Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
bojsane je napisao:
U knjizi Ispovest palog andjela pisac navodi da se Vitsaveja kupala,i to obnazena kada ju je David ugledao.Odakle mu to?Zar se nije ona samo umivala tamo?Izgleda mi nevjerovatno da bi se u tadasnjem Izraelu zene mogle polugole kupati kraj carskog dvora.

Ako se umivala, onda bi verovatno celo njeno telo bilo pokriveno osim lica. Ocigleno je otkrila svoje telo. E sad, na koji nacin, mogli bi da pogledamo originalni tekst pa da raspravljamo. Inace, ako znas kako izgleda stari grad Jerusalim, to su kuce i stanovi nacickani jedni pored drugih kao sardine.

I drugo pitanje.Da li vam se cini da je cijela ta situacija sa Davidom i Vitsavejom poprilicno nepravedna prema njoj,u smislu opisa situacije.U prvi plan se istice David,kako njegov grijeh,tako i njegova tuga i pokajanje.S druge strane,Vitsaveji nije poklonjena nikakva paznja,a ona je tu bila najveca zrtva.Prvo je silovana,zatim joj je muz ubijen,i na kraju joj je i dijete umrlo.

Mogli bi da raspravljamo o celom tom dogadjaju. Najpre, da li je Vitsaveja mogla da se kupa na nekom skrovitijem mestu? Dalje, da li je mogla da odbije Davida, i u slucaju da on krene da je siluje da pocne da vice, kao sto zena treba da vice u takvim slucajevima, jer ako ne vice onda se smatra da je pristala na preljubu? Dakle, mogli bi da raspravljamo kolika je krivica Vitsaveje u celom slucaju, iako je ocigledno David najvise kriv.

Miroljub Petrovic
cicy je napisao:
Miroljube, malo sam proucavao i imam neka pitanja:

1. Sto se tice prelaska Crvenoga mora, spomenuo si da je dubina prelaska 80 m. Evo jedne slike koralja uslikanag koji bi trebao predstavljati kociju pretvorenu u koralje,. Zanima me odkud toliko svjetlosti na dubini od 80 m?

[img]http://www.artbulla.com/images/chariotw2.jpg[/img] is not a valid Image.

Ko je rekao da je taj snimak sa dubine od 80 metara? Receno je da je najveca dubina na tom podvodnom grebenu oko 80 metara, a ostaci kocija su mogli da budu svuda duz podvodnog grebena u duzini od 14 kilometara. Ne znam detalje, na kojim mestima tacno su uslikani pojedini snimci, da li su ronioci koristili osvetljenje (sto oni obicno rade), kolika je tacna osvetljenost Crvenog mora na tom mestu itd, itd.

2.Dali su ikada pronadeni fosili klokana ili neke druge australske zivotinje u Europi, Africi...

Mozes da pogledas na internetu. Koliko mi je poznato pronadjeni su.

Miroljub Petrovic
zanzak je napisao:
Miroljube,zanimljiv je opis i uloga persijskih careva u Bibliji.Kad se cita Biblija ne moze,a da se ne stvori kod citaoca odredjena simpatija prema Persijancima i njihovim carevima.Recimo odnos Darija prema Danilu je u nekim segmentima i dirljiv,barem meni.Pored toga car Kir je dozvolio da se Izraelci vrate u svoju zemlju,Asvir je dozvolio da se zapocne,ili nastavi sa obnovom Hrama(nisam siguran,uglavnom jedno od to dvoje),zatim muz carice Jestire,takodje Asvir(car Artakserks) je takodje prikazan u relativno dobrom svjetlu(barem u odnosu prema njoj).Da li su Persijanci to radili iz neke svoje uskopoliticke koristi ili je tu bilo nesto vise?Da li su mozda oni prepoznali u Jevrejima Boziji narod?Sigurno je da su Jevreji od svih naroda sa kojima su imali posla sa njima imali najbolja iskustva.

Narodi sa Bliskog Istoka imaju jednu drugaciju kulturu i nacin razmisljanja. Oni su nauceni da tudji narod na njihovoj zemlji treba da placa porez i da mu bude dopusteno da se razvija. Tako su i muslimani kasnije postupali prema Jevrejima i drugim narodima koje su okupirali, dok to nije slucaj sa rimskim okupatorima.

Miroljub Petrovic
zahvalan je napisao:
Pozdrav Miroljube

Kakvo je vase misljenje o pravoslavnim zilotima, koliko vidim ta struja osudjuj sve novotarije pravoslavlja i osudjuje okretanje ekumenizmu

Danas postoje mnogi koji osudjuju zlo, ali retko ko radi nesto pozitivno da se promeni stanje. Jedini nacin da se spasi narod i drzava jeste da se u okviru ozbiljne religijske institucije osnuju osnovne skole (a kasnije srednje skole i fakulteti), i da se deca uce onome sto je ispravno, a da se ne dolazi u sukob sa zakonom (posto je osnovno obrazovanje obavezno).

U tom konceptu potrebna su da postoje dva faktora:
1. ozbiljna religijska institucija
2. ozbiljnost roditelja

Dakle, potrebno je da crkva osnuje osnovne skole i da obezbedi kvalitetan nastavnicki kadar da decu usmerava prema Bogu i moralu. Takodje, potrebno je da roditelji brinu o deci i da paze kako se deca ponasaju kod kuce, a ne da im dopuste da kod kuce rade sta hoce (gledaju teelviziju, igraju satanske igrice itd).

Ovo sto sam rekao predstavlja prakticnu poboznost, a sve ostalo je pricanje u prazno. Ovaj koncept danas primenjuju samo religiozni Jevreji i Muslimali, i neki retki hriscani.

Miroljub Petrovic
Deukalion je napisao:
Miroljube da li ste ikada bili u nekoj emisiji sa Dejanom Lucicem,osim u onoj na BN televiziji ''Slucajni partneri''.Procitao sam na jednom forumu da ste imali jedanput suceljavanje sa njim i da je on pokazao neznanje po pitanju Biblije,a vi ste ga ''razvalili''-tako kaze neki korisnik...
Ako takva emisija postoji jel moguce kako da se odgleda ili downloaduje?Vjerujem da bi to bilo interesantno i poucno svim clanovima foruma da odgledaju ;)
Evo linka cetvrti korisnik odozdo na kraju svoje poruke kaze tako
http://otvorenifo...-3158.html

Sa Dejanom Lucicem sam ucestvovao samo u toj emisiji na BN televiziji. Nikada javno sa njim nisam raspravljao na tu temu. Razgovarali smo o tome privatno, mimo emisije, i ja sam mu izneo svoje negativno misljenje o njegovoj teoriji o Hazarima i izneo mu istorijske i biblijske argumente, a on je izrazio sumnju po pitanju autenticnosti Biblije. Ja sam mu poslao moju knjigu "Nauka i problem smrti" koja govori o autenticnosti Biblije. Rastali smo se kao prijatelji. Iako sam ubedjen da gresi, kada je u pitanju ta tema, stekao sam utisak da je covek pozitivan i patriota. Videcemo.

cicy
Miroljub Petrovic je napisao:
cicy je napisao:

1. Sto se tice prelaska Crvenoga mora, spomenuo si da je dubina prelaska 80 m. Evo jedne slike koralja uslikanag koji bi trebao predstavljati kociju pretvorenu u koralje,. Zanima me odkud toliko svjetlosti na dubini od 80 m?

Ko je rekao da je taj snimak sa dubine od 80 metara? Receno je da je najveca dubina na tom podvodnom grebenu oko 80 metara, a ostaci kocija su mogli da budu svuda duz podvodnog grebena u duzini od 14 kilometara. Ne znam detalje, na kojim mestima tacno su uslikani pojedini snimci, da li su ronioci koristili osvetljenje (sto oni obicno rade), kolika je tacna osvetljenost Crvenog mora na tom mestu itd, itd.

Tih 80 m sam dobio iz tvoje knjige(Nauka str 50,51), sad sam vidio da piše najveća dubina na tom dijelu, znači mogla je biti plića, što vjerovatno i je jer koralji rastu na plićaku jer im treba puno sunca, što me vodi do sljedećeg pitanja. Kako su koralji preživjeli potop ako su planine bile pod vodom. Znači da je dubina mora bila nekoliko kilometara a koralji moraju biti pri površini da prežive.

Izmenio/la Miroljub Petrovic na 18.04.2009 12:36

Miroljub Petrovic
cicy je napisao:
Miroljub Petrovic je napisao:
cicy je napisao:

Tih 80 m sam dobio iz tvoje knjige(Nauka str 50,51), sad sam vidio da piše najveća dubina na tom dijelu, znači mogla je biti plića, što vjerovatno i je jer koralji rastu na plićaku jer im treba puno sunca, što me vodi do sljedećeg pitanja. Kako su koralji preživjeli potop ako su planine bile pod vodom. Znači da je dubina mora bila nekoliko kilometara a koralji moraju biti pri površini da prežive.

Nisu planine bile pod vodom, nego je ceo prepotopni kontinent (jedan kontinent) bio pod vodom, a onda je nakon 40 dana vodene kataklizme, 150 dana bilo mirovanje, pa je onda doslo do izdizanja planina i izdubljivanja okeanskih basena. Odredjeni delovi okeanskog sveta je bio sacuvane (ribe, korali itd) i oni su nastavili da zive posle Potopa. Oko 100 godina nakon Potopa doslo je do razdvajanja kontinenata (za vreme Faleka, 1. Mojsijeva 10,25).

cicy
Kako su koralji očuvani kada moraju biti u plitkoj vodi. Isto tako me zanima kako su svi ti vodeni organizmi očuvani od kojih neki zahtjevaju jako duboku, neki jako plitku, neki slanu, neki riječnu vodu?

Izmenio/la Miroljub Petrovic na 18.04.2009 17:29

zanzak
Evo po ko zna koji put citam knjigu proroka Danila i opet mi se mnoga pitanja namecu.Miroljube,evo redom.
Prvo pitanje da li dogadjaji iz knjige proroka Danila i Otkrivenja teku paralelno(u nekim segmentima) ili dogadjaji iz Danila prethode dogadjajima iz Otkrivenja?
Druga stvar.Da li je identifikovan car iz 8 glave stihovi 20-25:20 "Ovan što si ga video, koji ima dva roga, to su carevi midski i persijski.
A runjavi je jarac car grčki; i veliki rog što mu beše među očima, to je prvi car.
A šta se on slomi, i mesto njega narastoše četiri, to su četiri carstva, koja će nastati iza tog naroda, ali ne njegovom silom.
A na kraju carovanja njihovog, kad bezakonici navrše meru, nastaće car bestidan i lukav.
Sila će mu biti jaka, ali ne od njegove jačine, i čudesno će pustošiti, i biće srećan i svršivaće, i gubiće silne i narod sveti.
I lukavstvom njegovim napredovaće prevara u njegovoj ruci, i podignuće se u srcu svom, i u miru će pogubiti mnoge, i ustaće na Kneza nad knezovima, ali će se potrti bez ruke".
Dakle,jasno je da je poslije persijskog carstva dosao Aleksandar,odnosno car grcki,i da se poslije njegove smrti carstvo radijelilo na cetiri dijela.Nakon svega tog dolazi "car bestidan i lukav".Ko je taj car?
Sljedece pitanje.Sta znaci onaj period od sezdeset i dvije nedelje od ponovne izgradnje Jerusalima do pogubljenja pomazanika?
I zadnje pitanje.Na koji period se odnose dogadjaji iz zadnjeg poglavlja knjige proroka Danila?Tada ce se podignuti "veliki knez Mihajlo",a mnogi "od onih koji spavaju,ce se probuditi,jedni na zivot vecni,a drugi na sramotu i prekor vecni"?Da li je to opis iste situacije o vaskrsenju mrtvih kao u Otkrivenju?
Izvinjavam se ako je previse pitanja,i ako ste na neka vec odgovorili.

Izmenio/la zanzak na 18.04.2009 13:42

Deukalion
Iako danas pravih jevreja,tj potomaka Hebreja vise gotovo i nema,a vecinu jevreja cine askenazi,ne razumijem sta sad Dejanu Lucicu koji se nameracio na Hazare smeta biblija,da on osporava njenu autenticnost a samim tim bi mu vjerovatno smetali i pobozni jevreji a posebno oni biblijski.

Izmenio/la Miroljub Petrovic na 18.04.2009 17:47
Deukalion

Miroljub Petrovic
cicy je napisao:
Kako su koralji očuvani kada moraju biti u plitkoj vodi. Isto tako me zanima kako su svi ti vodeni organizmi očuvani od kojih neki zahtjevaju jako duboku, neki jako plitku, neki slanu, neki riječnu vodu?

Zar mislis da nije moguce da u pojedinim delovima okeana, za vreme Potopa, bude plitka voda, a negde duboka, i da je Potop negde delovao veoma snazno, a negde se nije ni osetio? Glavna svrha Potopa je bilo unistenje zlog covecanstva, a ne vodenih organizama.

Miroljub Petrovic
zanzak je napisao:
Evo po ko zna koji put citam knjigu proroka Danila i opet mi se mnoga pitanja namecu.Miroljube,evo redom.
Prvo pitanje da li dogadjaji iz knjige proroka Danila i Otkrivenja teku paralelno(u nekim segmentima) ili dogadjaji iz Danila prethode dogadjajima iz Otkrivenja?

Dogadjaji iz te dve knjige se preklapaju i nadopunjuju, i opisuju poslednje dogadjaje na kraju istorije.

Druga stvar.Da li je identifikovan car iz 8 glave stihovi 20-25:20 "Ovan što si ga video, koji ima dva roga, to su carevi midski i persijski.
A runjavi je jarac car grčki; i veliki rog što mu beše među očima, to je prvi car.
A šta se on slomi, i mesto njega narastoše četiri, to su četiri carstva, koja će nastati iza tog naroda, ali ne njegovom silom.
A na kraju carovanja njihovog, kad bezakonici navrše meru, nastaće car bestidan i lukav.
Sila će mu biti jaka, ali ne od njegove jačine, i čudesno će pustošiti, i biće srećan i svršivaće, i gubiće silne i narod sveti.
I lukavstvom njegovim napredovaće prevara u njegovoj ruci, i podignuće se u srcu svom, i u miru će pogubiti mnoge, i ustaće na Kneza nad knezovima, ali će se potrti bez ruke".
Dakle,jasno je da je poslije persijskog carstva dosao Aleksandar,odnosno car grcki,i da se poslije njegove smrti carstvo radijelilo na cetiri dijela.Nakon svega tog dolazi "car bestidan i lukav".Ko je taj car?

To tumacenje o grckom i persijskom caru je istorijsko tumacenje. Postoji i tumacenje tog prorocanstva za poslednje vreme. U Knjizi proroka Isaije se Sotona opisuje kao "car Tirski". Tako i ovde, u Danilu 8. poglavlju, "car persijski" i "car grcki" predstavljaju neke osobe u buducnosti, a ne doslovnog persijskog i grckog cara.

U istorijskom tumacenju mali rog je papstvo (ja smatram), a u tumacenju za poslednje vreme jos ne znamo, moguce da ce opet u pitanju biti papa, mozda "crni papa" (jezuitski general) ili neki drugi okultista.

Sljedece pitanje.Sta znaci onaj period od sezdeset i dvije nedelje od ponovne izgradnje Jerusalima do pogubljenja pomazanika?

U istorijskom tumacenju to je period do raspeca Isusa, a u eshatoloskom tumacenju (tumacenju za poslednje vreme) u pitanju je verovatno jedan od dvojice svedoka ili neki drugi "pomazanik". To cemo tek znati. Tih 70 sedmica predstavljaju poslednji period takozvanog "vremena milosti" do kada ljudi mogu da se pokaju. Na isteku tih 70 sedmica pocinje opis dat u Danilu 12: "U to vreme ce se podignuti Mihajlo veliki knez (Isus) koji brani tvoj narod", odnosno opis rata na nebu u Otkrivenju 12, kada Isus krece da zbaci Sotonu na zemlju, a ubrzo sledi i Isusov dolazak.

I zadnje pitanje.Na koji period se odnose dogadjaji iz zadnjeg poglavlja knjige proroka Danila?Tada ce se podignuti "veliki knez Mihajlo",a mnogi "od onih koji spavaju,ce se probuditi,jedni na zivot vecni,a drugi na sramotu i prekor vecni"?Da li je to opis iste situacije o vaskrsenju mrtvih kao u Otkrivenju?

U pitanju je opis dogadjaja od "kraja vremena milosti" (kad se svi opredele i nema vise pokajanja), do Hristovog dolaska. Izgleda da ce pre Hristovog dolaska i vaskrsenja pravednika doci do nekog delimicnog vaskrsenja kada ce Bog vaskrsnuti najpoboznije ljude u istoriji, kao i najvece krvnike i sataniste u istoriji, da budu svedoci Hristovog dolaska - jedni da budu pocastvovani time, a drugi da uvide strahotu odbacivanja Boga.

Miroljub Petrovic
Deukalion je napisao:
Iako danas pravih jevreja,tj potomaka Hebreja vise gotovo i nema,a vecinu jevreja cine askenazi,ne razumijem sta sad Dejanu Lucicu koji se nameracio na Hazare smeta biblija,da on osporava njenu autenticnost a samim tim bi mu vjerovatno smetali i pobozni jevreji a posebno oni biblijski.

Ne znam gde si procitao tu laznu pricu. Ako postoje potomci nekog naroda, onda to sigurno postoje potomci drevnih Jevreja jer niko nije tako dobro cuvao svoju istoriju i tradiciju kao Jevreji. Askenazi su Jevreji koji su ziveli uglavnom u Nemackoj i oni su samo deo jevrejske populacije. Dakle, pusti tu praznu pricu.

Henduin
Zbog cega mislis da je arhangel Mihail isto sto i Isus?

Miroljub Petrovic
Henduin je napisao:
Zbog cega mislis da je arhangel Mihail isto sto i Isus?

Vidi se iz brojnih biblijskih tekstova. Na primer, Bog kaze Mojsiju da ce da posalje "svog andjela pred njim" da ga vodi na njegovom putu. Onda se Mojsiju javlja "andjeo Gospodnji" koji kaze: "Ja sam Bog Avrama, Isaka i Jakova", i takvih tekstova ima mnogo. Dalje, za Isusa se kaze da je "predvodnik andjela" ili "arhiandjel". Zatim, samo ime Mihajlo (hebrejski "Mikael" znaci "ko je kao Bog"). Ima jos mnogo drugih tekstova koji ukazuju da je Isus u stvari Mihajlo. Iz hebrejskog jezika se to jasno vidi.

Izmenio/la Miroljub Petrovic na 18.04.2009 20:28

zboras
Gospodine Petrovicu, kakvo je vase misljenje o osnivacu islama Muhamedu, sobzirom da je covek koji je ziveo nemoralnim zivotom a stvorio je jednu ozbiljnu monoteisticku religiju.

Miroljub Petrovic
VladaKG1980 je napisao:
Profesore šta mislite o tumačenju snova, putem simboličnog značenja kao što je npr. knjiga "Sanovnik".

Ja mislim da je u pitanju čist okultizam.
Šta vi kažete ?

Okultizam.

Miroljub Petrovic
zboras je napisao:
Gospodine Petrovicu, kakvo je vase misljenje o osnivacu islama Muhamedu, sobzirom da je covek koji je ziveo nemoralnim zivotom a stvorio je jednu ozbiljnu monoteisticku religiju.

O tome sam govorio u predavanju "Knez ovoga sveta", mozes to da pogledas na ovom sajtu. Cinjenica je da je Muhamed bio moralniji od svojih savremenika.

Laki
Gdine Miroljube, sigurno znate da su se pojavile frakcije u Islamskoj zajednici Srbije, i doslo je do incidenta pre neki dan. Sta je razlog tome, posto hajka na SPC odavno traje?

zboras
Profesore, sta mislite o razlici koja postoji medju ljudskim rasama? Da li dopustate mogucnost da se rase osim po boji koze razlikuju i po inteligenciji, smislu za organizovanje itd. Ako se Jafet razlikovao od Hama po navedenim osobinama da li je moguce da se to odrazilo i na njihove potomke. cesto se u medijima moze cuti da je beli covek zbog genetske inferiornosti manje uspesan u sportu od crnog. A kada jedan ugledni nobelovac koji je otkrio DNK izjavi da su crnci manje inteligentni od belaca na njega se digne medijska hajka. koliko je meni poznato inteligencija je kao i fizicka snaga odredjena genima. ta jednostavna konstatacija da se rase razlikuju ne moze da se dovede u vezu sa bilo kakvim sirenjem mrznje. Zar bi bilo ko od nas mrzeo nekog svog brata ili rodjaka samo zato sto je on gluplji, ili zato sto ima manji ceoni rezanj!?

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 9.54 sekundi!