Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Sta mislite dali je resiv problem oko ekumenizma, kada bi ga sabor proglasio za jeres (koliko je moguce da se tako nesto desi) bilo bi resenja, ovako ekumenisti su utemeljeni a ziloti otpadnici. Ekumenizam bi bio najbolji pokret da su ekumenisti ziloti, da postoje kao svedocanstvo pa ko oce nek izvoli

Ne verujem da saborom moze da se resi problem. Potrebno je napraviti veliku cistku u crkvi, kao sto je Mojsije uradio kad se vratio sa planine Sinaj, a Izrailjci obozavaju zlatno tele.

Miroljub Petrovic
traveler je napisao:
Kakva papska liturgija?Ocito je da veze nemate sa liturgikom.Jel znate vi ista o tipovima liturgija njihovom razvoju i nacinu na koji se sluzilo od pocetka hriscanstva pa do danas?Jel znate uopste kako rimokatolici sluze?Moj je utisak da ne znate i zato bi bili bolje i pametnije da se ne petljate i ne pricate o stvarima koje i ne znate.Drzite se vi vase nauke.

E moj naivni prijatelju. Problem sa liturgijom je samo povod za sukob, a pravi razlozi su mnogo dublji, nego vi ne vidite. Dzabe da vam pricam, jer ni ovo do sada niste razumeli.

Miroljub Petrovic
traveler je napisao:
Miroljub Petrovic je napisao:

Sta bulaznite? Ko ga je napao? Njegova gorila je udarila vernika crkve jer je Hrizi video da narod nece da prati njegovu papsku liturgiju. Bio je moj prijatelj na licu mesta, a sve je snimljeno kamerom televizije iz Kragujevca.

Ne nego narod vladici nije dao da izadje iz crkve i zbog toga je doslo do incidenta.

Narod je hteo sa njim da razgovara, a ovaj ih je isutirao i pobegao u pratnji policije. E jadan je vladika koga policija treba da brani od naroda.

Miroljub Petrovic
traveler je napisao:
i necu visi ni gubiti vreme na razgovor sa covekom koji na svaki drugaciji komentar odgovara vredjanjem i zajedljivoim primedbama i misli za sebe da je najpametniji.Verovatno je ovaj forum i napravio sa tim ciljem da mu svi kazu ti si najpametniji,sve sto ti kazes tako je.E pa nije,citajte malo svete oce Miroljube to je sve sto mogu da vam kazem.

Ajde da vidimo da li vise "neces da gubis vreme". Mogao sam odavno da te iskljucim, ali posto dobro kompromitujes ekumenizam, onda sam te pustao da "pricas". Doci ces ti opet da ovde mudrujes jer ti neko nece dati mira.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 19.06.2008 07:03

Miroljub Petrovic
Srbin bre je napisao:
traveler je napisao:
i necu visi ni gubiti vreme na razgovor sa covekom koji na svaki drugaciji komentar odgovara vredjanjem i zajedljivoim primedbama i misli za sebe da je najpametniji.Verovatno je ovaj forum i napravio sa tim ciljem da mu svi kazu ti si najpametniji,sve sto ti kazes tako je.E pa nije,citajte malo svete oce Miroljube to je sve sto mogu da vam kazem.

Bravo traveler! Potpuno se slazem sa tobom. I preporucujem Miroljubu da poslusa neka od predavanja vladike Atanasija, a neka od njih moze da nadje na istoj onoj Svetigori na kojoj i sam postavlja svoja predavanja. Ovo mislim najdobronamjernije.
Licno, imao bih mnogo toga da kazem na do sada izreceno na ovom forumu, ali vidim da bi to ovdje samo produbilo tenzije. Prema tome, ovo je bilo moje prvo, ali i zadnje pisanje ovdje.

Bog nam svima pomogao i niko nam nista ne mogao!

Bravo "traveler", bravo "Srbine bre", vidim da ste pravi Srbi, nema sta! Zato nam je i drzava ovakva "prava". Ali ovde necete moci da promovisete vas koncept. Ugradili smo program na ovom forumu koji automatski brise one koji su "mnogo pametni".

Miroljub Petrovic
stivstivo je napisao:
Moram da primetim, ali sve sto odstupa od pravoslavlja je jeres.

Znaci da ako se protivis ucenju crkve na bilo koji nacin ti si sektas, kao jehovini svedoci ili subotari.

Kako sad vi mozete da tvrdite da nesto sto kazu vladike ili svestenici nije istina ili nije dobro, zar vas to ne cini jeretikom.

Vidi prijatelju, upravo tako govore sektasi. Svakom ozbiljnom coveku je autoritet Bog, a ne vladika. Mi vladike treba da biramo i postujemo prema njihovoj poboznosti i moralnosti, a ne prema nekom nasledstvu, kako tvrdi papa. Pitanja morala su jednostavna za razumevanje. Nepismenom coveku kad bi procitao Bozje zapovesti on bi znao da funkcionise (kao nasi preci), a kamoli neko ko se zvanicno bavi teologijom. Ozbiljan covek i po svojoj savesti zna sta je dobro, a nekima je dzabe da procitaju Bibliju sto puta.

Dakle, mi vladike treba da postujemo prema njihovoj poboznosti, a ne prema "naslednom pravu". Sabor Bozjeg naroda su svi vernici (misli se na sposobne muskarce, posto smo u ratu) i oni odlucuju ko su vodje naroda. Vodje naroda nisu politicari, nego najduhovniji ljudi. Nama je nametnuta vladavina sekularaca jer smo otpali od Boga, i sada se "naslednici Petra" i ovi sekularisti ujedinjuju u duhovnom rastakanju naroda.

Jel vi ne vidite da gori kuca, a da vatrogasci (duhovni ljudi) spavaju? Ako nemate nista pametno da pitate nemojte da se ukljucujete.

Miroljub Petrovic
Aleksandar Simovic je napisao:
Evo kratkog clanka o Atanasiju>
"Posle zadnjeg sabora mi verni narod smo čitali spise Vladike Jefrema Banjalučkog i Vladike Kanadskog Georgija. To su po našem mišljenju odlični tekstovi. Na njih je reagovao, ko bi drugi nego Vladika Atanasije Jevtić u Pravoslavlju (gde je između urednik i Vladika Hrizostom). Kako je reagovao znamo. Jezuitski - napao ih je da oni nisu nikakvi teolozi (u nedostatku argumenata najlakše je nekoga diskreditovati)."
Vladika Atanasije je u grupi onih koji su iskljucili VLADIMIRA DIMITRIJEVICA, jednog od najvecih srpskih duhovnih intelektualaca. Vladika zabranjuje rad veroučitelju i književniku Vladimiru Dimitrijeviću iz Cacka, koji već 13 godina uči decu veronauku i koji je prošle godine od Patrijarha Pavla dobio gramatu za svoj kvalitetan rad u veri...

Auuu, znaci Atanasije Jeftic je ucestvovao u izbacivanju Vladimira Dimitrijevica? To nisam znao. Tu je onda kraj svake price. Tom Atanasiju se sprema crna pogibija ako se ne pokaje.

Miroljub Petrovic
Dorian_Yates je napisao:
Planirate li doci uskoro u Banjaluku ? Recimo na sajam knjiga u septembru.

Tesko.

Sinke
Pošto sotona ne može da čita naše misli, da li mi onda možemo da se molimo Bogu u sebi a ne naglas ako želimo da tu molitvu čuje samo Bog.
Ako je u pitanju nešto u čemu želimo da nam Bog posebno pomogne.

Miroljub Petrovic
Sinke je napisao:
Pošto sotona ne može da čita naše misli, da li mi onda možemo da se molimo Bogu u sebi a ne naglas ako želimo da tu molitvu čuje samo Bog.
Ako je u pitanju nešto u čemu želimo da nam Bog posebno pomogne.

Naravno da mozemo da se molimo Bogu u sebi. Pitanje je da li Sotona i demoni mogu da cuju i ako se naglas molimo, jer Bog moze da ucini da oni ne cuju.

filosof
Gospodine Miroljube,
mislim da je stvarno lijepo s vase strane sto zelite da podjelite vase znanje sa nama, jer mislim da (nazalost) vecina ljudi u Srbiji ne bi ucinila isto da je na vasem mjestu. Ipak, moram da se slozim sa nekim clanovima da ste mozda ponekad previse agresivni. Htio bih da shvatite da smo svi mi ovdje iz zelje da nesto naucimo od covjeka koji ocigledno zna mnogo vise od nas. Ne vjerujem da je namjera bilo koga ovdje da vrijedja, pa i ako neko nekad pogrijesi, prastajte, jer je to, a ne rat poruka Hrista. Ima ko da sudi jereticima i bezboznicima, a Njegovom sudu niko nije umakao, nece ni ovi danasnji bezboznici. Dajte braco da se ne svadjamo, pa zar nas istorija nije bas nista naucila? Koliko smo puta porazeni zbog nase nesloge? Ovo bi trebalo da bude forum na kome ce autor odgovarati na pitanja, ne na uvrede i napade.

Kevin
U Bibliji je prvo ubojstvo tj.prva smrt je Abelova smrt,znači da prije toga nije bilo ubojstava.Sad me zanima kako je Kajin znao ubiti i što znači ubiti?Dalje u Bibliji možemo čitati:
A Kajin reče Jahvi: "Kazna je moja odviše teška da se snosi. (14) Evo me tjeraš danas s plodnoga tla; moram se skrivati od tvoga lica i biti vječni lutalac na zemlji - tko me god nađe, može me ubiti."
Opet,kako je znao što znači ubiti

2.Krv na hebrejskom se kaže "damin",pravilnije prijevod bi bio u množini "krvi" i ako to ubacimo:Krvi brata tvoga iz zemlje k meni viče
Sad,koje krvi kad je ubijen jedan čovjek,jel to znači da je cijelo potomstvo Kajinovo (jedan svijet) "ubijeno"

3.Dali znate možda koji je to znak postavljen na Kajina da bi ga se zaštitilo od ubistava?

4.Isus je na ovaj svijet došao kako bi nama omogućio život vječni,sad me zanima,šta je s onom ljudima koji su prije njega živjeli?

5.Prije potopa je bila ujednačene klima jelda,odnosno nije padala kiša,kako su onda opstale biljke u prirodi?
Izmenio/la Kevin na 19.06.2008 20:12

Aleksandar Simovic
Evo da bratu traveler, boro, Srbin bre i ostalima odgovorim na trenutno stanje u nasoj Crkvi, promene i u nasoj Liturgiji. Da pisem o ovome bih mogao jako dugo, medjutim svrha foruma je da ljudi nauce nesto o Bogu, da shvate dokaze Njegovog Stvaranja, da protumace i nauce i postuju Zakone Njegove i neguju i jacaju moral. I ti ljudi ne treba da gledaju i citaju kako se mi hriscani prepiremo i svadjamo vec da njih ucimo Bozijoj Reci. Zato cu biti veoma kratak i reci svima koji budu imali pitanja na ovu temu, da ta pitanja postave na privatne poruke.
Da ne bi svadjom nasom sablaznili ljude koji su dosli da nauce shvate nesto o Gospodu i time ih oterali.

Prvo cu pomenuti delove zakletve kojom se zaklinju episkopi prilikom hirotonije:
"Obecavam da cu cuvati i cvrsto odrzavati crkveni mir... da nijednim obicajem, u bilo cemu necu umovati ni ciniti suprotno Pravoslavnoj katolicanskoj hriscanskoj veri do kraja moga zivota, kao da cu u svemu Crkvenom slediti i svagda se povinjavati svetom Saboru Arhijereskom... Sa Patrijarhom, Arhiepiskopima, Mitropolitima, Episkopima Pomesne Crkve Srpske.. bracom mojom i sasluziteljima u Hristu... po bozanstvenim zapovestima i svestenim pravilima Svetih Aposotola i Svetih Otaca, i svesrdno cu prema njima gajiti ljubav duhovnu i postovato ih kao oce i bracu svoju. I posle navode kako ce cuvati i proslavaljati sabornost i jedinstvo crkve Bozije po slici Svete Trojice.

Ovako, braco, ovde vidimo zakletvu episkopa, i ovde nista nije izvuceno iz konteksta. Ovu zakletvu postuje u nasoj Crkvi samo nekolicina episkopa.
Tri puta je Sveti Arhijereski Sabor doneo odluku da se do daljneg u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, sluzi po vijekovnom ustaljenom poretku. I bez obzira na to, episkop zicki Hrizostom, episkop sumadijski Jovan, episkop banatski Irinej, episkop branicevski Ignjatije, episkop umirovljeni Atanasije (Jevtic), episkop sabacki Lavrentije... itd ne postuju sabornu odluku. Znaci krse zakletvu, krse zakletvu kojom su se zakleli pred Bogom i time ruse jedinstvo nase Crkve. I ne samo sto krse zakletvu i ne postuju Sabor, vec i napadaju preostalih par episkopa koji postuju te odluke i zakletvu. Oni takodje govore da su oni Sabor. Sto je neverovatno.
Ovo je prva stavka.
Sada posle ove prve stavke pitam traveler, boro i Srbin bre da li je to u redu sa njihove strane(strane tih neposlusnih episkopa)? Koliki god da su umovi, sve im pada u vodu zbog njihove neposlusnosti. Ruse jedinstvo i zavode narod da ne bude poslusan i da se svadja. Da li to rade episkopi, koji bi trebali biti najsmireniji od svih, najposlusniji i da svojim zivotom pokazuju kako se treba boriti za nasega Gospoda Isusa Hristosa?
Ne rade. A jos i nekolicina njih ide cesto kod pape. Da li je to slucajno? Ne verujem a i dokazacu vam u narednim stavkama(postovima) gde cu vam objasniti i pozivacu se na literaturu velikih ljudi u nasoj veri gde to sve pise sto ja govorim.
Inace ovu zakletvu gore su preveli i objavili Episkop Atanasije i Mitropolit Amfilohije u casopisu "Sv. knez Lazar" 1/1994. I oni je nepostuju. Toliko o ovoj stavci i njihovoj poslusnosti. Ali Gospod sve vidi.
Izmenio/la Aleksandar Simovic na 19.06.2008 16:15
Boga se boj i zapovesti njegove drži, jer je to čoveku sve.

Aleksandar Simovic
E ovde zapocinjem moj odgovor na temu Liturgije.
Koristice se literatura "Hristos - Nova Pasha" - od vladike Atanasija, u kojoj se nalaze svettootacki komentari Liturgije do sv. Jovana Damaskina, kao i drevni, grcki, ruski i srpski poretci sluzenja sluzbe Bozije. Svi prevodi su tu vredni samo hvale, ali komentari samog Atanasija zasluzuju komentare.
U tu svrhu koristicu i literaturu Episkopa banjaluckog Jefrema "Svetu Liturgiju ocuvati i sluziti neizmjenjenu"
Zatim Vladimir Dimitrijevic - "Carsko svestenstvo"
"Dogmatika III"- oca Justina Popovica
"Neka pitanja nase vere"- Patrijarh Pavle

Sada trebamo videti po kom poretku treba sluziti: da li onako kako je odlucio Sabor SPC ili onako kako sluze novotari pod izgovorom "drevnog poretka" imputirajuci nesto novo postojecoj Liturgiji.

Tiho citanje molitava

Vladika Atanasije se u svojoj knjizi na str. 25 poziva na obnovu nekakvog "tihoglasnog" pojanja Sv. Anafore. Sta to znaci "tihoglasno", valjda je jasno samo njemu. Kao uprkos svojim stavovima, on je prevodeci drevne poretke Liturgija, svima pomogao da najzad shvate da me postoji nijedna Litrugija, od Barberinskog kodeksa naovamo, gde se svestenik poziva da glasno cita molitve koje treba citati tiho. I u Liturgiji sv. Vasilija Velikog i u Liturgiji sv. Jovana Zlatoustog iz VIII veka citamo da svestenik tajno cita molitve Anafore. Dakle Anafora se nije pojala glasno, ni "tihoglasno", vec tiho, osim vozglasa, koji su i danas vozglasi. U starom srpskom sluzbeniku iz XIII veka vidi se da svestenik molitvu antifona cita tajno i molitvu Malog Vhoda... a ne tihoglasno. Zasto vise da se objasnjava kada mozete sami da uzmete knjigu vladike Atanasija i da se sami uverite u ove cinjenice. Pocev od sv.Save pa dalje, sv. Nikodima Srpskog, sv Vasilija Ostroskog i sv. Nikolaja Zickog i sv. Justin Popovic tako su sluzili. Zbog cega mi trebamo to da izmenimo?
Cela prica o Svetom Savi koji po vladici Atanasiju, "postade skoro sledbenik litrugijske reforme", se razresava lako. Sveti Sava i njegovi naslednici su, osim nekih sitnica, sluzili kao mi, otvarali, zatvarali carske dveri, navlacili i svlacili zavesu, tiho citali svestenicke molitve. Vladika Atanasije napominje da "zapadno ropstvo" prouzrkovalo mnoge devijacije u Liturgiji. Da li je mozda u "zapadno ropstvu" bila Jefimija kada je vezla zavesu za carske dveri u Hilandaru? Ili je "robovala" Anastasija, zena Ivana Groznog, koja je cinila isto?
Postoje sitije razlike u sluzenju, ali ne SUSTINSKE!
Skraticu sad.. i prelazim na pricesce.

Sveto Pricesce

Otac Justin je bio izricito protiv primanja Svetog Pricesca bez dostojne pripreme, koja se sastoji iz posta, molitve i ispovesti i kaze u svojoj Dogmatici u trecoj knjizi>
"Posto u Svetoj Tajni pricesca pricasnik prima presveto Telo i samu precasnu Krv Gospoda Hrista, neophodno je i potrebno da se pricasnik pripremi za ovu Svetu Tajnu. Priprema se vrsi postom i molitvom, jer post i molitva ociscuju dusu od svake necistote i greha. Samo tako pripremljen, covek se moze dostojno pricestiti. Pristupi li Svetom Pricescu nepripremljen, covek navlaci na sebe strahovitu osudu. O tome govori sveti apostol Pavle: "Ali covek neka ispituje sebe, i tako od hleba neka jede i iz case neka pije. Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujuci tijela Gospodnjega". (1.Kor. 11, 28-29)

Aleksandar Simovic
O navlacenju oltarske zavese

Evo sta kaze grcki liturgicar Jovan Fundulis, koji nasim novotarima ne daje za pravo ovo sto rade i drze zavesu ne navucenom i oltar otvorenim.
"... Tako je zavesa po Svetom Simeunu Solunskom, bila simvol "Skinije nebeskog Boga, gde su horovi andjela..." znaci bilo je sredstvo za razdvajanje trona Bozijeg i neba, koje simbolizuje oltar, od zemaljskog sveta, koji simbolizuje centralni deo hrama. Zavesa podseca na i onu drugu zavesu Satora od Sastanka i judejskog hrama, koja je delila zabran Svetinje nad Svetinjama od Svetinje. Prvo je bilo obitaliste Bozije i samo je Prvosvestenik imao pravo da jednom godisnje udje u nju, "ne bez krvi zrtvene". Tako je i u hriscanskom hramu zavesa delila nebo od zemlje i zaklanjala tajne. Zbog toga se, sasvim ispravno, smatralo najvecom cascu koju covek moze doziveti u ovom zivotu to da se " udostoji uci na mesto gde obitava slava Bozja i da se nadje iza zavese i da gleda sa trepetom Svetinje nad Svetinjama".
Imamo i zapise iz Biblije:
"jer u starini car Ozija, drznuvsi se na svestenstvo i hoteci da kadi, koje njemu ne pripadasem bese sprecavan od svestenika Azarije i osamdeset svestenika, i posto ne poslusa izbi mu guba na celu, i tako pozuri da izadje(iz Hrama), jer ga izoblici Gospod . Ako je ovde Veci od hrama i starih praobrazaca, kao sto rece (za Sebe) Gospod
(Mt. 12,6) I vece je svestenstvo od carstva, pazimo na sebe svaki, po Apostolu, neka ostane u redu, cinu kojim je pozvan (I Kor. 7,20).

Da ponovimo: laici su sustinski ravnopravni sa kliricima, ali iz pedagoskih razloga, Crkva ih drzi u smirenju i poslusnosti. Zato pateticni iskazi tipa: "Sta to, o svestenici, krijete od nas u oltaru?" nisu nista drugo do posledica nerazumevanja svetootacke ozbiljnosti koja je svakoga u Crkvi postavila na svoje mesto. Ozbiljan vernik, kaze mitropolit Antonije (Blum) treba da "shvati zasto je Hram podeljen na dva dela i sta predstavlja oltar u odnosu na ostatak hrama. Da, tako je, ikonostas odvaja narod od oltara. Medjutim, trebalo bi da shvatimo da je hram oblast u koju je dosao Hristos i gde se zbiva pocetni preporod svakog coveka, covek kao da tu prolazi putem spasenja. Oltar pak predstavlja mesto gde zivi Bog."

E sada to pitanje papska liturgija.
Kod nas nije papska liturgija, vec se pokusava ovim pocetnim reformama to sprovesti u delo. Traveler govori o tome kako nasa Crkva nikada nece pokleknuti pred papom.
Pa vec jeste. I to bas po pitanju liturgije.
Vatikan je 54. paragrafom svog liturgickog upustva iz 1996. naredio odnosno nalozio "glasno citanje vecine svestenickih molitava. A da ne govorim od 2. Vatikanskom koncilu gde se nalaze liturgijska reforma. Kao sto se to sada radi kod nas. Unijatski svestenik Dejvid Petras kaze da je glasno citanje anafore pravi put ka "obnovi" Liturgije.
Sada se postavlja pitanje zasto i pravoslavni modernisti i latini i unijati idu istim putem u reformi bogosluzenja. Na to pitanje niko do sada nije odgovorio.

Sta se to desava, brate?
Zasto se vise ne razumemo?
Zasto oni hoce da nam uzmu ikonostas da bi nas "usrecili"? Zasto naglas citaju svestenicke molitve, a mi to nismo trazili? Zasto nas neki teraju da se na svakoj Litrugiji pricestimo, da bismo toboz bili kao "prvi hriscani"?
Ne znam zasto.
Verujem: iz najboljih namera.
Verujem: zbog nazidanja Crkve.
Hocu da verujem da nije zbog ekumenskog zblizavanja s onima koji nemaju ikonostas, svestenicke molitve citaju naglas. Hocu da verujem.

Njegos I
Obavestavam sve clanove foruma da je poceo sa radom sajt Centra za prirodnjacke studije u Banja Luci koga mogu da posete na adresi

http://www.cpsbl....

Sajt se jos doradjuje, tako da ce u skorijoj buducnosti sve biti uradjeno!

Pozdrav i svako dobro
Izmenio/la Njegos I na 19.06.2008 19:18

Nemanja Glisic
Da li je dobar prevod Biblije dr. Luje Bakotica (u izdanju Metafizike)?

Miroljub Petrovic
filosof je napisao:
Gospodine Miroljube,
mislim da je stvarno lijepo s vase strane sto zelite da podjelite vase znanje sa nama, jer mislim da (nazalost) vecina ljudi u Srbiji ne bi ucinila isto da je na vasem mjestu. Ipak, moram da se slozim sa nekim clanovima da ste mozda ponekad previse agresivni...

Nisam ja prijatelju agresivan, nego ste vi liberalni, pa ste navikli da vas stalno neko ceska po glavi. Stanje je ozbiljno i ovo je ozbiljan forum. Kome je do zezanja moze da trazi neko drugo mesto.

Miroljub Petrovic
Kevin je napisao:
U Bibliji je prvo ubojstvo tj.prva smrt je Abelova smrt,znači da prije toga nije bilo ubojstava.Sad me zanima kako je Kajin znao ubiti i što znači ubiti?Dalje u Bibliji možemo čitati:
A Kajin reče Jahvi: "Kazna je moja odviše teška da se snosi. (14) Evo me tjeraš danas s plodnoga tla; moram se skrivati od tvoga lica i biti vječni lutalac na zemlji - tko me god nađe, može me ubiti."
Opet,kako je znao što znači ubiti

Sotona mu je objasnio.

2.Krv na hebrejskom se kaže "damin",pravilnije prijevod bi bio u množini "krvi" i ako to ubacimo:Krvi brata tvoga iz zemlje k meni viče. Sad,koje krvi kad je ubijen jedan čovjek,jel to znači da je cijelo potomstvo Kajinovo (jedan svijet) "ubijeno"

Moze i tako da se kaze.

3.Dali znate možda koji je to znak postavljen na Kajina da bi ga se zaštitilo od ubistava?

Ne znam, ali kada budem znao hebrejski malo bolje, mozda cu znati.

4.Isus je na ovaj svijet došao kako bi nama omogućio život vječni,sad me zanima,šta je s onom ljudima koji su prije njega živjeli?

Isus je umro za sve ljude svih generacija. Oni ore njega su se molili, da kazemo, na "veresiju", a onda je Isus dosao i platio.

5.Prije potopa je bila ujednačene klima jelda,odnosno nije padala kiša,kako su onda opstale biljke u prirodi?

Pise u Bibliji da se podizala para sa zemlje koja je natapala zemlju.

Miroljub Petrovic
Nemanja Glisic je napisao:
Da li je dobar prevod Biblije dr. Luje Bakotica (u izdanju Metafizike)?

Dobar je.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.32 sekundi!