pocetak foruma
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 07:46
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
nikola je napisao: Kod davanja krvi doktori rukavicama stite sebe ali istim rukavicama okrenu gomilu davalaca a na njima moze ostati krv. Davao sam jedno vreme cesto krv i plazmu, sada cu samo po potrebi, ili upste vise necu ulaziti u medicinske ustanove, mnogo je lepse bez njih, potrebno je bar zdravo se hraniti i ziveti zdravo kolko tolko i sve bolesti se razbeze, bez lekova osim belog luka i caja Gde nadje beli luk i caj? Beli luk je dobar u malim kolicinama, ali izgleda da ti kad negde prodjes zidovi se tresu od belog luka. A sto se caja tice, to se pije zimi zbog prevencije ili kad dodje do bolesti, pa da se malo pripomogne. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 08:23
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Veceras (ponedeljak 21.4.2008) sa zalaskom sunca pocinje Praznik beskvasnih hlebova koji traje 7 dana (tokom tih sedam dana se ne jede nista sa kvascem). Ako neko zeli da kupi beskvasne hlebove, preporucujem pekaru Bajic na Vidikovcu. Ja obicno kupim 20 beskvasnih hlebova od integralnog brasna (to su vekne od 400 grama), pa 15 stavim u zamrzivac, a ostale odmah jedem u narednim danima. Hlebovi su jako ukusni i zdravi. Hleb treba da se naruci dan ranije putem telefona: 011/233-9021, 064/152-0830. U toku Praznika beskvasnih hlebova, u nedelju, pada Praznik Prvina (ili Uskrs), koji ukazuje na Hristovo vaskrsenje. Interesantno je zapaziti da pravoslavni Uskrs pada tacno prema biblijskom kalendaru, a papski uskrs se podesava prema prazniku paganske boginje Ishtar (cak se na engleskom Uskrs naziva Easter, sto ukazuje na ovu pagansku boginju - u pitanju je ime jednog demona). O tome ce Aleksandar Srnic da napise vise reci. Naravno da jedenje beskvasnih hlebova nije centralno pitanje i nije pitanje spasenja, ali ko hoce da se vrati u stara vremena i da napravi ambijent slican Isusovom, moze to da ucini i na ovakav nacin. Svim posetiocima foruma zelim srecan praznik pozdravom koji su koristili Isus i apostoli, a pre njih Mojsije i proroci: Hag Sameah! (u prevodu "Srecan praznik"). |
|
|
Dino |
Odgovorio 21.04.2008 13:35
|
Član Odgovori: 170 Pristupio/la: 21.01.2008 17:14 Lokacija: Vrgorac |
Dali su ti blagdani ukinuti Kristovom smrću, jer su ukazivali na njegovu smrt? Ako niste obrezani dali smijete sudjelovati u tim blagdanima?
"Ako netko hoće da se hvali, neka se hvali time što Mene poznaje."
|
|
|
nikola vujosevic |
Odgovorio 21.04.2008 14:52
|
Član Odgovori: 45 Pristupio/la: 20.04.2008 22:22 Lokacija: Nepoznata |
Servus Dei je napisao: nikola vujosevic je napisao: Želim da vas pitam šta mislite o proročanstvu Svetog Maalahije koje se tiče papa? Da li mislite da je Benedikt XVI pretposlednji papa i da će po završetku vladavine njegovog naslednika uslediti silazak Gospoda Isusa Hrista? "Malahijina proroštva" su cisti falsifikat, jedna od tolikih neistina što su izmedu XI. i XVII. stoljeca bile stavljene na papir te se širile kao tobožnje istine. Bilo je to u doba Paracelza i Nostradamusa, kad su proroštva bila u narocitoj modi, kad se gatalo, vracalo, odgonetalo. Ova je navodna proroštva i pridjeve o pojedinim papama sastavio benediktinac Arnaldo Wion te ih uvrstio u jedno latinsko djelo. Zloupotrijebio je slavu jednoga irskoga sveca – svetoga Malahije – te ih njemu pripisao. Zašto je to ucinio? Možda iz želje da budu uvjerljivija? – Ne znamo. Znamo samo cinjenicu. Da su "Malahijina proroštva" falsifikat ili varka može se odmah uociti ako se uoce pripisane znacajke papa prije god. 1595. s onima nakon toga. Za one se prve vidi da su piscu jako dobro poznate, dok se to isto za drugo ne može reci. Pisac se je, da dode do njih, nadahnjivao ili na papinskim grbovima ili na njihovu obiteljskom imenu, mjestu rodenja ili na geslu koje su imali kao kardinali ili kao pape. I na taj se nacin pridjevci papa od Celestina II. do Urbana VII. vrlo dobro i slažu s njihovim nositeljima. Nakon toga su pridjevci mutni, neodredeni, višeznacni Hvala puno Servus Dei na ovim informacijam. |
|
|
nikola vujosevic |
Odgovorio 21.04.2008 15:01
|
Član Odgovori: 45 Pristupio/la: 20.04.2008 22:22 Lokacija: Nepoznata |
Hag Sameah i vama profesore i svoj našoj braći i sestrama. Da li u našoj zemlji postoji institucija u kojoj se na valjan način može izučiti starohebrejski jezik? |
|
|
bojsane |
Odgovorio 21.04.2008 15:03
|
Član Odgovori: 64 Pristupio/la: 14.04.2008 14:10 Lokacija: Nepoznata |
Puno pozdrava Miroljube. Ja cu sa svojim pitanjem malo iskociti iz trenutno preovladjujucih tema,posto se radi o pitanju iz istorijske tematike koju Biblija obradjuje. Zanima me da li je car Asvir(u Danicicevom prevodu) iz knjige Jestira,car Artakserks,koji je poveo grcko-persijske ratove? |
|
|
ALEX |
Odgovorio 21.04.2008 15:19
|
Član Odgovori: 104 Pristupio/la: 24.02.2008 16:24 Lokacija: Republika Srpska, Banja Luka |
Miroljub Petrovic je napisao: Kredite treba maksimalno izbegavati, ali nekada kredit moze da bude nacin da se krene posao, kada covek ima projekat koji ce sigurno da donese zaradu. Ja znam coveka koji je uzao kredit od 12.000 evra na pet godina, a treci mesec nakon sto je zapoceo posao zaradjuje toliko para mesecno, sa tendencijom vece zarade. CIM SE TAJ COVJEK BAVI? |
|
|
nebojsa |
Odgovorio 21.04.2008 15:33
|
Član Odgovori: 26 Pristupio/la: 23.03.2008 17:09 Lokacija: Nepoznata |
IZ KOJE KNJIGE SE NAJTACNIJE MOGU INFORMISATI O SEDAM PRAZNIKA GOSPODNJIH, KAO I NACINU NJIHOVOG OBELEZAVANJA, A UZ SVE TO, BILO BI POZELJNO I DA POSTOJE NEKA OBJASNJENJA KAKO SE SPREMA HRANA!
Acim
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 16:52
|
Dino je napisao: Dali su ti blagdani ukinuti Kristovom smrću, jer su ukazivali na njegovu smrt? Nijedan praznik nije ukinut. To Isus dodatno potvrdjuje recima (za vreme Pashe): "Ovo cinite meni na spomen." Dakle, i u buducnosti treba obelezavati Pashu kao uspomenu na Hristovo delo na Pashu. Prolecni praznici nas podsecaju na Isusov prvi dolazak, kao i na izlazak iz ropstva greha (i izlazak iz Egipta), a jesenji praznici ukazuju na Hristov drugi dolazak. Nista iz Biblije nije ukinuto. Isus to jasno kaze recima: "Nisam dosao da ukinem zakon, nego da ga ispunim" (da pokaze kako treba da se zivi po zakonu). Ako niste obrezani dali smijete sudjelovati u tim blagdanima? Cinjenica je da prema biblijskoj zapovesti neobrezani ne mogu da slave pashu u Izraelu. Oni mogu da dodju u Izrael, ali nemaju pristup u Hramu gde se odvijala sluzba. Mislim da u danasnje vreme, posto nismo u Izraelu, a nema ni teokratske drzave, svako moze, prema svojim mogucnostima, da proslavlja ove praznike koji ukazuju na Hrista, ako zeli. Opet ponavljam, to nije uslov za spasenje, ali moze da ojaca covekovu veru. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 16:54
|
nikola vujosevic je napisao: Hag Sameah i vama profesore i svoj našoj braći i sestrama. Da li u našoj zemlji postoji institucija u kojoj se na valjan način može izučiti starohebrejski jezik? Hebrejski jezik se kod nas moze nauciti u nekoj od jevrejskih opstina koje organizuju kurseve hebrejskog jezika. Beogradska jevrejska opstina organizuje kurseve, a za druge opstine ne znam. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 16:55
|
bojsane je napisao: Puno pozdrava Miroljube. Ja cu sa svojim pitanjem malo iskociti iz trenutno preovladjujucih tema,posto se radi o pitanju iz istorijske tematike koju Biblija obradjuje. Zanima me da li je car Asvir(u Danicicevom prevodu) iz knjige Jestira,car Artakserks,koji je poveo grcko-persijske ratove? Ne znam, nisam to proucavao. Mozete da nadjete taj podatak na internetu. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 16:56
|
ALEX je napisao: Miroljub Petrovic je napisao: Kredite treba maksimalno izbegavati, ali nekada kredit moze da bude nacin da se krene posao, kada covek ima projekat koji ce sigurno da donese zaradu. Ja znam coveka koji je uzao kredit od 12.000 evra na pet godina, a treci mesec nakon sto je zapoceo posao zaradjuje toliko para mesecno, sa tendencijom vece zarade. CIM SE TAJ COVJEK BAVI? Prodaje racunare i tehnicku opremu , ukljucujuci i belu tehniku. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 16:59
|
nebojsa je napisao: IZ KOJE KNJIGE SE NAJTACNIJE MOGU INFORMISATI O SEDAM PRAZNIKA GOSPODNJIH, KAO I NACINU NJIHOVOG OBELEZAVANJA, A UZ SVE TO, BILO BI POZELJNO I DA POSTOJE NEKA OBJASNJENJA KAKO SE SPREMA HRANA! Imate u knjizi na donjem linku: http://www.cps.or...aznici.zip Kao i u mojim predavanjima: - Prolecni praznici - Dani straha - Post nad postovima - Kuca od palme koja su deo serijala "Nauka i problem smrti" koji mozete da pogledate na ovom sajtu u odeljku Download. |
|
|
Alen Prstec |
Odgovorio 21.04.2008 17:07
|
Član Odgovori: 31 Pristupio/la: 22.02.2008 19:06 Lokacija: Nepoznata |
Miroljub Petrovic je napisao: stivstivo je napisao: Cekajte pa zar isus nije bio na svadbi i trazio vino da pije a oni nisu imali vise, pa je sam stvorio vino. Koliko sam upoznat to nije bio sok od grozda. Kako znate da nije bio sok od grozdja? Taj tekst, kao i ceo Novi zavet, moze da se razume samo ako se poznaje Stari zavet. U hebrejskom jeziku se koriste termini "tirosh" i "jajin" za vino. "Tirosh" se odnosio na sok u grozdu, a "jajin" na iscedjeni grozdjani sok. Danas se "tirosh" uglavnom u Izraelu odnosi na sok od grozdja, a "jajin" na alkoholno vino. U stara vremena, Izrailjci su ili cedili sok od grozdja i odmah ga pili, ili su pravili sirup od grozdja, koji su kasnije rastvarali sa vodom. Kada se sok cedio iz grozda, podrazumevalo se da ce odmah da se popije, a ne da se pusti da se kvari, pa onda da se pije. U knjizi proroka Isaije 65,8 se kaze: "Kao kad ko nadje vina u grozdu pa rece: 'Ne kvari ga, jer je blagoslov u njemu'..." Ovde se za "vino" koristi rec "tirosh". Svaka biljka se najbolje cuva u svom prirodnom obliku. Cim se taj oblik narusi, biljka bi trebala da se konzumira. U protivnom nastupa proces kvarenja. Ljudi danas uzivaju da jedu pokvarene proizvode i zato je vodeci uzrok smrti u razvijenom svetu nezdrava ishrana. Alkohol je treci vodeci uzrok smrti (drugi je pusenje). Dakle, nema sanse da je Bog rekao ljudima da piju alkohol. NEMA SANSE!!! To je i sa aspekta biblijskom teksta nemoguce, i sa aspekta ozbiljne nauke. Alkohol je u najmanjim kolicinama stetan. Oni koji sumnjaju u to, predlazem im da procitaju poglavlje o alkoholu iz najbolje zdravstvene knjige koja je i kod nase objavljena. Link je: http://www.cps.or...ravlja.pdf O stetnosti alkohola u najmanjim kolicinama prvi put sam cuo od Dr Nikica, nacelnika odeljenja za psihijatriju na VMA, a kasnije sam to procitao i u naucnoj literaturi. Mozda je fermentacija kao u debelom crevu, ali nije nego je u kaci, znaci da i kalam recimo nije dobar. Ili bilo sta sto covek izmisli. Ne znam sta je "kalam". Opet o vinu... Poštujem vaš stav prema vinu. Ali: "Svatko najprije iznosi dobro vino, a kad se ljudi PONAPIJU, slabije. Ti si čuvao dobro vino do sada"(Ivan 1:10). Novo vino u nove mješine, staro u stare. Ja taj citat vežem s ferimentacijom. Kad vino u mješini zavri, mješina se raširi i ukruti. Iduće godine mješina više nije podobna za novo vino, jer bi se kod ferimentacije poderalo. Alkohol nije uzrok smrti, nego opijanje-pijanstvo, što je i Biblija usuđuje. Molim vas za komentar, pozdrav! |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 17:48
|
Alen Prstec je napisao: Opet o vinu... Poštujem vaš stav prema vinu. Ali: "Svatko najprije iznosi dobro vino, a kad se ljudi PONAPIJU, slabije. Ti si čuvao dobro vino do sada"(Ivan 1:10). Novo vino u nove mješine, staro u stare. Ja taj citat vežem s ferimentacijom. Kad vino u mješini zavri, mješina se raširi i ukruti. Iduće godine mješina više nije podobna za novo vino, jer bi se kod ferimentacije poderalo. Alkohol nije uzrok smrti, nego opijanje-pijanstvo, što je i Biblija usuđuje. Molim vas za komentar, pozdrav! Kao sto se kaze "napio sam se vode", tako se kaze i "napio sam se soka". Tekst je kod nas malo nespretno preveden, jer prevodilac nije bio mnogo teoloski upucen. Dakle, "domacin najpre iznosi dobar sok, a kad se ljudi napiju soka, onda iznosi onaj losiji sok." Mi nismo navikli da muskarci piju sok od grozdja. Danas su muskarcine oni koji piju alkohol i valjaju se pijani po kanalima. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 21.04.2008 17:50
|
Servus Dei je napisao: 1.Što se tiče mog papskog fakulteta tamo možda i nisam puno naučio, ali znam da je Isus veći autoritet od Mojsija, samo nisam bio siguran da li to vi znate. Nisi bio siguran? Jesi li sad siguran? 2.U vezi ovog drugog se uglavnom slažem, ali ako smo pomoću Mojsija i proroka ustvrdili da je Isus Mesija, onda je Isusov komentar Tore i proroka najmjerodavniji i najtočniji, a on je zapisan u Evanđeljima. Isusov komentar imate i u Starom i u Novom zavetu, jer Isus govori i Mojsiju i prorocima i apostolima. 3.Da li se u Bibliji spominje žuta rasa, ako ne zašto? U Bibliji se ne spominje nijedna rasa. Bog se ne bavi rasama, nego karakterom. |
|
|
Mungos |
Odgovorio 21.04.2008 18:37
|
Član Odgovori: 67 Pristupio/la: 13.03.2008 13:18 Lokacija: Nepoznata |
Profesore, ovih dana ima posla na selu, sadio se krompir i ostalo povrce pa rad oko njega...pa sam radio oko krompira i primijetih da ga je napala 'zlatica' i uvjek sam se cudio cudu zasto ona napada bas krompir? Zasto ne napane i nesto drugo? Tu mi nesto ne stima. Takodje ja zivim u mjestu dosta blizu grada (nije vise selo) al hvala Bogu ima jos zelenih povrsina pa i suma i to uglavnom sume bagrema. To je drvece koje je izuzetno snalazljivo da se tako izrazim, divlja, iskorjenujes je a ne mozes joj nista, ima bodlje i korijene koji idu duboko i daleko. Ne vjerujem da postoji ijedna bolest od koje ova biljka moze da oboli ili da je neka stetocina napane. A ovamo se mucimo oko loze, breskve i jabuke kad cemo je naprskat i obrezat da ne bi oboljela od svakojakih bolesti. Sigurno imate komentar i na ovo. I jos jedno pitanje, nedelja je sveti dan, kako gledate na to ako covjek ima posla i mora da nesto zavrsi korisno na selu bas nedeljom jer nema nijedan drugi dan slobodan? Da li je bitnije ne raditi nedeljom ili na dan nekog od svetaca? |
|
|
Alen Prstec |
Odgovorio 21.04.2008 21:50
|
Član Odgovori: 31 Pristupio/la: 22.02.2008 19:06 Lokacija: Nepoznata |
Beagore Stone Circles= Stonehedge? Specifičnosti? |
|
|
Petar |
Odgovorio 21.04.2008 23:23
|
Član Odgovori: 267 Pristupio/la: 24.02.2008 16:36 Lokacija: Nepoznata |
Sta znace Isusove reci: "Ne dajite svetinje psima, niti bisera svojega mecite pred svinje da ga ne izgaze nogama svojim i ne vrate se i rastrgnu vas?" Ko su psi i svinje, a sta su svetinje i biseri? Na sta se misli? |
|
|
Petar |
Odgovorio 21.04.2008 23:26
|
Član Odgovori: 267 Pristupio/la: 24.02.2008 16:36 Lokacija: Nepoznata |
Da li smo mi u boljem polozaju od ljudi koji su ziveli pre dolaska Mesije? Mislim, oni jesu znali da ce doci, ali mi zivimo u vremenu kad je dat otkup, a oni su ziveli u vremenu kad to jos nije ucinjeno. Jel ima to neke veze? |
|
Predji na forum: |