pocetak foruma
|
|
legionar |
Odgovorio 25.09.2009 23:38
|
Član Odgovori: 3 Pristupio/la: 25.09.2009 21:45 Lokacija: Nepoznata |
šta se desilo sa edemskim vrtom koji se spominje u bibliji i iz kog su isterani adma i eva posle greha i na čijim vratima su postavljeni anđeli da čuvaju ulaz ???? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 07:02
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Major je napisao: Imam i ovo pitanje Miroljube... Pošto veliš da Bog ne bi dozvolio manipulaciju Biblije (a manipulaciju luterovim prevodom mogu, kako i ponudih, da izložim) zanima me kako bi ti onda objasnio recimo u našoj Bibljiji, Stari zavet po prevodu Daničića,sledeće: Prva Mojsijeva knjiga 7,2.. Veli njemu Bog".. da on uzme od čistih životinja po sedmoro, sve mužjaka i ženku njegovu, a od nečistih po dvoje..." i onda, kaže Biblija, "Noje učini sve što mu zapovedi Gospod".. A onda gle, piše "od životinja čistih i životinja nečistih uđe Noju u lađu po dvoje, muško i žensko, ko što je Bog zapovedio" Vidimo veliki nered u pripovedi u samo par redova! Dakle, ako Bog drži Bibliju pod zaštitom...odakle ovakva kontradikcija? Ili je ipak bilo ljudskog faktora tu, koji se eto malo zbunio? I to nije jedini primer gde se na dva različita mesta u Bibliji piše dve različite stvari, dok se piše ustvari o istoj stvari. Ne bi reko da Bog želi da zbuni pobožnoga Takvih primera mozes da nadjes u raznim PREVODIMA. Naravno da je poruka ORIGINALA jasna i nedvosmislena i po tim pitanjima. Ali, te i takve naizgled "greske" u prevodima su ono sto sam u prethodnom postu napisao - nebitne stvari u prenosenju glavne poruke covecanstvu, a to je poruka da je ovaj svets stvoren, da je problem ovoga sveta moralne prirode, kao i tacno definisani moralni zakoni. Tu je i tacan opis ljudske istorije i opis kako se Bog mesao i kako sa i danas mesa u tok ljudske istorije, kao i kako ce privesti kraju istoriju pobunjenog sveta. Sve greske koje postoje u prevodima Biblije su posledica aljkavosti i nezainteresovanosti hriscana za Bozju rec. Veliki procenat hriscana uopste ne koristi prevod sa hebrejskog jezika. Prevod koji se tokom istorije najvise koristio bio je Septuaginta (grcki prevod originala), koji je jako los prevod, ako bismo ga tretirali sa aspekta sa kog ti tretiras prevode. Ali i taj "los" prevod je vise nego dovoljan da bi se ljudima prenela Bozja poruka. Hriscani su tokom istorije uglavnom koristili razne prevode Septuaginte, a ne samu Septuagintu - dakle prevod prevoda, a veoma cesto je to bio prevod prevoda prevoda, sto znaci da neko prevede Septuagintu (koja je vec prevod), pa se onda sa tog prevoda Septuaginte vrsi prevod. Zalosna je cinjenica da mi na nasim prostorima skoro da uopste nemamo teologe koji odlicno poznaju hebrejski jezik. Kakve prevode onda mozemo da ocekujemo? Ali, Bog je znao kako ce biti stanje medju ljudima pa je napisao tako jednostavnu poruku da nijedan "los" prevod ne moze da je ugrozi. Najveca "steta" Bibliji se pravi oreko apokrifnih knjiga, laznih jevandjelja i lazne literature kao sto su "Da vincijev kod", "Sveta krv, sveti gral" i nebuloze tipa "Kraljevstvo Hazara" od Dejana Lucica i slicno. Kada bi hriscani, i uopste monoteisti, bili ozbiljni u religiji, onda bi hebrejski jezik bilo nesto obavezno sto bi svi ucili, pa bi tako svi mogli da citaju Bibliju na originalu, a ne da citamo prevode prevoda (ako se i to uopste cita). Deca danas u skolama uce po dva strana jezika, gde je engleski obavezan od prvog razreda osnovne skole, a u petom razredu im se namece pod pobavezno jos jedan evropski jezik ("hocu da mi dete bude poliglota, trebace mu kad sutra bude putovao po svetu kao svi civilizovani narodi"). Ono sto je danas engleski jezik, to bi trebao da bude hebrejski, i vise od toga. Ali, i ovo sto imamo je dovoljno za ozbiljne ljude, a ko hoce vise, i to mu je omoguceno. Na nasem sajtu moze besplatno da se uci hebrejski jezik (www.hebrejski.web...), a na internetu su dostupni brojni konkordansi za objasnjenje svake reci u originalu, kao i komentari raznih stihova gde postoje losi prevodi. Dakle, nema svrhe da se bavimo "greskama" u prevodima. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 07:04
|
Super Administrator Odgovori: 22622 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
legionar je napisao: šta se desilo sa edemskim vrtom koji se spominje u bibliji i iz kog su isterani adma i eva posle greha i na čijim vratima su postavljeni anđeli da čuvaju ulaz ???? Verovatno je Edenski vrt sklonjen sa Zemlje. Bog nije dopustio da pobunjeni ljudi u njemu zive, a ne bi ga unistavao u Potopu. |
|
|
cicy |
Odgovorio 26.09.2009 09:57
|
Član Odgovori: 49 Pristupio/la: 25.12.2008 14:45 Lokacija: Nepoznata |
Miroljube, evo baš sam sada surfao po netu i naišao sam na jedno zanimljivo pitanje. Bog nam preko Mojsija nalaže da je kazna za preljub smrt. A kad je David učinio preljub, ta se kazna nije na njega izvršila, nego je Bog ubio njegovog sina. E sad, tu imamo problem da Bog ne vrši zapovjedi koje je On naredio, i problem relativne moralnosti, to jest, moralnosti koja ovisi o situaciji. Jel ima neko objašnjenje ove situacije gdje Bog vrši svoje zapovjedi, ali je opravdano ubio Davidiovg sina? Izmenio/la cicy na 26.09.2009 09:57 |
|
|
legionar |
Odgovorio 26.09.2009 14:50
|
Član Odgovori: 3 Pristupio/la: 25.09.2009 21:45 Lokacija: Nepoznata |
šta misliš ili dali znaš po tvojoj proceni ili saznanju koliko su bili visoki ljudi pre potopa... dali znaš u centimetrima |
|
|
bokiva |
Odgovorio 26.09.2009 15:58
|
Član Odgovori: 212 Pristupio/la: 25.09.2008 22:44 Lokacija: Nepoznata |
Sta mislis o ovakim grafitima sto se pojavljuju po Srbiji? Ovaj sam ja slikao u mom gradu. [img]http://img246.imageshack.us/img246/8232/dsc00019q.th.jpg[/img] is not a valid Image. "Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce".
|
|
|
REDSTAR |
Odgovorio 26.09.2009 18:09
|
Član Odgovori: 86 Pristupio/la: 15.08.2009 10:24 Lokacija: Nepoznata |
Postovanje profesore,interesuje me kakvo je vase misljenje o Todoru Jovanovicu i Todoksinu? Gordan
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 22:03
|
sasam je napisao: Pozdrav svima. Javljam se prvi put ovde iako pratim ovaj forum vec dugo. Prosle nedelje ucestvovao sam u jednoj diskusiji o starom zavetu i na jedno pitanje nisam imao odgovor. Inetersuje me da li je poznato kako su zvale zene Kaina i Avelja i dali su one bile cerke Adama i Eve. Hvala unapred. Ne znamo kako su se zvale njihove zene, a moguce da su bili ili cerke ili unuke Adama i Eve, verovatno cerke, jer je zapovest bila "radjajte se i mnozite se", pa oni verovatno nisu cekali i trazili da nadju nesto "sto ne postoji", kao sto danas mnogi traze. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 22:11
|
cicy je napisao: Miroljube, evo baš sam sada surfao po netu i naišao sam na jedno zanimljivo pitanje. Bog nam preko Mojsija nalaže da je kazna za preljub smrt. A kad je David učinio preljub, ta se kazna nije na njega izvršila, nego je Bog ubio njegovog sina. E sad, tu imamo problem da Bog ne vrši zapovjedi koje je On naredio, i problem relativne moralnosti, to jest, moralnosti koja ovisi o situaciji. Jel ima neko objašnjenje ove situacije gdje Bog vrši svoje zapovjedi, ali je opravdano ubio Davidiovg sina? Ko je mogao Davida da osudi na smrt? Mogao je jedino Bog, jer David nije imao pretpostavljenog iznad sebe medju ljudima. Da li sudija (Bog ili car) moze da odlozi izvrsenje smrtne kazne? Naravno da moze. Naravno da Bog izvrsava zapovesti koje je sam dao, ali oni koji hoce Bogu da pronalaze mane postavljaju neozbiljna pitanja u nameri da Boga kompromituju. David je bio potreban Bogu jer nije bilo boljeg u tom trenutku da vodi narod, pa je jednostavno odlozio izvrsenje smrtne kazne nad Davidom, a usput mu je da vreme da se pokaje (on se odmah pokajao). U isto vreme, David je kaznjen gore nego da je bio odmah ubijen, sto je i sam izjavio kada mu je sin poginuo u ratu (kada ga je ubio Joav). Zlo koje je David ucinio odrazilo se na njegove sinove za koje on vise nije bio autoritet, i tako je Bog dao jednu bolju i siru lekciju Izraelcima i celom covecanstvu. Dakle, sa takvim neozbiljnim pitanjima mozes samo da se kompromitujes i da pokazes da si neko ko mrzi Boga i pokusava po svaku cenu da mu nadje manu, a takav pristuo ce samo da ti se vrati kao bumerang. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 22:11
|
legionar je napisao: šta misliš ili dali znaš po tvojoj proceni ili saznanju koliko su bili visoki ljudi pre potopa... dali znaš u centimetrima Ako saznam u centimentrima ili milimetrima koliko su bili visoki, javicu ti. Za sada ne znam. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 22:17
|
bokiva je napisao: Sta mislis o ovakim grafitima sto se pojavljuju po Srbiji? Ovaj sam ja slikao u mom gradu. [img]http://img246.imageshack.us/img246/8232/dsc00019q.th.jpg[/img] is not a valid Image. Fasizam se danas reklamira isto kao i homoseksualizam. Cim namigne neko od fasista u Srbiji, odmah svi mediji to objave. Kako je jednom rekao vodja homoseksualaca iz Srbije, neki mucenik iz Subotice, zvao se Atila: "Samo vi pljujte po nama, vazno je da se o nama prica, tako nam se pravi reklama." Tako se pravi reklama i fasistima. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 22:20
|
REDSTAR je napisao: Postovanje profesore,interesuje me kakvo je vase misljenje o Todoru Jovanovicu i Todoksinu? Tip je ozbiljniji od drugih lekara, jer osporava farmaceutsku industriju, ali daleko od toga da neko moze da pusi duvan i da bude lekar. A taj Todoksin je mesavina meda i nekoliko trava. Rak se pobedjuje promenom nacina zivota, a ne "cudotvornim" preparatima. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 22:24
|
Major je napisao: Zamolio bi Miroljuba za objašnjenje zašto se cenzurišu postovi u diskusiji? Zar se to argumenti ne mogu da podnesu? Otkad se to istina plaši suočavanja s argumentima? Cenzurisu se neozbiljni postovi. Istina se ne plasi argumenata i razgovora o ozbiljnim temama, ali u prisustvu istine ne moze da egzistira neozbiljnost, zlonamernost i povrsnost. Vasi postovi su sve ovo troje zajedno i zato su obrisani. Mogli ste da kazete i da postoji kontrakcija izmedju prvog i drugog poglavlja Biblije koji opisuju stvaranje coveka, ili nesto slicno, ali ja necu da se bavim takvim "pitanjima". |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 26.09.2009 22:35
|
bosko6 je napisao: Miroljube , koje su Nojeve zapovesti? Isak u predavanju kaze da "svi koji drze 7 Nojevih zapovesti vlasnici su sveta koji dolazi" citao sam 1. Mojsijevu 9. glavu gde Tvorac uspostavlja sporazum sa Nojem i njegovim potomcima , ali u tom sporazumu nema moralnih zapovesti.. Zapovesti su : 1. rađajte se i množite se i napunite zemlju 2. Šta se god miče i živi, neka vam bude za jelo 3. Ali ne jedite mesa s dušom njegovom, a to mu je krv 4. Ko prolije krv čovečiju, njegovu će krv proliti čovek 5. je Bozije obecanje da vise nece nikad doci do ponovnog potopa... Mozete li malo da mi pomognete u pronalazenju 7 zapovesi? Kada apostoli govore kako treba raditi sa neznaboscima oni ne insistiraju na svim aspektima Bozjih zapovesti, bar ne u pocetku, vec kazu da treba obratiti paznju da se neznabosci sklone od kurvarstva, od jedenja crkotina i od idolopoklonstva, a da ne treba odmah insistirati na obrezanju i drugorazrednim stvarima. Neznaboscu kome je slomljena glava treba previti glavu i sacuvati mu zivot, a ne treba ga odmah obrezivati dok mu glava krvari. Tako je i u duhovnoj sferi, treba se baviti najpre centralnim pitanjima, pa onda icu na sve druge aspekte duhovnog i fizickog zdravlja. Iz te perspektive, "Nojeve zapovesti" bi bila neka rabinska verzija onoga sto su ucili Isus i apostoli, iako su taj termin "Nojeve" (zapovesti) uveli rabini. Nigde se ne kaze da je Bog Noju dao te zapovesti, a onda strozije kriterijume uveo u vreme Mojsija. Noje je znao za sve Bozje zapovesti koje je kasnije Mojsije zapisao, to se jasno vidi iz biblijskog konteksta. Dakle, sve sto neko govori treba gledati kroz biblijsku perspektivu. Mislim da predavanja rabina Isaka Asijela imaju sjajnu poruku i odlicna objasnjenja, iako oni koji poznaju Bibliju mogu da prepoznaju kada on ponekad unese neku intepretaciju koja nema uporiste u Bibliji, vec u rabinskoj literaturi. |
|
|
anton |
Odgovorio 27.09.2009 10:53
|
Član Odgovori: 230 Pristupio/la: 31.08.2008 22:35 Lokacija: Nepoznata |
Na emisiji Guslarsko jutro,na TV Dugi jedan je guslar pričao o blagotvornom djelovanju zvuka gusala na ljudski organizam.Na jednoj sam guslarskoj internet stranici pročitao da guslari jako dugo žive.Šta ti misliš o tome? I još o guslama.Ima li snimaka tebe kao guslara? |
|
|
Dino |
Odgovorio 27.09.2009 12:50
|
Član Odgovori: 170 Pristupio/la: 21.01.2008 17:14 Lokacija: Vrgorac |
Miroljube...imate li mozda neku literaturu o pravom podrijetlu bozica, uskrsa i krizme? Ili mozda neki link sa predavanjem... I jos nesto...zasto krstenje mora bit javno? I sta se podrazumjeva pod "javno"? "Ako netko hoće da se hvali, neka se hvali time što Mene poznaje."
|
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.09.2009 13:29
|
anton je napisao: Na emisiji Guslarsko jutro,na TV Dugi jedan je guslar pričao o blagotvornom djelovanju zvuka gusala na ljudski organizam.Na jednoj sam guslarskoj internet stranici pročitao da guslari jako dugo žive.Šta ti misliš o tome? Ako guslari zive moralno onda ce dugo da zive. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 27.09.2009 13:33
|
Dino je napisao: Miroljube...imate li mozda neku literaturu o pravom podrijetlu bozica, uskrsa i krizme? Ili mozda neki link sa predavanjem... Imas o tome u knjizi "Vavilonska misterijska religija - ideologija otpalog hriscanstva". Evo ti link: http://www.cps.or...ge/vmr.zip I jos nesto...zasto krstenje mora bit javno? I sta se podrazumjeva pod "javno"? Ko kaze da mora biti javno? To je nesto privatno i intimno izmedju coveka i Boga. Ne mora da bude javno. |
|
|
REDSTAR |
Odgovorio 27.09.2009 14:21
|
Član Odgovori: 86 Pristupio/la: 15.08.2009 10:24 Lokacija: Nepoznata |
Postovanje profesore,da li ste culi za Svetislava Lutovca,kriminologa,profesora civilne odbrane ima sjajno predavanje o dejstvu sekti na Radio Svetigori i kakvo je vase misljenje o njemu,i da li neko zna adrese gde se mogu skinuti knjige i predavanja Ratibora Djurdjevica Izdavackog preduzeca "IHTUS''!? Gordan
|
|
|
Vlada Djordjevic |
Odgovorio 27.09.2009 14:35
|
Član Odgovori: 11 Pristupio/la: 23.08.2008 22:08 Lokacija: Nepoznata |
Pozdrav Miroljube! 1. Na sajtu www.karaite-korne... sam video da je Yom Kipur od utorka 29.09.09. od zalaska sunca do srede 30.09.09. do zalaska sunca. Da li je ovo tacan datum za ovu godinu? 2. Da li ste citali knjigu Daljinski kontrolisani, mislim da je dobra i korisna knjiga? Vlada Djordjevic
|
|
Predji na forum: |