pocetak foruma
|
|
zorank |
Odgovorio 06.07.2010 19:14
|
Član Odgovori: 116 Pristupio/la: 03.11.2008 22:23 Lokacija: Nepoznata |
Verna - poruka glasi: Molila bih ako se neko od clanova foruma seca linka gde je dokumentarac o Monsantu, koji je titlovan na nas jezik, da istakne link na forumu. Da podsetim, radi se o odlicno napravljenoj emisiji koju je napravila Francuska novinarka gde razotkriva sta ta kompanija cini da bi unistila sve oko sebe. (Monsanto je multinacionalna kompanija koja se u proslosti bavila proizvodnjom hemijskog oruzja a sada se bavi biotehnologijm i najveci je proizvodjac genetski modifikovanog semena...) http://www.youtub...re=related To je ovaj dokumentarac samo bez prevoda. Hvala unapred. Evo linka: http://www.youtub...re=related |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 06.07.2010 20:45
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
kodja - poruka glasi: Ako se to desi nocu u snu, da li je i tada odgovoran? Pa kome se desava u snu nocu? I da li se desava slucajno? Desava se ljudima koji preko dana o tome razmisljaju, pa ih demoni opsedaju i nocu sanjaju - to sto sanjaju, i onda dolazi do isticanja semena. Ne moze to svakome da se desi, vec onima koji su demonizovani, odnosno onima koji su opsednuti telesnim stvarima. Dakle, odgovorni su. |
|
|
Pirke |
Odgovorio 06.07.2010 22:29
|
Član Odgovori: 42 Pristupio/la: 21.01.2010 22:59 Lokacija: Nepoznata |
Мирољубе јеÑи чуо за овај Ñајт,група Ñвештеника га оÑновала имају благоÑлов владике ШумадијÑког,изгледа као тешки екумениÑтички,шта ти велиш,шта би им поручио. http://www.pouke....052.0.html Izmenio/la Pirke na 06.07.2010 22:31 "Vreme je ,Gospode da se javis, oskrnavise zakon Tvoj" Ps 118,126
|
|
|
mm |
Odgovorio 06.07.2010 23:39
|
Član Odgovori: 8 Pristupio/la: 06.06.2010 13:47 Lokacija: Nepoznata |
http://www.facebo...0769311684 |
|
|
Miljan_88 |
Odgovorio 07.07.2010 01:39
|
Član Odgovori: 8 Pristupio/la: 18.06.2009 23:51 Lokacija: Nepoznata |
Kako komentarisete ovaj clanak? http://www.kurir-...-39714.php |
|
|
Vukoman |
Odgovorio 07.07.2010 04:47
|
Član Odgovori: 6 Pristupio/la: 07.07.2010 04:02 Lokacija: Nepoznata |
Postovanje Miroljube, pregledao sam dosta vaseg kako pisanog tako i video materijala. Posto sebe uvrstavam modernim/ umerenim agnostikom, vas trud i rad krunisam u gorepomenuto mi je u velikoj meri pomoglo na putu ka istini. Kao i svaki normalan covek, zapisao sam se, ko sam, sta sam, odakle dolazim i sta je svrha postojanja. Obradjivao sam dosta materijala na temu istorije, mitologije,teologije. Do sad ste na mnoga pitanja davali veoma zanimljive odgovore pa bi vas ovim putem zamolio da u tom duhu i nastavite 1. Kako objasnjavate hriscansko ucenje o zivotu Isusa sa raznoraznim starijim paganskim religijama koji imaju ako ne identicnu a ono veoma slicnu pricu? 2.Slicno pitanje se odnosi i na sveto trojstvo U sklopu ovog 2.- Ako je Sveti otac, Sin i Sveti duh jedan entitet, kako to da se Sin Ocu obraca ? Prica sa samim sobom? 3.Da li gube na kredibilitetu u novom zavetu ako od 11 jevandjelja iskoriste samo 4 ?(nadahnuti duhom svetim LJUDI odluce sta je istina a sta laz ) 4. Zna li se gde je Isus otisao posle 13. godine i gde je bio, sta je radio do svoje 30. ? Citao sam nesto da je bio u Indiji ( navodno pronadjeni stari budisticki spis od strane ruskog istoricara Nikolaja Notovicha koji govori o njegovom putesestviju za to vreme) Iskreno verujem da mi mozete pomoci oko ovih pitanja . Hvala unapred Bellum omnium in omnes
|
|
|
Pijun |
Odgovorio 07.07.2010 08:34
|
Član Odgovori: 12 Pristupio/la: 16.05.2009 10:49 Lokacija: Nepoznata |
Lee Strobel postavlja pitanja Antony Flew-u o njegovoj preorjentaciji sa ateiste u teistu, i kako on shvata Boga. An Interview With a Former Atheist: Why Did Your Beliefs Change? http://www.leestr...lT2035.htm An Interview With a Former Atheist: What Is God Like? http://www.leestr...lT2036.htm Izmenio/la Pijun na 07.07.2010 08:41 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 08:55
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Pirke - poruka glasi: Miroljube jesi Äuo za ovaj sajt,grupa sveÅ¡tenika ga osnovala imaju blagoslov vladike Å umadijskog,izgleda kao teÅ¡ki ekumenistiÄki,Å¡ta ti veliÅ¡,Å¡ta bi im poruÄio. http://www.pouke....052.0.html Koliko mi je poznato, taj sajt vodi jedan mladi svestenik koji je jedan od boljih svestenika koje sam upoznao. Mislim da na gornjem linku on zeli da se suprostavi ismejavanju i vredjanju pojedinih vladika, bez obzira na njihovo eventualno lose ponasanje, jer su oni u vrhu crkve. Nisam siguran da je taj svestenik ekumenista. Mislim da na tom sajtu moze da se procita dosta pametnih stvari. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 07.07.2010 08:55 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 09:02
|
Soniks - poruka glasi: Miroljube da li cete stampati neki pamflet ili proglas da skrenete paznju mladima povodom Exit-a kao sto ste stampali za pedersku paradu u ZG... Jel i sami znate da je Exit stetiste demona sve najjgore stvari cim se on hrani mozete da nadjete ne Exitu: droga,alkohol,tehno-psiho muzika pedere i ostalo... A i ovo danas nađoh: http://www.kurir-...-40592.php Pamflet za zagrebacki protest protiv gej parade smo stampali kao podrsku Franu Cirku i njegovoj ekipi koji su vodili protest, a u Srbiji, bar za sada, nemamo koga da podrzimo u nekoj takvoj slicnoj borbi protiv Exit-a i slicnih demonskih skupova. A da mi organizujemo protest, u ovom trenutku nemamo dovoljno ljudi ni energije. Ovim forumom i drugim aktivnostima pokusavamo da se borimo protiv zla kao sto su Exit i slicno, iako je Exit samo simptom bolesnog drustva. Uzrok bolesti je moralno posrnuce naroda zbog cega je usledila okupacija od strane medjunarodnih kriminalaca (bolest), a simptomi bolesti su: B92, Exit, Blic, evropski zakoni, i sl. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 09:03
|
I ljudi koji se ne bave religijom vide koliko ima sati. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 09:14
|
Vukoman - poruka glasi: 1. Kako objasnjavate hriscansko ucenje o zivotu Isusa sa raznoraznim starijim paganskim religijama koji imaju ako ne identicnu a ono veoma slicnu pricu? Razne paganske religije imaju slicne price i po drugim dogadjajima, kao sti stvaranje sveta, Potop, prepotopna civilizacija i slicno. To samo potvrdjuje autenticnost biblijskog izvestaja, jer ukazuje da su o pomenutim dogadjajima bili upoznati svi narodi sveta. 2. Slicno pitanje se odnosi i na sveto trojstvo. U sklopu ovog 2.- Ako je Sveti otac, Sin i Sveti duh jedan entitet, kako to da se Sin Ocu obraca ? Prica sa samim sobom? O tome sam govorio vise puta. Otac, Sin i Sveti Duh su entiteti svaki za sebe, koji zajedno cine jednog Boga. O tome imate detaljnije u tekstu o trojstvu, koji predstavlja zadnji deo knjige "Tajne Biblije". Knjigu mozete da kupite u knjizari Metafizika, Beograd, tel. 011/292-0062 ili da je preuzmete na donjem linku: http://www.cps.or...iblije.zip 3.Da li gube na kredibilitetu u novom zavetu ako od 11 jevandjelja iskoriste samo 4 ?(nadahnuti duhom svetim LJUDI odluce sta je istina a sta laz ) To je kao da pitate: Da li trener tima koji je svetski fudbalski sampion gubi na kredibilitetu ako u tim uvrsti 4 nova dobra igraca, a sedmoricu lenjivaca i neradnika, koji i nisu fudbaleri nego sticenici Doma za retardirane ljude, ne primi u ekipu? Ako procitate Stari zavet i vidite o cemu on govori, a onda krenete da citate lazna jevandjelja, videcete koliko postoji velika razlika medju njima - kao izmedju apostola Pavla i Eltona Dzona. 4. Zna li se gde je Isus otisao posle 13. godine i gde je bio, sta je radio do svoje 30. ? Citao sam nesto da je bio u Indiji ( navodno pronadjeni stari budisticki spis od strane ruskog istoricara Nikolaja Notovicha koji govori o njegovom putesestviju za to vreme) Period od 13-30. godine Isusovog zivota nije bitan za spasenje i napredak covecanstva, a Biblija se bavi samo tim podacima. Biblija nam jasno kaze da je u to vreme bio sa ocem i majkom u Nazaretu i da je radio sa ocem i proucavao Bibliju, a ostali detalji iz tog perioda nisu bitni. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 07.07.2010 09:23 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 14:11
|
Vesti-Online - poruka glasi: Miroljub Petrovic - poruka glasi: I ljudi koji se ne bave religijom vide koliko ima sati. to se prica vekovima i vekovima...isto su tako pricali pre 60-70 godina i u II svetskom ratu i 66, i 88 i 2000 i tako dalje... sve ce biti isto kao danas samo ce prirodne katastrofe pojacati i bog ce postati digitalni novac (djavo) za vecinu ljudi na planeti... nemam ja nista od toga sto cu da citam bibliju,sto cu da se nerviram i sto znam sve sto nas ceka... aposolutno... Lepo ti je Djavo stavio crne naocare da vidis samo zlo. Bog u Bibliji ne govori samo o tome da ce doci katastrofe, nego govori i kako da se zastitimo od njih - jedan aspekt je da se osposobimo za zivot u prirodi, a drugi, jos vazniji, da se povezemo sa Bogom i da zivimo po Njegovim zakonima, da bi nas On zastitio u to tesko vreme, i da bismo razumeli sta se desava oko nas. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 18:35
|
Vukoman - poruka glasi: Mozda nisam koncizno postavio pitanje. Preformulisacu. Kako objasnjavate to da se prica o Isusovom zivotu, smrti i vaskrsenju pominje u religijama mnogo pre Mojsijevih knjiga u kojima identicno ( ili bar slicno) opisuju zivote svojih bogova? (bezgresno zacece,raznorazne datume koji se poklapaju, brojeve sledbenika i nakon smrti u isto vreme sledi vaskrsenje, iste epitete itd itd...) Treba da znate da su paganske religije nastale direktnim delovanjem Sotone i demona koji su pokusavali da iskrive poruku koju je Bog dao. Tako su paganske religije prinosile na zrtvu voce, povrce (kao sto je radio Kain), ili neciste zivotinje i ljude (pa cak i decu). Dakle, pagani su imali zrtveni sistem, ali je njegova poruka trebala da iskrivi ili izbrise obecanje koje je Bog dao o dolasku Mesije. Sotona je pazljivo slusao sta Bog prica ljudima i tu poruku, koja je bila verbalno poznata svim narodima pre nego sto ju je Mojsije zapisao, Sotona je pokusao da iskrivi. Ali ne da je iskrivi 100%, nego po svom starom dobrom receptu: red istine - red lazi. Zanimljivo, prosle noci i danas pre podne iscitah gore pomenutu knjigu. Zanimljiva koincidencija da citajuci danas odgovor, vidim da ste mi je preporucili Medjutim, u tom pisaniju ne stoji nista kao odgovor na pitanje: "kako to da se u mnogim paganskim religijama spominje sveto trojstvo mnogo pre hriscanstva?" Vec sam rekao da je Bozja poruka pocela da se zapisuje od Mojsija, jer pre toga nije bilo potrebe da se zapisuje posto je usmeno predanje bilo vise nego dovoljno. Da vas podsetim da je Nojev otac direktno razgovarao sa Adamom, a da je Avram direktno razgovarao sa Nojem. Avramov unuk Jakov je sa svojim sinovima dosao u Egipat, sa velikim obecanjem koje je Bog dao Avramu, i nakon izlaska iz Egipta Mojsije zapisuje izvestaj o Stvaranju i o osobinama Bozanskog Bica. Ideja Trojstva je postojala od pocetka, imamo je vec u prvom stihu Biblije, tako da su svi narodi mogli da znaju o karakteru Bozanskog Bica. To sto Biblija nije najstariji pisani dokument, ne znaci da su stariji dokumenti tacniji od Biblije i da je Biblija nastala prepisivanjem sumerskih spisa ili nekih drugih dokumenata. To lako mozemo da potvrdimo naucnim istrazivanjem, jer jedino biblijska istorija prolazi test cinjenica. Veoma mi je bitan taj detalj u potrazi za istinom. Da dragi i cenjeni gospodin Dr. Robert Gentry nije obracao paznju na "sitnice" ne bi nikad dokazao naucno nastanak sveta za 6 dana . Ako budete imali vremena, molio bi vas da pogledate ovo o cemu govorim. Evo link za pdf. http://www.megaup...d=XRIA9QJN navodi se da je otisao od kuce sa 13. godina ne zelivsi da ga ozene. Tekst je vise nego neozbiljan. Treba da znate da jednu od strategija Sotone: kada coveka ne moze da odvuce od Boga, onda ga gura u fanatizam. Vi mozete da insistirate na pitanjima: koje je boje ociju imao Mojsije, da li je Isus imao smedju ili crnu kosu, ali to su nevazna pitanja. Iz biblijskog konteksta se jasno vidi da Isus nije isao nigde izvan Izraela kao dete, jer je Bog rekao da Njegov narod zivi iskljucivo u Izraelu. PS: sve pohvale sto ulazete energiju i vreme pokusavajuci da sa nama dodjete do istine. Prema tome, veoma vas cenim kao coveka koji je odlucan na tom putu. Hvala vama sto se interesujete i trazite istinu. Drago mi je ako mogu da budem braci i sestrama na usluzi. |
|
|
Barjaktarevic |
Odgovorio 07.07.2010 18:36
|
Član Odgovori: 8 Pristupio/la: 15.05.2010 20:54 Lokacija: Nepoznata |
G. Miroljube Da li je moguce da u prepotopnom vremenu nije bilo oblaka? To vas pitam posto u starom zavetu pise da se zemlja natapala parom. Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođes, s tobom je Jahve, Bog tvoj.
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 18:53
|
Vesti-Online - poruka glasi: Miroljube bas me briga sta ti znas i govoris. Onda nemoj vise ovde da dolazis. Iako, nisam siguran da te bas briga sta ja pricam, jer ocigledno te nesto kopka da dolazi ovde. Jos nisi skroz puko. Ubedjen sam da ti vodis ljude ka nekom tesko konzervativnom sistemu, gde ljudi postaju tarzani. Nemoj da se ljutis uzalud,jer da je tako svi bi isli i ziveli u tamnoj kolibi bez struje, informacija i cuvali bi ovce na pasnjaku. Ko je rekao da treba da zivimo bez struje i informacija? Rekao sam da je dovoljan akumulator za lap top kompjuter i mobilni telefon, a sve preko toga je nepotrebno. Hajde, reci mi za sta ti jos treba struja. Nisam video da Tarzan koristi racunar i mobilni telefon, tako da nemoj da preterujes. Sta ti mislis da se svi presele u sumu ovog trenutka (7milijardi stanovnika) da bi sve bilo savrseno i niko ne bi bio bolestan i ne bi bilo nemorala??? Tako isto pitaju ateisti: Sta bi bilo da su svi ljudi u Nojevo vreme hteli da udju u Barku? Kako bi svi stali? Ovaj svet ne moze da bude savrsen, jer je velika vecina izabrala zlo, kao i u Nojevo vreme. Ovde govorimo o tome kako da se retki pojedinci, koji misle svojom glavom, spasu. Isto si tako rekao da katastrofe ima tamo gde je najveci nemoral...ako je tako, sto su poplave bile u selima okolo Valjeva... sto nije u tvom jedanom Beogradu koji muze celu zemlju i gradi lopove da nas muce ??? Poplave u selima oko Valjeva nisu nista u poredjenju sa katastrofama u gradovima. U gradovima sinovi tuku svoje roditelje, cerke se kurvaju u stanovima svojih roditelja pred njiihovim ocima, otimaju roditeljima novac za drogu, isteruju roditelje iz kuce, a roditelji drhte da li ce primiti platu ili penziju i imati za hleb. U selima je veliki nemoral, a gradovi su upravo nastali kao posledica moralnog propadanja seljaka - umesto da cene prirodu i zivot u prirodi, oni su svoju decu poslali na zaglupljivanje u gradove koji sada unistavaju celo drustvo. Ti si kap u moru i izigravas spasioca time sto kao pomazes ljudima, i uzaludno se trudis jer te niko ne slusa (tacka). Jako gresis. Bilo bi neskromno da ovde postavim samo deo pisma koje dobijam na e-mail i privatnu poruku, u kojima ljudi iznose svedocanstva koliko su im pomogla predavanja, filmovi, knjige i ostalo sto stoji na ovom sajtu. Kada bi se samo jedan covek spasio, sav trud ne bi bio uzaludan. Ali, ti ocigledno ne znas koliko vredi jedan covek, jer izgleda da nemas nijednog prijatelja. i pre nego sto obrises moj post i banujes me...bolje bi ti bilo da odes odmah u tu sumu nego da cekas nas i izigravas ''mojsija'' da bi nas spasao. Bilo bi sebicno kada bih odmah otisao u sumu. Bicu tamo gde mogu da pomognem, a kroz celu vecnost cu da uzivam u sumama i prirodi na obnovljenoj zemlji, iako i sada uzivam. Postavicu uskoro jos par video klipova sa "priprema CPS-a" za sledecu sezonu iz Svete Zemlje. Jos nisi zasluzio banovanje, iako pricas gluposti. Ocigledno je da kapiras sta je dobro, ali si slab da to primenis u zivotu, pa onda tvoje nezadovoljstvo izbija na sve strane. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 18:55
|
Barjaktarevic - poruka glasi: G. Miroljube Da li je moguce da u prepotopnom vremenu nije bilo oblaka? To vas pitam posto u starom zavetu pise da se zemlja natapala parom. Moguce da su bili neki oblaci. Znacemo jednog dana. |
|
|
Vukoman |
Odgovorio 07.07.2010 21:07
|
Član Odgovori: 6 Pristupio/la: 07.07.2010 04:02 Lokacija: Nepoznata |
Veoma zanimljivi odgovori Iskreno zalim sto svestenstvo nije u ovoj prici srcem i dusom- znali bi da odgovore na dosta pitanja. Pitao sam i debatovao sa mnogima i ne dobih do sad nista osim poruka ljubavi i ceskanje po glavi (onaj koji "objasnjava ceska svoju glavu - da ne ispadne da su toliko nezni i puni ljubavi prema meni ) Primetio sam da veoma brzo odgovarate na postove pa se osetih slobodnim da u narednom periodu iznesem sva pitanja koja me kopkaju Mozda nisam dobro protumacio ali ispravicete me ako gresim u sledecem: (I knjiga Mojsijeva 3:11)" A Bog rece - ko ti kaza da si go ? Da nisi jeo sa onoga drveta sto sam ti zabranio da jedes s'njega?" Da je sveznajuci, zar ne bi preskocio pitanje i rekao " znam da ces jesti, znam da si jeo i zasto si jeo" ? (I knjiga Mojsijeva 6:6) "pokaja se Gospod sto stvori coveka na zemlji i bi mu zao u srcu" Pokaje se samo onaj ko je pogresio. Kako Bog moze da pogresi? (iskreno se nadam da nije dobro prevedno inace je misao jasna kao dan) (I knjiga Mojsijeva 19:8) Lot - "evo imam dve kceri koje jos ne poznase coveka; njih cu vam izneti pa cinite sa njima sto god vam je volja; samo ne dirajte ove ljude jer su zato usli u moj krov" Pa dalje (I knjiga Mojsijeva glava 19. od 29. do 38. stiha) Dalje, (I knjiga Mojsijeva glava 20.) gde lepo stoji da je Avram uzeo za zenu svoju sestru po ocu a onda se koristi lazima zarad straha za svoj zivot i daje Saru Avimelehu. Rodoskrnavljenje ?! Laz i samozivost ?! Pa maltretiranje i prisila Agare Misirke sto rodi dete Avramu. Onda mrznja i podozrenje Sarino prema Agari i sinu Avramovom. Zasto Bog gleda na sve to blagonaklono prema Avramu,Sari i Lotu ?! (najezim se uvek kad iscitavam ove stihove ) Bellum omnium in omnes
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 07.07.2010 21:47
|
Vukoman - poruka glasi: Primetio sam da veoma brzo odgovarate na postove pa se osetih slobodnim da u narednom periodu iznesem sva pitanja koja me kopkaju :) Samo izvoli. Mozda nisam dobro protumacio ali ispravicete me ako gresim u sledecem: (I knjiga Mojsijeva 3:11)" A Bog rece - ko ti kaza da si go ? Da nisi jeo sa onoga drveta sto sam ti zabranio da jedes s'njega?" Da je sveznajuci, zar ne bi preskocio pitanje i rekao " znam da ces jesti, znam da si jeo i zasto si jeo" ? U pitanju je nacin izrazavanja. Adam nece da kaze: "Prekrsio sam tvoju zapovest", nego se izgovara. Naravno da Bog zna da je Adam jeo zabranjeni plod, ali On zeli da podstakne Adama da prizna svoj greh, ali Adam odgovara: "Ti si Boze kriv sto sam ja jeo zabranjeni plod. Zena koju si udruzio sa mnom dala mi je da jedem." U pitanju je klasican nacin ponasanja ljudi tokom istorije. Kada ih Bog podstice da prepoznaju svoje zablude i da se pokaju, oni optuzuju Boga za svoje pogresne izbore i stradanja. (I knjiga Mojsijeva 6:6) "pokaja se Gospod sto stvori coveka na zemlji i bi mu zao u srcu" Pokaje se samo onaj ko je pogresio. Kako Bog moze da pogresi? (iskreno se nadam da nije dobro prevedno inace je misao jasna kao dan) Ovde je potrebno malo poznavanje hebrejskog jezika da bi se razumelo o cemu se govori. (I knjiga Mojsijeva 19:8) Lot - "evo imam dve kceri koje jos ne poznase coveka; njih cu vam izneti pa cinite sa njima sto god vam je volja; samo ne dirajte ove ljude jer su zato usli u moj krov" Pa dalje (I knjiga Mojsijeva glava 19. od 29. do 38. stiha) U pitanju je nacin izrazavanja i pokazivanja postovanja prema gostima. Na slican nacin jedan od Jakovljevih sinova kaze Jakovu: "Ubij moja dva sina ako ti ne dovedem sina Venijamina." Kod nas postoji nesto slicno, kad se ljudi kunu u svoju decu. Dakle, u pitanju je nacin izrazavanja. Dalje, (I knjiga Mojsijeva glava 20.) gde lepo stoji da je Avram uzeo za zenu svoju sestru po ocu a onda se koristi lazima zarad straha za svoj zivot i daje Saru Avimelehu. Rodoskrnavljenje ?! Laz i samozivost ?! Pitanje incesta je naucno i psiholoski objasnjeno i o tome imas na donjem linku: http://www.cps.or...ks702.html Sto se tice Avramove lazi, Bog u Bibliji realno prikazuje ljude sa svim svojim nedostacima i manama. Pa maltretiranje i prisila Agare Misirke sto rodi dete Avramu. Niko Agaru nije maltretirao da rodi dete Avramu. Njoj je bila cast i zadovoljstvo da rodi dete velikom, uglednom i poboznom coveku. Zene su u stara vremena prihvatale drugaciji sistem vrednosti, mnogo blizi onome sto je ugodno pred Bogom. O tome sam govorio u mojoj knjizi "Brak i porodica". Onda mrznja i podozrenje Sarino prema Agari i sinu Avramovom. Sara je nagovarala Avrama na nesto sto je suprotno onome sto je Bog rekao, i posle je brala plodove toga sto je sejala. Kakve to veze ima sa Bogom? Zasto Bog gleda na sve to blagonaklono prema Avramu,Sari i Lotu ?! (najezim se uvek kad iscitavam ove stihove ) Nisam znao da si tako nezan. To se desava svakoga dana svuda oko nas. U stara vremena je toga bilo mnogo, mnogo redje. Bog iz pedagoskih razloga dopusta da ljude zadese posledice njihovih pogresnih izbora, kad nece da Ga slusaju. To je jedini nacin da se ljudi prizovu pameti. |
|
|
Dusan Jovanovic Supraska |
Odgovorio 07.07.2010 22:36
|
Član Odgovori: 38 Pristupio/la: 27.01.2009 13:54 Lokacija: Nepoznata |
http://www.dveris...st/1856234 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 08.07.2010 10:21
|
Vukoman - poruka glasi: Miroljub Petrovic - poruka glasi: (I knjiga Mojsijeva 6:6) "pokaja se Gospod sto stvori coveka na zemlji i bi mu zao u srcu" Pokaje se samo onaj ko je pogresio. Kako Bog moze da pogresi? (iskreno se nadam da nije dobro prevedno inace je misao jasna kao dan) Ovde je potrebno malo poznavanje hebrejskog jezika da bi se razumelo o cemu se govori. Da li bi ste bili ljubazni da mi taj stih date u boljem prevodu sa hebrejskog, s'obzirom da ste mi veoma pomogli u primeru zavetnog kovcegu u kome su se nalazile "ploce saveza" (hot haberit - kako kazete) a ne "zapovesti" kako prevode. Samim tim dobija zaista sasvim novo znacenje. Potrebno je da uzmes konkordans i da vidis gde se sve u originalu Biblije koristi ta rec, i da onda vidis kontekst i znacenje reci. To je maksimalno sto mozes da uradis bez poznavanja hebrejskog. |
|
Predji na forum: |