pocetak foruma
|
|
electronpn |
Odgovorio 24.07.2009 19:00
|
Član Odgovori: 160 Pristupio/la: 16.02.2008 13:45 Lokacija: Paracin |
Odgledao sam ovaj film "Expelled No Intelligence Allowed" koji moze da se skine sa prethodne teme foruma. Zanima me da li mozda znate, da li je Richard Dawkins, koji se u krupnom kadru pojavljuje u direktnom razgovoru sa Ben Stein-om (01:27:35 minuta filma) i ono sto iznosi u svojoj knjizi o bogu (malo b jer ocigledno ni ne zna o kom se bogu radi) clan nekog tajnog drustva ? Sta mislite o filmu s obzirom da se ne iznose naucne cinjenice (nije se pojavio Robert Gentry) vec neko autoritativno razglabanje ? Izmenio/la electronpn na 24.07.2009 19:14 |
|
|
Njegos I |
Odgovorio 24.07.2009 19:01
|
Član Odgovori: 37 Pristupio/la: 17.01.2008 12:36 Lokacija: RS |
Cini mi se da je neko pitao vezano za zivotinje... da li ce biti vaskrsnute u vecnom zivotu? Eh, sada vezano za to ja sam razmisljao u kontekstu Hebrejskog! Ustanovili smo da je Hebrejska rec za zivot "HaJiM" i da bukvalno znaci "dva zivota", sto jasno aludira da svako od nas poseduje "jos jedan zivot" posle ovoga (ko prihvati)! E sada, naziv za zivotinje na Hebrejskom jeste "BAaL HaJiM" i bukvalno znaci "oni koji poseduju zivote"! Znaci i kod zivotinja imamo "HaJiM"! Pa sam nesto razmisljao, ukoliko povucemo paralelu izmedju coveka i zivotinja, vidimo da i jedni i drugi poseduju (covek uslovno - jer ima poseduje slobodnu volju) taj "drugi zivot" - sto bi mozda i mogao da bude jedan od odgovora na ono pitanje , da li ce i zivotinje biti vaskrsnute sa ljudima na Novoj zemlji! Eto, ja sam malo razmisljao na tu temu, pa sam mislio da bi mozda moglo koristiti! Moze komentar? Izmenio/la Njegos I na 24.07.2009 19:03 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.07.2009 20:51
|
Super Administrator Odgovori: 22612 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
Dino je napisao: Miroljube, da li se zakon "oko za oko, zub za zub" izvrsava samo ako je Bog na vlasti? Mozete li malo poblize objasnit...ako ste vec objasnili, ispricavam se sto opet pitam. "Oko za oko, zub za zub" se izvrsava u teokratiji ili monarhiji koja prihvati Bozje zakone. Izrael je najpre bio teokratija, a onda su trazili cara (kralja) da bi bili kao okolni narodi, ali i dok su bili carevina (monarhija) bilo je perioda kada su bili u zajednici sa Bogom, dakle slobodna drzava, i tada se primenjivao zakon "oko za oko, zub za zub". Svrha tog zakona je bila odrzavanje zdravog drustva i sprecavanje sirenja greha. To je zakon pravde, kao sto se i vidi iz samih zapovesti. Kada ljudi izaberu greh i dodju u tesko ropstvo, onda Bog primenjuje milost na poseban nacin i daje dodatnu sansu ljudima da se pokaju. Tada Bog odredjeno vreme ne primenjuje zakon "oko za oko", jer kada bi ga primenjivao skoro svi bi izginuli. Kada to vreme milosti prodje, onda Bog dolazi i primenjuje zakon "oko za oko" - oni koji nisu hteli da se pokaju i da prihvate zrtvu koju je Bog platio umesto njih - idu pod mac. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.07.2009 20:52
|
Super Administrator Odgovori: 22612 Pristupio/la: 16.01.2008 23:49 Lokacija: Petrovac, Leskovac |
electronpn je napisao: Odgledao sam ovaj film "Expelled No Intelligence Allowed" koji moze da se skine sa prethodne teme foruma. Zanima me da li mozda znate, da li je Richard Dawkins, koji se u krupnom kadru pojavljuje u direktnom razgovoru sa Ben Stein-om (01:27:35 minuta filma) i ono sto iznosi u svojoj knjizi o bogu (malo b jer ocigledno ni ne zna o kom se bogu radi) clan nekog tajnog drustva ? Sta mislite o filmu s obzirom da se ne iznose naucne cinjenice (nije se pojavio Robert Gentry) vec neko autoritativno razglabanje ? Ne znam da li je Ricard Dokins clan nekog tajnog drustva. Vrlo je moguce da jeste, ali i da nije, kao da jeste, jer je potpuno demonizovan i razvaljen, teski mucenik. Nisam gledao pomenuti film. |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 24.07.2009 20:54
|
Njegos I je napisao: Cini mi se da je neko pitao vezano za zivotinje... da li ce biti vaskrsnute u vecnom zivotu? Eh, sada vezano za to ja sam razmisljao u kontekstu Hebrejskog! Ustanovili smo da je Hebrejska rec za zivot "HaJiM" i da bukvalno znaci "dva zivota", sto jasno aludira da svako od nas poseduje "jos jedan zivot" posle ovoga (ko prihvati)! E sada, naziv za zivotinje na Hebrejskom jeste "BAaL HaJiM" i bukvalno znaci "oni koji poseduju zivote"! Znaci i kod zivotinja imamo "HaJiM"! Pa sam nesto razmisljao, ukoliko povucemo paralelu izmedju coveka i zivotinja, vidimo da i jedni i drugi poseduju (covek uslovno - jer ima poseduje slobodnu volju) taj "drugi zivot" - sto bi mozda i mogao da bude jedan od odgovora na ono pitanje , da li ce i zivotinje biti vaskrsnute sa ljudima na Novoj zemlji! Eto, ja sam malo razmisljao na tu temu, pa sam mislio da bi mozda moglo koristiti! Moze komentar? Lepo si zakljucio. Vidi se da ucis i napredujes u hebrejskom. |
|
|
VladaKG1980 |
Odgovorio 25.07.2009 07:53
|
Član Odgovori: 58 Pristupio/la: 04.07.2008 00:31 Lokacija: Kragujevac |
Profesore pošto je krst okultni simbol, da li posle molitve Gospodu treba da se prekrstimo ? Izmenio/la VladaKG1980 na 25.07.2009 16:56 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 25.07.2009 10:18
|
armagedon je napisao: da li mozete nesto kazati o arijevskoj rasi? ko je bio Arije? U pitanju je izmisljena rasa i narod navodno "kulturnih i emancipovanih ljudi" koji poticu iz Indije. Posto znamo da je Indija centar okultizma i prljavstine, onda mozemo da pretpostavimo o kakvim se "kulturnim" ljudima radi. Prica o Arijevcima je povezana sa teskim okultizmom i satanizmom, a osnovna crta je teski sovinizam (sto je potpuno suprotno biblijskom koncetu). |
|
|
nebo |
Odgovorio 25.07.2009 11:36
|
Član Odgovori: 10 Pristupio/la: 25.07.2009 11:26 Lokacija: Nepoznata |
Mene nesto jako zanima, u jednom ranijemm postu ste rekli kako Boga niko nije nikad video, cak ni andjeli? Kako onda komnetarisete sledece delove Biblije: ” A govorio je Gospod s Mojsijem licem u lice, kao što govori netko s prijateljem svojim.” ( Izlazak 33, 11) ” U godini smrti kralja Uzije vidjeh Svemogucega gdje sjedi na prijestolju visoku i uzvišenu. Skut je njegov ispunjavao hram.” (Izaija 6, 1) “… I ugledah kralja, Gospoda nad vojskama, vlastitim ocima!”" (Izaija 6, 5) ” Vidjeh najedanput priliku, što je izgledala kao covjek. Od dijela, što je izgledao kao bedra njegova, dolje bio je oganj, i od dijela, što je izgledao kao bedra njegova, gore izgledalo je kao jaka svjetlost.” (Ezekiel 8, 2) Postoje i suprotnosu gde se kaze da ga niko nije video kako objasnjavate ove suprotnosti? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 25.07.2009 13:11
|
nebo je napisao: Mene nesto jako zanima, u jednom ranijemm postu ste rekli kako Boga niko nije nikad video, cak ni andjeli? Kako onda komnetarisete sledece delove Biblije: ” A govorio je Gospod s Mojsijem licem u lice, kao što govori netko s prijateljem svojim.” ( Izlazak 33, 11) ” U godini smrti kralja Uzije vidjeh Svemogucega gdje sjedi na prijestolju visoku i uzvišenu. Skut je njegov ispunjavao hram.” (Izaija 6, 1) “… I ugledah kralja, Gospoda nad vojskama, vlastitim ocima!”" (Izaija 6, 5) ” Vidjeh najedanput priliku, što je izgledala kao covjek. Od dijela, što je izgledao kao bedra njegova, dolje bio je oganj, i od dijela, što je izgledao kao bedra njegova, gore izgledalo je kao jaka svjetlost.” (Ezekiel 8, 2) Postoje i suprotnosu gde se kaze da ga niko nije video kako objasnjavate ove suprotnosti? Govorio sam o tome vise puta, ali niste citali prethodne postove. Jos jednom pozivam da se procitaju svi moji odgovori od pocetka da se pitanja ne bi ponavljala i da bi se moglo adekvatno ucestvovati u diskusiji. Evo da ponovim odgovor. Iz konteksta se jasno vidi da Boga Oca niko nikad nije video od stvorenja. U Bibliji se govori da su neki ljudi razgovarali sa Bogom licem k licu. Oni su razgovarali sa Bogom Sinom - Isusom Hristom. |
|
|
MilosC |
Odgovorio 25.07.2009 13:32
|
Član Odgovori: 54 Pristupio/la: 10.07.2008 17:40 Lokacija: Srbija |
Odličan sajt za učenje hebrejskog: http://hebrewtoda...p?psn=1262. Na sajtu se nalaze novine sa svakodnevnim temama iz Izraela namenjene za učenje. Izmenio/la MilosC na 25.07.2009 13:34 |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 25.07.2009 13:42
|
MilosC je napisao: Odličan sajt za učenje hebrejskog: http://hebrewtoda...p?psn=1262. Na sajtu se nalaze novine sa svakodnevnim temama iz Izraela namenjene za učenje. Imao sam prilike da drzim u ruci taj casopis, odlican je. |
|
|
nebo |
Odgovorio 25.07.2009 15:37
|
Kazete da je naprimer Mojsije kad je razgovarao sa Bogom licem u lice to bio Isus Hrist? Kako ako je Hrist rodjen tek nekoliko stotina godina posle? "Sin" se spominje tek od zvanicnog rodjenja Isusa Hrista ne pre toga? |
|
|
ljubas |
Odgovorio 25.07.2009 15:55
|
Član Odgovori: 149 Pristupio/la: 15.02.2009 20:29 Lokacija: Bg |
Miroljub Petrovic je napisao: Nisu losi ti uredjaji, ali problem sa strujom moze da se resi i preko akumulatora ili baterija, jer je struja potrebna samo za lap top kompjuter i mobilni telefon. Vidite koje su vrucine. Ipak je potrebno drzati neke namernice u frizideru. Znaci treba stuja i za frizider! |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 25.07.2009 16:08
|
nebo je napisao: Kazete da je naprimer Mojsije kad je razgovarao sa Bogom licem u lice to bio Isus Hrist? Kako ako je Hrist rodjen tek nekoliko stotina godina posle? "Sin" se spominje tek od zvanicnog rodjenja Isusa Hrista ne pre toga? Isus je rodjen kao covek, odnosno poprimio je ljudski oblik, nekoliko stotina godina posle razgovora sa Adamom, Mojsijem i ostalim ljudima. "Sin" se spominje i u Tanahu (Starom zavetu), na primer, u Isaiji 9,6 se govori o Sinu koji je "Bog silni". Kada se pogledaju i drugi tekstovi, jasno se vidi (narocito iz hebrejskog originala) identitet Sina ili Mihajla (hebrejski "mi-ka-el" - ko je kao Bog). |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 25.07.2009 16:18
|
0 je napisao: Miroljub Petrovic je napisao: Nisu losi ti uredjaji, ali problem sa strujom moze da se resi i preko akumulatora ili baterija, jer je struja potrebna samo za lap top kompjuter i mobilni telefon. Vidite koje su vrucine. Ipak je potrebno drzati neke namernice u frizideru. Znaci treba stuja i za frizider! Tebi treba frizider zato sto zivis u vojnom stanu koji je napravljen od plastike i papira. Kada bi znao sta je podrum pod zemljom ili kuca od kamena, onda ne bi tako pricao. Evo, pre neki dan mi je jedan Hercegovac poslao slike sela Cerovac u Hercegovini, slikane pre par godina, posto je citao da sam bio dobrovoljac u Cerovcu 1992. Na donjem linku se mogu pogledati neke savremene, i neke malo starije kuce od kamena u tom selu: http://www.cps.or...ovac01.jpg http://www.cps.or...ovac02.jpg http://www.cps.or...ovac03.jpg http://www.cps.or...ovac04.jpg http://www.cps.or...ovac05.jpg |
|
|
nebo |
Odgovorio 25.07.2009 16:20
|
Cekajte sta zelite reci o indentitetu Sina i Mihajla? Da andjeo mihail ne postoji vec da je to Bog licno? Da su Isus i Mihail jedno te isto? U cemu je tu caka sa prevoda sa hebrejskog? |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 25.07.2009 16:31
|
nebo je napisao: Cekajte sta zelite reci o indentitetu Sina i Mihajla? Da andjeo mihail ne postoji vec da je to Bog licno? Da su Isus i Mihail jedno te isto? U cemu je tu caka sa prevoda sa hebrejskog? Vidi se da nisi citao prethodne postove. Dakle, vrati se ispocetka pa procitaj sta sam do sada pisao. Pisao sam i o Mihajlu i objasnjavao Njegov identitet. Da, Mihajlo je Isus. Nema tu nikakve cake. Caka je da se zna originalni jezik Biblije, i to je to. Inace ce kvazi-teolozi da vodaju coveka kao cigani mecku. Izmenio/la Miroljub Petrovic na 25.07.2009 16:32 |
|
|
nebo |
Odgovorio 25.07.2009 16:50
|
Ako se tako gleda onda je i andjeo gavrilo(gabriel) nesto drugo? Koliko znam i njegovo ime znaci u prevodu Bog je svemoguc (nisam tacno za prevod siguran). Koji je broj strane gde pocinje debata o ovoj temi? |
|
|
nebo |
Odgovorio 25.07.2009 17:24
|
Rafael andjeo znaci Bog leci (taj prevod sam siguran). Jeli onda on pravi andjeo ili to vazi samo za ime Mihel' |
|
|
Miroljub Petrovic |
Odgovorio 25.07.2009 17:50
|
nebo je napisao: Ako se tako gleda onda je i andjeo gavrilo(gabriel) nesto drugo? Koliko znam i njegovo ime znaci u prevodu Bog je svemoguc (nisam tacno za prevod siguran). Koji je broj strane gde pocinje debata o ovoj temi? Za andjela Mihajla se kaze da je "predvodnik andjela" ili arhi-andjeo. Takodje, Bog kaze Mojsiju da ce poslati "andjela svog" "u kojem je Njegovo ime" da vodi Mojsija i njegov narod. Taj andjeo se javlja Mojsiju sledecim recima, vise puta u Bibliji: "I javi mu se andjeo Gospodnji i rece: JA SAM BOG tvojih otaca, Avrama, Isaka i Jakova..." Iz ovih i drugih tekstova se jasno vidi da se Mihajlo odnosi na Isusa, narocito u Danilu 12,1 kada se za Mihajla kaze da je "veliki knez". Za andjela Gavrila se ne kaze nista vise nego da je andjeo. Verovatno je u pitanju andjeo heruvim, dakle andjeo koji je veoma blizak Bogu (medju andjelima postoji klasifikacija prema sluzbi koju obavljaju). Ime Gavrilo (ili hebrejski "Gabriel") znaci "Bog je moja snaga (sila)". |
|
Predji na forum: |