Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
raicc94
Dobro vece Miroljube,

Odusevio sam se dok sam istrazivao hebrejska evandjelja iz Vatikanske biblioteke jer zaista nam daju vecu svjetlost u pogledu pravilnog razumijevanja istih, narocito za upotrebu rijeci “Ben” umjesto “Logos” i mnogo drugih stvari.
Ovo pitanje kao i neke druge kontradikcije u grckom tekstu koje su rijesene ovim manuskriptima su dobar argument da je u pitanju originalni tekst, ali sa druge strane me zanima da li mozemo u potpunosti biti sigurni da su u pitanju autenticni manuskripti, a ne prevodi, s obzirom da su imena nekih biblijskih licnosti ( Avrama, Isaka i Jakova npr.) napisana ne na hebrejski vec na spanski nacin, kao i da je predgovor napisan od strane katolickog teologa?
Izmenio/la raicc94 na 15.07.2023 22:04

Semicanin
Evo jedne pesme koju sam napisao, pozdrav za sve na forumu i za domacina, pomaze Bog!

Gospode,
Oprosti moje grehe
I sadasnje i daleke
Pomozi da pobedim na kraju
Da budem sa Tobom u raju.
Znam da postojis
Znam da dane ne brojis
Previse si blag prema nama
Kolika je u nama tama.
A ti si Svetlost
A mi smo slepi
Na telesni i duhovni post
Ne zelimo i rusimo most
Most do Tebe, Gospode.
Moj trn u mom oku me ne bode
A vidim u oku mog brata
Zato je patnji i rata
Ti ceš pobediti
Grešni smo naraštaj
Ko ce te slediti
Tebe i Tvoje Pismo
Mi dorasli nismo
Gorimo u strasti, ljubomori
Sebicnosti i mržnji
I sve smo gori i gori
Duhovno ružni
A tebi smo dužni
Što smo živi
A zli i krivi.
Al ti daješ klicu i dao si skicu
Da gradimo porodicu
Da cinimo Zakon
To nam je zaklon
To nam je spas
To je tvoj glas
I mi cemo ga cuti
Kroz našu savest
I imacemo svest
O vecnosti, ovde smo gosti
Pa ko do Tebe premosti
Pobedice i živece
Gde je vecno prolece
I što ljudsko oko ne vide
To ce da bude
Sloga ce poraziti vraga
Bicemo puni duhovnog blaga
Zauvek cemo život i Tebe slaviti
Tako si rekao i tako ce biti
Samo oprosti moje grehe
I sadašnje i daleke
Da se rodim ponovo u Tebi
Da stalno radim na sebi
Da pobedim sa Tobom
Da se ne nazivam robom
Da budem slobodan kao ptica
To je moja skica
Koju sledim, dok ne pobedim!
M.Dj.

Miroljub Petrovic
raicc94 - poruka glasi:

Dobro vece Miroljube,

Odusevio sam se dok sam istrazivao hebrejska evandjelja iz Vatikanske biblioteke jer zaista nam daju vecu svjetlost u pogledu pravilnog razumijevanja istih, narocito za upotrebu rijeci “Ben” umjesto “Logos” i mnogo drugih stvari.
Ovo pitanje kao i neke druge kontradikcije u grckom tekstu koje su rijesene ovim manuskriptima su dobar argument da je u pitanju originalni tekst, ali sa druge strane me zanima da li mozemo u potpunosti biti sigurni da su u pitanju autenticni manuskripti, a ne prevodi, s obzirom da su imena nekih biblijskih licnosti ( Avrama, Isaka i Jakova npr.) napisana ne na hebrejski vec na spanski nacin, kao i da je predgovor napisan od strane katolickog teologa?

Iz samog teksta moze da se vidi koliko je tekst pouzdan i koliko je slicniji prvom delu Biblije, p to je najsigurniji reper. Katolicke svestenike ne zanima da menjaju Bibliju jer je oni ionako ne citaju i ne koriste.

jackson
i.imgur.com/qhr8Qg0.jpg

Ženski obraz 1906.

g03
Ukoliko domacin dozvoli evo nesto od Elen Vajt iz njezine knjige "Temelji sretnog doma":

"Ljubav nije nerazumna, niti slepa. Ona je ?ista i
sveta. Me?utim, strast telesnog srca je nešto sasvim drugo. Dok ?ista ljubav uvek
pita Boga za sve svoje planove i uvek je u savršenom skladu sa Božjim Duhom,
strast je tvrdoglava, nagla, nerazumna, odbacuje sva ograni?enja i ?ini idolom
svoga izabranika ili izabranicu."

"Prava ljubav nije jaka i neobuzdana strast. Naprotiv, ona je po prirodi mirna i
duboka. Ona se ne zaustavlja na spoljašnosti, ve? je privla?e unutrašnje osobine.
Ona je puna mudrosti i rasu?ivanja, i njena odanost je stvarna i trajna."
Izmenio/la Miroljub Petrovic na 17.07.2023 07:15

tunez50
Kada Pavao govori "Ako vas neki nepobozan pozove i vi zelite da se odazovete, jedite sve sto se iznese pred vas, nista ne ispitujuci radi savesti." 1. Kor 10 : 27, govori to u smislu jedenja mesa zrtvovanog idolima. Moze li se ovaj stih primjeniti i na situaciju danas kada netko (ne)pobozan iznese za jelo meso neciste zivotinje, i kako u toj situaciji reagirati?

Miroljub Petrovic
tunez50 - poruka glasi:

Kada Pavao govori "Ako vas neki nepobozan pozove i vi zelite da se odazovete, jedite sve sto se iznese pred vas, nista ne ispitujuci radi savesti." 1. Kor 10 : 27, govori to u smislu jedenja mesa zrtvovanog idolima. Moze li se ovaj stih primjeniti i na situaciju danas kada netko (ne)pobozan iznese za jelo meso neciste zivotinje, i kako u toj situaciji reagirati?

Ne moze sa tim da se uporedi, jer Pavle govori o cistim zivotinjama koje su "mozda" prinosene na zrtvu idolima, jer su Judejci bili pod velikim pritiskom fariseja da ne jedu nikakvu hranu koju pripremaju neznabosci "jer je ona SIGURNO prinosena idolima". To imamo i danas. Da bi restoran bio kosher, moraju i ljudi koji rade u restoranu da budu Jevreji, nije dovoljno da meso bude od cistih zivotinja.

Dakle, Pavle govori o mesu cistih zivotinja koje su pripremali neznaabosci.

DM87
Turizam:
https://youtube.c...ture=share
Izmenio/la DM87 na 18.07.2023 11:13

Miroljub Petrovic
Lepa pesma:

https://www.youtu...GRFnvNeCyI

Mikiz
Vaspitanje...

https://www.youtu...ture=share

ZoranS
https://youtu.be/...

Miroljub Petrovic
http://promise.hr...d0kT4gCuec

Aleksandarr96
Pozdrav, gde se mogu najbolje informisati o istoriji ratova 90-tih na prostoru bivse Jugoslavije?

Miroljub Petrovic
Aleksandarr96 - poruka glasi:

Pozdrav, gde se mogu najbolje informisati o istoriji ratova 90-tih na prostoru bivse Jugoslavije?

Procitaj moju knjigu "Kratka istorija Srba" i tu imas obrazac svh ratova, ukljucujuci i ovaj 90-ih godina.

www.kratkaistorij...

Branko M
https://www.insta...BiNWFlZA==
GROBLJE DŽINOVA, na Gradskom polju u Nišu. Otkriveno 1990. kada je kopan podzemni prolaz. Na njemu su otkriveni humanoidni kosturi odraslih osoba i jednog deteta, na osnovu kojih je utvr?eno da su muškarci bili visoki skoro 3 metra, a žene oko 2,5 metra. Sve je munjevito zaliveno betonom i od ovog otkri?a ne bi ostao ni najmanji trag da legendarni niški fotograf Dušan Miti? Car nije, isto tako munjevito, napravio nekoliko fotografija koje su danas jedino svedo?anstvo ove "enigme".

g03
Dali se zna sta je bila tzv. Crkva bosanska i dali je zaista postojala? Imamo neka dokumenta koja se prisvajaju toj skupini ljudi npr. Hvalov zbornik, Testament gosta Radina, itd..., ali iz njih se vidi ocito pravoslavni karakter te crkve. Medjutim procitao sam neki podatak da je na prvom saboru SPC u Zici 1221 god. vrhovni poglavar te crkve neki Rastudije i jos neki sa njim da su osudjeni kao prokleti jer se nisu klanjali ikonama i casnom krstu. Takodje zna se da su pojedini srednjovijekovni banovi i plemici Bosne bili bogumili te da ih je i katolicka crkva smatrala jereticama. Jedan dokument kaze npr. da se Vukan Nemanjic pozalio papi u jednom svom pismu 1199 god. kako Kulin ban stiti jeretike te kako je on sam presao u jeretike. Poznati su nebrojeni krstaski pohodi na Bosnu zbog tog bogumilstva (a sigurno i zbog pravoslavnih). Pa me zbog toga zanima bas vase misljenje o tome, o cemu se zapravo radi. Izvinite ako se ponavlja ovo pitanje, ali nisam video da se ponavlja.
Izmenio/la g03 na 21.07.2023 22:45

ZoranS
https://youtu.be/...

Miroljub Petrovic
g03 - poruka glasi:

Dali se zna sta je bila tzv. Crkva bosanska i dali je zaista postojala? Imamo neka dokumenta koja se prisvajaju toj skupini ljudi npr. Hvalov zbornik, Testament gosta Radina, itd..., ali iz njih se vidi ocito pravoslavni karakter te crkve. Medjutim procitao sam neki podatak da je na prvom saboru SPC u Zici 1221 god. vrhovni poglavar te crkve neki Rastudije i jos neki sa njim da su osudjeni kao prokleti jer se nisu klanjali ikonama i casnom krstu. Takodje zna se da su pojedini srednjovijekovni banovi i plemici Bosne bili bogumili te da ih je i katolicka crkva smatrala jereticama. Jedan dokument kaze npr. da se Vukan Nemanjic pozalio papi u jednom svom pismu 1199 god. kako Kulin ban stiti jeretike te kako je on sam presao u jeretike. Poznati su nebrojeni krstaski pohodi na Bosnu zbog tog bogumilstva (a sigurno i zbog pravoslavnih). Pa me zbog toga zanima bas vase misljenje o tome, o cemu se zapravo radi. Izvinite ako se ponavlja ovo pitanje, ali nisam video da se ponavlja.

Zvanicna istorija danasnjih Bosnjaka kaze da su njihova religija i nacionalni identitet zasnovani na drugacijem odnosu prema Bogu, u odnosu na zvanicno ucenje Srpske pravoslavne crkve (iako su i oni uglavnom slovenskog porekla), da su zbog tog svog stava prema Bogu mnogi bogumili bili dobrodosli u Bosnu, i da mnogi danasnji Bosnjaci imaju blisko poreklo sa bogumilima, pa kada su dosli muslimani na Balkan i u Bosnu, njima je bila bliska islamska religija bez ikona, sa obrezanjem, sa podelom na cistu i necistu hranu i dr.

Ako oni tako prikazuju svoju istoriju, nemam sta ja da filozofiram i da to osporavam, jer se u tom njihovom objasnjenju daje njihov odgovor zasto su prihvatili islam i uspostavili svoj identitet kao Bosnjaci.

Cinjenica je da je Austro-ugarska radila na tome da se ljudi islamske veroispovesti u Bosni deklarisu kao Bosnjaci, a ne kao "Srbi muslimanske vere", ali to ne osporava objasnjenje koje mnogi danasnji Bosnjaci daju o svom poreklu. Ako oni kazu da su njihovi preci prihvatili islam jer im je on bio najblizi, posto su i pre dolaska Turaka bastinili odredjene specificnosti slicne islamu, ja ne bih osporavao to njihovo objasnjenje.

Verovatno je bilo nekih koji su presli u islam iz koristoljublja. Neki ce reci da su svi presli u islam iz koristoljublja ili da bi sacuvali zivot, ali to je meni nebitno.

Gornje tumacenje istorije Bosnjaka ima nekog smisla, dok sa druge strane, tumacenje istorije "evropskih Crnogoraca" (takozvanih "Dukljana", koji se zaklinju u EU i NATO), nema nikakvog smisla.

Tragac1
Imam pitanje koje se tice vasih emisija komentara Biblije koje redovno postavljate na YouTube.

Da li vase emisije obuhvataju celu Bibliju u potpunosti? Drugim recima, da li putem ovih emisija mogu dobiti putpuno razumevanje cele Biblije? Ako bih redovno slusao, da li bih mogao racunati da sam u sustini procitao celu Bibliju?

Iskreno, voleo bih da odslusam vase emisije umesto da citam. Razlog tome je vase strucno znanje Hebrejskog jezika, koje verujem da moze otkljucati dublje znacenje mnogih stihova.

Hvala unapred na vasem odgovoru i trudu koji ulazete u deljenje svog znanja. Smile

Miroljub Petrovic
Novi podcast u kome sam nedavno gostovao:

https://www.youtu...EOQqG25ors

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 1.15 sekundi!