pocetak foruma
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.05.2009 22:02
|
Super Administrator Odgovori: 22611 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
JV je napisao: Miroljube, Tvorac je čovjeku rekao da se ne moli i ne služi drugim bogovima osim svome jedinom Bogu(Tvorcu). Šta se podrazumjeva pod tim drugim bogovima i je li i njih Tvorac stvorio ? Bog je stvorio razumna bica sa slobodnom voljom odlucivanja. Neka od tih stvorenja (andjeli) su odlucila da se pobune protiv Boga i da sebe predstavljaju kao bogove, i da zloupotrebljavaju svoje velike potencijale. To isto rade i ljudi - kad dodju u posed velikog novca hteli bi da budu bogovi, da vladaju drugim ljudima i da im se svi klanjaju. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.05.2009 23:46
|
Super Administrator Odgovori: 22611 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
ilijazg je napisao: poštovani Miroljube, još se jednom zahvaljujem na vašim prijašnjim odgovorima i zadovoljstvo mi je pratiti vaš rad.. Imam jedno pitanje i jedan savjet. Pitanje: molim vaše pojašnjenje za biblijski tekst Izlazak 30. 11-16. Tu Bog određuje da svi oni koji idu u boj da daju prilog - iznos novca kao otkupninu. Kojiu je glavna svrha ova Božijeg "poreza". Pogotovo me zanima ova zanimljiva odredba da "Bogataš neka ne plaća više niti siromah manje od pola šekela kad daju prinos Jahvi kao otkup za se" Pošto se ja bavim profesionalno poreznima, uočio samo ovu odredbu gdje su siromašni i bogati jednaki pred Bogom. Prema našim "moderim" zakonima načelo pravednosti u poreznom smislu znači da Bogati plaćaju više poreza od siromašnih što se na prvi dojam čini moralnim ali ovdje se govori o suprotnom.. Pitanje možda nije toliko bitno ali me zanima širi kontekst starog zavjeta oko ovog pitanja.. Po Bibliji, Bozji narod ne placa porez u svojoj slobodnoj teokratskoj drzavi, vec porez placaju samo neznabosci koji zive u takvoj drzavi (ako ih Bog ili Bozji narod puste da tu zive) - dakle oni placaju za to sto zive na tudjoj zemlji. Bozji narod je trebao da placa 10% od svojih prinosa sa polja, i ta sredstva su bila koriscena za potrebe Hrama, za proucavanje Biblije i licnu edukaciju. Dakle, Bog je zapovedio da covek treba da odvaja odredjena sredstva za svoje duhovno zdravlje i za duhovno zdravlje nacije. Tako da to nije bio porez, vec neka vrsta obaveze da covek brine o duhovnom zdravlju. Tekst koji ste spomenuli nije vezan za odlazenje u rat, vec se kaze da oni koji treba da nose teret drustva, a to su vojno sposobni (a time i radno sposobni) muskarci (od 20-50 godina starosti) predstavljaju poseban deo Njegovog naroda koji treba da brine o ostalom delu drustva, i preko kojeg Bog treba da svoj koncept pronese po svim ostalim narodima. Taj novac je bio davan samo onda kada se vrsilo prebrojavanje ili popis naroda, a popis je obuhvatao samo muskarce od 20-50 godina starosti. Popis se veoma retko vrsio, i vrsio se onda kada je zapocinjao jedan novi period u istoriji Bozjeg naroda (obicno posle otpada i pokajanja). Tada je bilo potrebno da se obnovi sluzba u Hramu ili Satoru od sastanka, i tada je Bog na neki nacin obnavljao savez sa svojim narodom. Time sto su svi davali isti iznos Bog je pokazuje da su pred njim svi ljudi podjednako vredni. Savjet: Sa par prijatelja namjeravamo napraviti mali izlet po regiji od 4-5 dana. Krećemo iz Zapaden Hercegovine, a namjera nam je da preko Istočne Hercegovine, Crne Gore, Južne Srbije doćemo do Ohrida. Idemo privatnim automobilom pa bi što kvalitenije prošli tu rutu tj. jel nam možete navesti neka mjesta ili lokaliteta koja nebi smjeli propustiti na tom putu i što je zanimljivo posjetiti. Mi taj put i ne poznajemo dobro pa molimo da nam date uputu kako bi izlet iskoristili i za duhovno obogaćenje. unaprijed zahvaljujem i puno pozdrava iz Zagreba Ilija Preporucujem da u Srbiji posetite bar dva lokaliteta: 1. Meander reke Morave kod Cacka, sa pogledom sa planine Kablar. Postoji dobar put koji vodi na vrh planine Kablar (planina je visoka oko 800 metara). Sa vrha se vidi meander reke Morave na spektakularan nacin. Ljude koje sam vodio da to vide kazu da je to nesto najlepse sto su videli u prirodi u svom zivotu. Na donjem linku imate jednu sliku tog meandera: http://www.visits...kablar.jpg 2. Djavolja Varos kod Kursumlije. U pitanju su veoma interesantni geoloski oblici, a nacionalni park je veoma lepo uredjen. Na putu od meandera Morave ka Djavoljoj Varosi mozete da pogledate meander reke Uvac koji je takodje sjajan. U Crnoj Gori imate dosta sjajnih lokaliteta, a ja bih vam preporucio da posetite Bukumirsko i Rikavacko jezero, koja se nalaze na planinama Komovi, kao i visoravan Carine na istoj planini. Pored Rikavackog jezera videcete spomenik jednog od najvecih junaka u nasoj istoriji, vojvode Drekala, mog cukundjeda, rodonacelnika cuvenog bratstva Drekalovici (da iskoristim priliku da se malo pohvalim). Za obilazak ovih lokaliteta u Crnoj Gori bi vam trebao vodic, posto na karti ne postoje oznaceni putevi za ova mesta. Mozete da me kontaktirate na e-mail pa mogu da vam dam telefon nekog od vodica koji moze da vas povede na ta mesta. Za obilazak lokaliteta u Srbiji koje sam naveo nije vam potrebno terensko vozilo, ali za ove lokalitete u Crnoj Gori bih preporucio da imate neko terensko vozilo, iako ljudi idu tamo i obicnim kolima. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 26.05.2009 23:53 |
|
|
luka |
Odgovorio 27.05.2009 00:24
|
Član Odgovori: 59 Pristupio/la: 25.05.2009 23:38 Lokacija: Crna Gora |
Puno pozdrava za vas Miroljube, Odgledao sam i odslusao dosta vasih predavanja koja su zaista sjajna i mogu vam reci da sam jako zadovoljan jer sam mnogo naucio.Svaka vam cast,ovo sto radite je prava stvar. U 34 glavi pete knjige Mojsijeve govori se o Mojsijevoj smrti. Kaze se gdje je Mojsije umro, koliko je imao godina kad je umro,da mu se nezna za grob do danasnjeg dana. Ako je Mojsije pisao petu knjigu kako je mogao da napise ove podatke vezane za njegovu smrt. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.05.2009 07:48
|
luka je napisao: Puno pozdrava za vas Miroljube, Odgledao sam i odslusao dosta vasih predavanja koja su zaista sjajna i mogu vam reci da sam jako zadovoljan jer sam mnogo naucio.Svaka vam cast,ovo sto radite je prava stvar. U 34 glavi pete knjige Mojsijeve govori se o Mojsijevoj smrti. Kaze se gdje je Mojsije umro, koliko je imao godina kad je umro,da mu se nezna za grob do danasnjeg dana. Ako je Mojsije pisao petu knjigu kako je mogao da napise ove podatke vezane za njegovu smrt. Naravno da Mojsije nije pisao sve tekstove prvih pet knjiga Biblije, ukljucujuci i taj deo. To je verovatno pisao Isus Navin. Peta knjiga Biblije se zove "Ponovljeni zakoni", ali je u narodu poznata kao 5. Knjiga Mojsijeva, iako Mojsije nije napisao te poslednje stihove. |
|
|
Johanan |
Odgovorio 27.05.2009 09:43
|
Član Odgovori: 61 Pristupio/la: 20.02.2008 11:18 Lokacija: Zagreb |
Miroljub Petrovic je napisao: 0 je napisao: 0 je napisao: Evo linka za jedan dobar text Vlade Dimitrijevic o Jevrejima i Srbima, o Jevrejima u Srbiji i njihovom odnosu. Koga zanima. Izvolte : http://www.vidovd...e1952.html Stvarno dobar text, verujem Vladi D., odlicno je izneo primere,verujem da mnogi ne znaju za ove podatke. Verovatno ce biti jos koji u nastavku,posto je ovo I deo . Jevreji su nasa braca. Sta kazes ti Miroljube? Sve sto sam do sada procitao od Vladimira Dimitrijevica bilo je sjajno, pa tako i ovaj tekst. Kada bi on imao emisiju na nekoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom u trajanju od jednog sata, samo jednom sedmicno, u roku od sest meseci bi se desio veliki duhovni preporod u Srbiji i veliko izlecenje naroda. Ali tom coveku je vladika zicki Hrizostom zabranio da predaje veronauku u njegovoj eparhiji. Sta da ti kazem, tuga... Najpismeniji nasi ljudi pisu po forumima, a najveci olos grakce 24 sata dnevno po svim medijima sa nacionalnom frekvencijom, koje im je dodelio vladika Porfirije, direktor Republicke radiodifuzne agencije (vladika Porfirije je desna ruka vladike backog Irineja Bulovica, najveceg ekumeniste na ovim prostorima). Evo da mogu i drugi procitati koji neznaju cirilicu - http://www.easy-s.../Vladimira Dimitrijevic.pdf Izmenio/la Johanan na 27.05.2009 09:44 |
|
|
Mladen M |
Odgovorio 27.05.2009 10:36
|
Član Odgovori: 122 Pristupio/la: 10.07.2008 16:35 Lokacija: Nepoznata |
profesore sto mislite o borilackim sportovima? jer sinoc je bio mec izmedju crnogorca strugara i bosanca zildzica, ovaj nas je dobio, i cudo jedno kako narod uziva u tome, da gleda tak krvavi sport i mlatinjanje koje nema veze sa mozgom, a ovamo svi osudise malo batina sto su dobili narkomani, i to su ih jos dobili sa ciljem |
|
|
bokiva |
Odgovorio 27.05.2009 12:34
|
Član Odgovori: 212 Pristupio/la: 25.09.2008 22:44 Lokacija: Nepoznata |
Evo sad dok pisem javlja mi drug sa posla da je u Sapcu veliko nevreme i okolini i da je centar za uzbune javio gradjanima i firmama da iskljuce uredjaje i zatvore prozore a radi se o gradonosnim oblacima koji jos nisu i stigli do mog grada,kolika panika,mogu da zamislim kako ce to da izgleda kad bude pocele da se desavaju stvari opisane u Otkrovenju tek....?
"Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce".
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.05.2009 12:46
|
Evo 4. nastavka Skole kuvanja: http://vimeo.com/... |
|
|
Kevin |
Odgovorio 27.05.2009 17:41
|
Član Odgovori: 65 Pristupio/la: 24.05.2008 23:31 Lokacija: Nepoznata |
U knjizi Masonski okultni simoboli piše:U najstarije vreme, nakit se nosio da odagna negativnu energiju, koja se tada zamišljala u vidu 'zlih duhova'. A i Bibliji možemo vidjeti da postoje zli duhovi(naročito u Evanđeljima),pa jel onda istina da nakin služi za tjeranje demona? Što mislite o prstenovima koje dobiju zaručnik i zaručnica pri vjenčanju? Dali ih vi nosite? Izmenio/la Kevin na 27.05.2009 17:54 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.05.2009 19:09
|
Kevin je napisao: U knjizi Masonski okultni simoboli piše:U najstarije vreme, nakit se nosio da odagna negativnu energiju, koja se tada zamišljala u vidu 'zlih duhova'. A i Bibliji možemo vidjeti da postoje zli duhovi(naročito u Evanđeljima),pa jel onda istina da nakin služi za tjeranje demona? Nakit sluzi za prizivanje demona, ali su ljudi naopako bilu uceni da rade sve pogresno. Što mislite o prstenovima koje dobiju zaručnik i zaručnica pri vjenčanju? Dali ih vi nosite? Nigde Bog nije rekao da treba da se nosi prstenje. Ja ne nosim prstenje jer ono ima okultno poreklo i zato sto mi smeta (kad perem ruke zavlaci mi se sapun ispod prstena i dr). |
|
|
Kevin |
Odgovorio 27.05.2009 19:29
|
Član Odgovori: 65 Pristupio/la: 24.05.2008 23:31 Lokacija: Nepoznata |
Miroljube,kako komentirate slučaj čovjeka koji je išao u baliranje bala,i stroj za baliranje ga slučajno zahvatio i uvukao u prešu i samljeo ga.To nije izmišljena priča,to je realnost koja se desila u blizini našeg sela.Imao je ženu i čini mi se troje djece.Taj čovjek sigurno nije želio zlu pa mu se desilo zlo?Gdje je ono što je zapisano:Ne kupuje li se pet vrabaca za deset novčića? A ipak ni jedan od njih nije zaboravljen kod Boga. Luka 12,7 Tako je i kosa na vašoj glavi sva izbrojena. Ne bojte se dakle, vi ste vredniji od mnogo vrabaca. Izmenio/la Kevin na 27.05.2009 19:31 |
|
|
mali_mate |
Odgovorio 27.05.2009 19:41
|
Član Odgovori: 1 Pristupio/la: 27.05.2009 19:34 Lokacija: Nepoznata |
pozdrav Miroljube, mozda sam skroz falio temu, ali slusajuci vasa predavanja jos nigdje nisam naletio da spominjete Isusa. Pa vas molin da nesto o njegovom postojanju, tocnije vase misljenje o tome dali je on mesija ili je prorok? Hvala |
|
|
tovel |
Odgovorio 27.05.2009 20:23
|
Član Odgovori: 178 Pristupio/la: 11.12.2007 23:30 Lokacija: Nepoznata |
Episkop Artemije smenio Peranovića Citat iz gornjeg teksta: "Donoseći ovakvu odluku, rukovodili smo se osećanjima i potrebom mnogih roditelja koji su nam upućivali molbe i pismeno i telefonom da Centar ne zatvaramo, jer im je to jedina nada da će njihova deca sa puta propasti biti vraćena na put normalnog života",objasnio je episkop Artemije. Artemije nanosi štetu Crkvi |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.05.2009 22:03
|
Kevin je napisao: Miroljube,kako komentirate slučaj čovjeka koji je išao u baliranje bala,i stroj za baliranje ga slučajno zahvatio i uvukao u prešu i samljeo ga.To nije izmišljena priča,to je realnost koja se desila u blizini našeg sela.Imao je ženu i čini mi se troje djece.Taj čovjek sigurno nije želio zlu pa mu se desilo zlo?Gdje je ono što je zapisano:Ne kupuje li se pet vrabaca za deset novčića? A ipak ni jedan od njih nije zaboravljen kod Boga. Luka 12,7 Tako je i kosa na vašoj glavi sva izbrojena. Ne bojte se dakle, vi ste vredniji od mnogo vrabaca. To je kao da me pitas: Zasto je poginula pre par dana ona devojcica od 13 godina u autobusu dok je isla na ekskurziju? Nista se ne desava slucajno. Ne moze "slucajno" da masina za baliranje povuce nekome ruku i da ga celog samelje. Moze da ga samelje jedino ako je pijan, neodgovoran ili slicno. Za naivne i nereligiozne ljude je sve "slucajno" i onda krenu da okrivljuju Boga. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.05.2009 22:07
|
mali_mate je napisao: pozdrav Miroljube, mozda sam skroz falio temu, ali slusajuci vasa predavanja jos nigdje nisam naletio da spominjete Isusa. Pa vas molin da nesto o njegovom postojanju, tocnije vase misljenje o tome dali je on mesija ili je prorok? Hvala Verovatno si slusao predavanja Eltona Dzona ili Lepe Brene, posto nisi cuo da predavac spominje Isusa. Pogledaj moje predavanje "Eksperiment zivota" na donjem linku, tu govorim o Isusu. Evo linka: http://video.goog...7127110010 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.05.2009 22:12
|
tovel je napisao: Episkop Artemije smenio Peranovića Citat iz gornjeg teksta: "Donoseći ovakvu odluku, rukovodili smo se osećanjima i potrebom mnogih roditelja koji su nam upućivali molbe i pismeno i telefonom da Centar ne zatvaramo, jer im je to jedina nada da će njihova deca sa puta propasti biti vraćena na put normalnog života",objasnio je episkop Artemije. Artemije nanosi štetu Crkvi Vladika Artemije je povukao najbolji potez koji je mogao da povuce jer je navodno smenio Peranovica, a u stvari se nista nije promenilo. Njegov zamenik je navodno postao sef lecilista, a u stvari ce Peranovic i dalje sve da vodi jer je on najveci autoritet i strucnjak za te stvari. Naravno da su azdaje i krvoloci provalili sta Artemije planira i nastavljaju agresivnu kampanju da bi ugasili svaki izvor svetlosti u Srbiji. |
|
|
Cuvena Familija |
Odgovorio 27.05.2009 23:26
|
Član Odgovori: 72 Pristupio/la: 21.07.2008 08:51 Lokacija: BG |
Upravo je bila emisjija na RTS1 gdje je gostovao Peranovic.Svi koji su culi sta pricaju roditelji sticenika centra Crna rijeka,mislim da jasno znaju ko je u pravu a ko nije. A i onaj nesretnik sto stiti ljudska prava,mislim da mu je onaj advokat veoma kvalitetno odgovorio recenicom "vi sa konjskom pameti"..... I takodjer bih spomenuo onu majku koja je rekla,da im je dala puno pravo da "njenom sinu polome i noge i ruke",jer ako oni necu,da ce doci ona da to uradi. Najvise me razocaralo,sto niko od prisutnih NIJE NAPAO DRZAVU i njene zakone povodom droge i slicnih sredstava.Bas se pitam,da li u nekoj Islamskoj zemlji ima slicnih stvari.....Ko me nije shvatio,licno bih uveo zakon da za sverc i dilovanje droge ide smrtna kazna,a za uzivaoce obavezno Crna rijeka... Dokle vise da trpimo sve ovo...da li da ostanemo normalni po nasim nacelima ili da i dalje budemo ludi po njihovim nacelima....
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.05.2009 23:32
|
Cuvena Familija je napisao: Upravo je bila emisjija na RTS1 gdje je gostovao Peranovic.Svi koji su culi sta pricaju roditelji sticenika centra Crna rijeka,mislim da jasno znaju ko je u pravu a ko nije. A i onaj nesretnik sto stiti ljudska prava,mislim da mu je onaj advokat veoma kvalitetno odgovorio recenicom "vi sa konjskom pameti"..... I takodjer bih spomenuo onu majku koja je rekla,da im je dala puno pravo da "njenom sinu polome i noge i ruke",jer ako oni necu,da ce doci ona da to uradi. Najvise me razocaralo,sto niko od prisutnih NIJE NAPAO DRZAVU i njene zakone povodom droge i slicnih sredstava.Bas se pitam,da li u nekoj Islamskoj zemlji ima slicnih stvari.....Ko me nije shvatio,licno bih uveo zakon da za sverc i dilovanje droge ide smrtna kazna,a za uzivaoce obavezno Crna rijeka... Bog je u Bibliji propisao smrtnu kaznu za one koji seju smrt, kao sto su dileri droge i oni koji ih stite. |
|
|
luka |
Odgovorio 27.05.2009 23:55
|
Član Odgovori: 59 Pristupio/la: 25.05.2009 23:38 Lokacija: Crna Gora |
U knjizi izlaska (33,20) receno nam je da je Mojsije izrazio zelju da vidi Boga,a Bog mu je rekao: "Ne moze covjek mene vidjeti i ostati ziv".Ali na Mojsijevo insistiranje Bog mu kaze:(33,23)"potom cu dignuti ruku svoju, i vidjeces me s ledja, a lice se moje ne moze vidjeti". Medjutim u (33,11) se kaze:" I Gospod govorase s Mojsijem licem k licu kao sto govori covjek s prijateljem svojim". Takodje u 1.Knjizi (32,30) se kaze:"I Jakov nadjede ime onomu mjestu Fanuil; jer, veli, Boga vidjeh licem k licu, i dusa se moja izbavi". Dali se Bog moze vidjeti ili nemoze?
Izmenio/la luka na 27.05.2009 23:56 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 28.05.2009 08:35
|
luka je napisao: U knjizi izlaska (33,20) receno nam je da je Mojsije izrazio zelju da vidi Boga,a Bog mu je rekao: "Ne moze covjek mene vidjeti i ostati ziv".Ali na Mojsijevo insistiranje Bog mu kaze:(33,23)"potom cu dignuti ruku svoju, i vidjeces me s ledja, a lice se moje ne moze vidjeti". Medjutim u (33,11) se kaze:" I Gospod govorase s Mojsijem licem k licu kao sto govori covjek s prijateljem svojim". Takodje u 1.Knjizi (32,30) se kaze:"I Jakov nadjede ime onomu mjestu Fanuil; jer, veli, Boga vidjeh licem k licu, i dusa se moja izbavi". Dali se Bog moze vidjeti ili nemoze? Odlicno zapazanje. Iz konteksta i iz originala se moze videti da jednom prilikom Mojsije razgovara sa Bogom Ocem (koji se ne moze videti), a drugi put sa Bogom Sinom ili "andjelom Gospodnjim" koji za sebe kaze Mojsiju: "Ja sam Bog Avramov, Isakov i Jakovljev". Taj "andjeo Gospodnji" je "predvodnik andjela" ili "arhiandjel" Mihajlo (u hebrejskom "Mikael" ili "ko je kao Bog"), dakle Isus. |
|
Predji na forum: |