pocetak foruma
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 15:26
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
boro je napisao: Miroljub Petrovic je napisao: Boki je napisao: Inace, ja sam pogledao ceo serijal Biblijskih crtanih(2 DVD - kupio sam ih na standu CPS na sajmu knjiga) i mogu sa zadovoljstvom da kazem da sam uzivao. I preporucujem svima, bez obzira sto mozda vise nisu mali... Treba da pogledas najnoviji DVD crtanih filmova koji je jos bolji. Miroljube ima li sanse da ceo serijal Biblijskih crtanih stoji na vasem sajtu za download. Upravo radimo na tome. |
|
|
Konstantin |
Odgovorio 17.06.2008 15:29
|
Član Odgovori: 81 Pristupio/la: 16.02.2008 20:38 Lokacija: Nepoznata |
Miroljub Petrovic je napisao: Laki je napisao: Gdine Miroljube, posto nisam bas upucen u egiptologiju, da li je otkrivena grobnica faraona za cije vladavine je Mojsije izveo narod iz Egipta? Otkrivena je grobnica, ali je u njoj sahranjen Tutankamon, njegov sin, a faraon nije sahranjen, jer je poginuo u prelasku preko Crvenog mora. U pitanju je faraon Amenhotep III. O tome sam vise govorio u predavanju "Tajna kraljevske sfinge" u serijalu "Tajne skrivene u stenama" (mozete na ovom sajtu da skinete ili pogledate taj video). Postovani profesore, da li vi verujete da je Amenhotep IV (ja znam da je taj bio Tutankamonov otac a ne III, mozda gresim) zaista kako kaze zvanicna istorijska nauka, odbacio mnogobostvo i boga Amon-Ra...i utvrdio novu jednobozacku religiju Atona-Suncevog diska, da je promenio svoje ime u Ehnaton-onaj koji je zadovoljio Atona...a sina nazvao Tutankaton....da li mislite da je ovaj prelaz na "monoteizam"(znam da je to jos bio paganizam cist) bio pod uticajem Mojsija i Jevreja?...poznato je da je posle njegove smrti Tutankaton vratio staro ime Tutankamon i vratio se mnogobostvu |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 15:30
|
Super Administrator Odgovori: 22623 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
nikola je napisao: Kako se saznali da se Karadjordjevici nisu odrekli masonstva, Nisam uopste saznao da su se odrekli masonstva. Ko kaze da su se odrekli? Pa gde je bezao kralj Petar II? Bezao je u Englesku, leglo masona. imate nesto o tome ili nesto o pop Milu Jovovicu. Postoji knjiga "Znameniti crnogorski i hercegovacki junaci" od Marka Vujacica. Kako gledate na epske pesme o kraljevic Marku, zasto se toliko pevalo o njemu kada se poturcio u ubijao svoj narod. Prvi put za to cujem. Sava Mrkalj od kojeg je Vuk Karadzic preuzeo kompetnu zabuku i koji je bio mnogo vredniji od Vuka se nista ne govori, osim sto pomene Amfilohije za Mrkalja da je mozda bio i veci od Njegosa. Vuk je bio u sukobu sa nekima iz vrha crkve, pa ga mnogi ne vole. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 15:54
|
Petar je napisao: Muzika "Adonaj" je super. Jel imate jos muzike? Evo jos malo muzike, ova je malo modernija: http://www.cps.or...modern.zip |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 15:58
|
Kevin je napisao: ima jedna nelogična stvar u Bibliju.kad je egipatski vladar zadao da se pobiju sva djeca jevreja,kćerka tog vladara je dala jevrejsko ime djetetu Mojsije,dok je njezin otac istu takvu djecu ubijao.. Mojsije je imao egipatsko ime - Senmut, odnosno Tutmos II. Faraonova cerka mu je dala ime koja ima svoje jevrejsko znacenje, jer je videla da je jevrejsko dete. Mojsijevo zvanicno ime je bilo egipatsko ime. Postoji mogucnost da ime "Mojsije" nesto znaci i na egipatskom jeziku, ali to sam samo cuo, a nisam proucavao. i kako to da nema nigdje dokaza u pustinji da su ljudi 40 god(izbvljanje iz Egipta)... Ima dokaza u pustinji. Pogledajte link o planini Sinaj: http://www.cps.or.../sinaj.htm |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 16:02
|
traveler je napisao: Profesore zanima me sta mislite o prevodima koje radi vladika Atanasije Jevtic,ja sam citao neke i mislim da su veoma dobro odradjeni,takodje komentari koji ih prate takodje su vrlo kvalitetni,bar bih ja rekao?I sta mislite o samom vladici Atanasiju? Prevodi Atanasija su dobri. U Cacku sam cuo za njega da je najveci ekumenista, a video sam i neke njegove slike pored masonskih grobova. Cacak je postao glavno mesto za borbu protiv ekumenizma, a tamo o njemu nemaju lepo misljenje. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 16:04
|
bojsane je napisao: Zasto Knjiga propovednikova izaziva nekakav nelagodan osjecaj poslije citanja?Recimo kad se poredi sa pricama Solomonovim ili sa recimo Jevandjeljima,koji odisu optimizmom i nadom,ne mogu se oteti utisku da propovednik sa prilicnom dozom skepse gleda na zivot.Na kraju knjige,ipak imamo izjavu(parafraziram):"Boga se boj,i zapovjesti njegove drzi,jer to je covjeku sve".Medjutim i pored ovog,moram priznati da mi ostatak knjige izgleda prilicno nesvojstven i nekompatibilan samom Isusu,Pavlu i nacinu na koji su oni gledali na zivot.Moze objasnjenje? U pitanju je ispovest coveka koji je bio najbogatiji u istoriji i koji je to bogatsvo zloupotrebljavao do krajnjih granica. U pitanju je bio car Solomon. On jednostavno kaze da je sve to beda i da jedino sto ima smisla u zivotu je sluzba Bogu. |
|
|
nikola |
Odgovorio 17.06.2008 16:10
|
Član Odgovori: 743 Pristupio/la: 26.01.2008 19:31 Lokacija: Bor |
Slusao sam ranije predavanja Atanasija, meni je to bilo od velike koristi. Skoro sam cuo da mu je duhovnik grk i veliki ekumenista, ako on to ne vidi (Atanasije) onda je teorija o spaljivanju ceonog reznja svinjetinom potpuno tacna, kao i da treba izbegavati sve slatkorecivosti kada su ozbiljne teme u pitanju. I dalje ne verujem da je Atanasije ekumenista mada ga pogana stoka stavlja kao blatobran, jedno njegovo predavanje na sajtu pa iza toga serijal predavanja Irineja Bulovica, pod naslovom najveci pravoslavni sajt Izmenio/la nikola na 17.06.2008 17:52 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 16:26
|
Konstantin je napisao: Postovani profesore, da li vi verujete da je Amenhotep IV (ja znam da je taj bio Tutankamonov otac a ne III, mozda gresim) zaista kako kaze zvanicna istorijska nauka, odbacio mnogobostvo i boga Amon-Ra...i utvrdio novu jednobozacku religiju Atona-Suncevog diska, da je promenio svoje ime u Ehnaton-onaj koji je zadovoljio Atona...a sina nazvao Tutankaton....da li mislite da je ovaj prelaz na "monoteizam"(znam da je to jos bio paganizam cist) bio pod uticajem Mojsija i Jevreja?...poznato je da je posle njegove smrti Tutankaton vratio staro ime Tutankamon i vratio se mnogobostvu Nije mi poznato. |
|
|
Petar |
Odgovorio 17.06.2008 16:51
|
Član Odgovori: 267 Pristupio/la: 24.02.2008 16:36 Lokacija: Nepoznata |
Znaci knjiga propovednikova je knjiga Solomonova? Sta se dogodilo sa Solomonom? Bio je dobar, pa los, pa se na kraju pokajao? Spasice se valjda? "Ne govori: sta je to, te su predjasnji dani bili bolji od ovijeh? jer ne bi bilo mudro da za to pitas." Sta ovo znaci? Osudjuje se neka vrsta nostalgije? Proslost nam cesto izgleda lepsa od sadasnjosti. Sta ce se dogadjati u Izraelu u buducnosti? Oce li biti uspostavljena teokratija? Koliko je to blizu, ako je uopste moguce? Izmenio/la Petar na 17.06.2008 16:56 |
|
|
filosof |
Odgovorio 17.06.2008 17:00
|
Član Odgovori: 21 Pristupio/la: 03.06.2008 14:04 Lokacija: Nepoznata |
Mislite li da je nefer od strane crkve sto je car Dusan jedini nemanjic koji nije proglasen svecem? Cuo sam teoriju da on u stvari nije umro prirodnom smrcu vec je otrvoan po nalogu Vatikana. Mislite li da su takve pretpostavke realne? |
|
|
nikola |
Odgovorio 17.06.2008 17:24
|
Član Odgovori: 743 Pristupio/la: 26.01.2008 19:31 Lokacija: Bor |
Vojislav Seselj govori o uzrocima iz proslosti na ovim prostorima http://www.youtub...Y-PaNNPbzk http://www.youtub...7cfjOiqkEU http://www.youtub...zgob1omATA http://www.youtub...q6hz2SdcEM Izmenio/la nikola na 17.06.2008 17:48 |
|
|
Aleksandar Simovic |
Odgovorio 17.06.2008 18:35
|
Član Odgovori: 26 Pristupio/la: 11.12.2007 19:02 Lokacija: Beograd |
HITNO: Dramatični događaji u žičkoj eparhiji!!! Danas, 4./17.6.2008.god. na Duhovski utorak, u selu Duškovci kod Požege u Eparhiji žičkoj, Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Žički G. Hrizostom. Pre Svete Liturgije vladika je osveštao hram "Svete Trojice". Svetoj Liturgiji je prisustvovao veliki broj sveštenstva i monaštva, a hram je bio prepun vernog naroda, tako da su mnogi od prisutnih vernika morali stajati za vreme Liturgije u porti hrama. Mnogi od pristutnih vernika u hramu držali su u rukama parole, a neki su parole imali okačene oko vrata. Na parolama je pisalo: "Sveti arhijerejski sabor je treći put rekao kako Bogu da se služi", "Treća sreća", "Vladiko dao si reč - držimo te za reč"! Svo vreme tokom služenja Svete Liturgije vladika je video ispisane parole, jer su mladići, koji su ih držali, stajali u prvima redovima vernog naroda. Sveta Liturgija je u početku tekla normalno, i služeno je po tipiku, jer narod nije dozvolio drugačije. Vladika je čak rekao horu da se ne nadvikuje sa narodom, nego da pusti da narod peva, tako da je već ispred čitanja Simvola vere narod preuzeo odgovaranje na Liturgiji. Kada je doslo za Pricesce, vladika je pricestio svestenike i onda je jedan svestenik umesto da kaze da oni koji su se pripremali, postili, pokajali se i ispovedili za Svetu Tajnu Pricesca pridju i priceste, on je rekao "ko hoce ili ko zeli". Narod se malo uskomesao, ali je i preko toga presao. Služba je, dakle, tekla normalno sve do trenutka kada je sveštenik izašao iz oltara da pročita Zaamvonu molitvu. Umesto da se okrene prema Istoku, sveštenik se okrenuo prema Zapadu i počeo da čita molitvu. Jedva da je uspeo da pročita nekoliko reči, a verni narod je glasno počeo da negoduje zašto sveštenik to čini, tražeći da se ovaj okrene prema istoku,a potom i sam narod se okrenuo ka zapadu. Vladika je jednom od đakona naredio da izađe i kaže svešteniku da se okrene prema istoku, no ni ovo nije pomoglo. Narod nije prestajao da glasno negoduje, tako da se čitanje Zaamvone molitve sveštenika, koji se protivno tipiku okrenuo zapadu umesto istoku, nije ni čulo. Tada su sveštenici i đakoni, koji su bili u oltaru, krenuli da izađu iz hrama, našta je prisutni narod u hramu i oko hrama kleknuo na kolena sprečavajući ih da izađu napolje. Narod je tražio da im se obrati vladika Hrizostom, što on nije hteo učiniti. Sveštenici se nisu obazirali na narod koji je klečao, već su pokušali (u odeždama) da pregaze preko naroda i gurajući ga da izađu napolje. Pošto u tome nisu uspeli, vratili su se u oltar i to saopštili vladici. Tada je vladika svukao odežde i prekinuo služenje Liturgije, a sveštenici su nastavili da se svađaju sa narodom. Namesnici su se tada podelili oko toga šta treba činiti. Jedni su govorili da narod treba ostaviti na miru, dok su drugi poslali sveštenike koji nisu služili da pozovu policiju. Na ovom je mestu bitno reći da je svo vreme dok je narod klečao, monaštvo, prisutno u hramu, stajalo mirno i moglo se videti da su nekima od njih oči bile ispunjene suzama. Policija je odmah pristigla, što ukazuje na činjenicu da su bili pripravni za ovakav sled događaja. Videvši policiju, sveštenici su se ohrabrili i počeli da agresivno nasrću na narod koji je klečao. Za to vreme vladika je stajao mirno u oltaru. Pošto on nije hteo da se obrati narodu, to su učinili parohijski sveštenici prisutnog naroda. Tada se već situacija zaoštrila preko mere, tako da je jedan izbezumljeni namesnik prišao snimatelju Dečje televizije iz Kragujevca, koji je snimao Svetu Liturgiju, i gurnuo ga vičući: "Ugasi kameru, nemoj da snimaš!" Na takav njegov brutalan i nečovečan postupak narod je povikao: "Ovo snimaj!" Tada je već nastao takav metež da se više nije znalo ko koga gura. Metež su pravili sveštenici i đakoni u odeždama, koji su tako gurali prisutne vernike, da su neki od vernika popadali na pod hrama. I sa jedne i sa druge strane čulo se: „Teško vama, licemeri!“ U ovim trenucima narod je pevao bogomoljačku pesmu Svetog Vladike Nikolaja "Pomozi nam Višnji Bože". Namesnik, koji je odgurnuo snimatelja, vikao je na prisutno monaštvno: "Eto šta ste napravili!" Iz oltara je episkop, okružen sa svih strana đakonima, pošao prema severnim vratima hrama, rešen da pošto-poto izađe napolje ne obazirući se na klečeći narod. Pošto je kod severnih vrata klečao jedan mladić sprečavajući izlazak na ta vrata, njega su jedan od đakon i jedan čovek iz obezbeđenja uspeli da izvuku napolje iz hrama, ali su se ubrzo obadvojica našli na zemlji. Pošto se ovaj mladić ponovo vratio u hram, njega sada izvlače dvojica policajaca, koji oslobađaju prolaz vladici. Za to vreme je unutra u hramu arhijerejski namesnik požeški, Dmitar Luković, udario svog parohijana, a kada je ovaj pokušao da mu uzvrati, u tome su ga sprečili neki od prisutnih sveštenika. Vladika rešen čvrsto da izađe napolje iz hrama okružen đakonima, čini to brutalno gazeći preko vernog naroda koji kleči. Na putu im se (slučajno) isprečila i jedna starica, koja je stajala oslonjena na štaku; ona biva grubo odgurnuta, i pada na pod hrama razdrljene haljine. Za to vreme, dok policajci izvlače vladiku napolje iz hrama, neki vernici podižu staricu pomažući joj da se osloni na svoju štaku. Vladika je sav preplašen uspeo da izađe iz hrama, dok je u hramu ostalo monaštvo koje je plakalo i zaprepašćen verni narod. Po izlasku iz hrama vladika se sa svojom svitom uputio kao obližnjoj kući. Pošto je ušao u kuću zatražio je da dođe samo jedan predstavnik naroda. Na razgovor sa vladikom Hrizostomom otišao je jedan od nas, pravoslavnih vernika, koji je već ranije bio izabran da se ispred naroda obrati episkopu. Taj čovek je otišao i hrabro postavio samo jedno pitanje episkopu i prisutnom sveštenstvu: "Kada će episkop sa podređenim mu sveštenstvom početi da služi po saborskoj odluci?" Episkop je oštro uzvratio da ne može narod da se meša, jer se ne razume u te stvari. Dalje je episkop rekao da je za verni narod eparhije žičke on (vladika) Sabor. Reči episkopa Hrizostoma prenosimo parafrazirajući ih. Prisutni sveštenici su vikali na predstavnika naroda, što njega nije obeshrabrilo i zbunilo, već je vladici rekao: "Ako nastaviš sa tom pričom o Saboru, nećeš se dobro provesti. Ovo ovde ti je samo početak". Posle toga je vladika otišao u pratnji policije, a jedan od sveštenika iz Požege je presekao slavski kolač. Na slavskom ručku bilo je sveštenika, nešto monaštva, i verni narod, no svima su zalogaji hrane zastajali u grlu, zbog ovog nemilog događaja. SABORNI IZVEŠTAJ VERNIKA ŽIČKE EPARHIJE Izmenio/la Aleksandar Simovic na 17.06.2008 18:43 Boga se boj i zapovesti njegove drži, jer je to Äoveku sve.
|
|
|
bojsane |
Odgovorio 17.06.2008 18:49
|
Član Odgovori: 64 Pristupio/la: 14.04.2008 14:10 Lokacija: Nepoznata |
Odlican odgovor.Znao sam da se radi o Solomonu ali nikada nisam na taj nacin posmatrao tu knjigu,a procitao sam je mnogo puta.Smijem li onda reci da je on ovu knjigu napisao vodjen licnim iskustvom,iz perspektive covjeka koji je okusio bogatstvo i slavu(u zemaljskom smislu) i koji je pokusao da materijalistickim pristupom zivotu dostigne srecu?Dakle,da njegovo promisljanje nije proisteklo iz mudrosti koju mu je Bog (kasnije)darovao,nego je bilo rezultat razocarenja u materijalisticki koncept zivota? |
|
|
Aleksandar Simovic |
Odgovorio 17.06.2008 18:57
|
Član Odgovori: 26 Pristupio/la: 11.12.2007 19:02 Lokacija: Beograd |
A evo jos jedne informacije. Kako to jedan od ekumenista vladika Jovan namece narodu, kako on govori da "narod ne razume?!?". Obavezno pogledajte video! http://www.youtub...7Gb1rOyFCQ Izmenio/la Aleksandar Simovic na 17.06.2008 18:59 Boga se boj i zapovesti njegove drži, jer je to Äoveku sve.
|
|
|
Laki |
Odgovorio 17.06.2008 19:08
|
Član Odgovori: 594 Pristupio/la: 04.02.2008 15:27 Lokacija: Nepoznata |
Gdine Miroljube, koliko je razvijen ceoni rezanj kod delfina i kitova? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 19:11
|
Petar je napisao: Znaci knjiga propovednikova je knjiga Solomonova? Sta se dogodilo sa Solomonom? Bio je dobar, pa los, pa se na kraju pokajao? Spasice se valjda? Spasice se, pokajao se. "Ne govori: sta je to, te su predjasnji dani bili bolji od ovijeh? jer ne bi bilo mudro da za to pitas." Sta ovo znaci? Osudjuje se neka vrsta nostalgije? Proslost nam cesto izgleda lepsa od sadasnjosti. Tako izgleda nekima. Sta ce se dogadjati u Izraelu u buducnosti? Oce li biti uspostavljena teokratija? Koliko je to blizu, ako je uopste moguce? Uskoro, Bog radi na tome. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 19:12
|
filosof je napisao: Mislite li da je nefer od strane crkve sto je car Dusan jedini nemanjic koji nije proglasen svecem? Cuo sam teoriju da on u stvari nije umro prirodnom smrcu vec je otrvoan po nalogu Vatikana. Mislite li da su takve pretpostavke realne? Ne treba time da se bavimo. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 19:17
|
Servus Dei je napisao: 1.) Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena - a Pismo se ne može dokinuti - kako onda vi onome kog Otac posveti i posla na svijet možete reći: 'Huliš!' - zbog toga što rekoh: 'Sin sam Božji!' ( Ivan 10,34-36) Zašto Isus kaže "vašem Zakonu"? Kao da se iz ovih riječi očitava negativan stav prema Zakonu? Isus kaze "u vasem zakonu" jer se fariseji pozivaju na taj zakon, a krse ga. 2.) Znamo da postoje određene greške u Matejevom evanđelju. Ako ima grešaka u Mateju, kako da budemo sigurni da ih nema i u drugim evanđeljima? Dalje, kako da budemo sigurni da ih nema i u proročkim spisima, psalmima ili čak u Tori? Objasnite to malo, jer ja vjerujem da je Bog sposoban da sačuva svoju objavu, ali kako onda da se protumače ove greške u Mateju? Fundament Biblije je Tanah ili ono sto mnogi zovu "Stari zavet". Tu nema nikakvih gresaka i to su potvrdili Kumranski spisi. Sa Novim zavetom nemamo probleme jer sve sto je tamo napisalo lako se proverava Starim zavetom. Novi zavet ne iznosu neku novu nauku vec predstavlja potvrdu onoga sto je vec objavljeno. Teologija se uci u Mojsijevim knjigama, a praksa (za vreme okupacije) u Jevandjeljima. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 17.06.2008 19:22
|
bojsane je napisao: Odlican odgovor.Znao sam da se radi o Solomonu ali nikada nisam na taj nacin posmatrao tu knjigu,a procitao sam je mnogo puta.Smijem li onda reci da je on ovu knjigu napisao vodjen licnim iskustvom,iz perspektive covjeka koji je okusio bogatstvo i slavu(u zemaljskom smislu) i koji je pokusao da materijalistickim pristupom zivotu dostigne srecu?Dakle,da njegovo promisljanje nije proisteklo iz mudrosti koju mu je Bog (kasnije)darovao,nego je bilo rezultat razocarenja u materijalisticki koncept zivota? Ne bi moglo tako da se kaze. Pre bi moglo da se kaze da Solomon izjavljuje da je izgubio veliko vreme i naudio svojoj dusi jer nije slusao Boga. Ne treba da probamo greh da bi znali da je neposlusnost Bogu losa. |
|
Predji na forum: |