Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
nikola
Knjige doktora Vojislava Šešelja o papi i rimskoj crkvi

http://www.vsesel...x.php?c=10

Jedna devojka
Zdravo, Miroljube! Zovem se Jelena, i imam mnooogo pitanja za Vas. Ma, ja sam Vam jedna velika “dilema”, uopšte… Neću se verovatno setiti svega odjednom, ali polako... Prvo bih Vas zamolila da moja pitanja ipak ne objavljujete, ako je to moguće, ili ih bar selektivno objavite, s obzirom na to da će neka biti, možda za Vas, a i za druge, krajnje banalna, a neka se možda već ponavljaju. Uostalom, procenićete i sami. Unapred se izvinjavam zbog toga. Još bih napomenula, da nemam ni najmanje loše namere, i da moja pitanja shvatite samo u smislu da želim da ZNAM, a ni slučajno da želim da provociram, ili slično.

1. Da li postite, ili ste možda vegetarijanac, i zašto? Ako niste, kakav stav imate prema njima. U svakom slučaju, ja to nisam, ali pitam zbog teksta na koji ste nas uputili (7 principa zdravog života).

2. Kako gledate na umetnost, umetnike, i njihov način života? Naravno da ih ima svakakvih, sa različitim shvatanjima i uverenjima, ali sada mislim, prvenstveno, na onaj tip individualaca, introvertnih tipova, sanjara.. Mnogi umetnost smatraju načinom da se približimo istini, suštini, Bogu… (?)

3. Jednog dana, kada budem majka, želela bih svoje dete da usmerim, što je više moguće, na put pravoslavlja. Isto tako, želela bih da ih školujem, i da im donekle ostavim pravo izbora. Zanima me, zato, koje fakultete, ili nauke ne smatrate ateističkim? Znam da svaka nauka može ići i u jednom i u drugom pravcu, ali volela bih da nabrojite dva, tri… pet, poziva koji možda najviše doprinose stvaranju i očuvanju pravih hrišćanskih vrednosti, ali od kojih može i pristojno da se živi, u materijalnom smislu.

4. Rekli ste jednom: “Demonizovane osobe mogu brzo da odgovaraju na pitanja i da raspolažu velikom količinom informacija o raznim stvarima jer ih demoni informisu.” Napraviću paralelu, ali da me ne shvatite pogrešno - i vi brzo odgovarate na pitanja i raspolažete velikom količinom informacija o raznim stvarima. Pretpostavljam, zato, da ste mislili da neki ljudi jesu “britki” zahvaljujući demonima, a ne generalno, svi?! Jer vaša rečenica pomalo deluje isključivo. I kako znati da li je nečija inteligencija dar Božji, ili je dobijena od demona. (Inače, ne volim što tako često koristimo reč demon, ako može nešto drugo...) Da li to zavisi isključivo od toga u koje svrhe se ona koristi? Ali onda idemo logički unazad, posledica, pa uzrok, hm…

I peto, ali za mene ne i manje važno pitanje/molba: Patim od socijalne fobije. To nije lako uočljivo mojoj okolini, ali verujte mi da svaki dan prolazim kroz mali pakao kada sam u društvu. To me jako sputava u svim dnevnima aktivnostima, a i čini da se svako jutro budim sa očajanjem i strahom od dana pred sobom. To me psihički užasno umara. Ma, čak i fizički, verujte, osećam razne čudne tegobe. A "zdrava" sam. Samo mi treba malo mira, unutrašnjeg...

Za sada toliko. Nestrpljivo čekam Vaš odgovor...
Pozdravljam Vas!

Miroljub Petrovic
Jedna devojka je napisao:
Zdravo, Miroljube! Zovem se Jelena, i imam mnooogo pitanja za Vas.

1. Da li postite, ili ste možda vegetarijanac, i zašto? Ako niste, kakav stav imate prema njima. U svakom slučaju, ja to nisam, ali pitam zbog teksta na koji ste nas uputili (7 principa zdravog života).

Govorio sam o tome. Bilo bi dobro da procitate sve moje postove od pocetka (to je kao citanje jedne manje knjige), onda biste mogli kvalitetnije da se ukljucite u diskusiju. Sto se posta tice, ja sam skoro stalno u postu, ako bi se gledalo prema crkvenom postu, jer namirnice zivotinjskog porekla veoma retko konzumiram. Ponekad uzmem jogurt, sir ili kajmak, i to obicno kad majci pravim drustvo posto je ona iz Ivanjice, a tamo su mlecni proizvodi glavna hrana. Meso ne jedem skoro nikad, ni ribu. Ne secam se kad sam zadnji put jeo neko meso.

2. Kako gledate na umetnost, umetnike, i njihov način života? Naravno da ih ima svakakvih, sa različitim shvatanjima i uverenjima, ali sada mislim, prvenstveno, na onaj tip individualaca, introvertnih tipova, sanjara.. Mnogi umetnost smatraju načinom da se približimo istini, suštini, Bogu… (?)

I o tome sam govorio. Imam jako lose misljenje o savremenom shvatanju umetnosti. To je za mene idolopoklonstvo. Jedini umetnici u ovom svetu su roditelji koji obliku karakter svoje dece, kao i dobri teolozi preko kojih Bog uspeva da lose ljude podstakne da postanu dobri. Sve sto nije u funkciji stvaranja dobrih ljudi ne smatram umetnoscu, s savremeno slikarstvo, kiparstvo, muzika itd nema veze sa stvaranjem dobrih ljudi.

3. Jednog dana, kada budem majka, želela bih svoje dete da usmerim, što je više moguće, na put pravoslavlja.

I o tome sam govorio. Sjajno je da decu usmerite na put pravoslavlja, ali prvo bi trebalo da se upoznate sa time sta pravoslavlje jeste. Preporucujem vam da procitate moje knjige "Tajna srecnog zivota" i "Brak i porodica", kao i knjigu "Tajne Biblije (imate ih na ovom sajtu), i naravno da se sto bolje upoznate sa Biblijom. Da biste imali decu koju cete usmeriti na pravi put treba prvo da se naucite da prepoznate dobrog muza (i da se osposobite da vas dobar muz izabere).

Isto tako, želela bih da ih školujem, i da im donekle ostavim pravo izbora. Zanima me, zato, koje fakultete, ili nauke ne smatrate ateističkim? Znam da svaka nauka može ići i u jednom i u drugom pravcu, ali volela bih da nabrojite dva, tri… pet, poziva koji možda najviše doprinose stvaranju i očuvanju pravih hrišćanskih vrednosti, ali od kojih može i pristojno da se živi, u materijalnom smislu.

Najbolje skole su one vezane za zivot u prirodi, a takvih skola nema u gradovima, osim naseg online fakulteta za prirodnu medicinu koji je vise teoretski. Za prakticne stvari treba se obratiti poboznim seljacima i travarima, ili ljudima od stuke koji zive u prirodi, a njih nema mnogo.

4. Rekli ste jednom: “Demonizovane osobe mogu brzo da odgovaraju na pitanja i da raspolažu velikom količinom informacija o raznim stvarima jer ih demoni informisu.” Napraviću paralelu, ali da me ne shvatite pogrešno - i vi brzo odgovarate na pitanja i raspolažete velikom količinom informacija o raznim stvarima. Pretpostavljam, zato, da ste mislili da neki ljudi jesu “britki” zahvaljujući demonima, a ne generalno, svi?! Jer vaša rečenica pomalo deluje isključivo. I kako znati da li je nečija inteligencija dar Božji, ili je dobijena od demona. (Inače, ne volim što tako često koristimo reč demon, ako može nešto drugo...) Da li to zavisi isključivo od toga u koje svrhe se ona koristi? Ali onda idemo logički unazad, posledica, pa uzrok, hm…

Niste dobro razumeli sta sam rekao. Govorio sam o velikoj kolicini nepotrebnih i bezvrednih informacija koje demoni daju opsednutim ljudima. Informacije koje se ticu Boga i Njegovih principa nisu nesto sto ce demoni dati ljudima.

I peto, ali za mene ne i manje važno pitanje/molba: Patim od socijalne fobije. To nije lako uočljivo mojoj okolini, ali verujte mi da svaki dan prolazim kroz mali pakao kada sam u društvu. To me jako sputava u svim dnevnima aktivnostima, a i čini da se svako jutro budim sa očajanjem i strahom od dana pred sobom. To me psihički užasno umara. Ma, čak i fizički, verujte, osećam razne čudne tegobe. A "zdrava" sam. Samo mi treba malo mira, unutrašnjeg...

To je dobro sto imate strah od drustva, jer su ljudi oko nas destruktivni, i to veoma destruktivni. Kada budete upoznali neku normalnu osobu imacete zelju da se sa njom stalno druzite. Posto ste zensko, bilo bi sjajno da se upoznate sa nekom biblijski poboznom starijom zenom (moze i mladjom). Mozda da pokusate sa nekim zenskim pravoslavnim manastirom. Iako te zene nisu udate, od njih mozete da naucite mnoge vestine koje treba da krase svakog zenskog umetnika.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 23.10.2009 21:36

anavlis
rekli ste da muzika ne moze da utice na covjeka,tj. nema veze sa stvaranjem dobrih ljudi...a kada slusam muziku koja mi odgovara osjecam se ispunjeno,mirno,spokojno i stabilizovano...u trenutku muzika mi pomjeni raspolozenje i dobijem volju da idem dalje....sta mislite o tome...

Miroljub Petrovic
anavlis je napisao:
rekli ste da muzika ne moze da utice na covjeka,tj. nema veze sa stvaranjem dobrih ljudi...a kada slusam muziku koja mi odgovara osjecam se ispunjeno,mirno,spokojno i stabilizovano...u trenutku muzika mi pomjeni raspolozenje i dobijem volju da idem dalje....sta mislite o tome...

Rekao sam da ova savremena muzika, koju ljudi slusaju, jeste nesto destruktivno. Naravno da dobra muzika moze da oplemeni coveka, o tome sam pisao i u mojim knjigama. Ali, ko se danas oplemenjuje muzikom? Koliko dobrih ljudi vidis oko sebe? Sve sto je coveku dato, on je zloupotrebio, ukljucujuci i muziku, i zato su dobri ljudi retkost.

Varnava
"Srarozavetni zakon pravde ne bi bio potreban kad bi bozanska ljubav ovladala srcima ljudskim u punoj meri.Ali kako do kraja istorije, po vidovitom prorocanstvu samoga Spasitelja, bozanska ljubav nece ovladati srcima svih ljudi, nego naprotiv u poslednjim vremenima ohladnece ljubav mnogih, to ce i onaj stari zakon sa svim svojim sankcijama biti i ostati u punoj vaznosti i sili do svrsetka ove drame sveta.I sam Spasitelj je to potvrdio kad je rekao:Dokle nebo i zemlja stoji, nece nestati ni najmanjeg slovca niti jedne crte iz Zakona dok se sve ne izvrsi. A kada prodje ovo nebo i ova zemlja, onda ce pravednici preci u carstvo vecnog zivota gde ljubav vecno vlada.Jer ljubav nikad ne prestaje, a prorostvo ako ce i prestati, jezici ce i umuknuti, razuma ako ce i nestati, veli Pavle apostol Hristov. Jer Bog je Ljubav. Tako je dakle starozavetni zakon vecit u smislu istorijskom, zakon ljubavi pak vecit je u smislu apsolutnom. Oba ova zakona u istorijskoj drami sazdane vasione cine jedan moralni zakon sa dva poglavlja...Svaki onaj koji ne usvoji dusom ovaj prvi Boziji Zakon, nemoze prici Hristu ni Hristovom zakonu. Jer ko se ne nauci plivati u plicaku, ne sme se pustati u dubinu-utopice se.I ko najpre ne nauci koracati, ne sme trcati-pasce i slomice se. I ko najpre ne nauci racunati sa jedinicama, nece nikad moci racunati sa hiljadama. I ko najpre ne nauci da srice, nece nikad nauciti da tecno govori i cita. I ko prvo ne podigne temelj kuci, uzalud se trudi da podigne krov. I jos jednom: Ko ne ispuni zakon Mojsijev, uzalud ce kucati na dvorac Hristov." Vladika Nikolaj.
Miroljube jel mozes da prokomentarises?!

Obilic
Pavle i apostoli u pismu neznaboscima koji se obracaju kazu da se cuvaju mesa koje je zrtvovano idolima, krvi i udavljenog. Jel vi mislite da je ovo zabrana konzumiranja mesa ili samo mesa koje se dobija od zivotinja koje su ubijene na neki nehigijenski nacin ili zrtvovane idolima? Meni se cini da su ovom odlukom apostola neznabosci bili slobodni da jedu meso cistih zivotinja, ako je ono pripremljeno na advekatan nacin.

Obilic
Pise u Bibliji da je andjeo udario Heroda i da je on umro. Josif Flavije pise da je Herod na tom sastanku gde se hvalisao osetio bolove u grudima i stomaku i da je umro 4 dana kasnije. Ovo znaci da Bog salje andjele da ubiju ljude koje im on naredi? I to putem bolesti, srcanih i mozdanih udara, itd??

Obilic
Koliko vidim iz spisa vladike Nikolaja on je bio tezak antisemita koji nije imao pojma o teologiji. Verovatno je to i razlog sto je imao povlascen polozaj u Dahauu.

Kaze da su Jevreji najveci neprijatelji Boga i da je zato Isus dosao na svet u telu Jevrejina kako bi se obracunao sa svojim najzescim neprijateljima. I sad nemojte da se zaludjujete sa pricama da je to nekakav falsifikat jer to jasno pise u njegovoj knjizi "Besede pod gorom." Ocigledno da Nikolaj nije imao pojma o svrsi i smislu postojanja izabranog naroda na planeti zemlji.

Obilic
Jos jedan dobar film Aleksa Dzonsa koji se zove Pad republike:

http://www.youtub...8LPNRI_6T8

neki deki
http://www.novost...a%2C%20nis

Kako se sve brzo odvija sasvim je realno da se do tada pravoslavna crkva skroz prikloni papi a nije iskljuceno da se to desi i ranije!
Sve sto dise neka hvali Gospoda! Aliluja!

Miroljub Petrovic
Varnava je napisao:
"Srarozavetni zakon pravde ne bi bio potreban kad bi bozanska ljubav ovladala srcima ljudskim u punoj meri.Ali kako do kraja istorije, po vidovitom prorocanstvu samoga Spasitelja, bozanska ljubav nece ovladati srcima svih ljudi, nego naprotiv u poslednjim vremenima ohladnece ljubav mnogih, to ce i onaj stari zakon sa svim svojim sankcijama biti i ostati u punoj vaznosti i sili do svrsetka ove drame sveta.I sam Spasitelj je to potvrdio kad je rekao:Dokle nebo i zemlja stoji, nece nestati ni najmanjeg slovca niti jedne crte iz Zakona dok se sve ne izvrsi. A kada prodje ovo nebo i ova zemlja, onda ce pravednici preci u carstvo vecnog zivota gde ljubav vecno vlada.Jer ljubav nikad ne prestaje, a prorostvo ako ce i prestati, jezici ce i umuknuti, razuma ako ce i nestati, veli Pavle apostol Hristov. Jer Bog je Ljubav. Tako je dakle starozavetni zakon vecit u smislu istorijskom, zakon ljubavi pak vecit je u smislu apsolutnom. Oba ova zakona u istorijskoj drami sazdane vasione cine jedan moralni zakon sa dva poglavlja...Svaki onaj koji ne usvoji dusom ovaj prvi Boziji Zakon, nemoze prici Hristu ni Hristovom zakonu. Jer ko se ne nauci plivati u plicaku, ne sme se pustati u dubinu-utopice se.I ko najpre ne nauci koracati, ne sme trcati-pasce i slomice se. I ko najpre ne nauci racunati sa jedinicama, nece nikad moci racunati sa hiljadama. I ko najpre ne nauci da srice, nece nikad nauciti da tecno govori i cita. I ko prvo ne podigne temelj kuci, uzalud se trudi da podigne krov. I jos jednom: Ko ne ispuni zakon Mojsijev, uzalud ce kucati na dvorac Hristov." Vladika Nikolaj.
Miroljube jel mozes da prokomentarises?!

Nemam sta da komentarisem. Pametno receno od velikog uma. Da se Adam nije pobunio, Bog ne bi davao zakon u pisanoj formi vec bi ljudi ziveli po zakonu ljubavi koji je Bog utisnuo u njihova srca. Odlicno receno, kao i poslednja recenica - "Ko ne ispuni zakon Mojsijev, uzalud ce kucati na dvorac Hristov." Mislim da kada bi Bog vaskrsao vladiku Nikolaja i ovaj izgovorio ove reci, da bi ga u Srbiji proglasili za sektasa i jeretika.

Miroljub Petrovic
Obilic je napisao:
Pavle i apostoli u pismu neznaboscima koji se obracaju kazu da se cuvaju mesa koje je zrtvovano idolima, krvi i udavljenog. Jel vi mislite da je ovo zabrana konzumiranja mesa ili samo mesa koje se dobija od zivotinja koje su ubijene na neki nehigijenski nacin ili zrtvovane idolima? Meni se cini da su ovom odlukom apostola neznabosci bili slobodni da jedu meso cistih zivotinja, ako je ono pripremljeno na advekatan nacin.

Neznabosci su cesto zrtvovali svakakve neciste zivotinje, pa su obracenici bili upozoreni da to ne jedu. Medjutim, u Korintu su neznabosci prinosili na zrtvu svojim bogovima samo ciste zivotinje, pa im je Pavle rekao da mogu da jedu to meso.

Miroljub Petrovic
Obilic je napisao:
Pise u Bibliji da je andjeo udario Heroda i da je on umro. Josif Flavije pise da je Herod na tom sastanku gde se hvalisao osetio bolove u grudima i stomaku i da je umro 4 dana kasnije. Ovo znaci da Bog salje andjele da ubiju ljude koje im on naredi? I to putem bolesti, srcanih i mozdanih udara, itd??

U nekim slucajevima Bog i tako deluje, iako najcesce ljudi sami sebi oduzimaju zivot nezdravim navikama.

Miroljub Petrovic
Obilic je napisao:
Koliko vidim iz spisa vladike Nikolaja on je bio tezak antisemita koji nije imao pojma o teologiji. Verovatno je to i razlog sto je imao povlascen polozaj u Dahauu.

Kaze da su Jevreji najveci neprijatelji Boga i da je zato Isus dosao na svet u telu Jevrejina kako bi se obracunao sa svojim najzescim neprijateljima. I sad nemojte da se zaludjujete sa pricama da je to nekakav falsifikat jer to jasno pise u njegovoj knjizi "Besede pod gorom." Ocigledno da Nikolaj nije imao pojma o svrsi i smislu postojanja izabranog naroda na planeti zemlji.

Vladika Nikolaj je jedan od nasih najvecih umova svih vremena, ali je ocigledno imao odredjene nedostatke. Na primer, bio je zarazen antisemitizmom kao i skoro svi svestenici i intelektualci u Evropi tokom istorije. Zbog nekih pogresnih stavova ne treba da precrtamo onaj veliki, sjajni deo koji je on rekao i napisao. Da su nasi preci slusali vladiku Nikolaja, mi bi danas ziveli u visoko moralnoj i zdravoj drzavi.

Miroljub Petrovic
neki deki je napisao:
http://www.novost...a%2C%20nis

Kako se sve brzo odvija sasvim je realno da se do tada pravoslavna crkva skroz prikloni papi a nije iskljuceno da se to desi i ranije!

Ako sve bude islo ovim tokom, to ce biti ranije. Ali, ja mislim da postoje realne sanse da se to ne desi.

Dalibor
Ostavicu se politike na ovom forumu i postavljacu pitanja vezana za Sveto Pismo ako si rad odgovoriti.
Citao sam je i ranije ali mi neke stvari nisu dolazile na um,sad sam ih primetio i nisu mi jasne.
Nikako mi ne izlazi glave slika kada se Jakov rve sa nekim covekom celu noc. Ko je taj cevek? Otkud tu? Kako,zasto?
Kada ga Jakov pita za ime ovaj nece da mu odgovori. Jakov od njega trazi blagoslov. Zasto? Vec ga je Isak blagosiljao. Ako je to mozda bio Bog zar nije mogao lako da ga savlada? Nego je morao da ga udari.
Tu dobija ima Izrael,negde sam nasao prevod da to znaci onaj koji je pobedio sa Bogom. To se verovetno odnosi na to da se donekle drzao svo to vreme Njegovih pravila. Ali ipak Jakov je bio varalica,naravno bio je i njegov tast kod koga je ziveo tako da nemam neki problem kod toga sto je tamo ucinio. Najveci problem mi je sto ga Tvorac nije ukorio kada je brata i oca prevario.
Mozda je ovo pitanje vec postavljeno ali ja ga nisam nasao,koristio sam pretragu.
Izmenio/la Dalibor na 24.10.2009 18:19

Miroljub Petrovic
Dalibor je napisao:
Ostavicu se politike na ovom forumu i postavljacu pitanja vezana za Sveto Pismo ako si rad odgovoriti.
Citao sam je i ranije ali mi neke stvari nisu dolazile na um,sad sam ih primetio i nisu mi jasne.
Nikako mi ne izlazi glave slika kada se Jakov rve sa nekim covekom celu noc. Ko je taj cevek? Otkud tu? Kako,zasto?
Kada ga Jakov pita za ime ovaj nece da mu odgovori. Jakov od njega trazi blagoslov. Zasto? Vec ga je Isak blagosiljao. Ako je to mozda bio Bog zar nije mogao lako da ga savlada? Nego je morao da ga udari.
Tu dobija ima Izrael,negde sam nasao prevod da to znaci onaj koji je pobedio sa Bogom. To se verovetno odnosi na to da se donekle drzao svo to vreme Njegovih pravila. Ali ipak Jakov je bio varalica,naravno bio je i njegov tast kod koga je ziveo tako da nemam neki problem kod toga sto je tamo ucinio. Najveci problem mi je sto ga Tvorac nije ukorio kada je brata i oca prevario.
Mozda je ovo pitanje vec postavljeno ali ja ga nisam nasao,koristio sam pretragu.

Govorio sam o tome. Bog ne radi sa savrsenim ljudima, vec sa onima koji se ipak Njemu okrecu. Jakov je prevario svog brata na nagovor svoje "pametne" majke, koja ga posle toga vise nikada nije videla (on je morao da pobegne od kuce, a ona je u njegovom odsustvu umrla). Jakov je znao da je prevario svog brata i trazio je od Boga oprostaj, i nije prestajao da se moli dok ga Bog ne uveri da ce izaci ziv posle susreta sa bratom Isavom. Taj "covek" sa kojim se Jakov "borio" je bio Isus (Bog Sin), sto se vidi iz konteksta. "Borba" je bila u smislu Jakovove borbe za oprostenje i pokajanje. On je bio uporan da se poveze sa Bogom i uspeo je, pa je nazvan "pobednik" ili "onaj koji se bori sa Bogom".

Obilic
Jel vi tvrdite da je svako ko radi za drugoga rob? Recimo ako neko radi za neku drzavnu ili privatnu instituciju, ili za nekog privatnika. Jel on rob? Sta ako je direktor ili sef? I tada je rob?

A recimo ovi ljudi koji imaju trafike, prodavnice, rade kao majstori na oglas, itd....oni su slobodni? Onda se moze reci da je zubar privatnik ili advokat sa svojom kancelarijom slobodan covek, jel?

Hajte objasnite malo taj koncept ropstva o kojem govorite?

Stefanovic
Miroljbe, citajuci knjigu Vatikanske ubice naiso sam na jednu sasvim neobicnu informaciju: da je krst ustvari simbol koji priziva demone. Molim objasnite mi ovo.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.56 sekundi!