Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
Gabrijel je napisao:
Upravo sam gledao vase predavanje "istorija netolerancije"! Jos sam u soku!

Nije mi jasno za drugi mandat koji dobija papa od 42 meseca. Koliko to iznosi ta vladavina zveri u tom drugom madantatu po "zvanicnom" vremenu?

To je malo kompleksnije pitanje. To sad nije toliko vazno, trebalo bi odredjeno predznanje i dosta da se objasnjava.

Izmenio/la Miroljub Petrovic na 14.02.2009 07:59

nikola_bg
nije mi jasno zasto je Bog zeleo da Abram spava sa drugom zenom(robinjom) i da sa njom ima sina,a potom ju je oterao ali i savetovao Abrama da to uradi.Zar nije Abram izvrsio preljubu,i kako to da je tek tako oterao zenu sa kojom ima dete?
A koliko vidim to je radio i Isak.
I kako su to cerke Lotove spavale sa ocem i tako zapocele lozu dalje?

Izmenio/la nikola_bg na 14.02.2009 17:48

anton
Miroljube,molio bih vas da mi objasnite ovaj stih iz Djela apostolskih (Dj.9,5):"Teško ti je protivu bodila praćati se!"

legends
Danas sam sticajem okolnosti naisao na jedan prospekt kojim se reklamira "srebrna vodica" u kom pise da je jako delotvorna i de unistava stafilokoke i mnoge druge bakterije u vremenskom intervalu koji se moze meriti cak i u minutama,naravno konzumira se u malim kolicinama kao lek i kao preventiva molim vas vase misljenje.

Miroljub Petrovic
Nikola_Bg je napisao:
nije mi jasno zasto je Bog zeleo da Abram spava sa drugom zenom(robinjom) i da sa njom ima sina,a potom ju je oterao ali i savetovao Abrama da to uradi.Zar nije Abram izvrsio preljubu,i kako to da je tek tako oterao zenu sa kojom ima dete?

Gde si to procitao da je "Bog zelelo da Avram spava sa drugom zenom"? Bog je obecao Avramu da ce dobiti sina od svoje zene Sare, ali on nije verovao Bogu nego je verovao svojoj zeni Sari koja mu je dovela robinju da sa njom ima dete. Dakle, problem je bio sto Avram nije verovao Bogu. To sto mu je Sara dovela drugu zenu, to je bilo normalno jer je Sara zelela da Avram ima potomstvo i da njihova porodica bude jaka. To nije nikakva preljuba. Agara (robinja) je trebala da bude druga Avramova zena. Preljuba je kad neko ode da se kurva, iz nekog sebicnog interesa. O tome sam vec govorio vise puta na ovom forumu, a imas i u mojoj knjizi "Brak i porodica".

Kasnije je nastao problem jer Agara nije htela da postuje Saru kao stariju, nego se uzoholila, pa je zbog toga morala da bude oterana, jer je radila protiv porodice. Za sekularnog coveka ovo su neshvatljive stvari, ali onaj ko prihvata pravilan sistem vrednosti u kojem je porodica institucija za stvaranje dobrih ljudi, a ne izvor sebicnih i bolesnih zadovoljstava, on ce pravilno razumeti ovaj dogadjaj.

I kako su to cerke Lotove spavale sa ocem i tako zapocele lozu dalje?

Lotove cerke su bile kurve i drolje koje su se tome naucile u Sodomu, posto je njihov "pametni" otac zeleo da zivi u "velikom gradu" (prepunom nemorala). I tako se desilo to sto se desilo. Kasnije su potomci te dece (Amonci i Moavci) bili jedni od najvecih neprijatelja Boga i Bozjeg naroda.

Miroljub Petrovic
anton je napisao:
Miroljube,molio bih vas da mi objasnite ovaj stih iz Djela apostolskih (Dj.9,5):"Teško ti je protivu bodila praćati se!"

Malo je trapav prevod, ali Isus kaze Pavlu da Pavle ne moze da se suprostavlja nekome ko je jaci od njega.

Miroljub Petrovic
legends je napisao:
Danas sam sticajem okolnosti naisao na jedan prospekt kojim se reklamira "srebrna vodica" u kom pise da je jako delotvorna i de unistava stafilokoke i mnoge druge bakterije u vremenskom intervalu koji se moze meriti cak i u minutama,naravno konzumira se u malim kolicinama kao lek i kao preventiva molim vas vase misljenje.

Govorio sam o tome ovde. U pitanju je jedna od bezbrojnih prevara koje postoje na trzistu.

Obilic
Zasto rob ako se ozeni za vreme ropstva po oslobodjenju ne moze povesti sa sobom zenu i decu nego oni ostaju kod gospodara?

Ako neko udari roba pa rob umre kriv je, a ako prezivi dan ili dva da nije kriv, jer je njegov novac. Ne razumem ovaj stih.

Ako lupaz bude ubijen dok krade nije kriv ko ga je ubio, ali ako se bude sunce rodilo da je kriv za krv. Sta ovo znaci? Kakve ima veze izlazak sunca sa ubijanjem lupeza?

kotor
Miroljube sta bi radio kad bi te neka osoba upitala sta da radi jel je obolela od karcinoma sta bi joj savetovao?

Miroljub Petrovic
Obilic je napisao:
Zasto rob ako se ozeni za vreme ropstva po oslobodjenju ne moze povesti sa sobom zenu i decu nego oni ostaju kod gospodara?

Ko je omogucio robu da se ozeni? Njegov gospodar. Gospodar ga je ozenio i dao garancije za njega porodici devojke (ili zene). Gospodar izdrzava njega i njegovu zenu i decu, tako da kad rob otplati svoj dug moze da ide, ali ne moze da vodi zenu i decu, osim ako ih otkupi.

To imas i danas. Muskarac radi za neku firmu, nema svoj biznis, zavisi od gazde i drzave koja od ljudi pravi robove. I sada taj covek hoce da se "zeni". Prvo, on nije sposoban da se zeni jer nema uslove za to. Ali, ubedili su ga da treba da se zeni (kao sto su ga ubedili i za druge stvari) i on se mucenik ozeni. Obecali su da ce da nadju posao njegovoj zeni, a da ce njegovu decu oni (gazde) da izdrzavaju i vaspitaju. Pitanje za tebe: Cija ce to zena i deca da budu? Zakon stiti zenu da moze da radi sta hoce, a decu ce da vaspitava gazda (drzava), tako da deca nece biti njegova. Deca kad odrastu nece brinuti o roditeljima, a zena, ako ne nadje nekog boljeg igraca (ako joj gazda ne nadje), ostace sa njim jer joj je tako najjeftinije i najisplativije (da sa nekim deli troskove stanovanja i hrane, a i da ima ponekad sa nekim da poprica (u pauzi gledanja televizije)). To ti je kratak pregled prihvatanja robovlasnickog sistema. O tome cu detaljnije govoriti u knjizi "Osnovi teokratije" koja je u pripremi.

Ako neko udari roba pa rob umre kriv je, a ako prezivi dan ili dva da nije kriv, jer je njegov novac. Ne razumem ovaj stih.

Neko postaje rob tako sto ne moze da vrati dug i onda radi za gazdu da bi vratio dug. Neko je rob jer nije u stanju da brine o sebi, pa neko drugi brine o njemu (daje mu stan i hranu, i obezbedjuje mu posao). Rob ima obavezu da bude poslusan gazdi, a gazda moze da ga proda ili da primeni neku pedagosku meru ako je rob bezobrazan, lenj i slicno. Ta pedagoska mera je slicna merama koji se primenjuju u zatvoru prema neposlusnim robijasima (samar, sljaga i slicno).

Gazda snosi odgovornost za zivot roba i ne sme da uzme mac i da ga ubije. Ukoliko dodje do povredjivanja roba, gazda pred sudom nije odgovoran za to, jer se veruje gazdi da je rob bio neposlusan. Gazda je sudija u svojoj kuci i on polaze racune bratstvu i drzavi, ali ne u smislu detalja kako zavodi red u kuci i da li nekoga osamari zbog neposlusnosti. Naravno da bi gazda bio sankcionisan od strane bratstva o drzave ako bi se izivljavao nad ukucanima i robovima, ili radio neke druge gnusobe (idolopoklonstvo, pedofilija, prinosenje ljudi na zrtvu i slicno).

Ako lupaz bude ubijen dok krade nije kriv ko ga je ubio, ali ako se bude sunce rodilo da je kriv za krv. Sta ovo znaci? Kakve ima veze izlazak sunca sa ubijanjem lupeza?

Kradja se obicno odvijala nocu, kada se ne vidi ko je ukrao. Ukoliko bi za vreme noci lopov bio ubijen (ne vidi se ko krade), gazda ne bi nikome odgovarao. Ali, ako bi bio dan (izaslo sunce), gazda bi mogao da stoji i da gleda kako ovaj krade, i posle moze da prijavi lopova bratstvu i drzavi, pa ce lopov mnogo lose da prodje, a steta ce ekspresno biti isplacena gazdi.

Miroljub Petrovic
Kotor je napisao:
Miroljube sta bi radio kad bi te neka osoba upitala sta da radi jel je obolela od karcinoma sta bi joj savetovao?

O tome sam vise puta govorio ovde. Imas sve objasnjeno u knjizi "Kako sam pobedila rad" od Dr Lorin Dej:
http://www.cps.or...je/rak.htm

Moze takodje da se procita kratka knjiga "Nacela zdravog zivota":
http://www.cps.or...nacela.htm

Ili da se pogleda intervju sa zenom koja je imala rak i bila u teskom stanju, pa me je kontaktirala, poslusala jednostavne savete koje sam joj rekao, i brzo ozdravila:
http://video.goog...7309752560

Rak se jednostavno pobedjuje jacanjem imunog sistema, a to podrazumeva skidanje sa svih otrova (kafa, duvan, alkohol), prelazak na 100% biljnu hranu itd. Ali, uslov svih uslova je da se ne ide na hemoterapiju i zracenje. Hemoterapija je cist otrov koji unistava imuni sistem (a daje se da unisti celije raka), a zracenje je unistavanje organizma.

sd
Nedavno je na Viasat History bila dokumentarna emisija o gladijatorima i naučnici su iznjeli podatak da su se gladijatori hranili isključivo vegetarijanski, a to su zaključili po razini stroncija u njihovim kostima koja je bila mnogo viša od one u kostima običnih ljudi.

Nektarije
Gospodine Miroljube da li ste citali knjigu "Bog i rokenrol" u izdanju manastira Crna Reka? Svima je toplo preporucujem!

Miroljub Petrovic
Nektarije je napisao:
Gospodine Miroljube da li ste citali knjigu "Bog i rokenrol" u izdanju manastira Crna Reka? Svima je toplo preporucujem!

Nisam je citao, ali ne sumnjam da je dobra.

Obilic
U drugoj zapovesti stoji da se ne pravi slika ili lik rezani koji predstavlja bilo sta na nebu, zemlji ili pod vodom. Posle kaze: "Nemoj mu se klanjati niti mu sluziti." Posto vi znate hebrejski mozda vam je poznato sta pise u originalu. Logicno bi bilo da pise nemoj da pravis kip ili sliku da bi im sluzio. Znaci da li je zabranjeno praviti bilo kakve slike? Ili je zabranjeno da se prave slike i kipovi u religijske svrhe?

Obilic
Da li smatrate da je nacin ishrane centralno teolosko pitanje? Cini mi se da ste rekli da covek koji jede smece ne moze da udje u savez sa Bogom, a neobrezani moze. Pa me zanima, po cemu je ishrana vaznije pitanje od obrezanja? Ja bi rekao da ni jedno ni drugo nisu centralna pitanja i da nemaju veze sa karakterom.

Nektarije
U "Knjigi postanja" imaju reci koje me malo zbunjuju "sinovi Boziji i kceri ljudske". Kako to?!

Miroljub Petrovic
Obilic je napisao:
U drugoj zapovesti stoji da se ne pravi slika ili lik rezani koji predstavlja bilo sta na nebu, zemlji ili pod vodom. Posle kaze: "Nemoj mu se klanjati niti mu sluziti." Posto vi znate hebrejski mozda vam je poznato sta pise u originalu. Logicno bi bilo da pise nemoj da pravis kip ili sliku da bi im sluzio. Znaci da li je zabranjeno praviti bilo kakve slike? Ili je zabranjeno da se prave slike i kipovi u religijske svrhe?

Ja ne znam sta ce ljudima uopste slike i kipovi. Cenu to sluzi? Umesto da ulazu u ljude i da zive u prirodi, oni ulazu u destrukciju i zive okruzeni betonom sa slikama prirode po zidovima. Iskreno, kad vidim neku sliku, muka mi je. Kod mene u kuci nema nikakvih slika. Mislim da slika moze da ima smisla jedino ako je u funkciji priblizavanja odredjene vazne informacije, a to je obicno u okliku neke fotografije. Pravljenje "religioznih" slika i kipova za obozavanje je klasicno prizivanje demona.

Miroljub Petrovic
Obilic je napisao:
Da li smatrate da je nacin ishrane centralno teolosko pitanje? Cini mi se da ste rekli da covek koji jede smece ne moze da udje u savez sa Bogom, a neobrezani moze. Pa me zanima, po cemu je ishrana vaznije pitanje od obrezanja? Ja bi rekao da ni jedno ni drugo nisu centralna pitanja i da nemaju veze sa karakterom.

Kada apostoli govore o tome koja su centralna pitanja, oni kazu da su centralna pitanja cuvanje polne cistote (sklanjanje od kurvarstva), cuvanje fizickog zdravlja (sklanjanje od nezdrave hrane) i ulaganje u ljude (tako se postuje zivi Bog), a sklanjanje od idolopokonstva (da se ne ulaze u materijalne stvari koje ne sluze stvaranju dobrih ljudi).

Ova rasprava je vodjena sa fanaticnim hriscanima koji su dosli iz judaizma koji su zahtevali da se neznabosci, koji se obracaju Hristu, obrezuju i da drze sve praznike koje je Bog uspostavio. Apostoli su rekli sa neznaboscima treba raditi polako, kao sa malom decom (jer oni su kao "mala deca" u religiji), da im prvo treba dati "mleko", pa posle "jacu hranu". Dakle, zdrava hrana jeste centralno pitanje. To ne znaci da covek treba odmah da predje na 100% biljnu ishranu, ali bi procenat namirnica zivotinjskog porekla u ishrani trebao da bude do oko 10% (kao sto i ateisiticka piramida ishrane preporucuje). U ovom slucaju bi namirnice zivotinjskog porekla trebale da budu sa sigurnog izvora, od zdravih zivotinja.

Kako to izgleda u praksi, svedoci primer jednog mog prijatelja iz Minhena. On voli da jede meso u malim kolicinama, i ja sam mu rekao da nadje na internetu neku jevrejsku prodavnicu u svom gradu i da tamo kupi meso. On je nasao tu prodavnicu i odusevio se kako je meso ukusno. Pa naravno da je ukusno kad se strogo pazilo kako zive te zivotinje, sta jedu, kako se kolju itd.

Miroljub Petrovic
Nektarije je napisao:
U "Knjigi postanja" imaju reci koje me malo zbunjuju "sinovi Boziji i kceri ljudske". Kako to?!

Govorio sam o tome vise puta na ovom forumu. U pitanje je tekst iz 6. poglavlja gde se kaze da je doslo do velikog nemorala na zemlji jer su se pobozni ljudi (sinovi Bozji) zenili sa pagankama (kceri covecije). Posledica je bio Potop. Tako se i danas radi. Muskarci koji bi trebali da brinu o porodici i otadzbini, trce za kurvama i zene se pagankama, a posledica je stvaranje globalnog Sodoma koji ce Bog morati da unisti.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.64 sekundi!