Preporuka

Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra

Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame

Pogledaj temu

Stampaj Temu
pocetak foruma
Miroljub Petrovic
Daniel je napisao:
Imam pitanje koje me potaklo citajuci postove, gdje velicate Zidovske obiteljske principe i tradiciju, ukoliko sam dobro shvatio. Zanima me kakvi su to obiteljski obicaji, norme, zakoni?

To su uglavnom obicaji, norme i zakoni koje je Bog dao preko Mojsija u Bibliji, (iako su danas ubacene i neke rabinske "otezavajuce okolnosti"). O tome bi moglo dosta da se prica, ali u najkracem, da bi se jedna zajednica u svetu nazvala "jevrejskom" ona mora da ispunjava sledece uslove:

- da ima sinagogu u kojoj svakog dana, ujutru i uvece, na molitvi bude najmanje 10 Jevreja. To znaci da ti muskarci pre odlaska na posao dodju u sinagogu na kratku molitvu, kao i uvece (naravno da je i zenama i deci dozvoljen pristup za vreme molitve). To podrazumeva da ti muskarci zive u istom naselju i da u sinagogu idu skoro peske. U okviru sinagoge organizuju se i druge duhovne aktivnosti sa ciljem ocuvanja duhovnog zdravlja zajednice. Rabin se finansira od dobrovoljnih priloga ljudi iz zajedncie.

- da zajednica ima kosher kuhinju. To znaci da postoji briga o tome sta se jede u zajednici, sto takodje ukljucuje i neku lokalnu jevrejsku prodavnicu koja snabdeva ljude zdravom hranom, prema biblijskim standardima (podseticu da je nezdrava ishrana vodeci uzrok bolesti i smrti u savremenom svetu). Dakle, vodi se briga o fizickom zdravlju zajednice.

- da zajednica ima svoju skolu (tu se pre svega misli na osnovnu i srednju skolu). Zajednica u kojoj decu vaspitava ne-jevrejski sistem obrazovanja se ne smatra "jevrejskom", jer su ne-jevrejski sitemi obrazovanja neznabozacki i suprotni Bibliji. Dakle, deca u skoli obavezno uce hebrejski jezik i Bibliju.

Ovo su samo neki glavni principi. Postoje i drugi, a sve u cilju ocuvanja duhovnog i fizickog zdravlja ljudi, i ocuvanja duhovnog identiteta prema biblijskim nacelima.

Izmenio/la Miroljub Petrovic na 15.12.2008 00:26

nikola
Dali se u jevrejskim skolama proucava Novi Zavet. U emisi sa svetigore Predrag Markovic je pomenuo da se Jevreji ozbiljno bave proucavnjem Hrista kao mesije, jel to rade rabini ili naucnici

Izmenio/la nikola na 15.12.2008 14:04

Miroljub Petrovic
nikola je napisao:
Dali se u jevrejskim skolama proucava Novi Zavet. U emisi sa svetigore Predrag Markovic je pomenuo da se Jevreji ozbiljno bave proucavnjem Hrista kao mesije, jel to rade rabini ili naucnici

I vecini jevrejskih skola se ne uci u Novom zavetu. Uci se samo u skolama Mesijanskih Jevreja, a one su u manjini, za sada.

Natfes
Pozdrav profesore i pozdrav svima koji posecuju forum,

Govorili ste na nekoliko puta, ako ne ovde na forumu onda na onima gde ste ranije ucestvovali, da je Bog vec cinio cuda u srpskom narodu i da verujete da kada bi se Srbi obratili Bogu pa ostavili makar cigare i prestali da promiskuitetno da se ponasaju - da bi Bog tad ucinio cuda i pomogao svoj narod.

Nemam tekst gde se ste to rekli ali sam pokusao da sto bolje parafraziram.

Imam par pitanja u vezi ovoga. Prvo jeste to na koja Bozja cuda mislite? Pretpostavljam da ih ima vise, ako je tako barem neka kazite. Razmisljao sam na sta kontretno mislite kada kazete to i setio sam se samo Srbije za vreme Dusanove vladavine (kao sto kazete - nije bila idealna ali veoma slicna Mojsijevom zakonu) i Crne Gore u slicnom periodu.

Drugo, ako mozete malo da pojasnite kako smatrate da je samo ostavljanje cigara (pretpostavljam i drugih opijata) i prestanak kurvanja (pretpostavljam okretanje porodici i duhovni sistem vrednosti i ono sto ga prati) dovoljno.
Ja sam pretpostavio da ostavljanje cigara znaci ono sto sam napisao u zagradi a i sto tako i za promiskuitet. Da li sam u pravu ili ste zaista mislili bukvalno da samo ostavljanje cigara i prestanak kurvanja moze doneti toliko milosti Bozje.

Trece, kada pogledam situaciju medju ljudima na ulici (narocito na ulici) pomislim da u ovom trenutku ne postoji ni najmanja sansa da se bilo sta takvo desi. A opet, secam se da je nakon jednostranonog proglasenja nezavisnosti Kosova i Metohije veliki broj ljudi bio ispred Hrama Svetog Save i da se tad moglo osetiti da ima nade za nesto takvo.
Smatram da to (obracanje Bogu) u ovom trenutku nije moguce ali ukoliko bi nas zadesili kakve nesrece onda ce se mozda stvoriti svest kod ljudi koja ce ih usmeriti u pravcu Boga.
Koje je vase misljenje povodom ovoga? Da li i smatrate da se jos nesto veoma bitno mora dogoditi da bi se bilo sta ovakvo desilo? Koliko je to realno u sadasnjoj situaciji?

Cetvrto, a donekle je slicno trecem. Koliko mislite da je ljudi za to potrebno. Svako razuman zna da celokupno stanovnistvo ne moze ni sa cim da se urazumi. Mozda gresim, poznat je slucaj iz Biblije kada je Jona prorok Bozji otisao u Nineviju i da su se ovi promenili kada su ga culi. Pa cak i vladar njihov a cini mi se da nije bilo onih koji su nastavili po losem (ispravite me ako gresim). Jona sam nije hteo isprva da Boga poslusa koliko mu se cinilo nemogucim da se ovi promene. A Bog mu jasno rekao da ide tamo!
Pa kako covek da se nada da ovde nesto moze da promeni ove neznabosce?! Pa ja to stvarno ne mogu da zamislim u ovom trenutku. Bogu je sve moguce, ali da se neki Srbi obrate - ne verujem. Sve me ovo podseca na pricu o Bogu i kamenu.
Koji je Vas komentar na ovo?
Koje je vase misljenje povodom broja Srba i da li mislite da je moguce da se svi promene?

Peto i poslednje, ukoliko se ne varam upoznati ste sa radom Nebojse Krstica. Poznata Vam je sigurno i organizacija koju je osnovao a koja je danas verovatno aktivnija nego ikad do sad. Imam par pitanja u vezi te organizaje a sada cu postaviti samo dva.
Da li mislite da treba podrzati ovu organizaciju? Znam da smatrate da su, parafraziram, ,,dobri samo kada treba da sprece paradu pedera" (mislite verovatno na vecinu njih - na njihov nacionalizam) ali sta je sa nalepnicama koje stampaju poput nalepnice ,,Cirilica - cuvaj ono sto je najsrpskije" (mogu da Vam posaljem sliku ako niste videli - *poslacu Vam sliku onoga o cemu smo pricali sutra).
Meni je ta nalepnica sasvim u redu i ne vidim razlog da se ona ne zalepi na mestima gde ce je narod videti. Inace na njoj nema oznaka organizacije ali se jasno vidi cija je ako se malo poznaje situacija.

Miroljub Petrovic
Natfes je napisao:
Pozdrav profesore i pozdrav svima koji posecuju forum,

Govorili ste na nekoliko puta, ako ne ovde na forumu onda na onima gde ste ranije ucestvovali, da je Bog vec cinio cuda u srpskom narodu i da verujete da kada bi se Srbi obratili Bogu pa ostavili makar cigare i prestali da promiskuitetno da se ponasaju - da bi Bog tad ucinio cuda i pomogao svoj narod.

Nemam tekst gde se ste to rekli ali sam pokusao da sto bolje parafraziram.

Imam par pitanja u vezi ovoga. Prvo jeste to na koja Bozja cuda mislite? Pretpostavljam da ih ima vise, ako je tako barem neka kazite. Razmisljao sam na sta kontretno mislite kada kazete to i setio sam se samo Srbije za vreme Dusanove vladavine (kao sto kazete - nije bila idealna ali veoma slicna Mojsijevom zakonu) i Crne Gore u slicnom periodu.

Pogledajte na primer bitke u Prvom svetskom ratu. Mnogi mladi ljudi koji su se skolovali na zapadu i postajali ateisti, kada su dolazili kao dobrovoljci da ratuju, posle jedne ili par bitaka postajali su religiozni. A da ne govorim o brojnim bitkama u vreme turske okupacije. Pogledajte sta je Bog uradio preko Scepana Malog. Taj covek je bio izuzetno religiozan, znao je sedam jezika, od kojih i hebrejski i grcki, i svojom poboznoscu i uvodjenjem Mojsijevog zakona u Crnoj Gori Bog je preko njega cinio velika cuda izbavljenja naroda, ali i dovodjenja naroda u red.

Drugo, ako mozete malo da pojasnite kako smatrate da je samo ostavljanje cigara (pretpostavljam i drugih opijata) i prestanak kurvanja (pretpostavljam okretanje porodici i duhovni sistem vrednosti i ono sto ga prati) dovoljno.
Ja sam pretpostavio da ostavljanje cigara znaci ono sto sam napisao u zagradi a i sto tako i za promiskuitet. Da li sam u pravu ili ste zaista mislili bukvalno da samo ostavljanje cigara i prestanak kurvanja moze doneti toliko milosti Bozje.

Dobro si shvatio. Dakle, kada bi se okrenuli fizickom i duhovnom zdravlju samo u te dve sfere (duvan je drugi vodeci uzrok smrti, a kurvarstvo je nipodastavanje porodice i nipodastavanje stvaranja dobrih ljudi), doslo bi do dramaticnih promena.

Trece, kada pogledam situaciju medju ljudima na ulici (narocito na ulici) pomislim da u ovom trenutku ne postoji ni najmanja sansa da se bilo sta takvo desi. A opet, secam se da je nakon jednostranonog proglasenja nezavisnosti Kosova i Metohije veliki broj ljudi bio ispred Hrama Svetog Save i da se tad moglo osetiti da ima nade za nesto takvo.
Smatram da to (obracanje Bogu) u ovom trenutku nije moguce ali ukoliko bi nas zadesili kakve nesrece onda ce se mozda stvoriti svest kod ljudi koja ce ih usmeriti u pravcu Boga.
Koje je vase misljenje povodom ovoga? Da li i smatrate da se jos nesto veoma bitno mora dogoditi da bi se bilo sta ovakvo desilo? Koliko je to realno u sadasnjoj situaciji?

Tako je. Sada su sanse da se desi nesto krupno zaista male, skoro nikakve. Ali ako narod ima neku tradiciju, ako zna neke stvari iz duhovnosti, onda kada dodju velike nevolje moze da se desi obracenje. Zapadni evropski narodu nemaju skoro nikakvu moralnu tradiciju i oni u vreme nevolje samo mogu da prihvate ono sto ce im vodeci svetski kriminalci reci da treba da prihvate (naravno, retki pojedinci ce se prizvati pameti).

Cetvrto, a donekle je slicno trecem. Koliko mislite da je ljudi za to potrebno. Svako razuman zna da celokupno stanovnistvo ne moze ni sa cim da se urazumi. Mozda gresim, poznat je slucaj iz Biblije kada je Jona prorok Bozji otisao u Nineviju i da su se ovi promenili kada su ga culi. Pa cak i vladar njihov a cini mi se da nije bilo onih koji su nastavili po losem (ispravite me ako gresim). Jona sam nije hteo isprva da Boga poslusa koliko mu se cinilo nemogucim da se ovi promene. A Bog mu jasno rekao da ide tamo!
Pa kako covek da se nada da ovde nesto moze da promeni ove neznabosce?! Pa ja to stvarno ne mogu da zamislim u ovom trenutku. Bogu je sve moguce, ali da se neki Srbi obrate - ne verujem. Sve me ovo podseca na pricu o Bogu i kamenu.
Koji je Vas komentar na ovo?
Koje je vase misljenje povodom broja Srba i da li mislite da je moguce da se svi promene?

Oni koji se pitaju jesu radno i vojno sposobni muskarci. Zene, deca i starci se nista ne pitaju. Oni mogu da se pitaju samo u demokratiji (vladavini kriminalaca), ali kada dodje do katastrofe i rata, onda se zna ko se pita. Na zalost, potrebno je da dodje do rata i katastrofe da bi mnogi shvatili ko moze da odlucuje i ko moze da se pita o vaznim porodicnim i drzavnim stvarima.

Da bi doslo do promene potrebno je relativno mali broj ljudi. Zamislite selo od 1000 stanovnika. Polovina njih su zene, a polovina muskarci. Od 500 muskaraca, oko polovina njih su vojno nesposobni starci i deca. Dakle, ostalo je 250 radno i vojno sposobnih muskaraca. Ako je 10-20% tih vojno sposobnih muskaraca dovoljno agresivno i odlucno u svojim namerama (za dobro ili zlo), oni mogu da vladaju nad onih 90% muskaraca. Dakle, 25-50 njih moze da kontrolise ostalih 200.

Primer za to imate u NDH. Ante Pavelic je na izborima imao podrsku nekih 2% ljudi u Hrvatskoj (a mozda i manje). Ali ti ljudi su bili odlucni i agresivni da preuzmu vlast i uspeli su u tome, kao i da tu vlast kontrolisu.

Taj obrazac moze da se sprovede i u pozitivnom smislu. Zamislite situaciju velikih nevolja i katastrofa, i u toj situaciji narod vidi da je potpuna propast na pomolu. Kada bi se samo dve grupe muskaraca - taksisti u gradovima, i proizvodjaci hrane u manjim mestima, dakle dve grupe ljudi koje su vec dovoljno organizovane, kada bi oni odlucili da nesto preduzmu, taksisti bi bez problema mogli da prezumu kontrolu u gradovima, a proizvodjaci hrane u manjim mestima. Naravno, tajsistima bi mogli da se pridruze i drugi ozbiljni muskarci, ali taksisti bi lako mogli da budu pogonska snaga koja bi mogla da zauzme policiju i vojsku, kao i institucije vlasti koje bi se vec raspale pod delovanjem nastale katastrofe.

Taksista nema milion, ali ih ima dovoljno, i dovoljno su hrabri, odlucni i iskusni (jer krvavo zaradjuju svoj hleb), da sa njima nema sale (mnogi od njih su i naoruzani). Slicna je situacija i sa proizvodjacima hrane u manjim mestima.

Treba imati u vidu da je Bog uvek radio sa obicnim ljudima, vrednim i hrabrim, a ne sa fakultetski obrazovanima. Retki su slucajevi ljudi koji su zavrsavali zvanicne "visoke skole" da je Bog oreko njih radio velike stvari. U takve slucajeve spadaju Mojsije i apostol Pavle. Zato bi i u slucaju promena Bog mogao da koristi samo vredne i postene ljude, a ne zabusante i neradnike (ne kazem da su svi koji su zavrsili fakultete zabusanti i nesposobnjakovici, ali vecina jeste).

Peto i poslednje, ukoliko se ne varam upoznati ste sa radom Nebojse Krstica. Poznata Vam je sigurno i organizacija koju je osnovao a koja je danas verovatno aktivnija nego ikad do sad. Imam par pitanja u vezi te organizaje a sada cu postaviti samo dva.
Da li mislite da treba podrzati ovu organizaciju? Znam da smatrate da su, parafraziram, ,,dobri samo kada treba da sprece paradu pedera" (mislite verovatno na vecinu njih - na njihov nacionalizam) ali sta je sa nalepnicama koje stampaju poput nalepnice ,,Cirilica - cuvaj ono sto je najsrpskije" (mogu da Vam posaljem sliku ako niste videli - *poslacu Vam sliku onoga o cemu smo pricali sutra).
Meni je ta nalepnica sasvim u redu i ne vidim razlog da se ona ne zalepi na mestima gde ce je narod videti. Inace na njoj nema oznaka organizacije ali se jasno vidi cija je ako se malo poznaje situacija.

Ja imam pozitivno misljenje o toj organizaciji jer je njen rad generalno pozitivan - oni se bore za tradicionalne vrednosti, moral itd. Ja mogu da im sad pronalazim mane, ali to bi bilo besmisleno. Smatram da sve patriote treba da se ujedine, bez obzira na neka manje vazna neslaganja. Ono sto moze da ujedini patriote jeste sistem vrednosti, stvaranje ambijenta za rast zdravih i normalnih ljudi.

Sto se tice cirilice, ja o tome imam drugacije misljenje. Mi treba da promovisemo duhovni koncept koji nam je Bog dao, a u toj promociji treba da koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ako neko kaze da je Srbin, i kaze da su "Srbi nebeski narod", onda to treba da dokazuje svojim zivotom. U tom slucaju, mi treba da budemo videlo drugim narodima. Pa hajde onda da pisemo onim pismom da nas sto vise ljudi razume, i da to prevodimo na sve jezike sveta. Ja ovde namerno pisem latinicom da bi sto vise ljudi moglo da cita. Ali, ja ne zelim da ljudi koji ovo citaju, a nisu Srbi, sada postanu Srbi. Ne, ja zelim da oni predju na Bozju stranu, pa neka se zovu i Francuzi i Kinezi, i kako god hoce.

Nemam nista protiv da neko kaze da su Hrvati nebeski narod, ili Albanci, ili Nemci. Mene interesuje kako ljudi zive, a ne toliko sta pricaju. Ako prica nekog pojedinca nije mnogo destruktivna, ako je podnosljiva, a njegov zivot je moralan, onda postoji prostor za saradnju.

Ja smatram da ta prica sa cirilicom nema neku svrhu. Ja kod kuce pisem cirilicom, ali pisem latinicom, engleskim i hebrejskim svuda gde ce to ispuniti cilj pruzanja informacije u promovisanju Bozjeg duhovnog koncepta.

Natfes
Ali zar ne smatrate da cirilica, kada bi se koristila kao prvo pismo, moze u nekoj meri da sluzi ocuvanju srpske tradicije (koja jeste izmedju ostalog i moral nasih predaka)?

Ciljam na to da kada Srbin u svojoj zajednici svakodnevno gleda natpise na cirilici, bilo da su to prodavnice, pekare ili firme itd. mora da bude svestan svoje tradicije.
Cini mi se da ste mi vec odgovorili na ovo sto pitam kada ste rekli da smatrate da nema neku svrhu, ali mozda bi je i bilo. U svakom slucaju ja bih se lepse osecao kada svuda oko sebe vidim cirilicom pisane natpise.
A isto tako mislim da u tom slucaju nista ne bismo izgubili.
Naravno da cemo pisati bilo kojim jezikom kada to sluzi cilju.

Secam se da sam jednom prilikom u Pecatu (nedeljnik) procitao duhovitu dosetku urednika casopisa. Na pitanje zasto ne stampaju novine na cirilici on im je odgovorio da stampaju na latinici a misle na cirilici za razliku od nekih koji pisu na cirilici a misle na americkom. I sad sam se nasmejao ovom.

Hocu da kazem da cirilica sama po sebi ne znaci nista i da ima daleko bitnijih stvari ali zasto ne bismo negovali svoju tradiciju (cirilicu izmedju ostalog) ukoliko to moze da sluzi Srbima danas.

Steta sto nisu svi tekstovi na sajtu pisani sa slovima poput š (sh), ć (ch) itd. Mogli bi samo u programu da se konvertuju na cirilicu i eto uz malo truda i verzije sajta na cirilici. Ni ovako taj posao ne zahteva mnogo vremena. Naravno, forum bi bio na latinici a novi tekstovi bi se za koji sekund dodali na cirilici.

Miroljub Petrovic
Natfes je napisao:
Ali zar ne smatrate da cirilica, kada bi se koristila kao prvo pismo, moze u nekoj meri da sluzi ocuvanju srpske tradicije (koja jeste izmedju ostalog i moral nasih predaka)?

Ciljam na to da kada Srbin u svojoj zajednici svakodnevno gleda natpise na cirilici, bilo da su to prodavnice, pekare ili firme itd. mora da bude svestan svoje tradicije.
Cini mi se da ste mi vec odgovorili na ovo sto pitam kada ste rekli da smatrate da nema neku svrhu, ali mozda bi je i bilo. U svakom slucaju ja bih se lepse osecao kada svuda oko sebe vidim cirilicom pisane natpise.
A isto tako mislim da u tom slucaju nista ne bismo izgubili.
Naravno da cemo pisati bilo kojim jezikom kada to sluzi cilju.

Secam se da sam jednom prilikom u Pecatu (nedeljnik) procitao duhovitu dosetku urednika casopisa. Na pitanje zasto ne stampaju novine na cirilici on im je odgovorio da stampaju na latinici a misle na cirilici za razliku od nekih koji pisu na cirilici a misle na americkom. I sad sam se nasmejao ovom.

Hocu da kazem da cirilica sama po sebi ne znaci nista i da ima daleko bitnijih stvari ali zasto ne bismo negovali svoju tradiciju (cirilicu izmedju ostalog) ukoliko to moze da sluzi Srbima danas.

Steta sto nisu svi tekstovi na sajtu pisani sa slovima poput š (sh), ć (ch) itd. Mogli bi samo u programu da se konvertuju na cirilicu i eto uz malo truda i verzije sajta na cirilici. Ni ovako taj posao ne zahteva mnogo vremena. Naravno, forum bi bio na latinici a novi tekstovi bi se za koji sekund dodali na cirilici.

I ja vise volim kada oko mene sve pise na cirilici, ali to moze da bude kod mene u kuci, ili u mojoj drzavi. Kada komuniciramo sa drugima onda je bolje da koristimo pismo da sto vise ljudi razume. Ipak, najvise volim kad oko mene pise sve na hebrejskom, onda me to podseca na Boga.

Tekstovi sajta su radjeni pre par godina i tada je uradjeno tako bez yu slova. Nemam vremena, a ni ljude da to ispravljaju, pa to tako stoji, ali poruka se razume.

Miroljub Petrovic
daliboring je napisao:
Zelim da vas pozdrvaim profesore, i da kazem da ste zaista covek okoji dosta cini za veliki broj ljudi u srbiji a i shire, sa vashim predavanjima i knjigama, a verujem da ste aktivni i u drugim vidovima medija.

Dakle, radi se o delu u Starom Zavetu gde se govori o Kainu kada je ucinio smrtni greh, tacnije radi se o recenici: "Evo me teras danas iz ove zemlje da se krijem ispred tebe, i da skitam i potucam po zemlji, pa ce me ubiti ko me susretne. " A Gospod mu rece: ,, Zato ko ubije Kaina, sedmostruka ce osveta biti. " I nacini Gospod znak na Kainu da ga ne ubije ko ga susretne. " i onda deo : " I pozna Kain zenu svoju...

Moje pitanje je: Ko da ubije kaina, i odakle zena kada su Kain i Avelj bili jedini potomci Adama i Eve?

Pitanje veoma muci i trenutno predstavlja tacku na moje citanje Starog Zaveta, zato sto trenutno nema smisla sve ostalo, kao sto vi rekoste u predavanju da iako jedna rec bude ne ispravno cela biblija tj. sve so je napisano se ponistava...

Znam da odgovor postoji, ali nisam znao ko bi bio u stanju da odgovori, pa se setih vas.

Gledao sam dosta vasih emisija, i mislim cak da sam jednom cuo odgovr na pitanje koje sam postavio, ali ne mogu da se setim u kojoj tacno. Zato vas molim da mi pomognete kako direktnim odgovorom ili pak jenim linkom koji ce me uputiti na bash onu emisiju u kojoj objashnjavate "problem"

Unapred hvala!!!

Dalibor

Ja sam o tome vec govorio. Imas na 167. strani ovog foruma. Ukratko, nigde u Bibliji ne pise da su Kain i Avelj bili jedini potomci Adama i Eve. Kada je Kain ubio Avelja, Eva je rodila sina Sita, kada je Adamu bilo 130. godina. To znaci da je Kain ubio Avelja kada je Adam imao mozda 127 ili 128 godina. Za to vreme Adam i Eva su imali dosta dece i unuka. U Bibliji se iznose samo informacije koje su vazne celom covecanstvu, a ne nevazni detalji (kao koliko su dece imali Adam i Eva).

nikola
Neko je vec postavio link gostovanja Branka Dragasa - TV Zajecar

http://video.goog...1377&hl=en

Korisno predavanje o ekonomiji, sta ce verovatno zadesiti svet i nas. Sada 2-5 posto ljudi kontrolisu najrazvijenije zemlje, jer je njihova moc bitna za obracanje naroda, ako su oni pisali pravila da stalno jacaju a dostojanstvo ljudi da propada, sta moze da se desi usled raspada ekonomije, verovatno ce biti velika presija na ljude

zahvalan
Pozdrav Miroljube

Imam problem
od malena jako sporo citam. Po internetu sam iz tog razloga potrazio
audio zapis Biblije ali sam nasao zapis samo Novog Zaveta na sajtu
Sionsak truba, dali vi imate mozda neki link sa audio zapisom Starog
i Novog Zaveta za koji mislite da je verodostojno uradjen. Ovi audio
zapisi su jako dragoceni slepim osobama, mogu da smanje umaranje
ociju nakon duzeg citanja, da sluze za lakse upoznavanje dece sa Biblijom itd. Mozda bi takvi audio zapisi mogli u buducnosti da se postave i na ovom sajtu. Unapred zahvalan

nikola
Ima ovde cele Biblije
http://www.esnips...veto-pismo

i na ruskom, lepo se razume:
http://www.pravkn...vzavet.php
http://www.pravkn...nzavet.php

Imao sam problema pri skidanju nekih fajlova, mogu ti poslati postom ako hoces

Izmenio/la nikola na 16.12.2008 02:43

Mladen M
[b]

Taksista nema milion, ali ih ima dovoljno, i dovoljno su hrabri, odlucni i iskusni (jer krvavo zaradjuju svoj hleCool, da sa njima nema sale (mnogi od njih su i naoruzani). Slicna je situacija i sa proizvodjacima hrane u manjim mestima.

Profesore mozemo li nac bolju profesiju od taksista za primjer?, ovamo kod mene u pg vecina njih nisu bas pozitivni ljudi , u 70% udesa po gradu sto mozete uociti ucestvuju upravo taksisti i to oni stariji. Da ne govorim da se u zadnjih par godina extremno povecao broj taxi udruzenja gdje su mahom zaposljena momcad ali i djevojke!? Ne kazem da medju njima nema dobrih ali sa sigurnoscu mogu tvrditi da nisu bas za primjer.
A bogami naslusa sam se prica i za Beograd da kad dodju ljudi spolja taksisti znaju da ih vozaju po gradu ne bi li im naplatili vise (ukrali).

Izmenio/la Mladen M na 16.12.2008 09:28

Miroljub Petrovic
kajem se
MIRO ZANIMA ME "HADZ",ZNAM DA MUSLIMANI IDU NA HADZ TO HODOCASCE ALI NEDAVNO SAM CUO DA I HRISCANI PRAVOSLAVCI DOBIJU TO IME "HADZI"KAD ODU U JERUSALEM ILI TAKO NESTO DA LI ZNAS ISTA U VEZI TOGA POZDRAV.(dopuna mala recimo ako si dobio HADZI znaci tvoje bi bilo ime :MIROLJUB (HADZI)PETROVIC)

U Bibliji postoji zapovest da dok je Bozji narod ziveo u Izraelu, i dok je bila teokratija, da se tri puta godisnje ide u Jerusalim za tri praznika, a to su Praznik Beskvasnih hlebova, Praznih Sedmica i Praznik Koliba ili Senica (Macot, Shavuot i Sukot). Tada se odvijala posebna sluzba u Hramu koja je ukazivala na Plan Spasenja i ljudi su trebali da se stalno podsecaju na Bozja obecanja.

Danas nema Hrama i ne ide se u Jerusalim za te praznike, ali to ne znaci da ne treba da razmisljamo o tim datumima i praznicima.

Neki ljudi su nastavili da posecuju odredjena mesta, da razmisljaju o Bogu i to nije lose. Lose je kad se od toga napravi najvaznija stvar u religiji, u smislu "ja sam bio tamo, a nije vazno kako zivim". Bog od nas ne trazi da idemo tamo ili ovamo, vec da moralno zivimo. Lepo je otici u Izrael i posetiti odredjena mesta, ali to nije uslov spasenja niti nesto sto je najvaznije u zivotu. Oni koji odu u Izrael i vide neke stvari i saznaju, imaju vecu odgovornost pred Bogom da moralno zive.

Muslimani imaju odlazak u Meku i to je lepo, da razmisljaju o Bogu, da se zajednicki mole. Za Muslimane je i Jerusalim sveti grad, i oni i tamo idu. Ali ponavljam, najvaznije je kako covek zivi i sve treba da bude u toj funkciji.

Ovo sa prezimenom (Hadzi) su ljudi uveli, ali ako neko misli da ce to da ga podseca na odlazak u Jerusalim i da ce promena prezimena da mu bude podsetnik da treba moralno da zivi, onda i to moze da bude od koristi. Ja to ne bih uradio, ali svako neka radi po svojoj savesti. Dakle, sve sto se radi treba da bude u funkciji duhovnog napretka.

Miroljub Petrovic
zahvalan je napisao:
Pozdrav Miroljube

Imam problem
od malena jako sporo citam. Po internetu sam iz tog razloga potrazio
audio zapis Biblije ali sam nasao zapis samo Novog Zaveta na sajtu
Sionsak truba, dali vi imate mozda neki link sa audio zapisom Starog
i Novog Zaveta za koji mislite da je verodostojno uradjen. Ovi audio
zapisi su jako dragoceni slepim osobama, mogu da smanje umaranje
ociju nakon duzeg citanja, da sluze za lakse upoznavanje dece sa Biblijom itd. Mozda bi takvi audio zapisi mogli u buducnosti da se postave i na ovom sajtu. Unapred zahvalan

Jel sporo citas zato sto slabo vidis, ili zato sto nisi mnogo citao? Ako slabo vidis, pocni zdravo da zivis, zdravo da se hranis, pocni da odmaras oci, nabavi rupicaste naocare, procitaj knjigu "Unapredite vid" (imas je na linku: http://www.cps.or...ge/oci.pdf). Ako nisi mnogo citao u zivotu, kreni da citas svaki dan po malo, pa ces uskoro brzo citati.

Ne znam za audio zapis Biblije, pogledaj na internetu.

Miroljub Petrovic
Mladen M je napisao:
[b]
Taksista nema milion, ali ih ima dovoljno, i dovoljno su hrabri, odlucni i iskusni (jer krvavo zaradjuju svoj hleb), da sa njima nema sale (mnogi od njih su i naoruzani). Slicna je situacija i sa proizvodjacima hrane u manjim mestima.

Profesore mozemo li nac bolju profesiju od taksista za primjer?, ovamo kod mene u pg vecina njih nisu bas pozitivni ljudi , u 70% udesa po gradu sto mozete uociti ucestvuju upravo taksisti i to oni stariji. Da ne govorim da se u zadnjih par godina extremno povecao broj taxi udruzenja gdje su mahom zaposljena momcad ali i djevojke!? Ne kazem da medju njima nema dobrih ali sa sigurnoscu mogu tvrditi da nisu bas za primjer.
A bogami naslusa sam se prica i za Beograd da kad dodju ljudi spolja taksisti znaju da ih vozaju po gradu ne bi li im naplatili vise (ukrali).

Ja sam ti naveo jednu grupu ljudi gde su vecina dobri i vredni, a ti izabrao bas one lose pojedince. Nema savrsenih grupa, a ovi su organizovani i muskarci su koji krvavo rade pa umeju da cene neke stvari.

Izmenio/la Miroljub Petrovic na 16.12.2008 10:27

Don Huan
Miroljub Petrovic je napisao:
Ukratko, nigde u Bibliji ne pise da su Kain i Avelj bili jedini potomci Adama i Eve.

A sta pise, ko su sve bili njihovi potomci?

boZo
da li je neko primetio da se zenska populacija skoro uopste ne interesuje za ove teme. ja sam pokusao da pricam sa dve drugarice i sa devojkom o ovim temama... kao sto bi stariji narod rekao "na jedno uvo uslo na drugo izaslo"

Miroljub Petrovic
Don Huan je napisao:
Ukratko, nigde u Bibliji ne pise da su Kain i Avelj bili jedini potomci Adama i Eve.

A sta pise, ko su sve bili njihovi potomci?

Opet ti sa tvojim "pametnim" pitanjima. Kad ces da pocnes da citas Bibliju? Procitaj bar prvih 11 poglavlja, tu imas kompletan rodoslov. U 1. Mojsijevoj 5,4 pise da je Adam imao dosta sinova i kceri. E sad, ne pise koliko ih je imao. Mozda tebi trebaju tacni podaci sve Adamove dece, brojevi njihovih cipela i slicno, ali na zalost, toga nema u Bibliji, tako da mozes da zakljucis da je "Biblija skroz pogresna".

Miroljub Petrovic
boZo je napisao:
da li je neko primetio da se zenska populacija skoro uopste ne interesuje za ove teme. ja sam pokusao da pricam sa dve drugarice i sa devojkom o ovim temama... kao sto bi stariji narod rekao "na jedno uvo uslo na drugo izaslo"

Nisi u pravu. Zenska populacija se itekako interesuje, ali to su pobozne devojke i zene koje se uglavnom ne mesaju u muske razgovore nego prate sta se desava, citaju i mole se, a ako nesto hoce da pitaju onda to rade na pristojan nacin, ili odmerenim ukljucivanjem na forum, ili postavljanjem pitanja preko privatne poruke ili e-maila.

Don Huan

Opet ti sa tvojim "pametnim" pitanjima. ......... tako da mozes da zakljucis da je "Biblija skroz pogresna".

Opet ti sa tvojim "pametnim zakljuchcima.
Biblija je skroz tacna, ali su tvoji zakljuchci ponekad skroz pogresni, i to u krupnim pitanjima.
Prvo, zlocin ubistva (to samo u tvom prevodu pise)
drugo, Boziji sinovi (imas svoje tumacenje, a lepo ti pise, samo ne citas, ili opet imas neki svoj prevod)

Uostalom da ne nabrajam dalje, ajde odgovori mi samo na jos jedno pitanje i vise se necu, kako ti to kazes, praviti pametan.

Pitanje je,

Kako tacno glasi molitva koju je Isus ostavio svojim ucenicima, obzirom da postoje dve verzije, jedna kraca i druga za 9 reci duza?

Predji na forum:
Vreme učitavanja: 0.52 sekundi!