pocetak foruma
|
|
Drazen |
Odgovorio 22.06.2008 09:31
|
Član Odgovori: 29 Pristupio/la: 11.06.2008 21:30 Lokacija: Nepoznata |
Pozdrav Miroljubu zajedno sa svima ostalima, Miroljub Petrovic je napisao: Drazen je napisao: Miroljube, htio bih da te pitam jedno prakticno pitanje, radi se naime o tome kako da naucim da volim svog bliznjeg vise, kako da dovedem sebe u situaciju da mogu da osjecam toliku ljubav prema neprijatelju da se molim za njega, kao sto nam Isus Hrist zapovijeda. Ja sam krenuo prije dosta godina od zapovijedi "Ljubi bliznjega svoga kao samog sebe", i to sam radio tako sto sam se uvijek stavljao u tudju kozu, i uvijek sam se pitao kad nesto hocu da uradim: "A kako bih se ja osjecao da sam u njegovoj kozi?" Na taj nacin sam se preporodio, od kradje sam se ocistio a ukrasti mi je do tada bilo najmanji problem. Isto tako, ne sjecam se kad sam zadnji put podigao ton na nekoga itd., ima toga jos. Licno mislim da je kljuc nase prave duhovnosti upravo u tome, da ucimo da saosjecamo sa drugima ("cini drugome ono sto zelis da drugi cini tebi" ). Zao mi je sto se pise o idolopoklonstvu a malo pricamo o tome kako da naucimo da budemo kao Isus. Svi smo majstorisali odlazak u crkvu i slavljenje slava ali nismo naucili da volimo jedni druge iz cistog srca, a Isus kaze (parafraziram): "Ljubav je trebalo ciniti, a ono drugo ne izostaviti". Zamolio bih Miroljuba za njegov stav po ovom pitanju, znaci kako da stvaramo dobre ljude i kako da od sebe stvorimo bolje ljude. Veliki pozdrav svima! Prvo treba da definisemo "ko je nas bliznji". Isus postavlja pitanje: "Ko su moja majka, moja braca i sestre?" (ili moji bliznji) I onda daje odgovor: "Oni koji tvore volju Oca mojega koji je na nebesima." Ono sto ljude povezuje jeste ideologija, a ne genetika. Moze neko da nam genetski bude rodjeni brat, a da nam ne bude bliznji jer je otisao da sluzi demonima. To ne znaci da treba od njega da dignemo ruke. Treba da se trudimo da pomognemo ljudima tamo gde mozemo da im pomognemo, a najvise mozemo da im pomognemo ako moralno zivimo i ako oni zraze zelju da unose promene u svoje zivote podstaknuti nasom poboznoscu i moralnoscu. Nije "pomaganje bliznjima" ako mi zadovoljavamo sebicne zelje nasih genetskih rodjaka ili nasih nemoralnih poznanika. Mi treba svoju energiju da ulazemo u ljude koji zele da napreduju, da se menjaju, a to cemo ciniti kada oni izraze zelju da se menjaju. Mi ih nasim zivotima podsticemo da se menjaju. Nase neprijatelje volimo tako sto zivimo moralno i sto im svojim zivotom ukazujemo na ono sto je dobro, a ako su nasi neprijatelji nasi pretpostavljeni, onda moramo da slusamo njihova naredjenja (koja se ne kose sa moralnim zakonom) i da trpimo, jer smo pod okupacijom. Hvala ti za odgovor. Palo mi je na um da je Isusu Hristu jedan ucitelj Zakona postavio pitanje "Ko je moj bliznji?", i Isus mu daje odgovor (Luka, 8.29-37). Na jednom drugom mjestu Isus govori da moramo da iskreno ljubimo svoje neprijatelje i da se molimo za njih. (Luka, 6.27-38). Ja sve ovo tumacim kao nesebicnu i bezuslovnu ljubav prema svima, jer usred ovog drugog teksta Isus kaze: "Budite dakle milosrdni kao Otac vas sto je milosrdan" (Luka, 6.36). A ako sam dobro shvatio ti definises bliznjeg kao svakog onog koji tvori volju Bozju? Mozes li mi pojasniti svoj odgovor? Veliki pozdrav! Izmenio/la Drazen na 22.06.2008 11:04 |
|
|
Kevin |
Odgovorio 22.06.2008 10:51
|
Član Odgovori: 65 Pristupio/la: 24.05.2008 23:31 Lokacija: Nepoznata |
Profesore,pitanje za vas:ako upotrijebimo analogiju vidmo da životnja se hrani,čovjek se hrani,životinja se razmnožava i čovjek se također razmnožava,životinja umire i čovjek umire itd...koja je razlika uopće osim što mi imamo silu? |
|
|
Drazen |
Odgovorio 22.06.2008 11:06
|
Ja sam nazalost u prethodnom postu naveo pogresan paragraf u prvom citatu Lukinog Jevandjelja, sad sam korigovao. Mozete kliknuti na referencu pa cete vidjeti na koji sam paragraf mislio. Veliki pozdrav! |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 22.06.2008 11:07
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Drazen je napisao: Palo mi je na um da je Isusu Hristu jedan ucitelj Zakona postavio pitanje "Ko je moj bliznji?", i Isus mu daje odgovor (Luka, 8.29-37). Na jednom drugom mjestu Isus govori da moramo da iskreno ljubimo svoje neprijatelje i da se molimo za njih. (Luka, 6.27-38). Ja sve ovo tumacim kao nesebicnu i bezuslovnu ljubav prema svima, jer usred ovog drugog teksta Isus kaze: "Budite dakle milosrdni kao Otac vas sto je milosrdan" (Luka, 6.36). A ako sam dobro shvatio ti definises bliznjeg kao svakog onog koji tvori volju Bozju? Mozes li mi pojasniti svoj odgovor? Svaki nas neprijatelj moze da postane nas bliznji ako se okrene ka Bogu (osim onih neprijatelja koji su dosli u stanje "hule na Duha Svetoga", kojima je otupela savest jer su ogrezli u grehu). Zbog takvih za koje ima sansi da se obrate Bog prolongira konacni sud, a mi jedino Bozjom ljubavlju i toplinom mozemo da takvima skrenemo paznju na dobro. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 22.06.2008 11:13
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Kevin je napisao: Profesore,pitanje za vas:ako upotrijebimo analogiju vidmo da životnja se hrani,čovjek se hrani,životinja se razmnožava i čovjek se također razmnožava,životinja umire i čovjek umire itd...koja je razlika uopće osim što mi imamo silu? Razlika je u razumu, najprostije receno. Za coveka vazi moralni zakon, a za zivotinje ne. Covek ima vise od trecine svog mozga u ceonom reznju gde se nalaze centri za duhovnost, moralnost i volju, a zivotinje imaju mnogo slabiji ceone rezanj (a mnogo jace druge centre mozga, kao one za koordinaciju, vid, sluh... covek je pre pobune takodje imao mnogo jaca cula i potencijale). Covek je stvoren "po Bozjem oblicju", a zivotinje ne. "Bozje oblicje" u nama, najprostije receno, predstavlja dostojanstvo koje mi imamo kao "carski sinovi" (sinovi cara Univerzuma). Kada nemoralno zivimo onda gubimo dostojanstvo i postajemo gori od zivotinja. |
|
|
Drazen |
Odgovorio 22.06.2008 11:28
|
Miroljub Petrovic je napisao: Drazen je napisao: Palo mi je na um da je Isusu Hristu jedan ucitelj Zakona postavio pitanje "Ko je moj bliznji?", i Isus mu daje odgovor (Luka, 8.29-37). Na jednom drugom mjestu Isus govori da moramo da iskreno ljubimo svoje neprijatelje i da se molimo za njih. (Luka, 6.27-38). Ja sve ovo tumacim kao nesebicnu i bezuslovnu ljubav prema svima, jer usred ovog drugog teksta Isus kaze: "Budite dakle milosrdni kao Otac vas sto je milosrdan" (Luka, 6.36). A ako sam dobro shvatio ti definises bliznjeg kao svakog onog koji tvori volju Bozju? Mozes li mi pojasniti svoj odgovor? Svaki nas neprijatelj moze da postane nas bliznji ako se okrene ka Bogu (osim onih neprijatelja koji su dosli u stanje "hule na Duha Svetoga", kojima je otupela savest jer su ogrezli u grehu). Zbog takvih za koje ima sansi da se obrate Bog prolongira konacni sud, a mi jedino Bozjom ljubavlju i toplinom mozemo da takvima skrenemo paznju na dobro. Odlicno receno. Ja cak vjerujem da ce jedan cin ljubavi prije napraviti od nevjernika vjernika nego hiljadu rijeci i ubjedjivanja. Isus kaze da ce nas istina osloboditi (Jovan, 8:32), a mozda je ta istina Bozija ljubav kojoj i mi trebamo da se ucimo i koju je i sam apostol Pavle spoznao kao najvecu od svega i cak ju je i opjevao (Korincanima I, 13). Veliki pozdrav! |
|
|
Drazen |
Odgovorio 22.06.2008 11:45
|
Miroljube, da li postoje istorijski spisi pored Biblije koji govore o tome kako su apostoli umrli? Ko je autor tih spisa i da li im se moze vjerovati? Pozdrav! |
|
|
Petar |
Odgovorio 22.06.2008 14:20
|
Član Odgovori: 267 Pristupio/la: 24.02.2008 16:36 Lokacija: Nepoznata |
Da li je moguce sa savremenom tehnologijom izazvati zemljotres ili neke druge elementarne nepogode? Zasto svetski mocnici govore o smanjenju broja stanovnika na planeti? Sta se krija iza plana o smanjenju populacije? Da li je istina da nema dovoljno mesta i hrane za 8, 10 ili 15 milijardi ljudi? |
|
|
filosof |
Odgovorio 23.06.2008 00:22
|
Član Odgovori: 21 Pristupio/la: 03.06.2008 14:04 Lokacija: Nepoznata |
Da li su i andjeli, koa i Tvorac izvan vremena, ili oni ne znaju buducnost, nego samo ono sto im On otkrije? Da li ljudi mogu u nekim situacijama stvarno vidjeti andjele ili su to uvijek djelovanja demona? |
|
|
nikola |
Odgovorio 23.06.2008 11:28
|
Član Odgovori: 743 Pristupio/la: 26.01.2008 19:31 Lokacija: Bor |
Dali treba da se bavimo sobom i svojim karakterom ili Bozjim karakterom. U jednoj knjizi sam nasao da sigurnost negresenja ne trazimo u sebi, u poverenju u karakter svoje ljubavi prema Bogu, vec tu sigurnost treba da zasnivamo na poverenju u Boga, u karakter Njegove ljubavi prema nama, da ce nas On sacuvati da ne gresimo "A ovo je zivot vecni da poznaju Tebe jedinog istinitoga Boga, koji si poslao Isusa Hrista" Jovan 17,3 Nije bitno ko smo i kakvi smo vec kakav je nas Gospod. Za nas je spasonosno poznanje Bozjeg karaktera. Bog se spoznaje razumom, izabira voljom, oseca osecanjima, a zivi srcem (molitvom ljubavi). Dali su spoznaja Boga osecanjima-idolatrija (kao okultizam i paganstvo, ili se moze osecanjima i razumom poznati Bog), biranje Boga gresnim srcem-fanatizam, a ziveti formalno ne srcem-formalizam |
|
|
Kevin |
Odgovorio 24.06.2008 14:12
|
Član Odgovori: 65 Pristupio/la: 24.05.2008 23:31 Lokacija: Nepoznata |
Kevin je napisao: Profesore,pitanje za vas:ako upotrijebimo analogiju vidmo da životnja se hrani,čovjek se hrani,životinja se razmnožava i čovjek se također razmnožava,životinja umire i čovjek umire itd...koja je razlika uopće osim što mi imamo silu? Razlika je u razumu, najprostije receno. Za coveka vazi moralni zakon, a za zivotinje ne. Covek ima vise od trecine svog mozga u ceonom reznju gde se nalaze centri za duhovnost, moralnost i volju, a zivotinje imaju mnogo slabiji ceone rezanj (a mnogo jace druge centre mozga, kao one za koordinaciju, vid, sluh... covek je pre pobune takodje imao mnogo jaca cula i potencijale). Covek je stvoren "po Bozjem oblicju", a zivotinje ne. "Bozje oblicje" u nama, najprostije receno, predstavlja dostojanstvo koje mi imamo kao "carski sinovi" (sinovi cara Univerzuma). Kada nemoralno zivimo onda gubimo dostojanstvo i postajemo gori od zivotinja. Šta se dešava sa životinjama kad umru,mi imamo svoga Boga,šta je s njima dali oni imaju svoga Boga,imamo mnogo toga zajedničkog,jedino što imi imamo organ viška pa smo dominatniji,razum ne postoji jer mi smo automat naših gena...pa vas molim da mi odgovorite na pitanje.. |
|
|
Laki |
Odgovorio 24.06.2008 14:19
|
Član Odgovori: 594 Pristupio/la: 04.02.2008 15:27 Lokacija: Nepoznata |
Gdine Miroljube, da li je voda bila glavni agens u ocuvanju tragova u stenama tokom Potopa? Da li se turbiditni tokovi odvijaju pod vodom? Da li je krecnjak nastao tokom ili posle Potopa? |
|
|
Alen P |
Odgovorio 24.06.2008 14:33
|
Član Odgovori: 163 Pristupio/la: 11.06.2008 22:43 Lokacija: ÄŒakovec, Hrvatska |
Jedno pitanje: u knjizi "Ni jedna od ovih bolesti", je opisana primitivna medicina u egipćana-liječenje rana sa životinjskim izmetom.... Kako je moguće da su egipćani bili toliko napredni u graditeljstvu, matematici, astronomiji a toliko zaostali u npr.medicini. Da li ste razmišljali o tome? |
|
|
NESA |
Odgovorio 24.06.2008 14:58
|
Član Odgovori: 52 Pristupio/la: 23.04.2008 23:56 Lokacija: Nepoznata |
Da li je Bog unapred odredio sta ce mo ciniti ili zna sta cemo mi uraditi sve.
nesa
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.06.2008 16:52
|
Drazen je napisao: Miroljube, da li postoje istorijski spisi pored Biblije koji govore o tome kako su apostoli umrli? Ko je autor tih spisa i da li im se moze vjerovati? Pozdrav! Ne znam za takve istorijske spise, sto ne znaci da ne postoje, ali ja ih nisam proucavao. Postoje legende, koje su uglavnom usmeno prenosene. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.06.2008 16:57
|
Petar je napisao: Da li je moguce sa savremenom tehnologijom izazvati zemljotres ili neke druge elementarne nepogode? Moguce je pokrenuti nuklearnu bombu u utrobi zemlje, pa da usledi zemljotres, ali to je mnogo komplikovan proces. Takodje, moguce je zagrevati atmosferu pa da nastupaju periodi velikih vrucina, pa periodi velikih pljuskova i nepogoda. Verovatno da Sotona moze da nesto uradi po tom pitanju, ali sve se desava pod Bozjom kontrolom. Zasto svetski mocnici govore o smanjenju broja stanovnika na planeti? Sta se krija iza plana o smanjenju populacije? Ko ce da hrani i kontrolise veliku masu ljudi? Gde ce da rade? Bolje je kad ima malo ljudi koji imaju puno para i destruktivni su, nego da ima puno ljudi, a malo para, jer u vreme siromastva i ratova ljudi su i fizicki i duhovno najzdraviji (sto samo pokazuje kakvi su ljudi, najlakse ce da se upropaste ako imaju velike mogucnosti za napredak, jer ce onda te mogucnosti da iskoriste na svoju pogibao). Da li je istina da nema dovoljno mesta i hrane za 8, 10 ili 15 milijardi ljudi? Ima dovoljno i mesta i hrane, ali za normalne ljude. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 24.06.2008 16:57 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.06.2008 16:59
|
bokiva je napisao: U najnovijem filmskom hitu "Indijana Dzons i kraljevstvo kristalne lobanje" koji je pun okultnih stvari pominju se one lobanje iz perua(za koje u filmu tvrde da su stavnovnici oblikovali da bi imitirali izgled svojih bogova),crtezi u pustinji naska,piramide ,vavilonski simboli i sve u kontekstu da su takve stvari ljudi naucili od bogova van ovog sveta,Zanimljivo je da je reditelj Spilberg jevrejskog porekla bas zainteresovan za okultno,kako da su bas ove stvari bas sad aktuelne i zasto plasiraju sad ovakve filmove? [img]http://img524.imageshack.us/img524/7735/indycrystalskullsg4.th.jpg[/img] is not a valid Image. Vi ne znate kako to da su stvari vezane za okultizam bas sad aktuelne? Mozda su aktuelne slucajno? To sto je Spilberg jevrejskog porekla nema mnogo veze. Ni Boga ni Sotonu ne interesuje kog ste porekla, vec kako zivite. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.06.2008 17:04
|
filosof je napisao: Da li su i andjeli, koa i Tvorac izvan vremena, ili oni ne znaju buducnost, nego samo ono sto im On otkrije? Sva stvorenja, ukljucujuci i andjele, zive u vremenu i ne znaju buducnost. O tome imate vise u najnovijim emisijama koje sam snimao za Radio Svetigoru sa mladicem koji se bavio okultizmom i koji je direktno komunicirao sa demonima (a sada se obratio, hvala Bogu). On govori o tome kako demoni nisu znali da mu kazu buducnost, a proslost i sadasnjost je pogadjao bez problema u detalje. Na pomenutom radiju ce ici serijal emisija u kojima govori ovaj momak svoja iskustva i toplo ih preporucujem. Link je: http://www.svetig..._stvaranja Da li ljudi mogu u nekim situacijama stvarno vidjeti andjele ili su to uvijek djelovanja demona? Bilo je slucajeva tokom istorije da se andjeli pojavljuju ljudima, ali to su veoma retki slucajevi, u izuzetnim situacijama, kada se Bog na poseban nacin mesa u tok ljudske istorije. Takve slucajeve pojavljivanja imate opisane u Bibliji. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.06.2008 17:10
|
nikola je napisao: Dali treba da se bavimo sobom i svojim karakterom ili Bozjim karakterom. U jednoj knjizi sam nasao da sigurnost negresenja ne trazimo u sebi, u poverenju u karakter svoje ljubavi prema Bogu, vec tu sigurnost treba da zasnivamo na poverenju u Boga, u karakter Njegove ljubavi prema nama, da ce nas On sacuvati da ne gresimo "A ovo je zivot vecni da poznaju Tebe jedinog istinitoga Boga, koji si poslao Isusa Hrista" Jovan 17,3 Nije bitno ko smo i kakvi smo vec kakav je nas Gospod. Za nas je spasonosno poznanje Bozjeg karaktera. Bog se spoznaje razumom, izabira voljom, oseca osecanjima, a zivi srcem (molitvom ljubavi). Cuo sam ovu filozofiju vise puta. U pitanju je veoma opasna filozofija liberalnog hriscanstva. Mi treba da se bavimo i Bozjim i svojim karakterom, i da se uporedjujemo sa Bogom po karakteru, pa da svoj karakter menjamo da bude u skladu sa Bozjim, a primer nam je Isus Hristos. Tamo gde gresimo treba da stvaramo nove pozitivne navike i da se sklanjamo od zla. Jedino tako mozemo da budemo spremi za susret sa Bogom. Dali su spoznaja Boga osecanjima-idolatrija (kao okultizam i paganstvo, ili se moze osecanjima i razumom poznati Bog), biranje Boga gresnim srcem-fanatizam, a ziveti formalno ne srcem-formalizam Razuman covek prepoznaje da li su njegova pozitivna osecanja od Boga ili nisu. Nije isto kad se covek "lepo oseca" pod dejstvom droge, ili kada cini dobro drugim i upraznjava molitvu pokajanja nakon koje ga Bog oslobadja krivice za ucinjene grehe. Nase srce jeste gresno, u smislu da imamo sklonost ka grehu, ali to nase srce je itekako sposobno da funkcionise i da se menja na dobro. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.06.2008 17:15
|
Kevin je napisao: Šta se dešava sa životinjama kad umru,mi imamo svoga Boga,šta je s njima dali oni imaju svoga Boga,imamo mnogo toga zajedničkog,jedino što imi imamo organ viška pa smo dominatniji,razum ne postoji jer mi smo automat naših gena...pa vas molim da mi odgovorite na pitanje.. Bog svih stvorenja je isti, samo sto bica sa slobodnom voljom (ljudi i andjeli) mogu da izaberu Sotonu za boga. Razlika izmedju coveka i zivotinja je anatomski samo u ceonom reznju, ali u duhovnom je ogromna razlika jer smo stvoreni "po Bozjem oblicju" i u nas je udahnut "duh zivotni" koji nas i duhovno cini drugacijim od zivotinja. I zivotinje dobijaju od Tvroca neku vrstu "duha zivotnog", ali one nisu stvorene "po Bozjem oblicju", one nemaju "dostojanstvo", laicki govoreci. |
|
Predji na forum: |