscenja? (Ne mislim na krstenje)

Hvala unapred

PetarD95
Hrbatima nazivljaju se oni stari Srbi koji življahu po hrbatima (stara riječ koja označava greben), dakle oni koji življahu na grebenima planinskim kao što se i danas zagorci zovu po tome – što žive sa gorom. Isto ka što se današnji Hercegovci zovu još i Humljani i Zahumljani po tome što življahu na „Humu“ i za „Humom“ (stara reč Holmom iliti planina). Jedan deo Srpskog naroda zvao se „Gorani iliti Hrvati.“
Reč Hrvat u etnografiji znači goranin tj planinac, a u etnografiji (narodopisu) znači jedno srpsko pleme.
Da li se slažete sa tim? Ili imate neko objašnjenje?
Petar

Miroljub Petrovic
Djuka - poruka glasi:

Pozdrav imam par pitanja

1. Da li mozete da mi objasnite, nije mi jasno ako su sveci obični ljudi,kao i mi, koji posle smrti "spavaju" i cekaju drugi Hristov dolazak kao i mi, zasto se ljudi njima mole za isceljenja i za spas duše kad oni ne mogu da ih "cuju" tj. uslisaju molitve? Zar ne treba se moliti samo Gospodu Bogu?

Na zalost, skoro sve svetske religije veruju u to, a ne da mrtvi spavaju, osim nekih minornih protestanskih zajednica.

2.Da li je cilj pravoslavlja i judaizma isti? Koja je razlika izmedju pravoslavlja i judaizma? I ko je u pravu?

Treba da razumes teologiju i Bibliju da bi razumeo razliku izmedju religija i ko gde zastranjuje.

3. Zasto se covek krsti, koja je smisao krscenja? (Ne mislim na krstenje)

U Bibliji postoji "obredno kupanje", a ne krstenje (krscenje). Govorio sam o tome u mojoj kjnizi sa donjeg linka:
http://cps.org.rs...etnike.pdf

Miroljub Petrovic
PetarD95 - poruka glasi:

Hrbatima nazivljaju se oni stari Srbi koji življahu po hrbatima (stara riječ koja označava greben), dakle oni koji življahu na grebenima planinskim kao što se i danas zagorci zovu po tome – što žive sa gorom. Isto ka što se današnji Hercegovci zovu još i Humljani i Zahumljani po tome što življahu na „Humu“ i za „Humom“ (stara reč Holmom iliti planina). Jedan deo Srpskog naroda zvao se „Gorani iliti Hrvati.“
Reč Hrvat u etnografiji znači goranin tj planinac, a u etnografiji (narodopisu) znači jedno srpsko pleme.
Da li se slažete sa tim? Ili imate neko objašnjenje?

Slazem se sa tim, ali kao sto su azijatskom siptarskom plemenu papisti dali srpsko ime "Alban(c)i" (Albani su ilirsko ili srpsko pleme, jer su iliri srpsko ili semitsk pleme), tako su i nekim azijatima dali srpsko ime Hrbati (Hrvati). Ocekujem uskoro knjigu ovog hrvatskog istoricara koja ce detaljnije to objasniti.

mladenantic
Koliko je zdrav margarin? Mislim na ovaj kupovni Dobro jutro, Omegol itd.

IvanG
Profesore, da li je istina da se Hristos molio 2 sata ( to ne smatram pod kratko) , i kako znamo da je raspet sa 31?

Miroljub Petrovic
mladenantic - poruka glasi:

Koliko je zdrav margarin? Mislim na ovaj kupovni Dobro jutro, Omegol itd.

To nije marganir, to je djubre. Ako hoces prirodni margarin, onda kupis avokado, onaj koji je mekan, ili kupis tvrd i sacekas nekolio dana da sazri, pa ga iseces na pola po duzini, i nozem struzes unutrasnjost ploda koji je kao margarin, malo posolis, i mozes da mazes na hleb.

Miroljub Petrovic
IvanG - poruka glasi:

Profesore, da li je istina da se Hristos molio 2 sata ( to ne smatram pod kratko) , i kako znamo da je raspet sa 31?

Nigde ne pise koliko se tacno molio. Procene su da se obredno okupao (krstio) sa 30 godina, a da je raspet sa 33.

Jole71
Da li je neko skoro zidao intresuje me cene.
Zna li neko koliko bi me koštalo da dignem sprat od 20 kvadrata na kući koja nema ploču (ima ploču od trske)

Sto se cene materijala tiče ni najfetinije ni najskuplje znači nešto srednje neka zlatna sredina.

Mislio sam zidanje sa blokovima i sa stiroporom iznutra tanji spolja deblji.

Znači samo koliko bi me koštalo odprilike da to sazidam bez troškova poda(parketa,laminata itd),prozora,vrata itd..

Nikola_CRO
Kakvo mišljenje imate o Janjevcima?
SmilePomaže Bog

Miroljub Petrovic
Jole71 - poruka glasi:

Da li je neko skoro zidao intresuje me cene.
Zna li neko koliko bi me koštalo da dignem sprat od 20 kvadrata na kući koja nema ploču (ima ploču od trske)

Sto se cene materijala tiče ni najfetinije ni najskuplje znači nešto srednje neka zlatna sredina.

Mislio sam zidanje sa blokovima i sa stiroporom iznutra tanji spolja deblji.

Znači samo koliko bi me koštalo odprilike da to sazidam bez troškova poda(parketa,laminata itd),prozora,vrata itd..

Oko 100 evra po kvadratu.

Miroljub Petrovic
Nikola_CRO - poruka glasi:

Kakvo mišljenje imate o Janjevcima?

U pitanju su Srbi koji su poreklom sa Kosova, iz sela Janjevo, ali su zastranili u katolicizam i sad se izjasnjavaju kao Hrvati. Ali, danas su svi, manje ili vise zastranili sto se tice poznavanja svog porekla, tako da ljude delimo na dobre i lose, one koji zive po svojoj savesti i one druge.

VukasinP
Poštovani, dobar dan.
Planirao sam poslušati vas i u julu otići u obilazak Srbije, ali i BiH. Prateći Vaša predavanja vidio sam da ste bili, moglo bi se reći, turistički vodič i u Srbiji (pored SAD), da li biste mi mogli preporučiti nekoliko mjesta koje bih obišao u periodu od dvije sedmice, prvenstveno mislim na srednju i južnu Srbiju, kao i BiH.
Hvala.

Ljusa
Истраживао сам своје порекло. И дошао до податка да је моје племе преко око 600 година за време сеобе Срба, јер нису хтели да се потурче отишли из старе Рашке за махом Босну. Населили су се прво око Романије, Глине, Гламоча, Зворника, Добоја. Ту је настало даље раздвајање према Шибенику, Книну, Приједору. Каже ми стриц да је моје племе имало свој грб за време Турака. Нисам успео да сазнам имена даље од дединог деде. Губи се траг. Мој деда се звао Перо, његов отац, Илија, а Илијин отац Јефто. Презивамо се Јовичић. Штета што нико није водио рачуна. Овамо знају шта је било пре 600 година а не знају 10 колена уназад имена.

Miroljub Petrovic
VukasinP - poruka glasi:

Poštovani, dobar dan.
Planirao sam poslušati vas i u julu otići u obilazak Srbije, ali i BiH. Prateći Vaša predavanja vidio sam da ste bili, moglo bi se reći, turistički vodič i u Srbiji (pored SAD), da li biste mi mogli preporučiti nekoliko mjesta koje bih obišao u periodu od dvije sedmice, prvenstveno mislim na srednju i južnu Srbiju, kao i BiH.
Hvala.

U Srbiji preporucujem: meander Morave koji se vidi sa vrha Kablara pored Cacka, kanjon Uvca kod Sjenice, vodopadi Sopotnice kod Prijepolja, Djavolja Varos kod Kursumlije. Ali mislim da ces bez vodica tesko moci da posetis ova prva tri mesta jer su putevi jako lose obelezeni.

U BiH najbolje da angazujes nekog vodica, preporucujem Zeljka Blagojevica iz Banjaluke, tel 065-822-002. U Srbiji ne znam privatne vodice.

Miroljub Petrovic
Ljusa - poruka glasi:

Истраживао сам своје порекло. И дошао до податка да је моје племе преко око 600 година за време сеобе Срба, јер нису хтели да се потурче отишли из старе Рашке за махом Босну. Населили су се прво око Романије, Глине, Гламоча, Зворника, Добоја. Ту је настало даље раздвајање према Шибенику, Книну, Приједору. Каже ми стриц да је моје племе имало свој грб за време Турака. Нисам успео да сазнам имена даље од дединог деде. Губи се траг. Мој деда се звао Перо, његов отац, Илија, а Илијин отац Јефто. Презивамо се Јовичић. Штета што нико није водио рачуна. Овамо знају шта је било пре 600 година а не знају 10 колена уназад имена.

Uradi DNK analizu pa ces imati mnogo vise podataka, a mozda i tacno utvrdis poreklo, evo linka:

http://institutni...

nevena
Pozdrav Miroljube da li ste zavrsili preperat za celavost ili ste odustali od toga ? Pozdrav

Miroljub Petrovic
nevena - poruka glasi:

Pozdrav Miroljube da li ste zavrsili preperat za celavost ili ste odustali od toga ? Pozdrav

Nismo odustali, taj preparat radi dr Milisav Nikolic, ali posto je trenutno u velikoj guzvi, moramo da sacekamo.

nikolaj
https://www.faceb...329179145/

Istina pametno zbori.
Ne pla?i dete moje, uskoro ?e Gospod do?i i uredi?e sve

nevena
Jel ste porazgovarali nasamo posle emisije sa nasim Vojvodom? Mozemo li se nadati vasem clanstvu u SRS....ponovnom clanstvu

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.78 sekundi!