Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Avel
Jedan poznanik mi je pre par dana ispricao neobicnu pricu i pitao me dosta toga o zdravlju, izmedju ostalog da li je brak izmedju Srbina i crnkinje iz Afrike u redu sa tacke zdravog izbora partnera? Meni se cini da je to ok, mozda je pitanje besmisleno, ali ipak da pitam? Smile

Kad smo vec kod crnaca, video sam sekciju gde sam pronasao materijal o kondomima. Posto je devojka iz Senegala, tamo ima dosta ljudi sa hivom, sta mislite koliko su pouzdani hiv testovi, i dali bi bez obzira na testove decko iz Srbije trebao da raskine sa devojkom iz Afrike s obzirom na rizik?
Ne znam koliko je devojka moralna, ali mi se cini da nije iz neke hriscanske porodice.

PozWink

Miroljub Petrovic
alkoni je napisao:
Sta mislite o tome sto pise u Bibliji da ce u poslednja vremena pred drugi Hristov dolazak sotona uzeti Hristovo oblicje i simulirati njega i nuditi nekakav mir u svetu i blagostanje,verovatno ce vecina covecanstva koji neznaju za pravog i jedinog Boga tada u stvari sotonu smatrati Hristom,(Sto ce biti najveca sotonina prevara u istori covecanstva),a one koji ga ne prihvate smatrace neznaboscima i jurice glavom bez obzira da pobiju sve koji mu se ne priklone.

Tako ce biti.

Miroljub Petrovic
Srb je napisao:
Gospodine Miroljube, kao i "Avel" student sam medicine, i takodje su me ucili da je starenje posledica nakupljanja genetickih gresaka prilikom replikacije DNK. Taj proces replikacije je izuzetno precizan ali nije savrsen i uprkos "repair" mehanizmima izvestan mali broj gresaka se uvek potkrade. Kako vreme odmice sve veci broj replikacija DNK stvara i sve veci broj gresaka u kopiranju a te greske se nakupljaju i uzrokuju greske i defekte u celiji koje mi na organizmu oznacavamo kao starenje.
Posto ste ovo odbacili kao nenaucno, postoji li naucno objasnjenje starenja?

Ja sam o tome govorio u mojoj knjizi "Nauka i problem smrti" Prvo i osnovno pitanje jeste: Kako je nastala genetska informacija? Mogla je da nastane samo od strane Tvorca. Svako normalan ce priznati da informacija ne moze da nastane slucajno, a u genima je zapisana izuzetno slozena informacija (mnogo slozenija od bilo koje informacije koju covek moze da zapise).

Dakle, geni su dokaz za postojanje Tvorca. Tvoji ateisticki profesori priznaju da je genetska informacija odgovorna za covekovo starenje. To je korektan zakljucak, ali pitanje koje se onda postavlja glasi: Zasto informacija u genima izdaje naredjenje da dodje do starenja? Tvoji ateisticki profesori ce reci da je takva informacija nastala slucajno (usled nesavrsenog kopiranja genetskog materijala). Ali, posto vec znam da postoji Tvorac, i znamo da nam je On otkrio u Bibliji zasto covek stari (i umire), onda jedina razumna opcija moze da bude da je Tvorac podesio genetsku informaciju tako da covek pocinje da stari i umire (posto je covek izabrao odvajanje od Tvorca). Nekada su ljudi duze ziveli i proces starenja je bio sporiji. Usled akumuliranja mutacija na genima koji se prenose na potomstvo (a koje su uzrokovane covekovim nezdravim zivotom i pogorsanjem zivotnih uslova), zivotni vek se sve vise skracuje.

Dakle, proces starenja je uspostavljen covekovim odvajanjem od Tvorca, a taj proces je sve brzi i brzi zbog akumuliranja raznih mutacija koji se prenose na potomstvo, a koje su povezane sa starenjem.

Pitanje koje bi takodje trebalo da se postavi jeste: Zasto proces kopiranja gena nije savrsen? Bog ga je sigurno u pocetku stvorio savrsenim. Naravno da taj proces kopiranja nije savrsen zbog covekovog odvajanja od Boga, i zbog sve veceg propadanja coveka.

Ne vidim zasto bi generacijama studenata sistematski neko lagao o takvim vitalnim pitanjima kao sto su procesi u celijama ljudskog organizma, ipak su to buduci doktori, stomatolozi ili farmaceuti, jer ako su to lazna znanja onda sutra zbog takvih lazi mogu da se izgube ljudski zivoti jer ce buduci strucnjaci biti opremljeni netacnim znanjima. Ako je to zaista istina onda se i nasi fakulteti bave opasnom delatnoscu, rizikujuci ljudske zivote radi evolucionisticke ideologije!

Ti si vaspitavan da su ljudi u ovom svetu posteni, kao sto je i vecina ljudi vaspitavana. Ako malo razmislis lako ces razumeti da nauku, narocito medicinsku, kontrolise mafija, odnosno faramceutska mafija, i da je njima u interesu da se narod sto vise zaglupljuje. Profesore interesuje samo novac i karijera, i posledica takvog bavljenja naukom je potpuno propadanje naroda. Dakle, svi ti buduci "eksperti" ce se baviti zaradjivanjem novca i uspehom u ovozemaljskoj karijeri, a na stetu coveka. Ako procitas moju knjigu "Ko vlada svetom", saznaces ko stoji iza takve nauke.

Takodje vezano za ovo, veoma interesantno pitanje. Nakon prvobitnog greha Adama i Eve Bog ih proteruje iz Raja da ne bi okusili od drveta Zivota i ziveli vecno, kao sto pise u 1. Mojsijevoj. Ovo je neko moje slobodno razmisljenje ali da li bi to moglo znaciti da je plod tog drveta bio faktor koji je omogucavao vecan zivot? Vidimo da se drvo Zivota pominje i u Otkrivenju da ce ponovo postojati i cak da ce lisce tog drveta koristiti za iscelivanje.

To je logicno objasnjenje, ali pravi razlog covekovog starenja i umiranja je odvajanje od Tvorca - Izvora Zivota, a to neces uciti na tvom ateistickom fakultetu.

Miroljub Petrovic
simke2 je napisao:
Da li mozemo da se ugojimo ,odnosno kako mozemo da se ugojimo na biljnoj hrani? Ja hocu da se ugojim,malo.Smile Lako smrsam,kad slabo jedem kao sad za post.

Verovatno hoces da se ugojis jer su ti neznabosci oko tebe rekli da si mrsav. Tako mogu i da te nagovore da pusis ili da juris zene. Nisi ti smrsao zato sto si "slabo jeo" za post, nego zato sto si nekvalitetno jeo. Uzmi jedi integralni hleb, i sa njim sta hoces, pa da vidimo da li ces da smrsas. Moci ces samo da imas normalnu tezinu ili da se ugojis.

Miroljub Petrovic
robertp je napisao:
Hvala na pojašnjenju!
Inače radim rekreativno sa utezima i nije mi cilj veliki rast mišića,nego oblikovanje tijela,gubitak masnog tkiva i dobro zdravlje.
Nisam niti genetski predisponiran za veliki rast pa me to niti ne muči...

Ko ti je rekao da nisi genetski predisponiran za rast? Daj, pusti tu pricu.

Da li se sušeni kruh koji spominjete odnosi na kruh od sirovor mljevenog žita i sjemenja.Je li to nepečeni beskvasni integralni kruh?

Imas o tome u knjizi "Kuvar sudnjeg dana".

Miroljub Petrovic
markoni je napisao:
Zbog cega Bog nije oprostio Adamu i Evi prvobitni greh (a oprastao je i teze grehove tokom istorije) i na taj nacin sacuvao covecanstvo od Sotone i njegovih demona

Bog je oprostio Adamu i Evi greh, i oni ce biti spaseni, ali su njihovi potomci izabrali da sluze Sotoni.

NESA
Profesore kako gledate,pa sad slobodno mozemo reci uobicajnu sliku rutinskih napada Izraela na Gazu,jeste da ovi provociraju ali sto je mnogo mnogo je evo vec za samo koji dan potamanili su cetvrtinu brojke nastradalih civila Srba za 77 dana bombardovanja,ako ovako nastave tece krv do kolena Gazom.Naravno majcica Amerika to aminuje i ne dozvoljava usvajanje rezolucije o prekidu vatre,ja znam sta je cilj okolnih zemalja oko Izraela,ali tamane ko ludi i mnogo prisno saradjuju sa Amerikom,kao Boziji narod jesu mnogo postradali ali u zadnje vreme mnogi postradavaju od njih,kao da jedva cekaju da ovi ispale rakete da ih napadnu,zasto jednom zasvagda to ne zavrse a ne 1000 puta iznova i iznova da napadaju bez efekta a samo civili ginu.

nesa

Avel
Hocete da kazete da Satanska mafija kontrolise covecanstvo i polako preuzima svet, i da nije vazno sto doktori imaju zelju da sluze zdravlju jer polako prihvataju Satanizam? Doktori danas ne mogu da rade jer im se stalno cini da ne dobijaju dovoljno novca. Na svetu je poceo vladati sve vise materijalizam. To se vidi po tome sto ima sve vise nesreca na svetu. Sve je vise ubijanja, sve je vise droge i kriminala, a sve je zedj za moci i novcem.

Otkrio sam vase emisije koje ste postavili na sajt www.svetigora.com, slusao sam emisiju o zdravlju. Potpuno se slazem da zdravlje ljudi povredjuju svaki dan svojim losim navikama.

pozSmile

Miroljub Petrovic
Avel je napisao:
Jedan poznanik mi je pre par dana ispricao neobicnu pricu i pitao me dosta toga o zdravlju, izmedju ostalog da li je brak izmedju Srbina i crnkinje iz Afrike u redu sa tacke zdravog izbora partnera? Meni se cini da je to ok, mozda je pitanje besmisleno, ali ipak da pitam?

Glavni uslov za ulazak u brak jeste poboznost. Zatim, bilo bi dobro kad bi bracni drugi bio iz istog naroda, jer bi porodicama supruznika to bilo prihvatljivije (zbog raznih predrasuda). Medjutim, u praksi je danas uopste tesko naci supruznika, pa cak i iz svog naroda, a kamoli iz nekog drugog, da kazemo "bliskog" ili "slicnog" (po boji koze) naroda. Onda bi moglo da se postavi pitanje: Da li je bolje ostati sam i ne uci u brak, ili uci u brak sa osobom suprotnog pola koja je druge boje puti (koze)?

Secam se kada sam pre izvesnog vremena bio na jednom medicinskom seminaru u Americi i kada su neke devojke crnkinje dosle da mi traze moju knjigu na engleskom i da me nesto pitaju oko Stvaranja. Devojke su bile vrlo pobozne i ljubazne, i veoma teoloski obrazovane, tako da pigmentacija njihove koze (boja koze) nije predstavljalu nikakvu prepreku u komunikaciji. Iz licnog iskustva komuniciranja sa devojkama crne puti mogu da kazem da je duhovnost i poboznost jedina stvar koja moze da zblizi ili odbije ljude da budu prijatelji ili nesto vise od toga.

Kad smo vec kod crnaca, video sam sekciju gde sam pronasao materijal o kondomima. Posto je devojka iz Senegala, tamo ima dosta ljudi sa hivom, sta mislite koliko su pouzdani hiv testovi, i dali bi bez obzira na testove decko iz Srbije trebao da raskine sa devojkom iz Afrike s obzirom na rizik? Ne znam koliko je devojka moralna, ali mi se cini da nije iz neke hriscanske porodice.

Prvo, ne moze mladic da ima "devojku". Moze da se ozeni sa njom, a ne da se "zabavlja", kao sto to rade neznabosci. Posto su ocigledno u pitanju neznabosci, onda bi tvoj poznanik trebao najpre da se dovodi u red, pa onda da razmislja o devojkama. Testovi side su generalno pouzdani. Ako devojka nije vakcinisana i ako ne ulazi u odnose sa muskarcima, onda tesko da ce imati virus side.

Avel
Voleo bih da sa vama podelim jedno iskustvo. Mozda nema toliko veze sa temom, ali nadam se da nece biti obrisano. Mozda nekom pomogne da dodje do neke spoznaje.

Nedavno sam prisustvovao seciranju i imao priliku da dodirnem kicmenu mozdinu. Neverovatno je to koliko je kicmena mozdina meka, podseca na glistu koja puca cim je dotaknete. Mislio sam da je to posledica raspadanja, ali les je bio svez. Ovaj trenutak je na mene ostavio neverovatan utisak, kako taj toliko nezan organ smesten tako sigurno unutar kicme. Imao sam priliku da osetim koliko je zivot krtak. Svako ko vidi kako se secira les moze da oseti koliko je ljudski zivot vredan. Kad sam video unutrasnjosti ljudskog tela, koje je prepolovljeno na vise delova, koje izgleda potpuno neprirodno od onoga na sta smo navikli. Mogao sam da osetim kako sva ljtnja i gnev koji ljudi gaje jedni prema drugima potpuno nema smisla.

Moram da priznam da kad sam video mrtvog coveka raskomadanog, izgubio sam svaku strast za ubijanjem, cak i negativaca. Kada covek vidi one komade, onu boju ljudske unutrasnjosti, gnusa se neminovno svakog nasilja.

Miroljub Petrovic
NESA je napisao:
Profesore kako gledate,pa sad slobodno mozemo reci uobicajnu sliku rutinskih napada Izraela na Gazu,jeste da ovi provociraju ali sto je mnogo mnogo je evo vec za samo koji dan potamanili su cetvrtinu brojke nastradalih civila Srba za 77 dana bombardovanja,ako ovako nastave tece krv do kolena Gazom.Naravno majcica Amerika to aminuje i ne dozvoljava usvajanje rezolucije o prekidu vatre,ja znam sta je cilj okolnih zemalja oko Izraela,ali tamane ko ludi i mnogo prisno saradjuju sa Amerikom,kao Boziji narod jesu mnogo postradali ali u zadnje vreme mnogi postradavaju od njih,kao da jedva cekaju da ovi ispale rakete da ih napadnu,zasto jednom zasvagda to ne zavrse a ne 1000 puta iznova i iznova da napadaju bez efekta a samo civili ginu.

Ovi provociraju decenijama, zato sto ih Evropa huska. Na Izrael je palo na stotine raketa iz pojasa Gaze u zadnjih nekoliko godina, a Izrael se uzdrzava od napada da Evropa ne bi satanizovala Izrael. Medjutim, Hamas tako postaje sve jaci i preti sa jos ubitacnijim napadima. Hamasovi teroristi se kriju u civilnim zgradama i dzamijama da bi tako izazvali sto vece civilne zrtve. Scenario je potpuno isti kao i u Bosni, kada su Alijini zlikovci krsili sve dogovore sa Srbima i namerno provocirali i radili najstrasnije zlocine da bi izazvali Srbe na osvetu. To je bio jedini nacin da se Zapad umesa u "sukob" i da oslobodi (okupira) Bosnu. Tako se i danas radi sa Izraelom, ali sada je u pitanju goli opstanak Izraela i oni moraju da ciste kriminalce iz Gaze.

Naravno da to ne moze da bude resenje jer ce ceo svet da skoci protiv Izraela, a Izrael nije sa Bogom. Treba da znas da zbog Hamasovih raketiranja Izraela ne ginu samo ljudi Izraelci, nego cela ekonomija Izraela strasno trpi, narocito turizam, jer se mnogi ljudi boje da posete Izrael.

Avel
Ako devojka nije vakcinisana i ako ne ulazi u odnose sa muskarcima, onda tesko da ce imati virus side.

Zar su pronasli vakcinu protiv side?, nisam uopste u toku...

Izmenio/la Avel na 04.01.2009 20:50

Miroljub Petrovic
Avel je napisao:
Hocete da kazete da Satanska mafija kontrolise covecanstvo i polako preuzima svet, i da nije vazno sto doktori imaju zelju da sluze zdravlju jer polako prihvataju Satanizam?

Ne, nego doktori nemaju zelju da sluze zdravlju. Njih interesuje novac i karijera, a nije ih mnogo briga sta je istina u medicini. Kada bi ih bila briga za zdravlje oni bi lako razumeli da to sto se uci na fakultetu nema veze sa medicinom i ljudskim zdravljem. Ali njih interesuje samo diploma, i da sto pre poloze ispite, i da posle mogu da nadju posao i da budu "cenjeni" u nemoralnom svetu medju neznaboscima. A sve to sto rade je cist satanizam ili unistenje coveka.

Miroljub Petrovic
Avel je napisao:
Ako devojka nije vakcinisana i ako ne ulazi u odnose sa muskarcima, onda tesko da ce imati virus side.

Zar su pronasli vakcinu protiv side?, nisam uopste u toku...

Ne, nego se putem vakcine prenosi sida u Africi (ljudi se namerno izlazu zarazi radi eksperimentisanja i kontrole populacije).

Miroljub Petrovic
Avel je napisao:
Voleo bih da sa vama podelim jedno iskustvo. Mozda nema toliko veze sa temom, ali nadam se da nece biti obrisano. Mozda nekom pomogne da dodje do neke spoznaje.

Nedavno sam prisustvovao seciranju i imao priliku da dodirnem kicmenu mozdinu. Neverovatno je to koliko je kicmena mozdina meka, podseca na glistu koja puca cim je dotaknete. Mislio sam da je to posledica raspadanja, ali les je bio svez. Ovaj trenutak je na mene ostavio neverovatan utisak, kako taj toliko nezan organ smesten tako sigurno unutar kicme. Imao sam priliku da osetim koliko je zivot krtak. Svako ko vidi kako se secira les moze da oseti koliko je ljudski zivot vredan. Kad sam video unutrasnjosti ljudskog tela, koje je prepolovljeno na vise delova, koje izgleda potpuno neprirodno od onoga na sta smo navikli. Mogao sam da osetim kako sva ljtnja i gnev koji ljudi gaje jedni prema drugima potpuno nema smisla.

Moram da priznam da kad sam video mrtvog coveka raskomadanog, izgubio sam svaku strast za ubijanjem, cak i negativaca. Kada covek vidi one komade, onu boju ljudske unutrasnjosti, gnusa se neminovno svakog nasilja.

Sjajno iskustvo, hvala ti.

Srb
Hvala na odgovoru. Upravo citam "Ko vlada svetom" i koliko me god neke stvari zapanjile i fascinirale ipak je to na prvi pogled. Cini mi se kad bolje pogledam danasnje drustvo da se i koristenjem zdravog razuma i logike uz elementarno poznavanje Svetog Pisma mogu doneti neki od zakljucaka koje ste doneli u knjizi. Ocigledno je na svakom koraku, od medija do umetnosti, svakodnevnog zivota pa cak i u medicini osnovno sto se promovise je ono materijalno, u sloganu "Carpe diem" (iskoristi dan), odn. "sve, sada, meni!" Po mom misljenju upravo se tu ogleda i otpadanje od Boga. Okrecuci se materijalnom duhovno je zanemareno, pa cak i postalo predmet podsmeha. Konkretno danas vise nije moral i cestitost ono sto krasi coveka (ili cojstvo i junastvo), ves se devojke krase svojim telom, a mladici onim materijalnim sto poseduju! Materijalnost, odn. novac i samo novac, na svakom koraku... Materijalnost, olicena u novcu, izgleda da je coveku zamenila Boga! A ono sto nije od Boga znamo od koga je, jer je Hristos rekao: "Ko nije sa mnom protiv mene je", tako da mi se cini u neku ruku i strasno otvoriti oci i gledati realnu situaciju! Gotovo je neverovatno da je to stvarnost!
Kad ste pomenuli ateisticke profesore koji su karijeristi, setih se primera kad sam prosle godine na predavanju slusao profesora kako govori o Hekelu i rekapitulaciji. Upoznat sam dobro sa tom temom, znam da je Hekel falsifikovao crteze, sto je i sam priznao, postoje brojni izvori koji su osporili rekapitulaciju i ona je proglasena nevalidnom. Ali, eto primera da se jos takve stvari uce na fakultetima! Zaista neverovatno! Palo mi je na pamet sta ako na ispitu bas to dobijem kao pitanje, da pricam o necemu a znam da je to laz. Ono sto mene zanima je vase iskustvo sa takvim situacijama. Koliko sam upoznat, diplomirali ste geologiju, smer paleontologija u Beogradu. Laik sam za tu oblast, ali znam da danas zvanicna geologija zastupa koncept nastanka Zemlje pre 4.5 milijarde godina, njeno polagano hladjenje, itd... Takodje fosili se objasnjavaju na neke bar meni nelogicne nacine, Biblijski Potop se odbacuje, itd. Dakle te su vas stvari ucili na fakultetu. Kako ste se vi ponasali u takvim situacijama, a znali ste da postoje argumenti protiv takvih tvrdnji? Kako ste postupali u situaciji kad vas npr. na ispitu profesor pita (hipoteticki): "kolika je starost Zemlje?" ili "Kako nastaje granit?"

Avel
Pitanje clana Srb je odlicno. Ako me profesori pitaju da pricam o necemu, a ja im pomenem morani zakon bicu smesan svima prisutnim kolegama i najverovatnije padam ispit. Mozda je bolje o tome pricati kad se dobije neko zvanje, pa da onda ljudi onda lakse veruju i prihvate kad vide da sam doktor?

Natfes
Kako razumeti 1. Mojsijeva 9.20-29? Noje se napio vina. Zar je pio alkohol? Cuo sam sta ste govorili o tome, na forumu ako se ne varam, ali mi nije jasno. Ako je pio neko pice od grozdza a da nije alkoholno zasto se kaze ,,I napi se vina, opi se, i otkri se usred svog satora."?
Parafraziram: zatim dolazi Ham u sator i vidi golotinju oca svoga i kaze to braci svojoj napolju.
Ako je Ham slucajno usao u ocev sator u to vreme kada je Noje spavao (kasnije se u 24 stihu iste glave kaze da se Noje probudio) zasto jednostavno nije izasao iz satora? I zasto bi govorio svojoj braci?

Kada Ham kaze to braci svojoj, oni razumno udju natraske u sator i pokriju oca (Noja).

9.24 ,,Kad se Noje probudi od svog vina, dozna sta mu mladji sin ucini,
9.25 i rece: Proklet da je Hanan i slugama brace svoje da je sluga!
I tako dalje.

Cini mi se da je u ovim stihovima (u ova dva i u narednim) Noje veoma ljut na svoga sina. Zasto? Ima li pravo Noje da se ljuti na Hama jer je ipak on opijen i go lezao na sred svog satora? Mozda se Ham i najavljivao pri ulasku u sator (kucajuci, vicuci ili nesto slicno; mada ne znam da li moze da se kuca na sator) pa se onda zabrinuo za oca i usao da vidi da li je u redu.

Jel Ham normalan?

Miroljub Petrovic
Srb je napisao:
Kad ste pomenuli ateisticke profesore koji su karijeristi, setih se primera kad sam prosle godine na predavanju slusao profesora kako govori o Hekelu i rekapitulaciji. Upoznat sam dobro sa tom temom, znam da je Hekel falsifikovao crteze, sto je i sam priznao, postoje brojni izvori koji su osporili rekapitulaciju i ona je proglasena nevalidnom. Ali, eto primera da se jos takve stvari uce na fakultetima! Zaista neverovatno! Palo mi je na pamet sta ako na ispitu bas to dobijem kao pitanje, da pricam o necemu a znam da je to laz. Ono sto mene zanima je vase iskustvo sa takvim situacijama. Koliko sam upoznat, diplomirali ste geologiju, smer paleontologija u Beogradu. Laik sam za tu oblast, ali znam da danas zvanicna geologija zastupa koncept nastanka Zemlje pre 4.5 milijarde godina, njeno polagano hladjenje, itd... Takodje fosili se objasnjavaju na neke bar meni nelogicne nacine, Biblijski Potop se odbacuje, itd. Dakle te su vas stvari ucili na fakultetu. Kako ste se vi ponasali u takvim situacijama, a znali ste da postoje argumenti protiv takvih tvrdnji? Kako ste postupali u situaciji kad vas npr. na ispitu profesor pita (hipoteticki): "kolika je starost Zemlje?" ili "Kako nastaje granit?"

Ja bih odgovarao: "Vecina naucnika veruje da je Zemlja stara 4,5 milijarde godina."

Miroljub Petrovic
Natfes je napisao:
Kako razumeti 1. Mojsijeva 9.20-29? Noje se napio vina. Zar je pio alkohol? Cuo sam sta ste govorili o tome, na forumu ako se ne varam, ali mi nije jasno. Ako je pio neko pice od grozdza a da nije alkoholno zasto se kaze ,,I napi se vina, opi se, i otkri se usred svog satora."?
Parafraziram: zatim dolazi Ham u sator i vidi golotinju oca svoga i kaze to braci svojoj napolju.
Ako je Ham slucajno usao u ocev sator u to vreme kada je Noje spavao (kasnije se u 24 stihu iste glave kaze da se Noje probudio) zasto jednostavno nije izasao iz satora? I zasto bi govorio svojoj braci?

Kada Ham kaze to braci svojoj, oni razumno udju natraske u sator i pokriju oca (Noja).

9.24 ,,Kad se Noje probudi od svog vina, dozna sta mu mladji sin ucini,
9.25 i rece: Proklet da je Hanan i slugama brace svoje da je sluga!
I tako dalje.

Cini mi se da je u ovim stihovima (u ova dva i u narednim) Noje veoma ljut na svoga sina. Zasto? Ima li pravo Noje da se ljuti na Hama jer je ipak on opijen i go lezao na sred svog satora? Mozda se Ham i najavljivao pri ulasku u sator (kucajuci, vicuci ili nesto slicno; mada ne znam da li moze da se kuca na sator) pa se onda zabrinuo za oca i usao da vidi da li je u redu.

Jel Ham normalan?

Iz konteksta se vidi da je proces kvarenja plodova na jedan poseban nacin zapoceo tek posle Potopa, i da Noje to nije znao, nego je verovatno iscedio grozdje, ali se ono brzo pokvarilo, sto on nije ocekivao, tako da ga je popio i napio se (pozlilo mu je). Verovatno je tako bolestan usao u sator i jednostavno se srusio u krevet. Njegov sin Ham u nijednom slucaju nije smeo da ulazi u ocev spavaci deo satora, a kamoli da prica sta je "video". Sta je mogao da vidi? Mogao je da vidi delimicno otkrivenog (golog) oca, ali sam nacin ponasanja Hama, da o tome prica i da od toga pravi atrakciju lici na ponasanje savremenih novinara koji se samo jadom i bedom bave.

Zbog takvog ponasanja je Ham bio kaznjen od strane oca, a kasnije su od tog Hama nastali oni najgori hananski narodi koji su kasnije bili istrebljeni. Od Hama poticu i danasnji Palestinci, sto ne znaci da Palestinci zato moraju da budu losi. Ima dobrih Palestinaca, ja znam neke.

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.52 sekundi!