Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
acomegas
Naravno da vjerujem jer je samo On svemoguc,ali da li je dovoljno da se tako nesto dogodi,onda bi to trebalo da bude vrlo brzo,sto naravno nevalja predvidjati.
Bog je kroz vjekove pokazao sta moze i kako to radi. Da li mislite da je i Cunami upravo jedan dokaz?
Aleksandros

Dodo
Pitanja za Miroljuba:

1.Dali postoje neke nove informacije o pronalasku Noine Arke.

2.Pojasnite ovaj tekst iz Psalma:
Jahve proniče pravedna i nepravedna.iz dna duše mrzi silnika.Na grešnike će izliti žeravu i sumpor, vjetar ognjeni bit će dio njine sudbine.PSALAM-11:5-6

Miroljub Petrovic
acomegas je napisao:
Naravno da vjerujem jer je samo On svemoguc,ali da li je dovoljno da se tako nesto dogodi,onda bi to trebalo da bude vrlo brzo,sto naravno nevalja predvidjati.

Zasto ne valja predvidjati? Pa mi vidimo da se sve raspada, i ako se Bog ne umesa, svi odosmo pod led.

Bog je kroz vjekove pokazao sta moze i kako to radi. Da li mislite da je i Cunami upravo jedan dokaz?

Naravno.

Miroljub Petrovic
Dodo je napisao:
1.Dali postoje neke nove informacije o pronalasku Noine Arke.

Nisam cuo. Nas centar ima neke planove da se tamo "proseta" i vidi jel ima nesto. Bicete obavesteni kad se to desi.

2.Pojasnite ovaj tekst iz Psalma:
Jahve proniče pravedna i nepravedna.iz dna duše mrzi silnika.Na grešnike će izliti žeravu i sumpor, vjetar ognjeni bit će dio njine sudbine.PSALAM-11:5-6

Nema tu sta mnogo da se objasnjava. Biblija kaze da Bog cuva i brine o onima koji su na Njegovoj strani i ispituje njihovo srce, a one druge, koji uzivaju da cine zlo, i nece da se pokaju, njih ce da pocisti.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 29.03.2008 21:30

nikola
kakvi su simptomi stanja hule na Duha Svetoga, kada covek nece-ne moze da se pokaje, kako se to vidi

mozete me uputiti da delove Svetog Pisma koje su osobine ljudske Bogu najmrskije i vazne (najbitnije) delove Starog Zaveta
Izmenio/la nikola na 29.03.2008 22:22

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
kakvi su simptomi stanja hule na Duha Svetoga, kada covek nece-ne moze da se pokaje, kako se to vidi

Mi to mozemo tesko da procenimo, ali generalno, to su ljudi koji uzivaju da drugima nanose bol.

mozete me uputiti da delove Svetog Pisma koje su osobine ljudske Bogu najmrskije i vazne (najbitnije) delove Starog Zaveta

Prvih pet knjiga Biblije (Tora) su srce Biblije i njen najvazniji deo. Bez toga se ne moze raumeti nista drugo u Bibliji, cak ni Jevandjelja. Kod citanja mozete da preskacete nabrajanja, rodoslove i detalje zrtvenog sistema. To nije bitno za pocetak.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 29.03.2008 22:59

Miroljub Petrovic
Dbole je napisao:
Pozdrav. interesuje me tekst o starosti zemlje koji po svetom pismu iznosi 6000 godina.Dali je uzet u obzir julijanski kalendar i kakvi kalendari su korisceni pre Hrista naime dali je godina i tad imala 365 dana.

Biblijski kalendar je solarno-lunarni kalendar i razlikuje se i od julijanskog i od gregorijanskog kalendara (koji su solarni kalendari), kao i do svih drugih kalendara koje ljudi danas koriste. Jevreji su najpriblizniji tacnom racunanju vremena, iako i oni, zbog rabinskih dodavanja, nemaju potpuno tacno racunanje vremena.

Na dodnjem linku imate knjigu gde je objasnjen savremeni jevrejski kalendar, i tu u prvom delu imate tacno objasnjenje astronomije vezano za kalendar. U drugom delu imate objasnjenje kalendara sa rabinskim dodacima, tako da to treba da se cita selektivno. Evo linka:
http://www.cps.or...lendar.pdf

Dakle, kalendar ne moze tacno matematicki unapred da se predvidi za duzi period, vec zavisi od toga kad se uocava mlad mesec (za pocetak meseca), i od toga kad se uocava zreo jecam (za pocetak godine). Ovde postavljam i tekst "Bozji praznici" gde takodje imate objasnjen kalendar, zajedno sa praznicima koje je Bog uspostavio. Link je:
http://www.cps.or...aznici.pdf

Za tacne datume praznika (jer je Izrael referenca za racunanje praznika) posetite link:
http://www.karait...ates.shtml

luca
Profesore, jeste li ikada razgovarali sa nekim od ucenijih Jevreja o tome zasto oni ne priznaju Hrista za Mesiju, i ako jeste, kakvo ste dobili objasnjenje? Vrlo sam zacudjena - kako je uopste moguce da Jevreji, koji toliko detaljno poznaju i analiziraju Stari Zavjet, ne prihvataju da se prorocanstva odnose upravo na Isusa Hrista? Imaju li neke cinjenice ili se jednostavno vec 2000 godina pozivaju na sadukeje i fariseje koji su odbacili Hrista?

Miroljub Petrovic
luca je napisao:
Profesore, jeste li ikada razgovarali sa nekim od ucenijih Jevreja o tome zasto oni ne priznaju Hrista za Mesiju, i ako jeste, kakvo ste dobili objasnjenje? Vrlo sam zacudjena - kako je uopste moguce da Jevreji, koji toliko detaljno poznaju i analiziraju Stari Zavjet, ne prihvataju da se prorocanstva odnose upravo na Isusa Hrista? Imaju li neke cinjenice ili se jednostavno vec 2000 godina pozivaju na sadukeje i fariseje koji su odbacili Hrista?

Ja sam vec rekao da veliki procenat Jevreja, kao i ostalog religioznog sveta, ne cita Bibliju, odnosno ako je cita, to radi kroz prizmu rabinskih ucenja, ili nekih drugih ne-biblijskih ucenja, koja potpuno iskrivljuju biblijsku poruku. Vi se cudite zasto Jevreji ne vide iz Biblije da je Isus Mesija. Ajde da vas ja pitam, odgovorite mi ovde zasto vi mislite da je Isus Mesija. Prijatno cete me iznenaditi ako mi ovde iznesete dokaze da je Isus Mesija.

Pitanje Mesije je slozeno teolosko pitanje i njega mogu da razumeju samo oni koji su ozbiljno citali i proucavali Bibliju. To pitanje, u prvom koraku, nije centralno. Centralna pitanja su vezana za covekovu higijenu, porodicne i medjuljudske odnose. Jevreji imaju najjacu porodicu, najzdraviji su narod (za to postoji obilje naucnih cinjenica) i najvise se pomazu izmedju sebe. Odmah iza njih su Muslimani, a hriscani su daleko iza njih. To sto hriscani imaju neka teoloska i naucna znanja, malo im vredi kad se to ne pokazuje u prakticnom zivotu.

Mnogo jednostavnije pitanje od pitanja Mesije je pitanje obrezanja. Zasto se hriscani ne obrezuju, kada je Isus bio obrezan i kada se zna da je jedan od najucestalijih oblika raka kod zena rak grlica materice, a on se javlja samo kod zena ciji su muzevi neobrezani? To je mnogo jednostavnije teolosko pitanje od pitanja Mesije.

Ili pitanje porodice, gde prva Bozja zapovest u Bibliji kaze: "Radjajte se i mnozite se." Najveca vrednost u ovom svetu je covek, a koliko dece imaju hriscani? Pa njih deca uopste ne interesuju (osim u slucaju retkih pojedinaca). Ako i radjaju decu, daju ih satanistima da ih vaspitavaju. Za vasu informaciju, prosecan broj dece kod ultra-religioznih Jevreja je osmoro dece po porodici (za Muslimane nemam momentalno podatak, ali je cifra takodje visoka). Podrazumeva se da je majka domacica, a ne slikarka, kosarkasica ili politicki analiticar.

Moje misljenje je da su Jevreji danas "najbolji hriscani", ili "najmanje losi hriscani" i da ce oni mnogo lakse da se okrenu Hristu (kad dodje nevolja), nego sto ce liberalni hriscani ekumenisti da prihvate da zive moralno. I za Muslimane mislim da su u prednosti u odnosu na hriscane. Naravno, govorim generalno. Oni retki hriscani koji zive po Bozjim zapovestima su naravno u prednosti u odnosu na sve ljude.
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 30.03.2008 13:08

Miroljub Petrovic
operacija je napisao:
Da li covek moze da se priblizi svetu bestelesnih bica, koja znamo da postoje. Oni su verovatno u nekoj drugoj ravni, pa sigurno postoje i neke zakonitosti koje nam verovatno jos nisu poznate.
Tu pre svega mislim na astralnu projekciju, gde ljudi mogu da posete druge krajeve sveta.

Covek moze da se priblizi svetu bestelesnih bica u smislu da priziva demone, ali to je opasna zabava. Tu se lako poludi i izgubi zivot. Astralna projekcija je jedan od mnogih oblika sotonske obmane i savetujem vam da ne "cackate mecku".

Sledece pitanje je da li sve sto nam nije poznato svrstavamo kao okultizam (ranije je bilo nepojmljivo da Zemlja nije centar svemira i da se Sunce ne okrece oko nje), ili mozemo da prihvatimo objasnjenja fizicara ili nekih drugih naucnika da postoje jos neke sile koje se javljaju u svemiru, samo mi njih nismo svesni?

Veli deo onoga sto savremeni fizicari "otkrivaju" je vezano za domen spekulacije sa ciljem da se ospori biblijski koncept Stvaranja. Tako imate teorije o "crnim rupama", pa "teorija struna" i mnogo slicnih teorija koje nemaju nikakvo naucno utemeljenje. Covek treba da se bavi proucavanjem onoga sto je Bog stvorio, ali postoji nacin na koji se to radi. Ono sto je Eva htela da otkrije, i ono sto mnogi naivni ljudi danas zele da otkriju, je mnogo opasno i time ne bi trebalo da se bave.

acomegas
Mislio sam na to da ne valja predvidjeti datum kao sto neki cine u svojim nastranim časopisima,naravno da bi prodali list i ostvarili materijalnu kiorist. A svi smo svjesni da to nije daleko jer sve kako svijet "napreduje" u pogresnom smjeru napreduje i u smjeru onoga sto je predskazano.
Aleksandros

acomegas
Miroljub Petrovic je napisao:
acomegas je napisao:
Sta vi mislite o ovome, uoci Bozica ispred jedne Pravoslavne crkve se spaljuje badnjak i to ostane u sjeni velikog vatrometa koji prije svega mnogo kosta i mislim da je neprimjereno mjesto da ga pale u crkvenom dvoristu,a mislim da je crkva i investitor ove "manifestacije". Mnogo je na toj opstini ugrozenih osoba a jedan tako veliki vatromet kosta i po nekolčiko hiljada evra.

Ima puno negativnih stvari u nasem drustvu, ali hajde da gledamo na ono sto je pozitivno i da se trudimo da to sto je pozitivno uvecamo.

Ja mislim da ce se pozitivno samo uvecati kada pocnemo iskorjenjivati negativno. Protiv negativnog se treba boriti a pozitivno ce doci samo po sebi kad se negativno ugnjetava.
Aleksandros

Miroljub Petrovic
acomegas je napisao:
Ja mislim da ce se pozitivno samo uvecati kada pocnemo iskorjenjivati negativno. Protiv negativnog se treba boriti a pozitivno ce doci samo po sebi kad se negativno ugnjetava.

Tako moze u slucaju slobodne drzave. Kada je na sceni okupacija, onda najvise sto mozemo jeste da moralno zivimo i molitvom prizivamo Boga da nas oslobodi. Ako dignemo ustanak, pobice nas vecina, ili njihove gazde.

Miroljub Petrovic
bokiva je napisao:
Kakvo je tvoje misljenje o prelazu krede i tercijara i granici medju njima kad se veruje da se natalozio sloj koji je uzrokovao asteroid kod Jukatana pre 65 miliona godina kako kazu naucnici?

Nema nikakve krede ni tercijara, a ni asteroida od pre 65 miliona godina. To je evolucionisticka lovacka prica.

acomegas
Upravu ste ali mislim da je potrebno da ih porazimo moralno a ne materijalno i da na svakom uglu vrsimo pritisak na svoj narod pa onda i na druge da krenu pravim putem. O ustanku je besmisleno i govoriti. Treba prvo krenuti od svoje kuce,prijatelja, sredine pa vjerovat je da ce tako biti uspjeha.
I apostoli su u strašni Rim donijeli Hrišćanstvo NE USTANKOM I SILOM nego upravo onim o čemu vi pričate.
Aleksandros

ALEX
OTKRIVENJE 4,7 ???

STA MISLITE O CEMU SE OVDE RADI? KO SU OVA 4 BICA? KAKO IH JOVAN OPISUJE NISU NI LJUDI A NI ANDJELI, A KLANJAJU SE BOGU. DA LI JE MOGUCE DA SU TO NEKE DRUGE CIVILIZACIJE KOJE POSTOJE U SVEMIRU, ILI SU POSTOJALE PRIJE NAS ILI POSTOJE PARALELNO SA NAMA ALI NEGDJE DALEKO...???
ZANIMA ME VASE TUMACENJE CETVRTOG POGLAVLJA...

luca
Ja sam vec rekao da veliki procenat Jevreja, kao i ostalog religioznog sveta, ne cita Bibliju, odnosno ako je cita, to radi kroz prizmu rabinskih ucenja, ili nekih drugih ne-biblijskih ucenja, koja potpuno iskrivljuju biblijsku poruku. Vi se cudite zasto Jevreji ne vide iz Biblije da je Isus Mesija. Ajde da vas ja pitam, odgovorite mi ovde zasto vi mislite da je Isus Mesija. Prijatno cete me iznenaditi ako mi ovde iznesete dokaze da je Isus Mesija.

Moj licno vjerovanje da je Hristos spas i izbavljenje nije uopste zasnovano na detaljnom "u zarez" poznavanju Biblije, nego na onome sto je Hristos donio i sto je govorio i cinio. Samo ono sto Hristos propovijeda je jedino prihvatljivo mom srcu i razumu kao moguce spasenje. Ono sto sam cula od drugih "propovjednika" - moj um ni srce naprosto se ne slaze s tim. Neka mi Bog oprosti, ali ponekad se tacno prepadnem Starog zavjeta i nacina zivota "oko za oko". Ali, onda procitam sta je Hristos rekao, pa mi odmah lakse...Ali, nije bitno sta ja licno mislim, bitna su prorocanstva u Starom zavjetu, npr: (da ce djevica roditi sina po imenu Emanuil, bacanje kocke za odjecu na Hristovom grobu, prorok Isajija za zemlju Zavulonovu itd itd itd). Kako Jevreji to tumace? Kao niz slucajnosti?

A, sto se tice obrezanja - to je jasno objasnjeno u Novom Zavjetu. Nije uopste bitno za spasenje duse ko je obrezan a ko nije. Niti je zabranjeno niti trazeno da se obrezujemo (to je trazeno Jevrejima, a neznabosci su to mogli prihvatiti i nisu morali, jer to nije bitna stvar). Ja zivim u Sarajevu, gdje je 80 % stanovnistva obrezanih muslimana, a broj raka grlica materice je veliki kao i drugdje. Stalno nam pricaju o tome, traze redovne kontrole itd. Nazalost, obrezanje ne pomaze, ali nadam se da molitva i bogougodan zivot hoce.

nebojsa
CINJENICA JE DA SU JEVREJI I MUSLIMANI NAJZDRAVIJI DELOVI COVECANSTVA, IZMEDJU OSTALOG, I ZBOG OBREZIVANJA. DA LI JA, SUPROTNO PRAVOSLAVNIM OBICAJIMA, MOGU NEKAD, KADA MI BOG PODARI DETE, DA GA OBREZEM , I GDE BI TO URADIO? DA LI STE VI OBREZALI SVOGA SINA?
Acim

Konstantin
Mozda je malo glupo i neozbiljno pitanje, ali prosto me zanima.
Profesore, koliko sam shvatio ne jedete meso, a i par puta ste se osvrnuli na njega kao na "crkotinu"...to je sve legitimno, ali profesore, nemojte mi reci da vam ne prija tu i tamo neki Njeguski prsut, neka dobra pljeskavica ili neki zlatiborski specijalitetSmile ?

nikola
Centralna pitanja su vezana za covekovu higijenu, porodicne i medjuljudske odnose. Jevreji imaju najjacu porodicu, najzdraviji su narod (za to postoji obilje naucnih cinjenica) i najvise se pomazu izmedju sebe. Odmah iza njih su Muslimani, a hriscani su daleko iza njih. To sto hriscani imaju neka teoloska i naucna znanja, malo im vredi kad se to ne pokazuje u prakticnom zivotu.

ako su ova pitanja centralna (logicno da jesu, jednom prilikom ste rekli da je rat biranje strane), zasto je Hrist zapovedio apostolima krstavanje ljudi i da bez njega nista ne mozemo ciniti. Bog ima ime i prezime

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.28 sekundi!